Taxonomical Status
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Malvales
Family: Malvaceae
Genus: Abelmoschus
Species: Abelmoschus
esculentus
Abelmoschus esculentus L. dikenali sebagai bendi adalah
tumbuhan berbunga tergolong dalam keluarga Malvaceae. Ia dinilai berdasarkan
pada buah biji hijau yang boleh dimakan. Asal-usul geografi bendi dipertikaikan,
dengan banyak menyokong ia berasal dari Asia Selatan, Ethiopia dan Afrika
Barat. Tumbuhan ini ditanam di kawasan tropika, subtropika dan kawasan bersuhu panas
sederhana di seluruh dunia. Spesies ini merupakan tumbuhan tahunan atau bermusim,
tumbuh sehingga 2 m tinggi. Ia berkait dengan spesies seperti pokok kapas,
koko, dan bunga raya. Bendi adalah makanan kesihatan popular kerana kandungan seratnya
yang tinggi, vitamin C, dan folat. Ia juga merupakan sumber kalsium dan kalium.
Minyak makan bendi kuning-kehijauan diperah dari benih biji bendi mempunyai
rasa dan bau yang menyenangkan, dan tinggi dengan lemak tak tepu seperti asid
oleik dan asid linoleik. Di samping itu, tumbuhan ini telah digunakan secara
perubatan dalam merawat beberapa activitii kepincangan (disorders) seperti
Anti-kanser, anti-mikrob, hypoglycemic dan anti-ulser. Ia turut dikenali dengan
kandungan tinggi antioksida.
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenengahkan hasil Pharmacognostical, phytochemical dan kajian
toksikologi daripada tumbuhan dan bahan-bahannya
MANFAAT KESIHATAN BENDI
Bendi adalah sayuran hijau, tidak berdaun, di petik meluas
di Malaysia dan di luar negara. Buahnya lembut, berlendir / melekit (mucilaginous)
padat dengan kandungan pemakanan. Sama ada dimakan secara mentah atau dimasak kedua-duanya
pasti ada manafaat tersendiri. kandungan berlendir pelekat (mucilaginous) dalam
bendi ini yang membezakan ia dengan sayur-sayuran lain sebagai manfaat luar biasa.
Bendi adalah makanan kesihatan popular
kerana seratnya yang tinggi, vitamin C, dan kandungan folat. Ia juga merupakan
sumber kalsium dan kalium. Di samping itu, tumbuhan ini telah digunakan secara perubatan untuk
merawat beberapa penyakit seperti Anti Kanser, antimikrob, hipoglisemik dan
aktiviti anti-ulser, dan lain-lain kajian terkini menyediakan piawaian
farmakopia seperti nilai Ash tetap fizikokimia, spesifik graviti dan pH.
Pemeriksaan fitokimia mendedahkan kehadiran Karbohidrat, Protein dan asid
amino, flavonoid, phytosterol, dan minyak dara (volatile oil). Kajian
ketoksikan telah dilaksanakan mengikut kaedah Knudsen dan Curtis dan sehingga
dos 4000 mg / kg, tiada kematian; tiada petunjuk (manifestations) ketoksikan dilihat.
PENYEMBUHAN UNTUK DIABETES
Bendi dianggap sebagai ubatan rumah yang terbaik
untuk penyakit kencing manis.
Cara:
1. Belah bendi kepada 2
bahagian menegak dan rendamkannya di dalam air untuk semalaman.
2. Pada waktu pagi, keluarkan
bendi tersebut dan minum airnya, sebelum mengambil sarapan.
Bendi yang direndam semalaman,
airnya menjadi pekat melekit pada waktu pagi. Air melekit ini dianggap baik bagi
orang yang mengalami penyakit kencing manis.
BERIKUT ADALAH BEBERAPA MANAFAAT BENDI:
1 # Membantu mengawal gula dalam darah: bendi penuh dengan
serat pemakanan yang membantu mengimbangi kadar gula dalam darah melalui
pengawalan kadar penyerapan gula dari saluran penghadaman. Ciri anti-diabetes dalam
bendi turut dikaitkan dengan keupayaan perencatan enzim metabolisma karbohidrat,
meningkatkan pengeluaran insulin, penjanaan semula sel beta pankreas dan
meningkatkan rembesan insulin.
