Bunga Stevia rebaudiana.
Domain:
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Tribe:
|
|
Genus:
|
Stevia
Cav. |
Spesis
Terdapat lebih kurang 240 spesis, termasuk:
- Stevia anisostemma
- Stevia bertholdii
- Stevia crenata
- Stevia dianthoidea
- Stevia enigmatica
- Stevia eupatoria
- Stevia lemmonii
- Stevia micrantha
- Stevia ovata
- Stevia plummerae
- Stevia rebaudiana
- Stevia salicifolia
- Stevia serrata
- Stevia tunguraguensis
- Stevia viscida
Stevia (/ STI
ː vɪə /, / STI ː vjə
/ atau / stɛvɪə /) dalam genus
yang mempunyai kira-kira 240 spesis pokok renek
herba dari keluarga
bunga matahari (Asteraceae), berasal dari kawasan subtropika dan tropika, dari barat Amerika Utara hingga ke Amerika Selatan.
Spesis Stevia Rebaudiana,
biasanya dikenali sebagai, daun manis
(sweetleaf), daun gula (sugarleaf), atau sekadar stevia, ditanam
secara meluas untuk daun manisnya. Sebagai pemanis dan pengganti gula, perasa stevia
mempunyai permulaan yang agak perlahan tapi
tempoh manis yang lebih lama berbanding gula, walaupun ada beberapa
ekstrak dari nya mungkin rasa pahit atau seperti
rasa likuoris (licorice-like) selepas mengambil (aftertaste) pada kepekatan yang tinggi.
Dengan ekstrak steviol glycoside yang mempunyai sehingga 300 kali ganda kemanisan gula,
stevia telah menarik perhatian bersama dengan peningkatan permintaan untuk karbohidrat-rendah,
alternatif pemakanan rendah gula. Kerana
stevia mempunyai kesan
abai pada glukosa darah (blood glucose) , ia amat menarik sebagai pemanis semula jadi kepada mereka berdiet karbohidrat terkawal (carbohydrate-controlled
diets).
Keujudan stevia berbeza
dari sebuah negara ke sebuah negara. Ada diantara
beberapa negara, stevia telah digunakan
sebagai pemanis semenjak berdekad atau
berabad lama dahulu; contohnya, Jepun. Di sesetengah negara, kebimbangan terhadap kesihatan dan kontroversi politik telah menghadkan penggunaanny. Amerika
Syarikat contohnya, telah mengharamkan stevia pada awal tahun 1990an, melainkan ia hanya dilabelkan sebagai diet tambahan, tetapi pada tahun 2008 ia diluluskan sebagai ekstrak tambahan pemakanan rebaudioside A. Beberapa tahun kemudian, bilangan negara-negara yang menggunakan
stevia sebagai pemanis telah meningkat berkali ganda. Pada awal bulan
Disember dalam tahun 2011, stevia telah diluluskan
untuk kegunaan di EU.
Sejarah
dan penggunaan
Genus Stevia
terdiri daripada 240 jenis spesis tumbuhan asli Amerika
Selatan, Amerika Tengah, dan Mexico, ada juga beberapa spesiesnya boleh dijumpai jauh ke utara seperti Arizona, New
Mexico, dan Texas. Stevia mula
dikaji oleh seorang botani dan doktor di Sepanyol, Petrus Jacobus
Stevus (Pedro Jaime
Esteve 1500-1556) yang mana daripada nama keluarga ini berasal perkataan dalam bahasa Latinized stevia. Orang ramai menggunakan spesis pemanis S.
Rebaudiana, berasal dari Amerika Selatan. Daun tumbuhan stevia mempunyai
30-45 kali ganda
kemanisan sucrose (gula pasir) Daunnya boleh dimakan segar, atau dimasukkan
ke dalam teh dan pemakanan.
Tumbuhan ini telah digunakan secara
meluas oleh penduduk Guarani
selama lebih daripada 1,500 tahun, dan tumbuhan ini
mempunyai sejarah yang sangat panjang penggunaannya dalam perubatan di Paraguay dan Brazil.
Daun stevia pula telah digunakan secara tradisional selama beratus-ratus tahun untuk
memaniskan teh tempatan,
ubatan dan sebagai merawat "manisan” di Paraguay dan Brazil.
Steviol adalah satu blok pembangunan asas
glikosida manis (sweet glycosides) stevia. Struktur tepat aglycone dan glycoside yang telah disiarkan pada tahun 1955.
Pada tahun 1899, ahli botani Switzerland ia itu Moisés Santiago Bertoni, semasa penyelidikan beliau di timur Paraguay, telah menerangkan secara terperinci tentang kemanisan tumbuhan ini. Penyelidikan terhad telah dijalankan mengenai topik ini sehingga, pada tahun 1931, dua orang ahli kimia Perancis telah memencilkan
glycosides yang memberi rasa
manis kepada stevia. Sebatian, stevioside dan rebaudioside, adalah 250-300
kali ganda semanis seperti sukrosa, pengimbang haba, pengimbang pH dan tidak beragi (fermentable).
Pada awal tahun 1970, pemanis seperti siklamat (cyclamate) dan sakarin (saccharin) telah disyaki penyebab carcinogens. Oleh
itu, Jepun mula melakukan penanaman
stevia sebagai alternatif. Daun-daun tumbuhan, ekstrak
cecair daun, dan steviosides
bersih telah diusahakan sebagai pemanis.
Pemanis stevia secara komersial pertama Jepun telah dihasilkan oleh firma
Jepun Morita Kagaku
Kogyo Co, Ltd pada tahun 1971. Orang
Jepun telah menggunakan stevia dalam produk makanan, minuman ringan (termasuk Coca Cola),dan
penggunaan berjadual
Pengekstrakan Sebatian Pemanis
S. rebaudiana foliage
Rebaudioside A mempunyai kepahitan yang paling sedikit daripada kesemua steviol glycosides dalam tumbuhan stevia. Untuk
menghasilkan Rebaudioside A
secara komersial, tumbuhan stevia di keringkan dan harus melalaui proses pengekstrakan air. Ekstrak mentah ini mengandungi
50% rebaudioside
A; pelbagai molikul glycoside dipisahkan melalui
teknik penghabluran (crystallization
techniques), kebiasaannya
menggunakan etanol atau metanol sebagai pelarut. Ini membolehkan pengasingkan
tulen rebaudioside A.
Majlis
Penyelidikan Kebangsaan Kanada telah mencorakkan (patten) proses pengekstrakan
sebatian manis daripada stevia melalui pengekstrakan lajur pada suhu 0-25 °C,
diikuti penulinan melalui turasan-nano (nanofiltration). Satu langkah
pra-rawatan turasan-mikro (microfiltration pretreatment) digunakan
untuk pengekstrakan. Pembersihan (Purification) adalah melalui
turasan-ultra (ultrafiltration) diikuti dengan
turasan-nano (nanofiltration).
Mekanisma
Tindakan
Glikosida (Glycosides) adalah molikul yang mengandungi glukosa
dan bahan-bahan lain bukan gula dipanggil aglycones (molekul gula lain ialah
polysaccharides). Penerima perasa (taste receptors) lidah bertindak balas keatas glukosa dalam glikosida – glukosa yang tinggi (rebaudioside) terasa lebih manis berbanding dengan
yang kurang
(stevioside). Sesetengah penerima (reseptor) rasa pahit lidah bertindak balas keatas aglycones.
Dalam saluran penghadaman rebaudiosides dimetabolismakan kepada stevioside. Kemudian
stevioside dipecahkan menjadi glukosa dan steviol. Glukosa yang dihasilkan
dari proses ini digunakan oleh bakteria dalam kolon dan bukan diserap ke
dalam aliran darah. Steviol tidak
dapat terus dihadamkan dalam
usus, lalu dikeluarkan dari sistem
pencernaan melaluii kencing atau
najis.
Stevia Pemanis Pilihan
Stevia adalah herba Amerika Selatan yang telah digunakan sebagai pemanis untuk beratus-ratus tahun. Stevia sebagai penambahan yang tersangat baik untuk regimen kesihatan pesakit kencing manis dan pengamal diet kerana kandungan kalori sifarnya. Stevia juga dikenali untuk mengurangkan keinginan memakan makanan berlemak dan makanan manis, yang sangat membantu pada pen-diet.
Stevia datang dari daun tumbuhan kecil, hijau yang
dikenali sebagai Stevia Raubundia. Stevia mempunyai rasa yang dikatakan
sehingga 300 kali lebih manis daripada gula. Di samping menjadi baik untuk
penurunan berat badan, beberapa kajian menunjukkan bahawa Stevia adalah positif
dalam membanteras kedua-dua diabetes dan kanser payudara.
Ramai yang suka pemakanan manis, sama ada dari buah-buahan,
sayur-sayuran, tebu, madu atau bijian. Dalam sejarah awalan manusia, gigi-manis
membawa kita untuk mengumpul buah-buahan liar, madu dan cecair sap manisan
daripada tumbuhan. Mesir Purba, Yunani dan Rom mendapat kepuasan (relished) dari kurma, buah
ara dan anggur sebagai sumber utama kemanisan mereka. Menjelang abad ketiga SM,
penternak lebah dan pengumpul madu tempatan
menjadi sumber pembekal manisan utama. Perrmulaan dua ratus tahun lalu, tumbuhan tebu dan pemprosesan gula-tebu dan cecair
manisan, secara besar-besaran membawa kepada keadaan hari ini di mana gula
putih halus tersedia ada di pasar-pasar raya, dan dalam kebanyakan pemakanan
proses sebagai pemanis dan penambah rasa. "Kami telah membangunkan gigi-gigi
gemar manisan tanpa henti, dan ketagihan yang teruk kepada gula," kata
Profesor Joan Gusow dari Universiti Columbia di New York City. Mengapa perlu kita
bimbang? Meminum setin minuman ringan sarat –gula, menutup satu pertiga
daripada sistem imun selama 24 jam. Satu artikel dari Readers
Digest tentang gula dan kesannya keatas tubuh
badan, menggunakan satu contoh sebuah bandar di Australia semasa penyebaran wabak polio dalam tahun 1950-an, dan bagaimana seorang
doktor tempatan menggalak keluarga-keluarga di bawah jagaannya untuk menahan
diri daripada pengambilan gula bagi mengekalkan kekuatan sistem imun mereka.
