PERIA

Peria  

Alam: Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Cucurbitales
Famili: ucurbitaceae
Genus: Momordica
Spesies: M. charantia
NAMA LAIN:
Kyethinkhathee (Burma), karela, kerela, titakerala (Hindi), paria, pare atau ayam pare (Indonesia / jawa), nigauri, nigaiuri, tsurureishi (Jepun), pavaaki, paakhar kaai (Tamil), mướpđang, kho qua (Vitnam), maha, mara, phakha (Thai), kugua (labu pahit) dalam bahasa Cina, bitter melon atau bitter guard (Inggeris)
JUZUK PENGENALAN UTAMA : sebatian pahit
PENERANGAN

peria ~ momordicacharantia 
Peria atau nama sainsnya Momordica charantia  adalah sejenis sayuran pahit. Di pasar biasanya terdapat dua jenis secara Am. Ada yang  panjang berwarna hijau muda dan ada yang bersaiz kecil digelar ‘peria katak’ berwarna hijau tua. Pokok peria mudah didapati  di negara-negara beriklim panas dan khatulistiwa seperti India, Indonesia,  Sri Lanka, Malaysia dan Filipina.
Peria katak atau nama botaninya momordica charantia, tergolong dalam keluarga ucurbitaceae. Peria memang pahit rasanya, tapi di sebalik kepahitan ini, tersembunyi pelbagai khasiat kesihatan dan dijadikan sayuran atau sebagai sup.
Peria tumbuh di kawasan tropika termasuklah di Amazon, timurAfrika, Asia dan Carribean. Ia turut ditanam di seluruh Amerika Selatan sebagai makanan dan ubatan.

momordicacharantia
Peria merupakan pokok menjalar yang mempunyai batang lembut dan memanjat dengan melilit menggunakan sulur paut. Pokok ini mempunyai akar tunjang dan juga akar sisi berserabut yang berkembang luas di kawasan sekeliling.

Pokok peria biasanya tumbuh menjalar seperti pokok timun, dan jika diperhatikan sepintas lalu,  ia seakan-akan serupa tetapi yang membezakannya adalah daunnya. Daun peria agak kecil berbanding timun, berwarna hijau dan bersusun selang-seli. Pokok peria mempunyai bunga berwarna kuning dan menghasilkan bunga jantan dan bunga betina berasingan. Buah peria katak mempunyai kulit yang menggerutu dan berwarna hijau muda ketika muda. Selalunya buah ini dimakan ketika mentah. Bagaimanapun, buah ini juga boleh dimakan ketika matang, berwarna kuning-kekuningan atau jingga merah.

Biji buah peria mentah berwarna putih, akan menjadi merah ketika masak. Terdapat dua variety peria. Varieti pertama berbentuk segi empat panjang dan berwarna hijau pucat. Manakala variety kedua berbentuk bujur dan berwarna hijau gelap.
Variati
Peria datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Tanaman tumbuhan dari China adalah 20-30 cm panjang, bujur tumpul dihujung dan berwarna hijau pucat, dengan permukaan kutil beralun. Peria di India berbentuk tajam pada hujung dan permukaan segi tiga bergerigi dan kasar. Berwarna hijau keputihan. Diantara kedua-dua yang keterlaluan ini  terdapat beberapa bentuk perantaraan. Ada buah yang kecil, hanya 6-10 cm panjang, yang boleh dimasak secara individu sebagai sayur sumbat. Buah-buah peria kecil ini terdapat banyak di Pakistan, India, Nepal dan negara-negara lain di Asia Selatan.

FARMAKOLOGI :
Peria (Momordicacharantia) : Ia adalah baik untuk meningkat selera makan, sebagai bantuan pencernaan, perangsang Hati, seperti gastro usus perut, sebagai ejen pro-kinetic, dan perangsang ringan usus (laxative). “Haritaki” telah membuktikan kesan gastro-kinetic membantu penggerakkan kandungan perut lebih awal. Buah adalah untuk perut (stomachic) dan pengeluar angin (carminative) , tonik dan mempunyai ciri-ciri alternatif. Ia turut digunakan untuk penyakit jantung, penyakit pernafasan, kesakitan, demam, bengkak, buasir, anemia, kencing manis dan gangguan usus.
Kegunaan Tradisional: Secara tradisi ia digunakan dalam merawat demam dan penyakit kuning (jaundice). Tapi kebanyakannya digunakan khusus untuk penyakit kencing manis . Peria juga digunakan dalam makanan dan terdapat dalam bahan masakan kari Asia selatan.
Cara Tindakan : Kesan utamanya adalah ke atas enzim gluconeogenic, keduanya  ia bertindak keatas pengangkut glukosa. Vicine, charantin, dan polypeptide-P keatas kedua-dua haiwan dan manusia peningkatan pengambilan glukosa dan sintesis glycogen  dalam hati, otot, dan tisu adipos, dan menambah baik toleransi glukosa. Kajian keatas enzim hati (hepatic) dalam tikus menunjukkan penurunan glukosa-6- phosphatase dan fruktosa -1 ,6- aktiviti bisphosphatase , dan meningkatkan pengoksidaan glukosa oleh laluan G6PDH. Peria melihatkan aktiviti sitotoksik terhadap sel leukemia dalam vitro (guanylatecyclase inhibitor ). Ekstrak MAP30 turut menunjukkan  kesan cytostatic pada MDA -MB ​​-231 sel-sel kanser payudara manusia xenografted ke dalam tikus . MAP30 turut menunjukkan perencatan bergantung kepada dos HIV-1 integrase membawa kepada integrasi DNA virus yang lemah, limfosit T itu menghalang dan monosit.
NO
UJIAN
HAD
PROTOCOL
1.
Penerangan
Warna Cokelat, serbuk hygroscopic.
2.
Analisis fiziko-kimia
Kehilangan pengeringan (% w / w)
< 5.0
Sebagaimana USP <921> cara III
Abu larut asid (% w / w)
< 3.0
pH 5% w/v cecair
4.0 – 7.5
Sebagaimana USP <791>
3.
Saiz Zarah
Ketumpatan pukal (g/cc)
0.20 – 0.60
Sebagaimana USP <616> 1913-1914 cara – I
Ketumpatan pukal ditoreh
0.20 – 0.80
Bahan lepas-lalu 30# BS/35 ASTM (%w/w)
> 99.0
Sebagaimana USP <786> Saiz agihan debu.
4.
Analisis logam berat
AAS / ICP –ES
Lead
< 10 ppm
kadmium
< 1 ppm
Arsenic
< 2 ppm
5.
Analisis Mikrobiologi
Seperti garis panduan FIP
Jumlan kiraan Viable Aerobic
< 10cfu g-1
Sama seperti WHO/PHARMA/92.559/Rev.1
Pg.49-52
Jumlah Enterobacteriaceae
< 102 org g-1
Jumlah Kiraan Kulat
< 102 fs g-1
6.
Ujian Patogen Khusus
Seperti garis panduan FIP
E.coli (1g)
Tidak Hadir
Salmonella Sp. (10g)
Tidak Hadir
S.aureus (1g)
Tidak Hadir
7.
Analisis Mycotoxin
Sebagaimana USP Ujian untuk Aflatoxins
Aflatoxins (B1 + B2 + G1 + G2)
5ppb
8.
Analisis mendapan Pesticide
Menurut  USP
Sebagaimana  AOAC / USP
Seperti Had USP & BP
Organochlorine Pesticides
Organophosphorus Pesticides
Synthetic pyrethroids
9.
Analisis Fitokimia
> 20.0
By HPLC