2 # Menghalang penyakit jantung: penyakit jantung disebabkan
dari tahap kolesterol tinggi dalam darah. Pectin, adalah serat mudah larut yang
terdapat dalam bendi, membantu menurunkan tahap kolesterol dalam darah dengan
itu membantu mencegah penyakit jantung. Bendi juga kaya dengan sebatian
antioksida seperti polifenol. Terutamanya Sebatian quercetin, yang membantu
mencegah pengoksidaan kolesterol, yang mengakibatkan penyumbatan arter lalu
membawa kepada serangan penyakit jantung.
3 # Bendi membantu mengurangkan berat badan: Bendi adalah sayuran tersangat rendah kalori,
dengan setiap hidangan 100g mengandungi hanya 33 kalori. Sesuai bagi mereka
yang bercita-cita menurunkan berat badan.
4 # Bendi meningkatkan ketahanan tubuh badan: Bendi kaya
dengan vitamin C dengan setiap hidangan 100g memenuhi kira-kira 38% daripada
keperluan harian nutrien. Vitamin C adalah nutrien penting yang membantu
meningkatkan ketahanan (imuniti) dan melindungi daripada beberapa penyakit dan
jangkitan. Sebagai sumber alternatif, oren dan mangga juga dapat meningkatkan
pengambilan vitamin C kerana kedua-duanya adalah sumber yang amat kaya dengan
nutrien.
5 # Bendi meningkatkan fungsi mental: Folat atau Vitamin B9 juga
merupakan satu lagi nutrien terpenting terdapat dalam bendi. Nutrien ini
diperlukan oleh otak untuk berfungsi dengan betul kerana ia membantu dalam
pengeluaran beberapa sebatian penting.
6 # Bendi baik untuk wanita hamil: Wanita hamil mendapat
manfaat daripada pengambilan bendi kerana ia mengandungi Vitamin B9 atau asid
folik yang dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran saraf pada bayi.
7 # Bendi Mencegah kanser: Menurut kajian yang diterbitkan
dalam Jurnal Pemakanan, bendi mempunyai kepekatan lebih tinggi antioksida
daripada kebanyakan sayur-sayuran. Antioksida menghalang kerosakan sel-sel
daripada radikal bebas, dan menghalang pertumbuhan sel-sel kanser di dalam
badan. Di samping itu, ia mengandungi sejumlah serat tidak larut yang membantu sistem
penghadaman sihat dan mengurangkan risiko kanser colorectal (berhubungan kolon
dan rectum). Kehadiran Pectin dalam bendi terbukti dapat mencegah
pembiakan sel-sel melanoma (beberapa neoplasms malignan (biasanya kulit) yang
terdiri daripada melanosit) in vitro.
8 # Anemia: Membantu penghasilan sel-sel darah merah dan
mencegah anemia.
9 # Asma: Antioksidan yang tinggi dan kandungan vitamin C
membuat bendi berguna untuk mengurangkan serangan asma.
10 # Kekuatan tulang: Folat dalam bendi membantu membina
tulang yang kuat dan ketumpatan, mencegah osteoporosis.
11 # Kolesterol: Serat larut untuk membantu serum kolesterol
yang lebih rendah, dengan itu mengurangkan aterosklerosis dan risiko penyakit
jantung.
12 # Sembelit: Serat kaya dan kandungan mucilaginous
(berlendir) dalam buah bendi membantu meningkatkan pukal, mengikat toksin dan
memastikan pergerakan usus mudah dengan sifat julap semulajadi. Dengan sering pengambilan
makanan bendi turut mengurangkan risiko kanser kolon.
13 # Gut flora: serat ini membantu meningkatkan populasi
bakteria baik dalam usus.
14 # Ulser peptik: Kandungan mucilaginous menyediakan
lapisan sementara ke saluran perut dan lapisan pencernaan manakala penyembuhan
ulser.
15 # Kesihatan Kulit: Dengan pergerakan usus yang baik,
kesihatan kulit akan bertambah baik. Membantu mengurangkan jerawat, psoriasis
dan keadaan kulit yang lain.
16 # Untuk Kesihatan: bendi mengandungi beta-karotin
(pelopor vitamin A), xanthin dan lutein, kesemua ciri antioksida yang berguna
untuk kesihatan penglihatan, menghalang masalah mata seperti katarak dan
glaukoma.
BENDI MENGAWAL DIABETES, KOLESTEROL, TEKANAN DARAH
TINGGI DAN SEMBELIT.