Cadangan yang mudah dan praktik ini telah menyelamatkan bandar tersebut daripada
penyakit lumpuh dan trauma.
Para saintis dan penyelidik menjadi semakin bimbang dengan
peningkatan kadar penggunaan gula, kerana pengaruh dan peranannya dalam kebanyakan
masalah kesihatan, termasuk kerosakan gigi, kencing manis, kesempitan saluran
darah (atherosclerosis),
buah pinggang dan penyakit hati, obesiti, masalah jantung, rapuh tulang (osteporosis) dan pembiakan kulat
(candida). Terdapat banyak
bukti terkumpul bahawa gula dengan ketara mempercepatkan proses penuaan. Pengambilan
gula yang tinggi mengganggu fungsi sel darah putih. William Duffy dalam bukunya
'Sugar Blues' merujuk gula sebagai racun, merosakkan kesihatan, bahan maut yang
menghasilkan satu keadaan asid berlebihan
dalam badan, mengurangkan dan melesapkan vitamin dan mineral (terutamanya Vitamin C,
kalsium, fosforus, magnesium dan kalium) yang berharga dari tubuh badan. Pengambilan
gula setiap hari menjadikan asid berterusan berlebihan dalam badan, ini
memerlukan lebih banyak mineral untuk dihasilkan dari dalaman badan dalam usaha
meneutralkan keasidan badan. Akhirnya, dalam usaha melindungi darah, amat banyak
kalsium perlu diambil dari tulang dan gigi, ini menyebabkan secara umum gigi bermula
reput dan lemah, dan berlebihan gula akhirnya memberi kesan kepada setiap organ
tubuh badan. Jika badan kita lemah,
sistem imun kita tidak mampu untuk bertindak secara berkesan apabila dicabar
oleh haba atau sejuk, nyamuk, mikrob, tekanan,dan sebagainya. Gula berlebihan
melemahkan keupayaan otak untuk mengira dan mengingat.
Penyelidik L. & B. Bonvie dan D. Gate dalam bukumereka,
'Kisah stevia, cerita kemanisan luar biasa dan tipu daya' (‘The stevia story, a tale of incredible sweetness and intrigue’) menulis, "kesihatan akan lebih baik, hanya jika pengurangan pengambilan jumlah
gula-sarat kalori dalam pemakanan ". Buku ini juga menerangkan bagaimana
pengeluar pemanis tiruan berterusan mencuba memenangi hati-hati untuk pemanis sintetik. Pemanis
tiruan ini, walau bagaimanapun, mempunyai kesan sampingan negatif terlalu
banyak. Pada tahun 1995, Pentadbiran Dadah Persekutuan Amerika Syarikat (FDA)
menerima 10,000 aduan mengenai pemanis tiruan, menyenaraikan 99 gejala termasuk
ruam, sakit kepala, kemurungan, kabur penglihatan hingga buta, menggeletar dan
kehilangan kawalan otot, tidak mampu tidur, hilang ingatan, pertuturan tidak
jelas dan lain-lain gangguan neurologi, loya , sawan dan juga kematian. Pada lewat
60-an, Jepun menghadapi masalah pemanisan tiruan, dan mengharamkan penggunaannya.
Pada tahun 1970 Institut Kesihatan Negara Jepun mula mengimport stevia sebagai
pemanis, sehingga tahun 1980-an, ia telah digunakan secara meluas, dalam
beratus-ratus produk pemakanan di seluruh negara. Tiga puluh tahun selepas
pertama kali memperkenalkan stevia, Jepun masih menggunakan herba pemanis ini,
mengimport lebih beribu tan setahun, melebihi 40% daripada pemanis pasaran
adalah berasaskan pemanis stevia.
Syarikat (seperti Nestle dan Sunkist) menggunakan stevia sebagai pemanis dalam
produk diproses. Coca-Cola menggunakan pemanis stevia, bukan kalori dalam
minuman di Jepun. Para penyelidik Jepun,
meramalkan bahawa stevia merupakan pemanis utama negara pada masa depan, Kerana
herba stevia adalah makanan semulajadi keseluruhan, ia juga mengandungi
ciri-ciri lain yang baik, yang melengkapi kemanisan itu, dan mempunyai nilai
besar untuk khasiat dan kesihatan. Sekolah Pergigian Hiroshima mendapati bahawa
stevia sebenarnya menyekat pertumbuhan bakteria di sekitar gigi, dan bukannya
memberi makan, sebagaimana gula.
Satu lagi kajian menunjukkan hubungan bermanafaat diantara
stevia dan pengawalan paras gula darah, tanpa tanda-tanda tidak- bertoleransi (intolerance) dalam 24 kes darah gula rendah luar
biasa disebabkan daripada insulin berlebihan atau kekurangan makanan (hypoglycemia). Keputusan yang sama berlaku pada pesakit kencing
manis. Tiada kesan merbahaya direkodkan sehingga kini, kepada mereka yang
menggunakan stevia. Saintis juga menemui manafaat penggunaan stevia, termasuk
penghadaman yang lebih baik, kekurangan berat badan, sebagai ubat
mengurang kesesakan pulmonari (decongestant), pengatur
tekanan darah, diuretik dan tonik, dan terhadap kulat (candida), keletihan mental
dan fizikal.
Di China, stevia telah digunakan sebagai pemanis semejak
1985. Menurut satu kenyataan yang dibuat oleh Pengarah Bandaraya Shanghai di
Institut Kesihatan Penyeliaan, bahawa "semenjak 17 tahun yang lalu tidak
ada kes yang telah dicatit keatas kesan buruk dari pemanis stevia". Sedangkan
Di Amerika Syarikat FDA telah menghadkan penggunaan stevia sebagai pemakanan,
walau bagaimanapun, ia boleh digunakan sebagai pemakanan tambahan.Sekatan
disebabkan dari kepentingan dan soalan mula timbul berkenaan keselamatan
ekstrak daripada stevia; wahal, tiada kesan buruk keatas kesihatan pernah
dilaporkan atau dicatitkan, termasuk di Asia, di mana tumbuhan ini digunakan
secara meluas sebagai pemanis semula jadi. Di Australia, stevia boleh dijual
sebagai pemakanan, sementara ekstrak komponen dari tumbuhan ini tidak
dibenarkan untuk dijual
Di Amerika Selatan stevia telah digunakan beribu-ribu
tahun sebagai bahan tradisional:
1. Sebagai penambah perisa dalam makanan.
2. Dengan sendirinya sebagai Teh herba, dan digunakan untuk memaniskan “Yerba mate”, iaitu minuman kegemaran masyarakat setempat (gabungan dua herba, juga mempunyai kesan penghasilan haba (thermogenic), mengurangkan jumlah tenaga yang tersimpan sebagai lemak).
3. Penyembuhan dan penggalakkan kesihatan.
2. Dengan sendirinya sebagai Teh herba, dan digunakan untuk memaniskan “Yerba mate”, iaitu minuman kegemaran masyarakat setempat (gabungan dua herba, juga mempunyai kesan penghasilan haba (thermogenic), mengurangkan jumlah tenaga yang tersimpan sebagai lemak).
3. Penyembuhan dan penggalakkan kesihatan.
Perubatan
Masyarakat dan penyelidikan
Stevia
Berabad-abad lamanya, penduduk Guaraní dari Paraguay menggunakan stevia, yang dipanggil sebagai ka'a
he'ê ("herba manis"), sebagai pemanis dalam yerba mate dan sebagai teh ubatan
cardiotonic. Dalam penyelidikan semasa, kesannya keatas obesiti dan hypertension dinilai. Stevia mempunyai kesan mengabai keatas glukosa
darah (blood
glucose), dan dengan itu mampu
meningkat toleransi glukosa (glucose
tolerance);. ia amat berguna
sebagai pemanis semulajadi bagi pesakit kencing manis (diabetics) dan
bagi mereka yang ber-diet karbohidrat terkawal (carbohydrate-controlled diets).
Juga sebagai tonik, antikulat dan antibakteria, untuk sakit
kerongkong, selsema (colds, flu), alahan, resdung kesesakan (sinus congestion), sakit kepala, keletihan, kesakitan, sakit sendi,
kencing manis, keracunan makanan, mengimbangkan paras glukosa dalam darah,
mengawal tekanan darah, tindakan menyokong pankreas, limpa, hati dan jantung;
untuk menguatkan saraf dan sistem imun, dan secara penggunaan luaran untuk
merawat luka terbakar, kudis buta, jerawat, radang kulit (eczema), dermatitis, penyakit kulit seperti kurap (psoriasis), kelumumur, terpotong dan terluka (dengan menghancurkan
daun stevia dan tampalkan pada tempat luka untuk menghentikan pendarahan).
Penggunaan secara tradisional dan berterusan stevia di
Amerika Selatan, menunjuk keberkesanannya dalam menjaga kesihatan dan
kesejahteraan umum. Stevia adalah sumber kalium yang terbaik, mineral utama dalam
penyembuhan, fungsi otot, pencernaan, kuasa minda, konduksian saraf (nerve conductivity), keseimbangan
cecair dan penghapusan sisa toksik. Stevia juga amat kaya dengan mangan
(penting untuk fungsi sihat sistem kelenjar, pengeluaran hormon, dan
penghantaran impuls antara saraf dan otot), dan chromium (untuk metabolisma dan penggalak fungsi insulin cekap).
Bagi mereka yang berpendapat bahawa gula cenderung
memberi makan kepada yis dan lain-lain mikro-organisma, akan mendapati bahawa
stevia tidak menyumbang kepada masalah ini, candida dan kulat boleh dikawal
dengan mengurangkan pengambilan gula. Mengunyah sehelai atau dua daun segar atau
kering stevia dapat membendung keinginan memakan makanan manisan, dan
mengurangkan keinginan tembakau atau alkohol. Rasa lapar boleh diatasi dengan
meminum segelas air yang mengandungi beberapa titis pati atau sirap stevia.
Stevia adalah salah satu pemanis yang pesakit kencing manis boleh mengambilnya tanpa
kesan mudarat. Pengamal kesihatan semulajadi mencadangkan stevia selama
bertahun-tahun, bagi membantu hati mengawal tahap gula dalam darah. Mereka yang
selalu menggunakan stevia sebagai
pemanis, mengatakan mereka kurang mengalami masalah selsema dan lain-lain
keadaan pernafasan.
Dalam satu keratan akhbar baru-baru ini dari Oregon, Amerika
Syarikat, menulis bahawa stevia menghalang kerosakan gigi dan melambatkan
pembentukan plak: ia adalah pemanis sebenarnya yang baik untuk gigi! Akhbar
tersebut turut melaporkan bahawa kajian telah menunjukkan stevia mempunyai
potensi untuk meningkatkan kewaspadaan mental, mengurangkan keletihan,
memperbaiki pencernaan, mengawal tekanan darah dan melegakan hypoglycemia.
Kegunaan
Stevia
Kesihatan
rambut dan Kelemumur
Pati Stevia dipercayai bermanafaat untuk kelemumur, kulit
kepala kering, dan rambut kusam, kering dan nipis. Banyak pengguna mendapati rambut
mereka lebih kuat, bebas kelemumur dan rambut baru bila penggunaan tetap
Stevia. Hanya campurkan 3-4 titis pati Stevia ke dalam syampu biasa dan bilas seperti
biasa. Juga, selepas mencuci rambut, gunakan teh stevia sebagai perapi dan
bilas selepas 5 minit, dapat membantu mengekalkan warna rambut semulajadi dan menguatkannya
Diabetes
Kajian dan penyelidikan menunjukkan Stevia dapat
menstabilkan tahap gula dalam darah, meningkatkan rintangan insulin, malah
boleh menggalakkan pengeluaran insulin dengan menggalakkan kesihatan pankreas,
menggalakkan penyerapan glukosa dalam darah, dan menghalang kandidiasis (candidiasis) - jangkitan yis kembang-biak bersama gula. Stevia adalah karbohidrat
rendah gula dan rendah kalori gula alternatif. Ia juga jenis steviol glycosides
yang tidak dihadamkan sistem penhadaman lalu dikumuh sebagai air kencing tanpa
terkumpul di dalam badan. Kajian juga menunjukkan bahawa Stevia boleh
menghalang keinginan untuk makanan manis dan berminyak atau berlemak. Meminum
teh yang diperbuat dari daun Stevia hancur mentah, atau sebagai ekstrak atau bag
teh dan diminum 2 atau3 kali sehari dapat membantu masalah darah luar biasa
tinggi gula, biasanya dikaitkan dengan diabetes (hyperglycemia).
Untukmenyediakan teh Stevia teh, panaskan – tanpa mendidih satu cawan air dan masukkan
satu sudu teh daun atau satu beg teh dan dibiarkan selama 5 -7 minit. Diminum
panas atau sejuk. Atau 3-4 titis ekstrak Stevia ke dalam secawan air suam atau
sejuk. Stevia juga boleh digunakan
sebagai alternatif semula jadi untuk mana-mana pemanis tiruan yang digunakan.
Radang
Gusi (Gingivitis)
Kajian menunjukkan bahawa ciri-ciri antibakteria Stevia dapat
membantu kaviti, gingivitis, kerosakan gigi dan sakit mulut. Ia boleh menyekat
pembangunan dan pembiakan organisma berjangkit gusi dan gigi, menghalang pertumbuhan plak dan
boleh meningkatkan kesihatan mulut secara keseluruhan. Orang yang telah
menggunakan Stevia sebagai ubat, melaporkan penurunan ketara dalam jangkitan mulut
gingivitis dan lain-lain. Hanya kumoh dengan pencuci mulut Stevia dan memberus mengguna
ubat gigi dari Stevia menambah faedah. Untuk membuat pencuci mulut Stevia,
tambah 3-4 titis ekstrak Stevia kedalam setengah cawan air suam atau rendamkan daun
teh stevia atau uncang teh kedalam secawan air suam dan berkumur tiga hingga
empat kali setiap hari terutamanya di waktu pagi dan pada waktu malam. Sebagai
ubat gigi, campurkan 2 titis ekstrak Stevia ke dalam ubat gigi biasa.
Pedih
ulu hati dan senak
Orang Brazil, Paraguay dan Bolivia menggunakan teh Stevia
untuk melegakan sakit perut, pedih ulu hati, dan untuk meningkatkan pencernaan
dan fungsi gastro-usus. Minum teh Stevia setiap kali selepas makan dapat membantu
pencernaan dan melegakan pedih ulu hati dan sakit perut.
Tekanan
Darah Tinggi (Hipertensi)
Beberapa kajian jangka panjang yang dilakukan sepanjang
tempoh 1 hingga 2 tahun menunjukkan bahawa stevia boleh menurunkan paras
tekanan darah tinggi. Hanya minum teh Stevia dua kali sehari boleh membantu
menstabilkan tahap tekanan darah.
Osteoporosis
Satu kajian yang dilakukan ke atas ayam menunjukkan dengan
menambah serbuk daun Stevia ke dalam makanan ayam dengan ketara meningkatkan
metabolisma kalsium di dalam ayam dan menurunkan 75% kulit telur pecah. Seorang
pesakit Osteoporosis menggunakan Stevia mencadangkan bahawa stevia dapat membantu
menggalakkan penyerapan kalsium kedalam badan dan membantu meningkatkan
kepadatan tulang. Ubat yang dicadangkan ialah penyediaan teh Alfalfa dan stevia
dengan merendam setengah sudu herba Alfalfa dan Stevia selama 5-7 minit. Minum
dua hingga tiga kali sehari. Menambah serbuk vitamin D kedalam teh atau
mengambil makanan tambahan boleh memberi manfaat juga.
Mengurangkan
Berat Badan
Penyelidikan perubatan terkini mencadangkan bahawa rendah
karbohidrat, kalori dan gula Stevia memanfaatkan dalam pengurusan berat badan.
Satu penyelidikan awal menunjukkan Stevia mengganggu fungsi bahagian pangkal diencephalon yang
mengawal sistem saraf autonomik (hypothalamus)dan dapat membantu penurunan
berat badan dengan menyekat sensasi lapar. Hipotalamus adalah bahagian otak
yang mengawal laparan, dahaga dan keletihan bersama-sama dengan fungsi lain. Aktiviti
anti-glycemic dalam stevia turut mengawal paras glukosa darah yang merupakan
salah satu punca utama berat badan. Stevia berfungsi sebagai tonik untuk
meningkatkan tahap tenaga bagi mereka yang berjuang untuk penurunan berat
badan. Ubat yang dicadangkan ialah dengan meminum satu cawan teh Stevia atau
campuran 10-15 titis pati Stevia dalam satu cawan air sejuk atau suam. Minum 15
minit sebelum waktu makan.
Kedutan
dan Keadaan Kulit Lain
Stevia dipercayai menjadi agen penyembuhan masalah kulit.
Aktiviti Antioksida, antibakteria dan
antiseptik membantu mengatasi kekedutan (wrinkles), kecacatan kulit (blemishes),
keradangan kulit (dermatitis), ekzema, wabak jerawat, parut, ruam, ruam dan
bibir luka (chapped lips). Sedikit pati Stevia digunakan secara langsung keatas
kulit terjejas dapat menggalakkan proses penyembuhan. Untuk meratakan kedutan,
sebelum tidur, sapukan pes yang dibuat dengan menghancurkan daun Stevia atau pati
cecair nya disapu rata keseluruh permukaan muka dan biarkan ia kering selama
15-20 minit. Basuh dan keringkan muka dan sapukan beberapa titis minyak kelapa
dara ke muka dan biarkan semalaman untuk mendapat manafaat daripada kesan
antioksidannya.
Untuk membersih dan menyegarkan bila dijadikan sebagai pes
/topeng muka, kepada kulit berminyak, bersisik dan gatal, dan membantu
menghilangkan jerawat,caranya;
a)
campurkan 6 sudu teh tanah liat kaolin dengan
2 sudu teh daun kering hancur stevia dan air suam untuk dijadikan sebagai krim
pekat yang sekata.
b)
Jika
menggunakan daun segar, sukatannya 5kali ganda jumlah tersebut.
c)
Sapu
merata dan tebal dimuka. Apa bila kering topeng akan meninggalkan kesan seperti
ukiran dimuka.
d)
Basuh
muka apabila topeng kering. Stevia mendatangkan kesan tegang dan melembutkan
kulit, melicinkan kedutan dan menghilangkan parut dan kudis.
Kegunaan
& Keberkesanan STEVIA
Stevia digunakan sebagai bantuan berat badan (weight loss); untuk merawat kencing manis (diabetes), tekanan darah tinggi (high
blood pressure) dan pedih ulu
hati (heartburn); untuk merendahkan tahap asid urik; untuk mencegah
kehamilan; dan untuk meningkatkan kekuatan pengecutan otot yang mengepam darah
dari jantung.
Dalam makanan, stevia digunakan sebagai pemanis tanpa
kalori dan penambah perisa. Stevia pada asalnya boleh didapati sebagai
"tambahan diet" di Amerika Syarikat dan tidak dibenarkan sebagai
"bahan tambahan makanan" sehingga 2008. Apabila Pentadbiran Makanan
dan Dadah persekutuan (FDA) mengistiharkan secara umum, ia diiktiraf sebagai
Selamat (GRAS) bagi rebaudioside A, salah satu bahan kimia dalam stevia yang
menjadikan ia manis. Stevia juga didapati sebagai pemanis di Jepun, Korea
Selatan, Malaysia, Taiwan, Rusia, Israel, Mexico, Paraguay, Uruguay, Venezuela,
Columbia, Brazil, dan Argentina.
- Tekanan darah tinggi: Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan 750-1500 mg sehari stevioside, sebatian kimia dalam stevia, mengurangkan tekanan darah sistolik (nombor atasan dalam bacaan tekanan darah) dengan 10-14 mmHg dan tekanan darah diastolik (nombor terendah) dengan 6 -14 mmHg dalam masa satu minggu mula rawatan. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan stevioside dalam dos 15 mg per kg sehari tidak ketara pengurangan tekanan darah pada pesakit tekanan darah tinggi ringan.
- Diabetes: Penyelidikan awal menunjukkan bahawa 1000 mg setiap hari stevioside, sebatian kimia dalam stevia, dapat mengurangkan tahap gula darah (blood sugar levels) selepas pengambilan makanan sebanyak 18% pada mereka mengalami diabetes jenis 2 (type 2 diabetes). Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan 250 mg stevioside tiga kali sehari tidak ketara sangat mempengaruhi tahap gula darah atau HbA1c (ukuran paras gula darah dari masa ke masa) selepas tiga bulan rawatan bagi diabete jenis 1 atau s jenis 2.
- Mencegah kehamilan.
- Pedih ulu hati.
- Mengurang berat badan.
- Menghalang kehilangan Air (Water retention).
- Masalah jantung. Heart problems.
Ciri-ciri Ubatan Dari Stevia
Rebaudiana Bert
Di sebalik kegemilangan Stevia perolehi sebagai pemanis bebas
kalori dan penambah perisa, ia mengandungi pelbagai juzuk selain steviosides
dan rebaudiosides. Ini termasuk nutrien yang dinyatakan di atas dan kebaikan sterol,
triterpenes, flavonoid, tanin, dan minyak terkaya meruap (volatile oil) yang terdiri
daripada kadar kaya aromatik, aldehyde, monoterpenes dan
sesquiterpenes. Ini dan juzuk yang lain-lain,
yang perlu dikenali, mungkin mempunyai beberapa kesan fisiologi ke atas manusia
dengan itu dapat membantu menjelaskan beberapa kegunaan yang telah dilaporkan sifat
terapeutiknya. Stevia mengandungi ciri-ciri perubatan, Jika menggunakan persediaan tumbuhan sebenarnya
(bukan Stevioside), maka anda mungkin
menikmati faedah selain daripada merendahkan kalori. Kajian saintifik
menunjukkan kemanafaatan nya dalam mengawal paras gula darah, membawa paras itu
ke julat normal. Ia juga digunakan sebagai pembantu pencernaan. Sebagai produk
penjagaan kulit, ia telah digunakan untuk membersihkan parut, menegangkan kulit
untuk menghapuskan kedut, untuk menyembuhkan sakit mulut dan untuk merawat
pelbagai luka. Ia juga telah digunakan untuk merawat ekzema, seborrhea dan
dermatitis.
Kimia tumbuhan yang ditemui dalam Stevia Rebaudiana:
Apigenin-4'-o-beta-d-glukosida, austroinulin, avicularin,
beta-sitosterol, asid caffeic, campesterol, caryophyllene, centaureidin, asid
chlorogenic, klorofil, cosmosiin, cynaroside, daucosterol, glikosida diterpene,
dulcosides AB, foeniculin, formik asid, asid gibberellic, gibberellin,
indole-3-asetonitril, isoquercitrin, isosteviol, jhanol, kaempferol-3-o-rhamnoside,
kaurene, lupeol, luteolin-7-o-glukosida, polystachoside, quercetin, quercitrin,
rebaudioside AF, scopoletin, sterebin Hijrah, steviol, steviolbioside,
steviolmonoside, stevioside, stevioside a-3, stigmasterol, umbelliferone,
xantofil
1) Apigenin-4'-o-beta-d-glucoside,
2) austroinulin,
3) avicularin,
4) beta-sitosterol,
5) caffeic acid,
6) campesterol,
7) caryophyllene,
8) centaureidin,
9) chlorogenic acid,
10) chlorophyll,
11) cosmosiin,
12) cynaroside,
13) daucosterol,
14) diterpene
glycosides,
15) dulcosides A-B,
foeniculin,
16) formic acid,
17) gibberellic acid,
18) gibberellin,
19) indole-3-acetonitrile,
20) isoquercitrin,
21) isosteviol,
22) jhanol,
23) kaempferol-3-o-rhamnoside,
24) kaurene,
25) lupeol,
26) luteolin-7-o-glucoside,
27) polystachoside,
28) quercetin,
29) quercitrin,
30) rebaudioside A-F,
31) scopoletin,
32) sterebin A-H,
33) steviol,
34) steviolbioside,
35) steviolmonoside,
36) stevioside,
37) stevioside a-3,
38) stigmasterol,
39) umbelliferone,
40) xanthophylls
Tindakan
Masalah Darah Luar Biasa Tinggi Gula (Hypoglycaemic):
Berkemungkinan dari kehadiran steviosides dengan sendirinya
menghasilkan berpuluh-puluh ujikaji and
pemerhatian berbanding pendapat theory (empirical) dan lapuran terkawal tindakan hipoglisemik. Stevia amat
membantu hipoglisemia dan kencing manis kerana ia menyuburkan pankreas dan
dengan itu membantu memulihkan fungsi normal. Oviedo, et.al., melaporkan
kejatuhan 35.2% dalam tahap normal darah gula 6-8 jam selepas pengambilan
ekstrak daun Stevia. Penkaji lain juga telah melaporkan trend yang sama keatas
manusia dan haiwan ujikaji. Keputusanseperti ini telah membawa pakar perubatan di Paraguay
untuk menetapkan teh daun Stevia dalam rawatan diabetes. Begitu juga, di
Brazil, teh Stevia dan kapsul Stevia secara rasmi diluluskan untuk dijual untuk
rawatan diabetes. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diambil perhatian
bahawa Stevia tidak merendahkan paras glukosa darah pada mereka yang normal.
Dalam satu kajian, tikus telah diberi makan ekstrak mentah daun Stevia selama
56 hari pada kadar 0,5-1,0 gram ekstrak sehari. Satu lagi pasukan saintis
replika prosedur ini.
Tindakan
kardiovaskular:
Satu uji-kajian terbaik telah dilakukan terhadap kesan Stevia dan
stevioside keatas fungsi kardiovaskular manusia dan haiwan. Diantara kerja-kerjanya
adalah hanya mencari kemungkinan ketoksikan,
manakala sebahagian lagi menyiasat kemungkinan tindakan terapeutik. Dalam
kedua-dua kes, tiada sebarang ciri-ciri ketara ditemui. Apabila semua tindakan
di diperhatikan dalam suatu masa, adalah ia hampir sentiasa menjurus kepada sedikit
tekanan darah rendah arteri pada dos rendah dan normal, berubah sedikit pada peningkatan
pada tekanan arteri dalam dos yang tinggi. Penemuan yang paling aneh adalah
tindakan dos bergantung pada denyutan jantung, dengan sedikit peningkatan yang
terdapat pada dos yang lebih rendah, berubah kepada penurunan ringan pada dos
yang lebih tinggi. Dalam contoh kedua-duanya adalah hasil yang luar biasa, dan
adalah amat meragukan bahawa manusia akan mengalami apa-apa kesan pada dos yang
biasa. Penggunaan jangka panjang Stevia mungkin mempunyai tindakan cardiotonic,
yang akan menghasilkan pengukuhan ringan jantung dan sistem vaskular
Tindakan
pencernaan Tonik:
Dalam kesusasteraan
Brazil, kedudukan Stevia tinggi, setaraf dengan senarai nama tumbuh-tumbuhan
yang digunakan selama berabad-abad oleh kaum asli "gauchos" dari dataran
selatan untuk memaniskan rasa pahit persiapan perubatan yang digunakan dalam
budaya nomad. Melalui banyak percubaan, masyarakat asli ini belajar bahawa
Stevia adalah sumbangan penting bagi pencernaan yang lebih baik, dan ia
memperbaiki fungsi keseluruhan gastro-usus. Begitu juga, semenjak diperkenalkan
di China, teh Stevia, disediakan secara panas atau sejuk, digunakan sebagai merendah
kalori, pemanis teh, sebagai perangsang selera, sebagai pembantu pencernaan,
sebagai bantuan pengurusan berat badan, dan awet muda.
Kesan
keatas Kulit:
Salah satu sifat dari ekstrak cecair Stevia yang belum dikaji
siasat adalah keupayaan merawat dan membersih masalah kulit. Penduduk kaum Amerika
Selatan yang tinggal di Paraguay dan Bolivia “Guarani” dan mereka yang biasa dengan Stevia mengatakan ia
berkesan untuk jerawat, kulit berminyak (seborrhea), keradangan kulit (dermatitis), keradangan akut kulit (eczema), meletak secara langsung ketempat terpotong dan luka, menyembuh
lebih cepat, tanpa parut (Rawatan ini mungkin terasa sedikit kesakitan beberapa
saat, kemudian dengan ketara kesakitan menghilang selepas itu). Krim dan
ekstrak stevia juga dikatakan dapat melicinkan kulit dan menjadi lembut untuk
disentuh. Peraturan pelabelan semasa FDA memaksa pembekal di A.S melabelkan Stevia sebagai sesuatu yang selain
dari pemanis; disebabkan dari kesan penenang kepada kulit maka ia telah menjadi
alternatif kegunaan paling kerap digunakan. Stevia juga dikenali kerana sifat
nya membuat kulit bersinar dan tegang, dan ini telah diguna pakai secara meluas
dalam beberapa produk komersial untuk kulit tegang atau produk anti-kekedutan.
Anti-hipertensi:
Satu kajian selama setahun, secara rawak dan pemberian
secara terkawal (placebo-controlled )keatas seramai 106 individu yang menghadapi tekanan
darah tinggi di uji menggunakan stevia untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.
Purata tekanan darah pada awal kajian
adalah kira-kira 166 / 102. Pada akhir kajian, ini telah jatuh kepada 153/90,
peningkatan cukup besar walaupun agak tidak mencukupi. Sebaliknya, tiada
pengurangan ketara didapati pada kumpulan plasebo.
Masalah
Stevia
Bagi penggemar stevia, mereka berhujah; herba ini telah
diguna-pakai tanpa kemudaratan di banyak bahagian dunia selama bertahun-tahun.
Tiada sebarang laporan kesan buruk timbul selama 30 tahun penggunaan misalnya di
Jepun,
"Tetapi pengambilan stevia oleh orang-orang Jepun tidak dalam jumlah yang besar," catat
Douglas Kinghorn, profesor farmakognosi /pharmacognosy (kajian ubat-ubatan dari tumbuh-tumbuhan) dari Universiti Illinois di
Chicago.
"Di Amerika Syarikat, kami suka berlebihan,"
tambah Toksikologi, Ryan Huxtable dari Universiti Arizona di Tucson. "maka
sebilangan besar orang di sini mungkin mengambil dalam jumlah yang lebih
besar."
Berikut adalah apa yang mendatangkan masalah kepada toxicologists:
Masalah
pembiakan: Stevioside
"seolah-olah memberi kesan kepada sistem organ pembiak, saintis Eropah
menyimpulkan pada tahun lepas. Apabila tikus jantan diberi makan stevioside
pada dos yang tinggi selama 22 bulan, pengeluaran sperma berkurangan, sepasang kelenjar terletak
di sebelah pundi kencing
lelaki (yang menghasilkan cecair air mani) merosot, dan
terdapat peningkatan dalam proliferasi sel dalam buah zakar, yang boleh
menyebabkan ketidaksuburan atau masalah-masalah lain. Dan apabila hamsters
betina diberi makan sejumlah besar dari stevioside dipanggil steviol, ia
menyebabkan bilangan anak berkurangan.
Kanser:
Dalam makmal, steviol boleh ditukar menjadi sebatian mutagen, yang boleh
menggalakkan kanser penyebab mutasi dalam bahan genetik sel (DNA). "Kita
tidak tahu jika penukaran dari stevioside kepada steviol kepada mutagen boleh berlaku
pada manusia," kata Huxtable. "Ia mungkin isu kecil, tetapi ia jelas
perlu diselesaikan."
Metabolisma tenaga: Jumlah stevioside
yang sangat besar boleh mengganggu penyerapan karbohidrat dalam haiwan dan
mengganggu penukaran makanan kepada tenaga dalam sel. "Ini mungkin
kebimbangan tertentu untuk kanak-kanak," kata Huxtable.
Pada dasarnya: Jika penggunaan stevia tidak berterusan (secawan dua teh sehari,
contohnya), ia bukan satu ancaman besar. Tetapi jika stevia telah dipasarkan
secara meluas dan digunakan dalam minuman-minuman ringan dan soda diet, ini
akan digunakan oleh berjuta-juta orang. Dan yang mungkin menimbulkan ancaman
kesihatan awam."Pesanan yang hendak dibawa pulang adalah hanya kita tidak cukup
tahu," kata Huxtable.
Penilaian
Kekarsinogenan daripada Stevioside Pada Tikus
Diterbitkan dalam Toksikologi Makanan dan Kimia 1997
Kajian ini telah dilakukan oleh Dr K. Toyoda dan rakan-rakan,
dari Bahagian Patologi, Institut Sains Kesihatan di Tokyo, Jepun. Untuk tempoh
104 minggu (dua tahun), tiga kumpulan makmal tikus - 50 jantan dan 50 betina -
telah diuji. Satu kumpulan menerima stevioside dalam kepekatan 2.5 peratus dari
diet harian; kumpulan kedua menerima kepekatan yang membentuk 5 peratus dari dietnya.
Kumpulan ketiga, diletakkan sebagai kempulan kawalan, tidak menerima
stevoiside.
Tikus yang menerima stevioside timbang beratnya kurang daripada kumpulan kawalan. Memandangkan
stevioside tidak mempunyai kalori. Apabila organ-organ dan tisu tikus ini diperiksa
di bawah mikroskop, hampir terdapat tiada perbezaan diantara yang telah
diberikan dengan stevia dan dengan yang tidak. Satu perbezaan menarik,
bagaimanapun, adalah bahawa tikus betina yang mengambil stevioside mempunyai
insiden penurunan tumor payudara, manakala ltikus jantan melihatkan keadaan
amat rendah kerosakan buah pinggang. Para penyelidik menyatakan, "Ini
menyimpulkan bahawa stevioside bukan karsinogenik dalam tikus di bawah keadaan uji-kaji
yang dijelaskan."
Stevia:
TOKSIK ATAU lazat: Kesihatan dan keselamatan
Satu kajian 1985 melaporkan bahawa steviol,
hasil pecahan produk dari stevioside dan rebaudioside (dua
daripada steviol glycosides pemanis dalam daun stevia),
penyebab kehadiran mutagen pada ekstrak hati dari tikus yang di pra-rawat (pretreated)
dengan campuran-PCB. Walau bagaimanapun, penemuan ini telah dikritik atas alasan prosedur, bahawa data
telah diselewengkan (mishandled) sehingga air sulingan turut
dikatakan sebagai mutagenic. Pada tahun berikutnya, bioassai (bioassay), sel kultur dan haiwan kajian
menunjukan keputusan yang bercampur
dari segi toksikologi dan kesan buruk juzuk stevia.
Terdapat laporan bahawa steviol dan stevioside
adalah mutagen yang lemah,
dan sebahagian besar kajian menunjukkan ketiadaan kesan
merbahaya. Dalam kajian
2008, 14 daripada
16 kajian yang dipetik menunjukkan tiada aktiviti genotoksik dari stevioside, dan 11 daripada 15 kajian menunjukkan
tiada aktiviti genotoksik
dari steviol, dan tiada kajian menunjukkan genotoxicity dari rebaudioside A. Maka tiada bukti dari juzuk stevia yang menyebabkan kanser atau kecacatan kelahiran telah ditemui .
Berkaitan kencing manis (diabetes), kajian menunjukkan stevia mempunyai kesan
menggalak (revitalizing) keatas sel -β
dari pankreas, memperbaiki sensitiviti
insulin (insulin sensitivity) pada tikus, dan
berkemungkinan juga menggalak pengeluaran
insulin tambahan, membantu
menterbalikkan diabetes dan sindrom metabolik. Pengambilan Stevia sebelum makan mengurangkan dengan ketara
paras insulin setelah makan siang
(postprandial) berbanding dengan kedua-dua aspartame dan sukrosa. Satu kajian ulasan 2011 merumuskan pemanis stevia mungkin akan
memberi manfaat kepada pesakit kencing manis.
Kajian awal keatas manusia menunjukkan stevia dapat
membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, walaupun kajian lain menunjukkan ia
tidak mempunyai kesan ke atas hipertensi. Malah, berjuta-juta rakyat Jepun
menggunakan stevia selama lebih tiga puluh tahun dengan tiada kesan yang
dilaporkan atau diketahui memudaratkan. Begitu juga, daun stevia telah
digunakan selama berabad-abad di Amerika Selatan, merangkumi berbilang generasi
dalam tradisi ethnomedical sebagai rawatan untuk diabetes mellitus type 2.
Dalam tahun 2006, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
melakukan penilaian teliti keatas kajian
stevioside dan steviols yang dijalankan
ke atas haiwan dan manusia, dan membuat kesimpulan "stevioside dan
rebaudioside A bukan genotoksik secara in vitro atau
in vivo dan genotoxicity steviol dan beberapa hasil dari
(derivative) oksidatif in vitro tidak terdapat pada in-vivo. Laporan itu juga
mendapati tiada bukti aktiviti karsinogen (carcinogenic).
Tambahan pula, laporan itu menyatakan "stevioside menunjukkan beberapa
bukti kesan pharmacological keatas pesakit
yang mengalami hypertension atau kencing manis jenis 2 (diabetes mellitus type 2)”, tetapi menyimpulkan kajian lanjut diperlukan untuk
menentukan dos yang betul. Jawatankuasa
Pakar Pemakanan, Bersama Pertubuhan Kesihatan Sedunia (The
WHO's Joint Experts Committee on Food Additives) telah meluluskan, berdasarkan kajian jangka panjang,
satu pengambilan harian (acceptable daily intake) dari steviol glycoside sehingga 4 miligram per kilogram
berat badan.
Permulaan pada tahun 2009 di Amerika Syarikat, pihak FDA menganggap "Rebiana (rebaudioside A) Secara umumnya
diiktiraf Sebagai Selamat (Generally Recognized As Safe (GRAS)". Berdasarkan pada ukuran ketoksikan, yang boleh
digambarkan sebagai dos median maut (median lethal dose or LD50), satu laporan yang dikemukakan kepada dokumen FDA
"yang diperhatikan nilai LD50 adalah 5,2 g/kg bw untuk hamsters jantani dan 6.1 g/kg
bw untuk hamsters betina" Laporan itu termasuk senarai terperinci kajian
rujukan, antarabangsa, dan analisis kimia.
Dua kajian dalam tahun 2010 mendapati tiada perlu
kebimbangan keatas kesihatan dari stevia atau ekstrak pemanis dari nya. Di
samping itu, satu kajian 2009 kajian mendapati bahawa sebatian stevioside dan
yang berkaitan mempunyai anti-hyperglycemic,
anti-hypertensive, anti-radang (anti-inflammatory), anti-ketumbuhan
(anti-tumor), anti-cirit-birit (anti-diarrheal), diuretic, dan
tindakan immunomodulatory.
Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (European Food Safety Authority) menilai keselamatan steviol glycosides, dari ekstrak
daun tumbuhan Stevia Rebaudiana Bertoni, sebagai pemanis dan menyatakan
pendapatnya pada 10 Mac 2010. Pihak Berkuasa menubuhkan jadual Pengambilan
harian yang diterima (Acceptable Daily
Intake (ADI) untuk steviol
glycosides, dinyatakan sebagai setara steviol, dari 4 mg/kg berat badan / hari.
Pada 11 November 2011, Suruhanjaya Eropah membenarkan penggunaan steviol
glycosides sebagai bahan tambahan makanan, mewujudkan tahap maksimum kandungan
untuk pelbagai jenis makanan dan minuman.
Isu
Sebenar dalam Persaingan Stevia
Jika mengikut "urutan sejarah Stevia "(Stevia Chronicles)" dalam
beberapa masa sebelum ini, terdapat satu ketika dimana Stevia pernah di haramkan. Apakah yang dikatakan merbahaya dalam
penggunaan stevia? Adalah amat sukar untuk mendedahkan apa-apa keterangan yang
sebenar tentang kemudaratannya.
Dalam bukunya Stevia Sweet Resipi oleh Jeffrey
Goettemoeller menulis mengenai keselamatan stevia: "Stevia telah
banyak menjalani pelbagai ujian
ketoksikan. Tidak satu dari ujian ini menunjukkan kesan merbahaya. Ujian
sebenarnya adalah penggunaan berterusan berabad-abad oleh pribumi Amerika
Selatan. Di samping itu, beribu-ribu tan ekstrak stevia telah digunakan
semenjak 20 tahun yang lalu di kebanyakan negara dengan tiada kesan buruk yang
dilaporkan. "
Dalam Buku Masakan Stevia, oleh Ray Sahelian, MD, Di
tulis: "Stevia telah digunakan sebagai bahan pemanis dalam makanan dan
minuman oleh pribumi Amerika Selatan selama berabad-abad lamanya, dan tiada
laporan ketoksikan daripada penggunaan tumbuhan ini (Suttajit, 1993). Stevia
telah ditambah kedalam beberapa jenis produk makanan di Jepun sejak pertengahan
tahun 1970-an. Tiada tanda-tanda kesan sampingan ketara dilaporkan sehingga
kini, setelah lebih daripada 20 tahun penggunaan. Begitu juga, tiada sebarang
laporan tindakan memudarat stevia telah dilaporkan di Amerika Syarikat. "
Dalam buku yang sama, terdapat satu kajian terbaru
kemungkinan kesan karsinogen (menyebabkan kanser) stevia pada tikus. Dalam satu
kajian 1997 yang dijalankan oleh Institut Kebangsaan Sains Kesihatan di Tokyo,
Jepun, satu kesimpulan telah diambil, bahawa stevia tidak mengandungi kesan
sampingan ke atas tikus uji kaji.
Berikutan dari penyelidikan meluas, Dr Daniel Mowrey MD,
seorang Herbalis dan saintis terkenal, mengatakan: "Ujian keselamatan
terperinci telah dijalankan oleh orang Jepun semasa melakukan penilaian keatas
Stevia sebagai ejen pemanis. kemungkinan beberapa bahan pernah menghasilkan
keputusan negatif berterusan dalam ujian
ketoksikan seperti mana Stevia. Hampir kesemua ujian ketoksikan yang mampu
terfikir telah djalankan keatas ekstrak Stevia [kepekatan] atau stevioside pada
sesuatu masa. Keputusannya sentiasa negatif. Tiada keganjilan pada perubahan
berat, pengambilan pemakanan, ciri-ciri sel atau membran, penggunaan enzim dan
substrat, atau ciri-ciri kromosom. Tiada kanser, tiada kecacatan kelahiran,
tiada kesan akut dan kesan kronik yang tidak diingini. Tiada apa-apa. "
Di Amerika Syarikat, Rob McCaleb, Presiden Yayasan
Penyelidikan Herba, beranggapan amat ironi bagi pihak FDA berterusan memusuhi
stevia (yang dia gelar 'peperangan herba'). Dalam laporan di laman web Yayasan
beliau menyatakan stevia berterusan dibawa amaran mengimport FDA semejak 1991,
sedangkan " menurut HRF, sebenarnya, para saintis, dan puluhan juta
pengguna di seluruh dunia, terutama di Jepun, mengesahkan herba ini selamat.
"
Mungkin bukan kerana keselamatan nama stevia, tetapi
kemanisannya yang merupakan punca sebenarnya, sebagaimana McCaleb menjelaskan selanjutnya. Jika stevia
mempunyai potensi untuk menjadi terkenal disebabkan bukan kalori pemanis (non-caloric sweetener), maka apakah akan terjadi kepada beberapa produk lain
pada masa ini yang ada di pasaran?
McCaleb berkata,
"Itu lah masalahnya, kelihatan seperti, kerana seseorang (FDA tidak
mengatakan siapa, tetapi ia adalah sebuah syarikat gergasi) tidak mahu stevia
berada di pasaran, dan menyakinkan FDA untuk mengharamkan nya. Menggunakan
aktar 1994 Diet Kesihatan Tambahan dan Pendidikan telah bertindak memaksa pihak
FDA membenarkan stevia sebagai diet makanan tambahan. Pihak agensi FDA masih
menetapkan stevia sebagai bahan haram dalam pemakanan, ini meletakkan mereka dalam kedudukan janggal
dengan mengatakan ia adalah selamat jika dilabelkan sebagai tambahan, tetapi
tidak apabila dijual dalam atau sebagai makanan.
Kebimbangan
Contraceptive?
Dalam tahun 1968 Profesor Joseph Kuc , ahli Purdue University jabatan biokimia,
melakukan kajian terhadap tikus untuk melihat jika stevia mempunyai apa-apa
kesan kontraseptif. Dilaksanakan bersama ahli fakulti dari Universiti Republik
Montevideo, kajian ini didorong dengan khabar angin bahawa kaum wanita India
Amerika Selatan menggunakan herba bagi tujuan perancangan keluarga. Harus
diperhatikan bahawa penyelidik tidak mendapat salinan kesimpulan kajian ini.
Kajian Joseph Kuc melibatkan kepekatan sangat tinggi - dos sepuluh
mililiter ditadbir pada kira-kira 20 minit - campuran diperolehi dengan pengeringan
serbuk dan merebus bukan hanya daunnya, tetapi bahan dari tumbuhan stevia yang
lazimnya tidak boleh dimakan. Cecair ini menggantikan air minuman haiwan, dan
telah diberikan pada kadar yang sama dengan minuman seseorang 2.5 kuart cecair
dalam kurang daripada setengah jam. Kajian ini juga menggunakan tahap hanya
satu dos. Biasanya, kesan biologi (seperti apa Joseph
Kuc melaporkan) akan ditunjukkan dengan
mengguna pelbagai dos untuk menubuhkan apa yang dikenali sebagai hubungan
dos-gerak balas.
Joseph
Kuc mengakui bahawa kajian "benar-benar
perlu diulang i" (seperti mana semua
penyelidikan, pada pendapat beliau, perlu "diperiksa dan disemak
semula" untuk menentukan sama ada ia mampu "berdiri ujian
masa"). Beliau turut mengakui bahawa penemuan ini, dengan sendirinya tidak
membentuk satu sebab penting untuk menjaga stevia luar pasaran Amerika Syarikat
(AS).
Joseph
Kuc turut menyatakan: bahawa kesan pada tikus
tidak semestinya dialami oleh orang - seperti yang ditunjukkan dengan kekurangan
korelasi diantara keputusan penyelidikan tikus dan kadar kelahiran di kalangan
pengguna biasa stevia. Seperti yang dinyatakan dalam petisyen Lipton kepada
FDA, "... jika kesan pembiakan dalam tikus adalah benar dan boleh mendatangkan
kesan (extrapolated) kepada manusia, maka orang ramai akan berpendapat bahawa
akan terjadinya jumlah anak-anak yang sangat sedikit dalam beberapa kawasan di
Paraguay."
Apakah
Kesan sampingan & Keselamatan Stevia?
Tiada kesan
sampingan dilaporkan apabila diambil Stevia secara sederhana. Berdasarkan
intensif penyelidikan global dan laporan saintifik, Pertubuhan Kesihatan
Sedunia (WHO) PBB dan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat telah
meluluskan penggunaan steviol glycosides sebagai selamat dan memperakui
pengambilan harian sebanyak 4mg setiap kg berat badan. Walau bagaimanapun, jika
anda mengambil ubatan diabetes atau tekanan darah tinggi, disebabkan kerana
kandungan aktiviti anti-glisemik dan anti-hipertensi pengambilan stevia
haruslah diselia penggunaannya. Jika anda hamil atau menyusukan, berunding
dengan doktor anda sebelum menggunakan Stevia sebagai rawatan.
Sesetengah orang yang mengambil stevia atau stevioside
boleh mengalami kembung (bloating) atau loya (nausea). Ada yang melaporkan perasaan pening (dizziness), sakit otot (muscle
pain), dan kebas
Langkah
berjaga-jaga Khas & Amaran:
Mengandung
dan penyusuan: Tidak banyak
yang diketahui tentang penggunaan stevia
semasa mengandung dan penyusuan. Sentiasalah berjaga-jaga dan elak penggunaannya
jika merasa ragu
Alahan/Allergy kepada tumbuhan ragweed
dan tanaman yang berkaitan: Stevia mungkin menyebabkan reaksi alahan pada mereka
yang sensitif kepada keluarga Asteraceae / Compositae tumbuhan. Ini termasuk
keluarga ragweed, kekwa (chrysanthemums),, marigolds, daisies, dan banyak tumbuhan lain.
Diabetes: Ada beberapa penyelidik yang sedang mencadangkan bahawa
sesetengah bahan kimia yang terkandung dalam stevia mungkin menurunkan tahap
gula dalam darah dan ini boleh mengganggu kawalan gula darah. Walau
bagaimanapun, para penyelidik lain tidak bersetuju. Jika seseorang itu terkena diabetes
dan mengambil stevia atau mana-mana kandungan pemanis, pantaulah paras gula
darah dengan teliti dan laporkan hasil penemuan kepada doktor kesihatan anda.
Tekanan
Darah Rendah:
Terdapat beberapa bukti, walaupun tidak muktamad, bahawa sesetengah bahan kimia
di dalam stevia boleh menurunkan tekanan darah. Terdapat kebimbangan bahawa
bahan kimia ini mungkin menyebabkan tekanan darah jatuh terlalu rendah bagi
mereka yang mempunyai tekanan darah rendah. Dapatkan nasihat doktor kesihatan
anda sebelum mengambil stevia atau hasil pemanis nya, jika anda mempunyai
tekanan darah rendah.
·
Litium
bertindak balas dengan STEVIA
Stevia
mempunyai kesan seperti pil air atau "diuretik." Mengambil litium
boleh mengurangkan stevia dalam tubuh. Peningkatan tahap litium dalam badan dan
boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berbincang doktor kesihatan anda
sebelum menggunakan produk ini jika anda mengambil litium. Dos litium anda
mungkin perlu ditukar
·
Ubat-ubatan
diabetes bertindak balas dengan STEVIA
Stevia
boleh mengurangkan gula dalam darah pada mereka yang diabetes jenis 2. Ubat diabetes
juga digunakan untuk mengurangkan gula dalam darah. Pengambilan stevia bersama
dengan ubat diabetes mungkin menyebabkan paras gula darah akan jatuh terlalu
rendah. Pantau gula darah anda dengan pasti. Dos ubat kencing manis anda
mungkin perlu ditukar.
Beberapa
jenis ubatan digunakan untuk kencing manis termasuk glimepiride(Amaryl),
glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazone (Actos),
rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), Glipizide (Glucotrol),
tolbutamide (Orinase), dan lain-lain .
·
Ubat-ubatan
untuk tekanan darah tinggi (ubat Antihypertensive) bertindak balas dengan
STEVIA
Stevia
dapat mengurangkan tekanan darah pada sesetengah orang. Pengambilan stevia
bersama-sama dengan ubat-ubatan yang digunakan untuk menurunkan tekanan darah
tinggi mungkin menyebabkan tekanan darah jatuh hingga terlalu rendah. Walau
bagaimanapun, sehingga kini adakah ia perlu menjadi kebimbangan besar. Jangan
mengambil terlalu banyak stevia jika anda mengambil ubat-ubatan untuk tekanan
darah tinggi.
Beberapa
ubat-ubatan untuk tekanan darah tinggi termasuk Captopril (Capoten), enalapril
(Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem),
Amlodipine (Norvasc), hydrochlorothiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix),
dan lain-lain lagi .
Dos/sukatan
STEVIA
Dos sesuai stevia bergantung kepada beberapa faktor
seperti umur, kesihatan pengguna, dan beberapa syarat lain. Pada masa ini tidak
ada maklumat saintifik untuk menentukan dos sesuai stevia. Perlu diingat bahawa
produk semula jadi tidak semestinya sentiasa selamat dan dos adalah penting. Ikut
arahan yang dicadangkan pada label produk dan berjumpa dengan ahli farmasi atau
doktor sebelum mengguna.
kajian
keatas Aktiviti Antibakteria, Analisa Fitokimia Stevia Rebaudiana (bert.) –
kepentingan Bebas Kalori Bio-manisan
Stevia Rebaudiana adalah tumbuhan herba tersohor dengan rasa daun yang sangat menyegarkan lagi manis dan
amat kaya dengan akitviti kesihatan. Herba tumbuhan
ini kaya dengan nutrisi yang, mengandungi
sejumlah besar protein,
kalsium, fosforus, natrium, magnesium, zink, rutin, vitamin A, vitamin C dan
lain-lain nutrisi, tetapi tidak
mempunyai nilai kalori. Terdapat
enam ekstrak pelarut dari daunnya, tiga
ekstrak pelarut dari bunga nya,
adalah kelebihan untuk aktiviti
antibakteria In-vitro terhadap bakteria
patogenik seperti Bacillus subtilis,
Klebsiella pneumonia, Proteus vulgaris, Streptococcus pneumoniae,
Staphylococcus aureus dan Pseudomonas fluorescence, zon perencatan dibandingkan dengan antibiotik standard yang
berbeza. Saringan Fitokimia keatas ekstrak mentah mendedahkan kehadiran sebatian
sekunder seperti alkaloid, flavonids, steroid, tanin
dan fenol. Ekstrak
pelarut organik bunga adalah sangat aktif
terhadap kotoran bakteria yang diuji, apabila dibandingkan
dengan ekstrak dari daun. Antara keseluruhan ekstrak,
ekstrak bunga petroleum eter menunjukkan aktiviti
yang paling tinggi (11-13 mm
zon perencatan) pada
semua organisma diuji. Ekstrak daun
dan bunga petroleum eter memberikan nilai tersangat rendah MIC . Ekstrak bunga Petroleum
eter memberikan nilai
terendah MIC (0,390-1,562 μg / ml) terhadap semua
bakteria yang diasingkan untuk diuji.
Kehadiran beberapa metabolit sekunder yang dilaporkan
dari daun seperti Eudesmanoids, isoflavon glikosida dan minyak pati boleh
menjadi punca aktiviti antibakteria tumbuhan. Ini dapat dijelaskan dari pembacaan, fenol ,
tannin , terpenoids .
Rajah: 1: aktiviti antibakteria ekstrak daun
dan bunga tumbuhan S.rebaudiana ditanam di bidang.
A. Aktiviti antibakteria
dari ekstrak bunga dan daun petroleum eter
terhadap Klebsiella pneumonia.
B. Aktiviti antibakteria
ekstrak bunga dan daun petroleum eter terhadap
Proteus vulgaris.
C. Plat ujian
ekstrak bunga dan daun petroleum eter terhadap
Pseudomonas fluorescence.
D. Ekstrak bunga
dan daun Petroleum eter menunjukkan aktiviti terhadap Bacillus subtilis.
E. Plat ujian
ekstrak bunga dan daun klorofom terhadap
Pseudomonas fluorescence.
F. Ekstrak daun
dan bunga Kloroform menunjukkan aktiviti terhadap Proteus vulgaris.
A. Plat ujian
ekstrak daun dan bunga
metanol terhadap Streptococcus
pneumonia.
B. Plat ujian
ekstrak daun dan bunga
metanol terhadap Bacillus subtilis.
C. Ekstrak bunga
dan daun Metanol menunjukkan
aktiviti terhadap Klebsiella pneumonia.
D. ekstrak bunga
dan daun Metanol menunjukkan
aktiviti terhadap Proteus vulgaris..
E. Aktiviti
antibakteria ekstrak daun etanol terhadap
Bacillus subtilis.
F. aktiviti antibakteria
ekstrak daun petroleum eter terhadap
Pseudomonas fluorescence.
Kepekatan
perencatan minimum (Minimum inhibitory
concentrations (MIC))
Kepekatan terendah (pencairan tertinggi) dari ekstrak yang dihasilkan tiada ketumbuhan ketara bakteria (kekeruhan)
apabila dibandingkan dengan tiub kawalan, dianggap
sebagai MIC. Keputusan
analisis ini ditunjukkan dalam jadual-3. Beberapa ekstrak, seperti daun
petroleum eter dan ekstrak bunga memberikan nilai
MIC yang sangat rendah. Ekstrak bunga Petroleum
eter memberikan nilai
MIC terendah (0,390
hingga ke-1,562 μg / ml) terhadap semua bakteria asingan ujian. Nilai MIC terendah
(0,390 μg /
ml) telah direkodkan terhadap Bacillus subtilis, Pseudomonas Vulgaris dan Streptococcus neumoniae. Ekstrak pati bunga Metanol
menunjukkan nilai MIC dalam julat dari
0,781 ke 6,25 μg /ml
manakala ekstrak daun
metanol menunjukkan nilai 3,125 dan 12.5
μg /ml masing-masing untuk semua
organisma. Daripada semua ekstrak yang diuji,
nilai MIC terendah
dicatatkan pada semua
organisma adalah dari ekstrak bunga
berbanding ekstrak daun. Kesan sebatian herba dan fitokimia keatas bakteria patogenik dan dari
segi kepentingan ekonomi dikaji secara menyeluruh.
Aktiviti antimikrob dari minyak pati
Cestrum diurnum telah dikaji, aktiviti antibakteria ekstrak bunga
Cassia alata, ekstrak
daun dari Adhatoda vasica ekstrak kelopak mawar;
daun dari Mucuna pruriens
turut dikaji. Pemeriksaan Fitokimia
daripada 55 tumbuhan Iran yang mempunyai 21
keluarga telah dijalankan oleh para
penyelidikan lain. Analisa kuantitatif dari sejumlah phenolics telah dijalankan pada penebalan terpencil
tisu, terutamanya bahagian tegang
benjol yang sengit (callus),
daun, batang dan akar
dari kedua-dua tumbuhan biasa dan kaltur tisu Bacopa monnieri
Kesimpulan
Dalam senario hari ini, peningkatan rintangan antibiotik dalam
pelbagai spesis bakteria adalah
masalah utama di seluruh dunia. Tumbuhan
perubatan atau ubat-ubatan herba adalah sumber utama
untuk mengatasi masalah ini. Dalam kajian ini,
saringan antibakteria telah dijalankan dengan
pelbagai ekstrak mentah organik dan mendapati
kesemua saringan bakteria yang diuji adalah
sangat sensitif kepada ekstrak
bunga petroleum eter. Oleh itu, penyelidikan
lanjutan dalam bidang ini adalah
sangat berguna untuk membangunkan ubat-ubatan yang berpotensi dari tumbuhan
perubatan berharga ini.
Results of phytochemical screening
of the extracts of S. rebaudian leaves
Beberapa Contoh Membuat Ekstrak
Stevia di Rumah
Membuat ekstrak stevia buatan sendiri sebenarnya cukup
mudah. Anda boleh menggunakan daun segar atau kering.
Benda yang Anda Perlu
• Daun Stevia
• Bijian alkohol
• Arak seperti Vodka,dll
1) Tuai daun stevia anda pada waktu pagi sementara minyak patinya masih puncak. Pastikan tumbuhan pokok stevia tanpa racun perosak. Basuh daun dan batang dan buang mana-mana bahagian tumbuhan yang berwarna coklat.
2) Kacip daun dan batang (Jangan terlalu halus). Sediakan daun segar stevia secukupnya untuk mengisi dua cawan pengukur.
3) Campurkan cincangan stevia dengan satu cawan bijirin alkohol jelas atau arak. Disamping ini Anda juga boleh mencampurkan perasa seperti limau atau perasa lain untuk menghilangkan bau atau rasa arak.
4) Tinggalkan rendaman campuran stevia semalaman dalam bekas bertutup, tetapi tidak lebih daripada 48 jam. Rendaman berlebihan meningkatkan kepahitan. Kacau atau goncangkan dengan lembut campuran rendaman itu beberapa kali.
5) Tapis alkohol dan campuran stevia melalui kain tapis hipoksia (cheesecloth) atau penapis kopi untuk menapis bahan tumbuhan.(Campuran harus kelihatan kehijauan).
6) Bawa ekstrak stevia untuk direneh dengan api sederhana rendah selama 30 minit. Ini menyejat bahan alkohol dan memekatkan ekstrak.
7) Letakkan ekstrak stevia di dalam peti sejuk selama tiga bulan. Cairkan ekstrak dan rasa, sebelum menggunakan dalam minuman.
• Daun Stevia
• Bijian alkohol
• Arak seperti Vodka,dll
1) Tuai daun stevia anda pada waktu pagi sementara minyak patinya masih puncak. Pastikan tumbuhan pokok stevia tanpa racun perosak. Basuh daun dan batang dan buang mana-mana bahagian tumbuhan yang berwarna coklat.
2) Kacip daun dan batang (Jangan terlalu halus). Sediakan daun segar stevia secukupnya untuk mengisi dua cawan pengukur.
3) Campurkan cincangan stevia dengan satu cawan bijirin alkohol jelas atau arak. Disamping ini Anda juga boleh mencampurkan perasa seperti limau atau perasa lain untuk menghilangkan bau atau rasa arak.
4) Tinggalkan rendaman campuran stevia semalaman dalam bekas bertutup, tetapi tidak lebih daripada 48 jam. Rendaman berlebihan meningkatkan kepahitan. Kacau atau goncangkan dengan lembut campuran rendaman itu beberapa kali.
5) Tapis alkohol dan campuran stevia melalui kain tapis hipoksia (cheesecloth) atau penapis kopi untuk menapis bahan tumbuhan.(Campuran harus kelihatan kehijauan).
6) Bawa ekstrak stevia untuk direneh dengan api sederhana rendah selama 30 minit. Ini menyejat bahan alkohol dan memekatkan ekstrak.
7) Letakkan ekstrak stevia di dalam peti sejuk selama tiga bulan. Cairkan ekstrak dan rasa, sebelum menggunakan dalam minuman.
2)
a)
Arak
Jernih seperti; rum, tuak, vodka,
arak dari gandum (grain alcohol) atau Methonol atau ethenol.
b)
1 balang berpenutup berkunci
c)
Herba
kering stevia
d)
kain atau penapis kopi
e)
Periuk
kecil atau sederhana
1. Isi balang dengan kira-kira
1/3 stevia kering. Saiz balang tidak
kira!
2. Isi balang1"-2" dari atas dengan
apa jua alkohol
yang anda pilih.
3. Kunci penutup dan goncang,
kemudian tinggalkan balang ditempat sesuai.
4. Digoncang-goncang kan balang beberapa kali dalam tempoh 48 jam.
5. Tapis ekstrak dengan kain atau penapis kopi
ke dalam periuk masak.
6. Renekkan ekstrak kira-kira
30 minit. Didihan akan meruwapkan
alkohol dan memekatkan pemanis.
7. Simpan ekstrak
anda di dalam peti sejuk selama 3 bula.
Kepekatan Cecair
Terdapat dua jenis cecair pekat stevia yang jelas berbeza. Satu adalah gelap dan pekat, yang satu lagi jenis jernih.
Untuk membuat cecair
pekat gelap, masak dua cawan air sehingga mendidih. Kurangkan api kepada
sederhana dan masukkan 1½ auns daun stevia kering yang telah dipotong kecil.
Tutup periuk dan biar mendidih selama tiga minit. Matikan api dan biarkan
rendaman sehingga sejuk. Tapiskan cecair (berwarna hijau kegelapan) melalui
kain tapis hipoksia dan simpan dalam peti sejuk dalam balang kaca atau bekas
bertutup. Ekstrak cara ini mempunyai nilai perubatan, Ia mempunyai ciri-ciri
antikulat dan antibakteria dan boleh sebagai ubat sapu pada kulit untuk merawat
luka terbakar, luka, dan kulat jari kaki.
Untuk membuat cecair pekat jernih - jenis yang paling popular digunakan untuk manisan makanan dan minuman - hanya masukkan 1 sudu teh serbuk stevia putih dalam 3 sudu air yang bertapis atau air sulingan. Cecair ini juga dikenali sebagai working solution, simpan cecair ini dalam botol jenis penitis di dalam peti sejuk. Pelbagai cecair jenis Komersial dibuat dengan mencampur serbuk putih di dalam air suling atau bijian alkohol. Beberapa persiapan komersil cecair mengandungi bahan lain seperti bunga kekwa.
Untuk membuat cecair pekat jernih - jenis yang paling popular digunakan untuk manisan makanan dan minuman - hanya masukkan 1 sudu teh serbuk stevia putih dalam 3 sudu air yang bertapis atau air sulingan. Cecair ini juga dikenali sebagai working solution, simpan cecair ini dalam botol jenis penitis di dalam peti sejuk. Pelbagai cecair jenis Komersial dibuat dengan mencampur serbuk putih di dalam air suling atau bijian alkohol. Beberapa persiapan komersil cecair mengandungi bahan lain seperti bunga kekwa.
8 comments:
Salam admin,
Terima kasih dan tahniah atas info yang diberikan. Sungguh berinfomasi dan menarik.
Tetapi ada satu kemusyikilan tentang penggunaan arak dan alkohol ketika proses membuat astrak stevia di bahagian akhir..harap dapat beri pencerahan
Kami butuh stevia serbuk untuk buat wedang kesehatan dari bawang dayak. ManfaatBawangDayak.Com
Informasi yang menarik. Kami menjual Daun Stevia Kering, Serbuk Stevia dan Bibit Stevia. Silahkan kunjungi website kami di DaunStevia.Net
Terima kasih atas info yang sangat berguna ini.
Saya sekeluarga ambil yang haq sahaja.Lain lain Tiada.Dulu kini Dan selamanya..
(meorasyikin) 4ever ever everlong....!!!
slm
💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....
Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....
5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼
Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*
👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼
*NOTE* :
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*
😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
Post a Comment