Specificasi Analatikal
Issue Date :
 January 2009
Review Date :
 January 2011
Tajuk :
Ekstrak Kering Peria (momordica charantia)(> 1.0% PAHIT)
Bahagian Guna :
 Buah
 Ratio :
 10:1
 Segar / kering :
 Dry
 Sr.No.
 Uji
 Had
 Protocol
01.
 Descripsi
 Serbuk kering warna perang kehitaman berbau
02.
 Identifikasi
Identifikasi
Bandingan berpiawaian
Oleh TLC
03.
 Ujian Kimia Physikal (Sebagaimana per API)
 3.1 Hilang kekering (%w/w)
 Tidak melebhi 5.0%
 Sebagaimana cara API
 3.2 Ekstrak larutan air (%w/w)
 Tidak melebhi  70.0%
 3.3 pH 1% w/v larutan
 5.00-7.00
 04.
 Analiysis Logam Berat (Garis Panduan WHO & FDA)
 4.1 Lead
 < 10 ppm
 AAS
 4.2 Cadmium
 < 0.3 ppm
 4.3 Arsenic
 < 10.0 ppm
 4.4 Mercury
 < 1.0 ppm
 05.
 Analisis  Microbiological (Garis Panduan WHO & IP 2007)
 5.1 Total Microbial  Count
 < 107 cfu gm-1
 Sebagaimana cara INH
 5.2 E.Coli (1 gm)
 Absent
 5.3 Salmonella (1  gm)
 Absent
 5.4 Pseudomonas  aeruginosa (1 g)
 Absent
 5.5 Yeast & Molds
 < 105 cfu gm-1>
 06.
 Analisis Fitokimia
 Lapuran kepahitan
 Tidak kurang dari 50.0%
 Cara Gravimetric

JUZUK
- Kajian Fitokimia mendapati terdapat alkaloid, glikosida, aglycone, tanin, sterol, fenol dan protein.
- Satu Kajian 1898 melaporkan alkaloid pahit dan glucoside.
- Daun dan buah menghasilkan asas kepahitan, momordicin.
- Ekstrak eter petroleum menghasilkan minyak tersangat wangi, minyak kekal, bebas kesan asid lemak dan karotena.
- Pecahan eter etil menghasilkan klorofil, bahan seakan glukosida dan damar.
- Ekstrak tif larut air menghasilkan bahan seperti saponin dan bahan pelekat (
mucilaginous bodies)
CIRI
- Dianggap astringen, antidiabetik, abortifacient, antirheumatic, perancang, galactagogue, parasiticide, anthelmintic, pencahar, yg menyebabkan muntah, antipiretik, hipotemia, emmenagogue, penyejukan, tonik, pengobat luka.
- Buah dianggap tonik dan khasiat perut.




MANAFAAT KESIHATAN PERIA
§ Buah sayur ini sangat rendah kalori, menyediakan hanya 17 kalori setiap 100g. Walau bagaimanapun, ia kaya dengan fitonutrien seperti serat, mineral, vitamin dan anti -oksida.
§ Peria mengandungi phyto- nutrien dan polipeptida -P; insulin tumbuhan yang dikenali untuk mengurangkan tahap gula darah. Di samping itu, ia dikomposisikan sebagai agen hipoglisemik dipanggil charantin. Charantin meningkat pengambilan glukosa dan sintesis glikogen dalam sel-sel hati, otot dan tisu adipos. Bersama-sama, sebatian ini dianggap bertanggungjawab mengurangkan paras gula darah dalam rawatan kencing manis jenis -2.
§ Buah yang segar adalah sumber terbaik folate, mengandungi kira-kira 72 μg/100g (Menyediakan 18% daripada RDA). Folat membantu mengurangkan kadar kecacatan tiub neural pada bayi yang baru lahir jika diambil oleh ibu-ibu semasa peringkat awal mengandung.
§ peria segar juga adalah sumber terbaik vitamin C (100 g buah mentah menyediakan 84 mg atau kira-kira 140% daripada RDI ). Vitamin –C adalah, salah satu antioksida semulajadi yang kuat, membantu badan mengeluarkan radikal bebas yang merupakan sebab pembentukkan kanser merosakkan.
§ Ia adalah sumber flavonoid terbaik untuk manafaat kesihatan seperti ß -karotena, α -carotene, lutein , dan Zea - xanthin . Ia turut mengandungi sejumlah vitamin A yang terbaik. Bersama-sama; sebatian ini membantu bertindak sebagai pelindung  terhadap radikal bebas oksigen dan spesies oksigen reaktif (reactive oxygen species (ROS) yang memainkan peranan dalam penuaan, kanser dan pelbagai proses penyakit.
 §Peria merangsang penghadaman dan Proses pengecutan otot seperti alunan  saluran pencernaan makanan (peristalsis) melalui usus sehingga ia dikeluarkan daripada tubuh. Dengan itu, ia membantu melegakan masalah senak dan sembelit.
§ Peria juga adalah sumber niasin (vitamin B-3 ), asid Pantothenic (vitamin B- 5), pyridoxine (vitamin B- 6) dan mineral seperti zat besi, zink , kalium, mangan dan magnesium.