Dari Penyelidikan Ms Sylvia Zook, Ph.D (pemakanan),
Universiti Illinois. Seorang lelaki mengadu mengalami sembelit selama 20 tahun
dan kini menghadapi masalah penyaluran kembali asid (acid
reflux), tanpa menyedari bahawa rawatannya mudah sahaja.
Semenjak mengamal pengambilan makanan 6 biji bendi sehari semenjak itu, dia
tidak lagi mengambil sebarang ubatan lain. Kandungan gula dalam darahnya turut
turun dari 135 ke 98 dan masalah kolesterol dan refluks asid juga di bawah
kawalan.
Bendi adalah kuasa besar nutrien, hampir separuh daripadanya
adalah serat larut dalam bentuk lender / kanji dan pectins. Serat mudah larut (Soluble fiber) membantu
menurunkan serum kolesterol, mengurangkan risiko penyakit jantung. Sebahagian lagi
adalah serat tidak larut yang membantu menjaga saluran usus untuk terus sihat,
mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, terutamanya kanser colo-rectal. Hampir
10% daripada tahap yang disyorkan vitamin B6 dan asid folik turut hadir dalam
setengah cawan bendi dimasak. Bendi kaya dengan pelbagai sumber nutrient
termasuk serat, vitamin B6 dan asid
folik. Menurut petikan pakar pemakanan Ms Sylvia W. Zook, Ph.D. (Pemakanan)
dari Universiti Illinois, mencadang pengambilan bendi dalam Pemakanan bagi setengah
cawan bendi masak mempunyai Kalori = 25, Serat Diet = 2 gram, Protein = 1.5 gram, Karbohidrat
= 5.8 gram, Vitamin A = 460 IU, Vitamin C = 13 mg, Asid folik = 36.5 mikrogram, Kalsium = 50 mg,
Besi = 0.4 mg, Kalium = 256 mg, Magnesium = 46 mg.
1. Serat unggul ditemui dalam bendi membantu menstabilkan
gula darah kerana ia membendung kadar di mana gula diserap dari saluran usus.
2. Lendir bendi bukan sahaja mengikat kolesterol tetapi turut
membawa bersamanya toksin asid hempedu dari buangan penapisan hati. Begitupun ia
tidak terhenti di situ...
3. Para pengamal perubatan kesihatan alternatif mempercayai bahawa
semua penyakit bermula dari usus besar (Colon). Serat bendi, menyerap air dan
memastikan pukal dalam najis, membantu mencegah sembelit, secara umumnya kegunaan
serat sememangnya untuk ini tetapi serat bendi adalah salah satu yang terbaik,
bersama-sama dengan biji rami tanah dan psyllium. Tidak seperti kulit gandum bran
keras, dan boleh mengganggu atau mencederakan saluran usus, Kanji / lendir dari
bendi melegakan, dan bendi memudahkan pembuangan dengan lebih selesa disebabkan
ciri nya yang licin. Sayur ini sangat berharga bukan sahaja kerana membendung
lebihan kolesterol dan toksin (dalam asid hempedu) yang menyebabkan banyak
masalah kesihatan, jika tidak buang keluar, tetapi ia juga memastikan laluan
mudah keluar dari dubur. Sayur ini bebas toksik, tidak mudah ketagih (kecuali kepada
mereka yang terlalu amat menikmati memakan ini), tidak mempunyai kesan
sampingan, penuh dengan nutrien, dan dari segi ekonomi mudah dibeli oleh semua
gulungan masyarakat.
4. Menyumbang penuh kepada kesihatan saluran usus, serat
bendi (serta biji rami tanah dan psyllium) tidak mempunyai jumlah gentian sama
untuk di jadikan makanan kepada bakteria baik (probiotik).
5. Untuk mengekalkan kesemua khasiat bendi dan enzim pmencerna
sendiri, Ia hanya perlu dimasak ringan sahaja, contohnya dengan api kecil atau secara
celur atau kukus. Ada yang memakan bendi secara mentah.
Di Bengal, ramai orang miskin merebus bendi dengan nasi dan memakannya
bersama garam. Di Amerika Syarikat kaum pribumi (Red Indian) sentiasa
menggunakan bendi sebagai ubat dinamakan sebagai Sup dibuat dengan mendidihkepingan
bendi yang telah dipotong.
Bendi berfungsi seperti Lidah Buaya (Aloe Vera). Kedua-duanya
mengandungi Silica tetapi
pada peringkat terakhir masakan untuk menjadi Silikat (Silicates) pada
kesudahannya tidak banyak menggunakannya sebagai Silicea.
Kajian Fizikokimia (Physicochemical),
fitokimia (Phytochemical) dan
ketoksikan (toxicity) keatas
dammar dan lendir dari tumbuhan Abelmoschus esculentus
2 kilo bendi muda segar selepas diasingkan bijinya
dipotong, dibersihkan (homogenized) dan di ekstrak lendirnya dengan air sejuk yang
mengandungi 1% (w/v) natrium metabisulphate (sodium metabisulphate). Melalui
proses pemisahan air (centrifuged) dari lendir pekat dengan kelajuan 3000 rpm
selama 5 min, damar terbentuk dari tindakbalas supernatan dengan acetone. Dammar
yang tercetus dibasuh beberapa kali dengan acetone; sehingga berwarna krim
terhasil lalu di vakum kering (desiccators). Serbuk berwarna coklat cair terhasil
selepas penyingkiran lengkap kelembapan. Dammar yang kering kemudiannya dikisar,
menggunakan End Runner Mill dan di imbas melalui tapis
keluli tahan karat 0.25 mm (stainless steel sieve). Kemudian disimpan didalam botol
spesimen berwarna amber ditutup sehingga bersedia untuk digunakan. Hasil lendir
yang diperolehi dari buah bendi mentah
muda adalah 10 g / kg. Ujian Peperiksaan awal fitokimia dijalankan keatas
ekstrak cecair (aqueous) dan methanolic bagi mengesahkan punca lendir terjadi.
Diantara ujian kimia yang telah dijalankan ialah: ujian ruthenium merah, ujian
Molisch, ujian penggurangkan gula dan ujian Ninhydrin.
Peperiksaan fizikokimia, kajian nilai kualitatif fizikokimia
merangkumi parameter (Kehilangan melalui pengeringan, jumlah abu, Asid abu
tidak larut).
kajian Ketoksikan
kajian Ketoksikan telah dijalankan mengikut kaedah Knudsen
dan Curtis. Haiwan-haiwan yang digunakan dalam kajian ketoksikan telah
dipersetujui oleh Jawatankuasa Institut Etika haiwan. Tikus Wistar albino jantan
dengan timbangan berat 160-200 gm telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan
berbeza, dengan enam ekor setiap
kumpulan. Kumpulan kawalan diberi saline normal 20 ml / kg ip, manakala kumpulan
lain diberi dammar dalam air 500, 1000, 2000, 3000 dan 4000 mg / kg secara
lisan. Haiwan-haiwan ini di perhatikan berterusan untuk perubahan tingkah laku
untuk 4 jam pertama dan kemudian diperhatikan jika ada kematian selama 48 jam
berikut.
KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN
Dammar bendi adalah polysaccharide semulajadi terdiri daripada
d'galaktosa, L-rhamnose dan asid L-galacturonic. Ia larut dalam air sejuk dan
digunakan dalam industri pemakanan sebagai pengemulsi (emulsifying) dan sebagai
ejen-penstabil buih (foam-stabilizing). Penambahan
kepada pembawa cairan asetat dalam penghasilan dammar menghasilkan buih putih
menyerupai damar akasia (acacia
gum).
Saringan awal fitokimia mendedahkan
kehadiran karbohidrat, damar dan lender (mucilages), protein, phytosterols,
flavonoid, tanin dan sebatian fenolik. Keputusah saringan ekstrak fitokimia
dalam Jadual 1.. Hasil pemeriksaan fizikokimia kualitatif daripada dammar dan
lendir ditunjukkan dalam jadual 2. Kajian ketoksikan telah dilaksanakan
mengikut kaedah Knudsen dan Curtis dengan dos sehingga 4000 mg / kg, Tiada
kematian; tiada penunjuk ketoksikan dilihat.
Oleh itu, ia adalah selamat untuk digunakan.
Jadual 1: pemeriksaan fitokimia Awal ekstrak
Jadual 2: parameter fizikokimia damar bendi
Dalam Kajian fizikokimia (Physicochemical), fitokimia (Phytochemical) dan ketoksikan (toxicity) keatas damar dan lendir dari tumbuhan Abelmoschus
esculentus telah dinilai. Untuk pengenalan tumbuhan sewajarnya dan juzuk-juzuknya,
parameter fizikokimia (Jumlah abu, abu larut air, asid abu tidak larut, graviti
tentu dan pH) memberikan maklumat berguna. Pemeriksaan saringan awal fitokimia
mendapati kehadiran Karbohidrat, Protein dan asid amino, flavonoid,
phytosterol, dan minyak dara. Kajian ketoksikan telah dilaksanakan mengikut
kaedah Knudsen dan Curtis dan sehingga dos 4000 mg / kg, tiada kematian; tiada penunjuk
ketoksikan diperhatikan.
Analisis fitokimia, Antioksida, Antistress, dan Aktiviti
Larut cairan (Aqueous ) Nootropic
dan Ekstrak metanol dari Biji Bendi (Abelmoschus esculentus L.) ke atas Tikus.
PETIKAN DARI ARTICLE PENYELIDIKAN THE SCIENTIFIC WORLD JURNAL VOL. 2014, ARTICLE ID 519848
Abelmoschus esculentus L. (bendi) adalah sayuran tropika,
ditanam secara meluas dari Afrika ke Asia dan dari Eropah ke Amerika Selatan.
Dalam kajian terkini, satu penyelidikan kesan perlindungan keupayaan antioksida
In vitro dan In vivo daripada ekstrak larut cecair metanol dari biji bendi (Abelmoschus
esculentus) terhadap scopolamine (Sejenis alkaloid dengan kesan antikolinergik
yang digunakan sebagai rangsangan (sedative) merawat loya dan untuk mengembangkan
anak mata (pupils) semasa prosedur ophthalmic) yang disebabkan dari kemerosotan
cognitive menggunakan passive avoidance task dan
penahanan kesakitan teramat dari kesan tekanan perubahan tingkah laku dan perubahan
biokimia menggunakan peningkatan maze berganda (elevated plus maze (EPM)
dan ujian renang paksaan (forced swimming test (FST) keatas
tikus. Keputusan menunjukkan bahawa merawat tikus dengan ekstrak biji bendi berair
dan metanol (200 mg / kg, p.o) selama tujuh hari dengan ketara melemahkan
scopolamine disebabkan kemerosotan kognitif dalam ujian passive
avoidance. Di samping itu, ekstrak ini dengan jelas mengurangkan
glukosa darah, corticosterone, kolesterol, dan dengan
meninggikan tahap tekanan kekangan akut triglyceride dan turut meningkat juga dengan ketara masa
terbuka EPM dan mengurangkan masa beku (immobility) padadi FST. Telah dibuktikan juga
dengan jelas ekstrak menghasilkan aktiviti antioksida dan tiada terdapat tanda-tanda
keracunan atau kematian pada dos sehingga 2000 mg / kg, p.o. Keputusan ini
menunjukkan bahawa ekstrak dari benih Abelmoschus esculentus L. mempunyai
antioksida, antistress, dan aktiviti-aktiviti nootropic yang menjanjikan sokongan
nilai perubatan dari bendi sebagai sayuran.
Tekanan adalah "suatu keadaan atau perasaan yang dialami
apabila seseorang itu menyedari bahawa keupayaan permintaan melebihi sumber
peribadi dan masyarakat yang ia mampu sediakan." Dalam kehidupan seharian,
setiap manusia menghadapi situasi tekanan (stress) yang dicirikan oleh gabungan
daripada fisiologi (physiologic), saraf
(neuroendocrine), tingkah laku (behavioral), dan
tindak balas emosi terhadap rangsangan lakuan atau ancaman. Tekanan menyebabkan
gangguan pada keseimbangan fisiologi normal badan dan mengakibatkan perasaan
terancam (homeostasis) dan terdapat banyak bukti menunjukkan
tekanan melampau (over-stress) menjejaskan fungsi kognitif dan menyumbang
kepada terjadinya banyak gangguan neuropsychiatric dan neurodegenerative
termasuk kemurungan dan kebimbangan, penyakit Alzheimer, dan penyakit
Parkinson. Gangguan kemurungan dan keresahan amat biasa di kalangan penduduk
awam. Tindak balas tekanan mengaktifkan paksi badan hypothalamic-pituitari-adrenal
(HPA) mengakibatkan peningkatan tinggi pada aras hormon corticosterone. Kajian
terdahulu turut menunjukkan tekanan kekangan akut pada tikus meningkatkan tingkah
laku kebimbangan dan kemurungan
Demensia adalah gangguan kronik mental dicirikan dengan kehilangan
keupayaan intelek, cukup teruk hingga melibatkan kemerosotan ingatan. Punca
paling biasa demensia adalah penyakit Alzheimer, yang merupakan gangguan
progresif neuro degenerative dikaitkan dengan kehilangan neuron di kawasan otak
tertentu terutama dalam hippo-campus. Pusat
Sistem cholinergic memainkan peranan penting dalam proses pembelajaran dan
ingatan. Pusat bertindak ubatan anti-muscarinic seperti scopolamine perosak
pembelajaran dan ingatan samaada keatas haiwan dan manusia. Menurut kajian
epidemiologi dari India, sebahagian besar Demensia adalah masalah tersembunyi
seperti. Kadar kelaziman bagi demensia meningkat dengan pesat dengan
peningkatan usia. Sejak sistem allopathic perubatan masih belum menyediakan
penawar radikal, ia adalah berbaloi untuk melihat ke arah yang baru, yang akan
mengurangkan kejadian kehilangan ingatan dilihat dalam pesakit tua.
Tumbuh - tumbuhan perubatan adalah sumber terpenting biologi
aktif antioksida. Antioksida semula jadi, yang
ujud dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, turut mendapat perhatian besar
dan dikaji secara meluas, kerana keberkesanannya menghapus radikal bebas dan
dianggap kurang toksik berbanding antioksida tiruan (synthetic).
Sayuran berdaun hijau menyediakan jumlah tinggi karotena, asid askorbik, dan
elemen mikro yang memainkan peranan penting dalam nutrien metabolisme dan
melambatkan penularan penyakit degeneratif. Abelmoschus esculentus L.
(Keluarga: Malvaceae), turut dikenali dengan Hibiscus esculentus,
sayuran penting, tumbuh meluas dari Afrika ke Asia, Eropah Selatan, dan Amerika
dan dikenali sebagai bendi, okra, atau gumbo. Serat dalam bendi
membantu menstabilkan gula darah dengan mengawal kadar di mana gula diserap
dari saluran usus. Kajian sebelum ini melaporkan bahawa polisakarida bendi
menggandungi hepatoprotective, antidiabetik. antiulcer, anti-kanser,
anti-radang, antihyperlipidemic, anti-kulat, julap dan aktiviti analgesik.
Baru-baru ini, beberapa antioksida dari cabang quercetin (flavonol), dikenalpasti dari bendi.
Bahagian pemakanan, yang paling kaya dari tumbuhan bendi adalah biji yang telah
kering. Minyak daripada biji bendi boleh dimakan dan hampas dari selepas dari pengekstrakan
minyak adalah kaya dengan protein. Dengan berlatar belakangkan ini, kajian
terkini bertujuan untuk meneroka antioksida semula jadinya, antistress, dan
aktiviti nootropic ekstrak cecair dan metanol dari biji Abelmoschus esculentus
(AE, ME).
2. Bahan dan Kaedah
2.1. Kimia dan Reagan
Diazepam dan piracetam diperolehi dari Cipla Ltd, Mumbai,
India. β-Karotena, asid linoleik, dan butylated hydroxytoluene (BHT) telah
dibeli dari Hi-Media (Mumbai, India). DPPH (2,2-Diphenyl-1-
(2,4,6-trinitrophenyl) hydrazyl) dan (-) - trihydrate hydrobromide scopolamine
telah dibeli dari Sigma-Aldrich (St. Louis, MO, Amerika Syarikat). TLC-pelarut
adalah dari gred HPLC diperolehi daripada Merck, Mumbai, India. Semua reagen
baki digunakan Gred analisis.
2.2. Material Plant
Benih Abelmoschus esculentus dikumpulkan dari Nallaguntla,
Prakasam, Andhra Pradesh (AP), India. Benih telah dikenal pasti dan disahkan
oleh Dr Khasim, Ketua Jabatan botani, Acharya Nagarjuna University, Guntur, AP,
India, dan satu salinan spesimen baucer telah disimpan di herbarium Jabatan
Pharmacognosy, Chalapathi Institut Sains Farmasi, Guntur, AP, India, untuk
rujukan masa depan. Selepas pengesahan kerana, benih telah dibersihkan dan
dikeringkan di tempat teduh 30 ± 5 ° C dan dikisar menggunakan pengisar
mekanikal. Serbuk tanah kasar telah diluluskan melalui nombor ayak 40 dan
disimpan dalam bekas kedap udara pada suhu -20 ° C sehingga pengekstrakan.
2.3. Penyediaan Ekstrak Loji
2.3.1. Ekstrak metanol daripada Abelmoschus Benih esculentus
(ME)
Bahan serbuk (500 g) dalam 80% v / v metanol telah sonicated
selama 1 jam dan kemudian diekstrak dengan 80% v / v metanol dalam pemerah
Soxhlet (1000 mL) selama 72 jam pada suhu bilik dengan kacau berterusan.
Ekstrak ini telah ditapis dan turasan tertumpu pada 30 ° C di bawah tekanan
dikurangkan dalam penyejat berputar sehingga ekstrak pepejal yang mentah telah
diperolehi yang kemudiannya beku-kering untuk penyingkiran pelarut lengkap.
Hasil peratusan yang diperolehi ialah 13% w / w.
2.3.2. Ekstrak akueus Abelmoschus Benih esculentus (AE)
500 g serbuk biji telah dihancurkan dan diekstrak dengan air
suling selama 72 jam pada suhu bilik. Kloroform telah ditambah kepada campuran
untuk mengelakkan pencemaran mikrob. Setelah selesai pengekstrakan, ia telah
ditapis dan pelarut yang telah dibuang oleh penyejatan dalam penyejat berputar
dan jisim pepejal adalah beku-kering. Hasil peratusan yang diperolehi ialah 17%
w / w.
2.4. Penyaringan fitokimia
Ujian fitokimia awal untuk mengesan karbohidrat, fenol,
flavonoid, alkaloid, terpenoid, steroid, tanin, saponin, dan glikosida jantung
telah dijalankan menggunakan kaedah fitokimia standard seperti yang dinyatakan
di tempat lain.
2.4.1. Thin Layer Chromatography (TLC) Analisis
AE dan ME dimuatkan pada silika plat (Merck Aluminium
lembaran-gel silika 60 F 254). Campuran heksana: kloroform: metanol (8: 2: 1)
digunakan sebagai sistem pelarut. Plat TLC telah disimpan dalam kebuk iodin
selama satu minit dan di bawah cahaya UV (254 nm) untuk menggambarkan jalur
pada kromatogram.
2.4.2. Fourier Transform Infrared (FTIR) Analisis Cap Jari
Fourier mengubah inframerah (FTIR) spektrofotometer telah
digunakan untuk mengenal pasti kumpulan berfungsi ciri dalam ekstrak biji. AE
dan ME (5 mg), masing-masing, adalah dengan teliti bercampur dengan kalium
bromida (KBR) dalam lesung dan ditekan pada tekanan 6 bar dalam masa 2 min
untuk menyediakan sampel cakera nipis lut. Spektrum FT-IR telah diperolehi
menggunakan Perkin Elmer 2000 sistem spektrofotometer dengan pelbagai imbasan
400-4000 cm-1 dan dianalisis menggunakan perisian Bruker OPUS.
2.5. Aktiviti In Vitro Antioksida
2.5.1. Ferik Mengurangkan Antioksidan Kuasa (FRAP) assay
Ferik-mengurangkan kuasa antioksidan AE dan ME diukur oleh
pengurangan langsung Fe3 + (CN) 6 kepada Fe2 + (CN) 6 dan telah ditentukan
dengan mengukur kuantiti yang terhasil daripada pembentukan Perl kompleks biru
Prusia berikut penambahan ion ferik berlebihan (Fe3 +) [22, 23]. Secara
ringkas, pelbagai kepekatan AE dan ME (2.5 mL) telah bercampur dengan 2.5 mL
200 mM natrium fosfat penampan (pH 6.6) dan 2.5 mL 1% w / v kalium ferricyanide
[K3Fe (CN) 6]. Campuran tersebut dieram pada 50 ° C selama 20 minit dan
kemudian asid 2.5 mL 10% v / v trichloroacetic telah ditambah. Campuran ini
telah centrifuged pada 1000 rpm selama 10 min. The supernatan (5 mL) telah
dicampur dengan jumlah yang sama air ternyahion dan 0.5 mL 0.1% w / v klorida
ferik dan keserapan telah diukur spectrophotometrically pada 700 nm. The asai
telah dijalankan dalam tiga salinan dan keputusan dinyatakan sebagai min ±
ralat piawai. Peningkatan keserapan campuran tindakbalas menunjukkan keupayaan
pengurangan lebih besar.
2.5.2. DPPH Radical memerangkap assay
Yang stabil hydrazyl 1,1-difenil-2-picryl (DPPH) aktiviti
radikal bebas daripada AE dan ME telah ditentukan oleh kaedah yang diterangkan
oleh Blois, dengan sedikit pengubahsuaian. Satu mL 0.2 mM DPPH
penyelesaian dalam metanol telah dicampur dengan ekstrak 1 mL 125, 250, 500,
1000, kepekatan / mL dan 2000 μg, masing-masing. Campuran tersebut dieram dalam
gelap selama 20 min pada suhu bilik dan keserapan yang telah diukur pada 517
nm. Aktiviti memerangkap radikal bebas daripada AE dan ME ditentukan dengan
membandingkan keserapan dengan yang satu penyelesaian kosong (tiada contoh).
Hydroxytoluene Butylated (BHT) telah digunakan sebagai piawai rujukan. Keupayaan
untuk keluar mencari radikal DPPH yang telah dikira dengan menggunakan
persamaan berikut: di mana adalah keserapan yang kosong dan keserapan sampel
atau standard....
2.5.3. β-Karotena-Linoleic Acid assay
Aktiviti antioksidan yang telah ditentukan dengan mengukur
perencatan sebatian organik meruap dan hydroperoxides diene conjugated yang
timbul daripada pengoksidaan asid linoleik yang diterangkan oleh Wettasinghe
dan Shahidi [26]. Satu mL larutan β-karotena (0.2 mg / mL dalam kloroform)
telah pipetted ke dalam kelalang bulat-bawah yang mengandungi 0.02 mL asid
linoleik dan 0.2 mL Tween 20. Campuran kemudian sejat pada 40 ° C selama 10
minit menggunakan penyejat berputar untuk membuang kloroform. Kemudian, 100 mL
air suling oksigen ditambah perlahan-lahan, dengan kuat berjabat untuk
membentuk emulsi. 5 mL aliquots emulsi yang telah dipindahkan ke dalam tabung
uji yang berbeza yang mengandungi 0.2 mL pelbagai kepekatan (0,5-20,0 mg / mL)
AE dan ME dalam metanol dan campuran itu kemudian perlahan-lahan campuran dan
diletakkan dalam mandi air pada 50 ° C untuk 2 h. Prosedur yang sama diulang
dengan BHT kawalan positif dan yang kosong. Keserapan campuran telah diukur
pada 470 nm dengan menggunakan spektrofotometer sehingga warna β-karotena
hilang. Semua penentuan yang telah dijalankan dalam tiga salinan.
The β-karotena kadar pelunturan telah dikira mengikut
towhere = log semula jadi, = kuantiti pada masa, dan = kuantiti pada masa (min
120).
Jumlah aktiviti antioksidan (AA) telah dikira sebagai
peratus perencatan relatif kepada kawalan yang menggunakan
Awas
Seperti kebanyakan sayur-sayuran lain, bendi mempunyai
sejumlah kecil asid oksalik dan pada amnya tidak mengganggu. Elakkan pengambilan
bendi jika mempunyai sejarah batu karang buah pinggang....
Postingan ini sangat bermanfaat, memberikan informasi mengenai hal yang belum diketahui.
ReplyDeletePostingan yang sangat menginspirasi banget buat para pembaca dan isinya menjadi disiplin ilmu yang sangat bermanfaat. Untuk informasi yang sama bisa mengunjungi http://khasiatstanamanobat.blogspot.co.id/
ReplyDeleteAssalamualaikum..Nurseri kami ada menjual pelbagai pokok herba & ulaman beserta herba kering. Antara yang ada :-
ReplyDeleteRerama hijau
Stevia
Halia bara
Lempoyang
Turi
Ulam raja
Sambung nyawa
Tenggek burung
Belalai gajah
Turi
Pokok2 buah
DAN BANYAK LAGI
lokasi seksyen 8---sg ramal dlm,bangi,selangor (search Google: D'Kaduk Herbs & Floral )
Harga berpatutan..perkhidmatan penghantaran dan pos juga disediakan..
hubungi utk sbrg pertanyaan & maklumat lanjut:
0123106846 -Faizal @
0122440099 -Azizi
Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
ReplyDelete..........................................................................
Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..��
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay����
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
��Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..����
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
��kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring