POKOK LIDAH JIN @ LIDAH MERTUA BUKAN SEKADAR HIASAN


Pengkelasan saintifik :

Alam                :   Tumbuhan
Divisi                :   Magnoliophyta
Kelas               :   Liliopsida
Order               :   Asparagales
Famili               :   Ruscaceae
Genus               :   Sansevieria Thunb

Pokok lidah atau sansevieria dalam bahasa Inggeris merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai lebih daripada 70jenis spesies tumbuhan berbunga yang digelar sebagai Lidah mertua, lidah hantu, lidah jin, tali busur hemp (bow string hemp), tumbuhan ular dan lidah ular. Ia tergolong dalam genus Dracaena, yang asal dari ruscaceae.


Spesies yang terkenal ialah:

 1. Sansevieria aethiopica
 2. Sansevieria angustiflora
 3. Sansevieria arborescens
 4. Sansevieria aubrytiana
 5. Sansevieria braunii
 6. Sansevieria canaliculata
 7. Sansevieria concinna
 8. Sansevieria cylindrica
 9. Sansevieria dawei
 10. Sansevieria deserti
 11. Sansevieria dooneri
 12. Sansevieria ehrenbergii
 13. Sansevieria fasciata
 14. Sansevieria gracilis
 15. Sansevieria grandicuspis
 16. Sansevieria grandis
 17. Sansevieria hyacinthoides
 18. Sansevieria intermedia
 19. Sansevieria kirkii
 20. Sansevieria liberica
 21. Sansevieria longiflora
 22. Sansevieria metallica
 23. Sansevieria parva
 24. Sansevieria phillipsiae
 25. Sansevieria raffillii
 26. Sansevieria roxburghiana
 27. Sansevieria senegambica
 28. Sansevieria singularis
 29. Sansevieria stuckyi
 30. Sansevieria subspicata
 31. Sansevieria suffruticosa
 32. Sansevieria trifasciata
 33. Sansevieria zeylanica 

spesies Lidah dikenali kerana aktiviti anti radang, sifat menahan sakit (analgesic property), anti-oksida dan aktiviti anti-mikrob. Aktiviti antitumor  Sansevieria roxburghiana rhizome berbanding Ehrlich ascites carcinoma dalam uji kaji keatas tikus oleh Haldar menunjukkan bahawa ekstrak S. roxburghiana rhizome melihatkan aktiviti antitumor yang luar biasa pada tikus Swiss yang disebabkan oleh mekanisme endogen penambahan antioksidan. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk menilai potensi antikanser dari  daun S. roxburghiana.


Disebabkan kekurangan ubat-ubatan yang berkesan, ditambah dengan kos kemotherapeutic yang mahal  dan kesan sampingan dari ubat-ubatan antikanser, menyebabkan kanser menyumbang kepada  kematian. Terdapat melebih 100 jenis Kanser, penyakit yang mengancam kehidupan. 


Usaha masih terus dijalankan bagi mencari anticarcinogen yang berkesan dari sumber  semula jadi yang dapat  menghalang, melambatkan atau membantut perkembangan penyakit kanser.  Tumbuh-tumbuhan mempunyai tempat yang istimewa dalam rawatan kanser. Adalah dianggarkan bahawa tumbuhan membentuk sebatiannya  lebih daripada 50% dari ejen antikanser. 


Penerangan


Lidah Jin (Sansevieria roxburghiana) dari  keluarga Dracanaceae, biasanya dikenali sebagai bowstring hem, akar  berkumpul (piles root). Kegunaan perubatan pada spesies Lidah ini termasuk rawatan untuk sakit perut, sakit telinga, cirit birit dan buasir (hemorrhoids). 


Rumpun ini diberi nama sempena penghormatan kepada Raimondo di Sangro (1710-1771) putra San Severo di Italy. Ejaan 'Sansveria' dan 'Sansviera' biasanya digunakan, kekeliruan ini berlaku daripada ejaan yang diguna pakai berdasarkan pada daerah di Italy.


Daun Sanseveria biasanya tumbuh  secara lilitan (rosette) di sekeliling titik tumbuh-besar, walaupun sesetengah spesies yang sama tidak semestinya berkeadaan sama. Terdapat perbezaan  yang besar dalam bentuk dedaunan dari  genus Lidah. Semua spesies Lidah boleh dibahagikan kepada salah satu daripada dua kategori asas berdasarkan pada daunnya : spesis daun  Keras dan spesis daun lembut. Biasanya, spesis daun keras berasal dari iklim panas kering, manakala spesis daun lembut  berasal daripada kawasan tropika dan subtropika. Tumbuhan ini merupakan tumbuhan berwarna hijau berjalur kuning di tepinya serta keras. Ia tidak mempunyai batang. Ia boleh tumbuh setinggi 4 kaki dan lebar 2.75 inci. Bunganya pula bewarna putih kehijauan.
Di Afrika, daun Lidah Jin digunakan untuk menghasilkan serat. Lidah ehrenbergii, sap tumbuhan mempunyai ciri-ciri antiseptik dan daunnya digunakan sebagai pembalut kecederaan dalam pertolongan cemas tradisional.
Sesetengah spesies merupakan tumbuhan perhiasan rumah yang terkenal di beberapa buah negara, dengan jualan Sansevieria trifasciata yang paling banyak disemai. 


KEGUNAAN
1. Flu, Batuk
2. Radang Saluran Nafas (Bronchitis)
3. Bengkak Akibat Terseliuh
4. Di Gigit Ular Berbisa
5. Bisul
6. Penyubur Rambut


SIFAT dan KHASIAT


Lidah mertua bersifat sejuk, berkhasiat antibiotic, dan rasanya masam.


Bahagian yang di gunakan


Daun 


KANDUNGAN KIMIA
Daunnya mengandungi abamagenin, kardenolin, saponin dan polifenol.


PENYEGAR UDARA 


Seperti  pokok Golden Pothos (Epipremnum aureum) dan pokok  Jagung (DRACAENA fragrans), spesies Lidah dipercayai bertindak sebagai pembersih udara yang baik dengan membuang toksik seperti formaldehid, xilen dan toluena dari udara, dengan itu mendapat gelaran sebagai penawar sindrom bangunan sakit. Ada laporan mencadangkan bahawa Lidah menghasilkan oksigen pada waktu malam, menjadikan ia sesuai sebagai tanaman dalam bilik tidur.


FENG SHUI


Kerana daunnya membesar menegak, Lidah dianggap baik sebagai tujuan Feng Shui. Ada yang mempercayai  bahawa meletak pokok Lidah berhampiran kanak-kanak (seperti di dalam bilik belajar) membantu mengurangkan gangguan makhluk halus, sementara ada yang mencadangkan meletak pasu pokok Lidah berhampiran tangki tandas agar menahan getaran parit  (drain-down vibrations).


AKTIVI  ANTIKANSER PADA SEL KANSER HATI  


kajian menunjukkan bahawa ekstrak methanolic  dari daun S.roxburgiana sebanyak  125 μg / ml adalah tidak toxik kepad sel-sel normal dan juga mempunyai kedua-dua aktiviti antikanser dan aktiviti antiproliferative terhadap sel barah. Kajian ini menunjukkan kemampuan antikanser pada ekstrak metanol keatas daun S.roxburghiana. Kajian lanjutan diperlukan keatas tumbuhan ini untuk mengenal pasti dan untuk pengasingan prinsip aktif anti-kanser. Hasil kajian ini juga akan perlu disahkan  dengan mengguna model in - vivo.Photomicrograph HepG2 sel selaras a) kawalan negatif, b) Sel dirawat dengan 125ìg/ml ekstrak metanol, c) Sel dirawat dengan 250 μg / ml ekstrak metanol, d) Sel dirawat dengan 500 μg / ml ekstrak metanol daun S. Roxburghiana, e) PC kawalan cyclophosphamidepositive.

PROFIL-TERDEKAT (PROXIMATE) DAN FITOKIMIA (Phytochemical)

Komposisi profil- terdekat dan fitokimia Lidah liberica Gérôme dan daun Labroy telah dikaji. komposisi profil-terdekat termasuk kelembapan (56,10%), serat mentah berat basah (5,88% ) dan berat kering (13,39%), jumlah karbohidrat berat basah (4,09% ) dan berat kering (9,32 %), protein mentah  berat basah (21,88%) dan berat kering (49,84%), jumlah abu berat basah (2,95%) dan berat kering (6.72%), lipid mentah berat basah (0.10%) dan berat kering (0,23%) dan nilai kalori (104,78% berat basah dan berat kering (238,68%).

Pesaringan fitokimia mendedahkan kehadiran alkaloid, karotenoid, flavonoid (catechins dan flavones), phytates, saponin dan tanin, dengan berat 0,72% berat basah dan 1.64% berat kering karotenoid, berat basah phytates, 2,20%  dan 5,01% berat kering, basah berat saponin  0,40% dan 0.91% berat kering, dan berat basah tanin 0.01% dan 0.02% berat kering.

Keputusan ini menyokong penggunaan ubat tumbuhan, dan di samping itu, mendedahkan berkemungkinan ia bertindak sebagai satu sumber berpotensi nutrien makanan dan nutraseutikal.

BIOAKTIF STEROID SAPONIN YANG BARU DARI LIDAH CYLINDRICA

Steroid Saponin yang baru terberjaya diasingkan daripada daun Lidah cylindrica. Strukturnya telah dirangkakan sebagai (3β, 12β, 15α, 25S) -26 - (β-D-glucopyranosyloxy)-22-hydroxyfurost-5-en-3-YL 12-O-(6-deoxy α-L-mannopyranosyl )-15-O (6 deoxy-α-L-mannopyranosyl)-β-D-glucopyranoside. Pengenalan struktur dilakukan dengan menggunakan analisis terperinci 1H dan 13c spektrum NMR termasuk teknik 2D NMR spektroskopi (Cosy, HETCOR, HMBC dan HMQC) dan penukaran kimia. Steroid Saponin menunjukkan tiada kesan hemolitik di dalam ujian in- vitro dan menunjukkan perencatan aktiviti kebolehtelapan rerambut
(capillary permeability activity).Gamabar beberapa jenis pokok Lidah Jin / Mertua;
 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

3 comments:

aikoayumi said...

di mana boleh saya dapat tumbuhan di malaysia?

aikoayumi said...

di mana boleh saya dapat tumbuhan di malaysia?

NooRRassuL said...

D nurseri yg jual pokok2 ler..😂

Post a Comment