 § ujian awal makmal mencadangkan bahawa sebatian dalam peria mungkin berkesan untuk merawat jangkitan HIV.
Lihat jadual di bawah untuk analisis mendalam nutrien:

Peria atau tembikai pahit (Momordicacharantia),
segar, mentah, nilai berkhasiat setiap 100 g
(Sumber: USDA National pangkalan data Nutrien)
Principle
Nutrient Value
Percentage of RDA
Tenaga
17 Kcal
<1%
Karbohidrat
3.70 g
3%
Protin
1.00 g
2%
Jumlah lemak
0.17 g
0.5%
Kolestrol
0 mg
0%
Serat pemakanan
2.80 g
7%
Vitamins
Folates
72 µg
18%
Niacin
0.400 mg
2.5%
Asid Pantothenic
0.212 mg
4%
Pyridoxine
0.043 mg
3%
Riboflavin
0.040 mg
3%
Thiamin
0.040 mg
3.5%
Vitamin A
471 IU
16%
Vitamin C
84 mg
140%
Electrolytes
Natrium (Sodium)
5 mg
<1%
Kalium (Potassium)
296 mg
6%
Minerals
Kalsium (Calcium)
19 mg
2%
Tembaga (Copper)
0.034 mg
4%
Besi (Iron)
0.43 mg
5%
Magnesium (Magnesium)
17 mg
4%
Mangan (Manganese)
0.089 mg
4%
Zink (Zinc)
0.80 mg
7%
Phyto-nutrients
Carotene-ß
190 µg
--
Carotene-α 
185 µg
Lutein-zeaxanthin
170 µg
--

KHASIAT PERIA
1.   Haus kerana panas dalaman, demam, heat stroke (pengsan kerana kepanasan):
Sebiji peria mentah yang masih segar dicuci bersih, lalu dibelah. Buang isinya,  potong-potong secukupnya, lalu direbus dengan 3 gelas air bersih sehingga menjadi 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum. 
2. Diabetes / KencingManis:
a. 200 g buah peria segar dicuci bersih lalu dikisar. Tambahkan air minum secukupnya, lalu diperah dengan sepotong kain sampai terkumpul sebanyak 50 ml (seper-empat gelas). Perahan dihangatkan dengan api kecil selama 15-30 menit. Setelah sejuk diminum. Lakukan setiap hari. 
b. 200 g buah peria dicuci bersih lalu dihiris tipis-tipis. Rebus dengan 3 gelas air bersih sampai tersisa 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum. Lakukan setiap hari. 
3. Disentri (penyakit darah, cirit-birit):
Buah peria segar dicuci lalu dibelah, isinya dibuang. Parut atau dibuat jus, airnya diminum. Segera minum air kosong. Satu kali minum 200 cc. 
4. Amoebic dysentery, cirit-birit:
Ambil akar peria yang masih segar sebanyak 30 g. Bersihkan lalu dipotong mengikut keperluan. Rebus dengan 3 gelas air hingga menjadi 1 gelas.  Setelah sejuk disaring, tambahkan gula secukupnya lalu diminum. 
5. Jangkitan cacing pada kanak-kanak:
a. Daun segar sebanyak 7 g, diseduh (rendam agar menyerap) dengan 1/2 cawan air panas. Setelah sejuk ditapis, tambahkan 1 sudu teh madu. Kacau hingga rata, minum sekaligus sebelum makan pagi.
b. Ambil dua sampai tiga biji peria. Giling sampai halus, campur sedikit air masak. Minum, disusul dengan minum air hangat. Ramuan ini untuk mengubati jangkitan cacing gelang.
6. Menyuburkan rambut yang nipis dan kemerahan:
a. Ambil segenggam daun peria, cuci bersih. Daun kemudian ditumbuk hingga menjadi seperti bubur, tambahkan air 3/4 gelas. Ramuan ini kemudian diperap semalaman. Pagi-pagi ramuan ini ditapis, air nya digunakan untuk membasuh kulit kepala. 
b. Ambil daun peria yang masih segar secukupnya, lalu dicuci bersih. Daun peria tadi ditumbuk sampai halus, lalu diperah dengan sepotong kain. Air nya digunakan untuk disapukan pada kulit kepala. Lakukan setiap hari. Ramuan ini sesuai digunakan untuk bayi dan kanak-kanak. 
7. Bisul, Bengkak Bernanah (Abses):
Ambil segenggam daun peria, cuci bersih lalu direbus dengan 3 gelas air bersih sampai tersisa 1 gelas. Setelah dingin ditapis, air nya diminum. 
8. Demam, malaria, sakit berkaitan hati, sembelit, jangkitan cacing:
Segenggam penuh daun peria dicuci bersih, lalu ditumbuk halus. Tambahkan 1 cawan air masak, dikacau rata lalu disaring. Air saringannya ditambah sedikit garam, lalu diminum pada pagi hari sebelum makan. 
9. Kencing bernanah:
Ambil 6 helai daun peria, 2 urat akar jayanti (Sesbaniasesban Merr.), 2 keping kulit kemboja, 1 ulas rimpang temulawak, 3 ketul gula enau (sugar palm), semua herba dicuci dan dihiris kecil mengikut keperluan. Rebus dengan 4 gelas air, dicampurkan dengan gula, ditapis dan diminum
KEUTAMAAN PENGGUNAAN
bahagian digunakan
Daun, akar, batang dan buah.
Daun / batang:
1. untuk kanser
2. Untuk jangkitan virus (HIV, herpes, Epstein Barr, hepatitis, influenza, dan campak)
3. Untuk jangkitan bakteria (Staphylococcus, Streptococcus, dan Salmonella)
4. Sebagai pembantu pencernaan pahit (untuk gangguan pencernaan (dyspepsia) dan pencernaan kurang sempurna (sluggish digestion)
5. untuk kencing manis
Buah / biji buah:
1. untuk kencing manis
2. Untuk kolesterol tinggi dan tahap asid lemak (triglyceride)
3. Untuk ulser H pylori.
4. Sebagai pembantu pencernaan pahit untuk gas usus, kembung, sakit perut, dan pencernaan perlahan
5. Untuk parasit usus


Peria rendah kalori tetapi padat dengan zat yang berharga. Ia merupakan sumber terbaik vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asidfolik, zink, fosforus, mangan dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Peria juga kaya dengan besi, mengandungi beta karotena dua kali ganda daripada brokoli, kalsium dua kali ganda dari pada bayam dan kalium dua kali ganda daripada pisang.
Sayur ini juga turut mengandungi juzuk fito yang disahkan mengandungi kesan hipoglisemik yang dikenali sebagai charantin. Selain itu, ia turut mengandungi sebatian seperti insulin yang dikenali sebagai polypeptide P yang dicadangkan sebagai pangganti insulin bagi sesetengah pesakit diabetes.
Kandungan beta karotena dan bahan lain yang terdapat dalam peria katak turut menjadikan ia sebagai buah yang mampu mengurangkan masalah mata dan memperbaiki penglihatan. Jus pahit ini dikatakan boleh diminum bagi membantu membina sisitem imun dan meningkat  pertahanan tubuh untuk menentang penyakit.
Selama beberapa tahun, saintis telah mengesahkan kebanyakan pengamal perubatan tradisional telah menggunakan sayur pahit ini sebagai bahan penting dalam system perubatan herba, malah boleh dikatakan kapsul dan tinktur peria digunakan untuk merawat masalah penyakit  diabetes, virus, kolesterol tinggi dan psoriasis.
Fungsi utama
• Daun / batang: anti-kanser, antiviral, antibakteria, perangsang pencernaan, gula dalam darah yang luar-biasa rendah disebabkan kelebihan insulin atau kekurangan zat (hypoglycemic)
• Buah / biji buah: hypoglycemic, kolsetrol rendah (hypo-cholesterolemic), antibakteria, mengeluarkan angin (carminative), pahit
PENGGUNAAN PERIA DAN FARMAKOLOGI

Diabetes / Data haiwan
Kesan hipoglisemik dari peria pahit telah dibangunkan bersama kajian keatas haiwan. Menambah-baik toleransi glukosa, menekan hyperglycemia setelah makan siang (postprandial), dan mempertingkatkan sensitiviti insulin yang telah ditunjukkan dalam tikus dan arnab. Peningkatan aktiviti sel beta, rangsangan keatas laluan glycolytic, dan perencatan pengangkutan glukosa dalam usus kecil turut telah terbukti secara uji kaji.
Data klinikal
Penilaian prcubaan klinikal keatas kesan peria dalam diabetes jenis 2 adalah metodologi yang lemah. Beberapa ujikaji terhad untuk memenuhi standard metodologi yang mencukupi menunjukkan tiada kesan statistik yang signifikan berbanding plasebo atau glibenclamide, dan tidak terdapat bukti mencukupi untuk mengesyorkan penggunaan peria sebagai pilihan terapeutik dalam diabetes jenis 2. Ujian klinikal rawak berskala besar diperlukan.
KEGUNAAN LAIN
Antimicrobial
Bahagian tumbuhan peria akar, daun, dan biji telah ditunjukkan dalam aktiviti in-vitro antibiotik dan anti-virus, termasuk perencatan hubungan HIV (Duke J. CRC Handbook of Medicinal Herbs . Boca Raton, FL: CRC Press Inc; 1989:315-316), (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon (Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359). Synergism dengan aminoglycosides telah ditunjukkan dalam ketahanan kalis methicillin dari Staphylococcus aureus (Coutinho HD, Costa JG, Falcão-Silva VS, Siqueira-Júnior JP, Lima EO. Effect of Momordica charantia L. in the resistance to aminoglycosides in methicilin-resistant Staphylococcus aureus . Comp Immunol Microbiol Infect Dis . 2009 Sep 2. [Epub ahead of print]). Aktiviti anti-bakteria telah dikaitkan dengan kandungan minyak utama biji nerolidol (Braca A, Siciliano T, D'Arrigo M, Germanò MP. Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed essential oil. Fitoterapia . 2008;79(2):123-125).
Aktiviti Antioksida
Aktiviti merangkap radikal bebas, berhubung pada kandungan fenolik, telah ditunjukkan dalam in-vitro (Horax R, Hettiarachchy N, Chen P. Extraction, quantification, and antioxidant activities of phenolics from pericarp and seeds of bitter melons ( Momordica charantia ) harvested at three maturity stages (immature, mature, and ripe). J Agric Food Chem . 2010;58(7):4428-4433), (Dong CJ, Yang XD, Liu JY. Enzymatic properties of a recombinant phospholipid hydroperoxide glutathione peroxidase from Momordica charantia and its complementation function in yeast. Biochemistry (Mosc) . 2009;74(5):502-508). Keatas tikus hyperammonemic, ketidakseimbangan oksida -antioksida telah dipulihkan melalui pentadbiran ekstrak buah peria pahit (henmozhi AJ, Subramanian P. Antioxidant Potential of Momordica charantia in Ammonium Chloride-induced Hyperammonemic Rats. Evid Based Complement Alternat Med . 2010 Jan 4. [Epub ahead of print]).

Kanser 
Kajian in-vitro telah menilai kesan protein ribosome - inactivating (MAP30 dan MCP30) dari biji peria pahit. Kesan antineoplastic (pengurangan percambahan sel dan penyebab apoptosis ) telah ditunjukkan keatas payudara, prostat, dan garis sel kanser epidermis (Coutinho HD, Costa JG, Falcão-Silva VS, Siqueira-Júnior JP, Lima EO. Effect of Momordica charantia L. in the resistance to aminoglycosides in methicilin-resistant Staphylococcus aureus . Comp Immunol Microbiol Infect Dis . 2009 Sep 2. [Epub ahead of print], (Ray RB, Raychoudhuri A, Steele R, Nerurkar P. Bitter melon (Momordica charantia ) extract inhibits breast cancer cell proliferation by modulating cell cycle regulatory genes and promotes apoptosis. Cancer Res . 2010; 70(5):1925-1931), (Xiang L, Huang X, Chen L, Rao P, Ke L. The reparative effects of Momordica Charantia Linn. extract on HIT-T15 pancreatic beta-cells. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;(16)(suppl 1):249-252), (Grossmann ME, Mizuno NK, Dammen ML, Schuster T, Ray A, Cleary MP. Eleostearic Acid inhibits breast cancer proliferation by means of an oxidation-dependent mechanism. Cancer Prev Res (Phila). 2009;2(10):879-886), (Li M, Chen Y, Liu Z, Shen F, Bian X, Meng Y. Anti-tumor activity and immunological modification of ribosome-inactivating protein (RIP) from Momordica charantia by covalent attachment of polyethylene glycol. Acta Biochim Biophys Sin (Shanghai). 2009; 41(9):792-799).

Dos
Jus peria pahit telah dicadangkan untuk penyakit kencing manis pada dos harian 50 hingga 100 mL; 3 kali ganda dari 900 mg buah sehari. Tiada bukti percubaan klinikal mencukupi untuk menyokong dos ini (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Merujuk kepada (Subcutaneous) penyediaan peria sebagai insulin sayur-sayuran turut  telah lama digunakan dalam kajian klinikal, tetapi kekurangan data keselamatan dan keberkesanan (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359.)
Mengandung / Penyusuan
Elak penggunaan / pengambilan (Ernst E. Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG . 2002;109(3):227-235) kerana.kesan sampingan telah dicatitkan termasuk kesan menggalak haid (emmenagogue) dan keguguran (abortifacient).
Interaksi
Kesan peningkatan hypoglycemic bersama ejen coadministered farmaseutikal dapat diandaikan kerana kesan diperhatikan semasa kajian keatas haiwan. Walau bagaimanapun, laporan kes kurang (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359). kesan kecil pada enzim P450 cytochrome dan glutation S- transferase diperhatikan dalam 1 percubaan (Appiah-Opong R, Commandeur JN, Axson C, Vermeulen NP. Interactions between cytochromes P450, glutathione S-transferases and Ghanaian medicinal plants. Food Chem Toxicol . 2008;46(12):3598-3603).
Kesan Sampingan
Peria umumnya mendatangkan beberapa kesan sampingan yang kecil. Kesan usus (Gastro Iintestinal) seperti; sakit perut, cirit-birit dan sakit kepala telah dilaporkan dalam ujian klinikal (Ooi CP, Yassin Z, Hamid TA. Momordica charantia for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev . 2010;2:CD007845) dan (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Peningkatan dalam enzim hati telah diperhatikan semasa uji kaji, tetapi tanpa perubahan histological (Cabang biologi yang mengkaji struktur mikroskopik haiwan atau tisu tumbuhan). Peria harus digunakan dengan berhati-hati keatas pesakit bermasalah fungsi hati (Raman A, et al. Anti-diabetic properties and phytochemistry of Momordica charantia L. (Cucurbitaceae). Phytomedicine . 1996;2:349-362) (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Kes yang dilaporankan, berlaku koma hipoglisemik keatas 2 orang kanak-kanak apabila meminum teh yang diperbuat daripada tumbuhan ini (Chevallier A. Encyclopedia of Medicinal Plants . New York, NY: DK Publishing; 1996:234) (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).  Satu lagi kes yang dilaporkan bersangkutan fibrilasi atrium (atrial fibrillation) pengambilan buah peria hancur (Erden I, Ordu S, Erden EC, Caglar SO. A case of atrial fibrillation due to Momordica charantia (bitter melon). Ann Saudi Med . 2010;30(1):86-87). 
MERAWAT BUASIR DAN MASALAH DARAH KOTOR
Daun peria berkesan untuk merawat buasir. Cara nya ialah dengan mencampurkan jus yang boleh diperolehi daripada daunnya kedalam segelas susu. Ia hendaklah di minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ketempat buasir. Jika menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan segelas jus peria dan sudu kecil jus limau. Ia hendaklah diamalkan sedikit demi sedikit dalam jangka masa empat ke enam bulan. Masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya. Ia juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengamblan alkohol. Peria tidak berapa diminati kerana kepahitannya tetapi ia banyak membawa manafaat kepada orang yang mengemarinya. 
Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak. Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan peria katak, namun begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.
INSULIN TUMBUHAN
Sejak zaman purba lagi peria digunakan untuk merawat kencing manis. Doktor dari England telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya. Hasilnya mereka menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta plant insulin untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.
Ðalam perubatan Ayurveda India, peria katak sering diperlihatkan sebagai sejenis “insulin tumbuhan”, oleh itu amat disyorkan untuk pesakit kencing manis. Ði Filipina, peria katak digunakan untuk merawat kencing manis dan kawalan gula darah bagi orang miskin.
Rasa pahit peria katak datangnya daripada kandungan kuinin yang tinggi dan secara kebetulan, telah dianggap oleh orang-orang Asia serta Panama dan Columbia, sebagai bahan untuk mencegah dan merawat demam malaria. Dalam perubatan tradisional Cina, sayur peria katak digunakan untuk menaikkan selera makan dan rawatan jangkitan gastrousus.
Ðalam perubatan herba Brazil,  peria katak digunakan untuk merawat tumor, luka, reumatisme, malaria, masalah carian vagina, inflamasi, masalah haid, kolik, demam dan cacing. Ia juga turut digunakan sebagai pencetus pengguguran dan afrodisiak. Selain itu, ia juga boleh digunakan sebagai bahan sapu untuk merawat masalah kulit, vaginitis, buasir, ruam gatal, eczema dan kusta.
KERACUNAN
Peria turut berguna jika dicampurkan dengan herba lain untuk tujuan merawat penyakit. Antaranya jus peria katak amat berguna untuk merawat penyakit darah seperti kegatalan berkait dengan keracunan darah. Cara penggunaannya ialah dengan mencampurkan dua auns jus peria katak dengan sedikit  jus  limau. Hirup air ini perlahan-lahan sewaktu perut masih kosong setiap hari kira-kira 4 hingga 6 bulan.
Peria juga digunakan untuk merawat penyakit kolera walaupun masih berada ditahap awal. Caranya adalah dengan mencampurkan dua sudu teh jus peria katak dengan dua sudu teh jus bawang merah dan satu sudu teh jus limau nipis. Hiruplah ramuan ini setiap hari sehingga sembuh. Bagi mereka yang mengalami masalah system pernafasan, anda boleh meminum dua auns jug peria katakyang telah dicampurkan dengan secawan madu dan sedikit air. Minumlah ramuan ini setiap hari untuk memperbaiki masalah asma, bronchitis dan pharyngitis. Kaedah yang paling mudah untuk merawat penyakit ini ialah dengan meminum  jus yang di ambil daripada empat atau lima biji peria pada setiap pagi. Bijinya yang dihancurkan boleh dicampurkan kedalam makanan. Sekiranya tidak mahu meminum jusnya, penghidap diabetes juga boleh meminum air rebusan beberapa potong peria atau pun menggunakannya dalam bentuk serbuk
Daunnya sangat berkesan untuk merawat buasir. Caranya ialah dengan mencampurkan  jus yang boleh diperolehi daripada daunnya kedalam segelas susu.  Ia hendaklah di minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ketempat buasir.
Jika menghadapi masalah darah kotor seperti bisul,  kudis buta,  rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan segelas jus peria dan sudu kecil jus limau. Ia hendaklah diamalkan sedikit demi sedikit dalam jangka masa empat keenam bulan.
Masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya. Ia juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengambilan alkohol.
Walaupun peria tidak di minati kerana kepahitannya tetapi ia banyak membawa manfaat kepada orang yang menggemarinya. Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak. Di India, biji daripada buahnya yang telah di masak ranum pula di jadikan sebagai bahan perasa.
Diabetes Mellitus
Herba yang baru-baru ini mendapat pengiktirafan antarabangsa kerana manafaat yang disumbangkan dalam merawat kencing manis. Walaupun rasanya pahit, ia telah menjadi satu minuman- pemakanan (nutritional drink) popular untuk menaikkan semangat dan rangsangan (VIM dan VIGOR). Malah lebih pahit adalah lebih baik, kerana dipercayai keseimbangan kepahitannya adalah potensinya.
Kajian mencadangkan bahawa peria mengandungi polypeptide  hypoglycemic, insulin tumbuhan yang bertanggungjawab menurunkan tahap gula dalam darah. Faedah lain, dicadangkan ia menguraikan toksik dalam badan (detoxification) (termasuk penyingkiran nikotin), menguatkan sistem imun dan menguruskan peraturan kesuburan.  Ia amat disyorkan sebagai bahan tambahan atau pengambilan tambahan kepada kempulan rawatan tradisional untuk kencing manis.

PERSEDIAAN  LAIN (Dapur)
Kukus pucuk peria (empat daun bahagian atas) dan dimakan setengah cawan dua kali sehari. Sebagai rebusan, direbus enam sudu besar daun dicincang halus dalam dua gelas air diatas api kecil (selama 15 minit). Minum 1/3 cawan, tiga kali sehari, 30 minit sebelum makan. Jangan gunakan periuk aluminium (gunakan balang tanah liat atau dari enamel sahaja).
BOLEH  DIMAKAN / PEMAKANAN
- Kedua-dua jenis buah peria yang liar atau yang ditanam boleh dimakan.
- Buah peria liar biasanya dipanggang di atas api dan dimakan dengan garam atau "heko".
- Di India, buah dimakan dalam masakan kari.
- Di Filipina , jus dari buah peria hijau dijadikan ubat untuk kolitis kronik: juga digunakan untuk disenteri bacillary .
- Daun berastringen atau akar dijadikan serbuk atau direbus digunakan untuk buasir.
- Jus dari daun digunakan untuk batuk, atau sebagai julab (anthelminthic) mengusir parasit usus, dan penyembuhan luka .
- Biji digunakan untuk mengeluarkan cacing.
- Biji atau jus daun digunakan sebagai julab ringan bagi kanak-kanak.
- Rebusan daripada akar dan biji digunakan untuk pelepasan urethral.
- Jus dari daun digunakan sebagai batuk kronik.
- Daun dan pucuk digunakan sebagai pengubat luka .
- Buah hancur direndam dalam minyak digunakan sebagai pengubat luka .
- Buah dijadikan tonik perut juga sebagai rawatan untuk penyakit sendi, gout, dan penyakit limpa dan hati.
- Daun ditumbuk digunakan untuk kulit melecur.
- Penyerapan daun atau jus daun digunakan untuk demam atau ulser perut kronik..
- Akar kadang-kadang digunakan dalam bahan persediaan ubat perangsang (afrodisiak).
- Air rebusan akar digunakan sebagai menggugur kandungan (abortifacient).
- Memakan buah dalam dos besar dianggap sebagai pencahar drastik dan abortifacient .
- Di India, akar digunakan sebagai astringen; digunakan secara luaran untuk buasir.
- Di Lagos, air rebusan daun digunakan untuk tonik perut .
- Daun digunakan sebagai ubat cacing dan antipiretik, dan digunakan secara luaran untuk penyakit kusta.
- Di India dan Malaysia; daun tumbuk digunakan untuk penyakit kulit terbakar dan melecur.
- Tuam daun digunakan untuk sakit kepala.
- Penyerapan bunga digunakan untuk merawat asma.
- Penyerapan buah peria tanpa biji dalam minyak Zaitun atau Badam, digunakan untuk tangan luka, buasir, dan terbakar.
- Akar, buah dan biji, digunakan sebagai abortifacien dan ubat untuk pelepasan urethral.
- Di Batavia, biji digunakan sebagai ubat cacing, julab, dan menyebabkan muntah .
- Di Jamaica, air rebusan daun diambil untuk selsema, sebagai julap dan pembersih darah. Campuran dalam teh panas juga digunakan untuk sakit gigi dan jangkitan mulut, selain itu ia Juga digunakan dalam mandian / mencuci letusan kulit dan jerawat, digunakan untuk ekzema, malaria, gout, penyakit kuning, sakit perut, buah pinggang (batu), kusta, keputihan , buasir, radang paru-paru, psoriasis, penyakit sendi, demam dan kudis dan air daun rebusan digunakan untuk menggalak keluarnya lendir.
- Di Antillen, air rebusan daun digunakan sebagai penggalak haid (emmenagogue) dan untuk ubat cacing (vermifuge).
- Di Cuba, daun peria digunakan untuk kencing manis, luka bias, penyakit kulit dan untuk kemandulan di kalangan wanita.
- Di Puerto Rico, daun peria digunakan untuk kencing manis.
- Di Indo –China, buah dihancurkan di dalam air masin, digunakan untuk demam tinggi (Flus), selesema, batuk-batuk pada kanak-kanak. Bijinya digunakan dalam rawatan cirit-birit .
- Di Brazil, biji digunakan sebagai ubat cacing .
- Di China , buah digunakan sebagai hipoglisemik dan antidiabetik .
- Di Turki, digunakan untuk penyembuhan luka-luka kulit dan ulser peptik.
- Biji juga dijadikan campuran dalam minyak,  digunakan sebagai bahan kosmetik.
- Daun digunakan untuk membersih bahan logam.
Toksikologi
Tumbuhan ini selamat pada dos yang rendah dan untuk tempoh 4 minggu atau kurang (Chevallier A. Encyclopedia of Medicinal Plants . New York, NY: DK Publishing; 1996:234). Tiada laporan diterbitkan atas tindak balas serius di kalangan orang dewasa yang diberikan dos oral 50 mL. Tinda-balas  Antifertility (penurunan spermatogenesis) diperhatikan pada tikus dan anjing yang diberi makan ekstrak buah peria (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359), (Chang F, et al. Studies on the antifertility chemical constituents of balsam pear. Chin Tradit Herb Drugs . 1995;26:281-284)
 Kandungan juzuk vicine dalam biji menghasilkan masalah pendarahan (favism) pada pesakit pengidap kekurangan glukosa-6- fosfat dehidrogenase (glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency), keadaan cemas dicirikan dengan sakit kepala, demam, sakit perut, dan koma (Raman A, et al. Anti-diabetic properties and phytochemistry of Momordica charantia L. (Cucurbitaceae). Phytomedicine . 1996;2:349-362), (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Lapisan isi merah(arils) di sekeliling buah peria adalah toksik kepada kanak-kanak. Jus yang diberikan kepada kanak-kanak dalam 1 laporan menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, dan kematian (Duke J. CRC Handbook of Medicinal Herbs . Boca Raton, FL: CRC Press Inc; 1989:315-316).
Profil Keselamatan
Peria mengandungi bahan alkaloid seperti quinine dan morodicine, damar dan glikosida saponic, yang mana mungkin tidak sesuai bagi sesetengah orang. Kepahitan dan keracunan boleh dikurangi sedikit sebanyak dengan rebusan awalan (parboiling) atau direndam dalam air garam selama 10 minit. Gejala keracunan termasuk berlebihan air liur, muka kemerahan, kabur penglihatan, sakit perut, loya, muntah , cirit-birit , lemah otot.
Peria dianalisiskan untuk kandungan utama nutrien serta Vitamin C, galian (mineral) dan unsur fitokimia. Jenis (variati) yang dipilih adalah dari jenis Charantia CB Clarke, Muricata (liar), Hybrid hijau dan hibrid putih. Hasil menunjukkan kehadiran unsur-unsur  nutrisi dari jenis terdiri daripada Jumlah gula (0.114 ± 0.01 % ke 0.22 ± 0.02 %), kanji (0.74 ± 0.01% ke 5.3 ± 0.04 %), Jumlah protein (1.17 ± 0.01% ke 2.4 ± 0.02 %), lemak (0.3 ± 0,02-0,8 ± 0.02 %) dan Vitamin C (9.41 ± 0,26-13 ± 0.57mg %). Sayur ini merupakan sumber terbaik mineral seperti Mg, Ca, S dan Cu. Buah ini mengadungi kalsium (0.55 ± 0,30-7,0 ± 0.25 mg%) dan sulpur (44.9 ± 0,38-72,4 ± 0.51 ppm). Semua variati / jenis didapati mengandungi tannin, flavonoids, terpenoids, cardiac glycosides, triterpin dan sterol, damar, asid amino dan sebatian phenolic melainkan coumarin dan anthraquinone bebas. Berdasarkan dari pada kajian ini, peria pahit (Momordicacharantia ), walaupun diketahui pahit ia tetap mempunyai potensi pemakanan yang besar.

KAJIAN
• Analgesic / Cholinomimetic: Kajian ekstrak metanol daun peria keatas tikus mencadangkan terdapat aktiviti cholinomimetic dan analgesic.
Antidiabetik dan ciri-penyesuaian-genetik (adapto-genic- properties): ciri-penyesuaian-genetik ditandakan dengan kelewatan kemunculan cataracts, komplikasi sekunder kencing manis dan kelegaan pada saraf dan gejala-gejala lain walaupun sebelum terjadi hipoglisemia.
• Sifat Anti-radang / Pengimbang Membrane: Kajian melaporkan terdapat sifat anti-radang dan penstabilan membran dari ekstrak cecair daun peria keatas tikus. Keputusan menunjukkan aktiviti anti-radang mungkin tidak berkaitan dengan penstabilan membran.
• Antimicrobial : Kajian keatas pelbagai ekstrak Cassia Tora, Calendula Officinalis dan peria (Mormodicacharantia) menunjukkan terdapat aktiviti terhadap kesemua bakteria diuji, Kuman bakteria yang menjadi punca penyakit bermula dari penyakit kulit biasa hingga ke lebih mudrat (Staph aureus) lebih mudah terdedah kepada cecair ekstrak.
• Larvicidal : Kajian menunjukkan peria mempunyai aktiviti membasmi jejentik (larvicidal) yang baik terhadap tiga bekas pembiakan nyamuk: An. stephensi , Cxquinquefasciatus dan Ae. aegypti mencadangkan potensi ekstrak buah digunakan dalam air minum terhadap jentik-jentik nyamuk.
• Antidiabetik / kesan Estrous  cyclicity : Hasil kajian menunjukkan keberkesanan peria dan AP keatas antidiabetik dan mampu pulih kesan estrous cyclicity  keatas tikus alloxan yang disuntik dengan jangkitan kencing manis.
• Antidiabetik / Saponin : Kajian menunjukkan ekstrak juzuk saponin dari peria penting sebagai penyebab aktiviti hipoglisemik dalam hyperglycemic dan tikus normal.
• Anxiolytic / anti-kemurungan / antikeradangan : Kajian keatas ekstrak metanol daun kering peria menunjukkan dengan jelas aktiviti anxiolytic, antidepresan dan antiinflammatory.
• Antidiabetik / Penurun Glukosa : Ekstrak larut air dari buah peria mengurangkan kepekatan glukosa darah dengan ketara dalam kencing manis dan diberi makan secara paksa keatas tikus. Buah Peria goreng dimakan sebagai makanan tambahan harian menghasilkan peningkatan kecil tetapi penting dalam toleransi glukosa.
• Antidiabetik : Ekstrak serbuk berair dari keseluruhan buah segar kurang matang mengurangkan glukosa tersimpan sebanyak 48% berbanding  dengan glibenclamide, ubat tiruan yang terkenal. Uji-kaji menunjukkan tiada nephrotoxicity dan hepatotoxicity. Sebagai sayuran yang boleh dimakan, ia memberi satu pilihan selamat untuk mengurangkan glukosa darah.
• Antidiabetik : Kajian mensasarkan penurunan 1% dalam A1c dengan kuasa anggaran sebanyak 88%.  Dengan penurunan yang diperhatikan dari 0.24% , kuasa yang dicapai hanya 11%. Kajian gagal membuat kesimpulan pasti mengenai keberkesanan peria.
• Anti- Ulcerogenic / Gastroprotective : Ekstrak minyak peria menunjukkan perencatan ulser kesan perlindungan usus (gastroprotective) terhadap indomethacin.
• Fitokimia : Kajian kandungan kimia keatas buah belum matang menghasilkan vincine, mycose, momordicoside A dan momordicoside B.
• Fitokimia / Penghasilan kesepaduan ubat antidiabetik (Extract- Metformin Synergism): Kajian menghasilkan alkaloid, glikosida, aglycone, tanin, sterol, fenol dan protein. Penggunaan ekstrak dalam interaksi pharmakologik dengan separuh dos daripada metformin atau glibenclamide atau kedua-duanya dalam gabungan menyebabkan penurunan gula darah dengan lebih tinggi berbanding dos penuh dalam kajian rawatan 7 hari. Keputusan menunjukkan aktiviti synergism.
• Antioksida : Kajian keatas ekstrak buah peria menunjukkan terdapat perlindungan keatas tikus AC hyperammonemic yang dijangkiti dengan tekanan oksidatif, mungkin melalui pencegahan atau perencatan sistem peroxidative lipid oleh antioksida, kesan hepatoprotective dan penyelenggaraan integriti selular.
• Antioksida / Perlindungan rawatan (Chemoprotective) : Kajian menunjukkan aktiviti antioksida dan chemoprotective  dari ekstrak buah peria dalam uji kaji model tikus. Keputusan dengan kuat mencadangkan tindak-balas chemoprotective terhadap pemberian ketoksikan-CCl4. Perencatan tidak langsung dari aktiviti CYP1A bergantungan, menjanjikan harapan dalam rawatan perubatan mencegah kanser (chemopreventive) melalui pengurangan pengaktifan metabolik kepelbagaian karsinogen dan / atau procarcinogens.
• Ulangkajian / Cucurbitane jenis -triterpenoids / Charantin : Cucurbitane jenis-triterpenoids  adalah juzuk aktif utama peria. Ada yang mempunyai potensi aktiviti biologi dan farmaseutikal termasuk aktiviti anti -diabetes, anti-obesiti, anti kanser, anti- HIV, antifeedant dan anti-oviposition. Charantin, sejenis sebatian anti-diabetes,  benar-benar mirip jenis-cucurbitane triterpenoid, dengan potensi untuk merawat penyakit kencing manis.
• Antioksida / Chemoprotective : Kajian keatas pengaruh ekstrak peria sebagai laluan isyarat pemindahan (transduction pathways) bagi perencatan pertumbuhan sel kanser payudara dan penggunaan sebagai makanan tambahan pemakanan pencegahan kanser payudara.
• Obesiti / Pengurangan Pengumpulan lemak (Adipogenesis) : Kajian keatas jus peria menunjukkan perencatan kuat lipogenesis dan perangsangan aktiviti lipolisis dalam adipocytes manusia. BMJ boleh menjadi terapi alternatif berkesan untuk mengurangkan adipogenesis pada manusia.
• Potensi Antileukemic / Biji : Kajian keatas pembahagian ekstrak biji keatas sel-sel manusia HL60 mieloid menunjukkan perbezaan termasuk aktivi berpotensi kegunaan dalam terapi rawatan leukemia bersama perencat yang lain.
• Anti- Denggi : Kajian penilaian kesan antiviral dari enam tumbuhan keatas virus denggi serotype 1 (DENV -1). Keputusan menunjukkan ekstrak metanol A. paniculata dan peria (M. Charantia) mempunyai keupayaan sebagai penghalang aktiviti DENV-1 dalam kajian in-vitro.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS