POKOK KELADI TIKUS


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apakah dia “Enzim Sampah Dapur?”

Enzim Sampah Dapur adalah produck cecair hasil dari process penapaian bagi kegunaan serbaguna ia adalah larutan/ramuan kompleks yang dihasilkan oleh penguraian sisa segar dari dapur (sayur-sayuran dan buah-buahan), gula (gula perang, gula jageri atau molasses) dan air. Warnanya perang tua/gelap dan tapai yang sangat masam manis. Enzim Sampah Dapur juga adalah cecair pelbagai guna dan penggunaannya meliputi kegunaan di rumah, pertanian, penternakan haiwan dan sebagainya.

Bagaimana Sampah Dapur kulit buah-buahan & sayur-sayuran digunakan Untuk Penghasilan ekoEnzim Sampah


FERMENTASI

Fermentasi (Penapaian) adalah suatu proses perubahan kimia dalam substrat organic yang dapat berlangsung karena aksi katalisator biokimia, yaitu enzim yang dihasilkan oleh mikroba hidup tertentu, seperti asam – asam organik, protein sel tunggal, antibiotik, dan biopolymer. Fermentasi merupakan proses yang amat murah yang pada hakikatnya telah lama dilakukan oleh nenek moyang kita secara tradisional dengan produk – produknya yang diguna orang sehingga sekarang, seperti tapai, tempe, jeruk, dan lain – lain.

Mikroba-mikroba dalam fermentasi meliputi ragi, kulat, dan bakteri. Disebabkan organisma tersebut tidak memiliki klorofil sendiri, maka ia tidak dapat melakukan fotosintesis, sehingga ia harus mendapatkan makanannya dari bahan-bahan organik. Tiap-tiap jenis mikroba memiliki ciri morfologi, bentuk dan ukuran, serta perkembangbia yang berbeda, namun mereka memiliki persamaan, yaitu dapat menghasilkan enzim.

Fermentasi etanol berlangsung secara anaerob (tanpa oksigen) dengan bantuan sekelompok enzim yang dihasilkan oleh Saccharomyces cereviceae. Untuk
terus hidupnya, Saccharomyces cereviceae memerlukan energi. Di dalam proses fermentasi, Saccharomyces cereviceae memperoleh energinya dari bahan yang difermentasikan Secara kasar, fermentasi karbohidrat dapat dibagikan menjadi dua peringkar ia itu :

1. Pemecahan karbohidrat (pati) menjadi gula pereduksi

Pemecahan karbohidrat menjadi gula pereduksi karena difermentasi oleh enzim diastase dan maltase yang terkandung dalam ragi, seperti yang terlihat pada reaksi berikut :

2. Perubahan gula pereduksi menjadi etanol

Perubahan gula pereduksi menjadi etanol dilakukan oleh enzyme zymase, yaitu enzim
kompleks yang terkandung dalam ragi. Reaksinya adalah sebagai berikut :

Melihat dari reaksi diatas, kelihatan O2 tidak diperlukan, hanya pengubahan pada zat organic yang satu menjadi zat organik yang glukosa menjadi etanol.

Proses fermentasi sisa dapur seperti kulit buah-buahan dan sayur-sayuran seperti kulit ubi kayu termasuk jenis fermentasi dengan substrat padat biasanya disebut Solid State Fermentation (SSF). SSF adalah tumbuhan bakteria pada unsur (patikal) padat yang mana rongga diantar patikal-patikal mengandung fase gas dan air. Meskipun tetesan air mungkin kelihatan pada patikel, dan mungkin cuma lapisan nipis pada permukaan patikal. Kebanyakan dari proses SSF adalah dari golongan kulat, meskipun beberapa golongan bakteria dan beberapa golongan ragi. SSF biasanya menggunakan inokulum traditional, dan proses SSF merupakan fermentasi aerob. Substrat dari SSF menggunakan produk atau by produk dari perkebunan, pertanian, hutan atau makanan.Hasil dari process ini adalah terhasil ekoenzim sampah dapur.

Dalam process fermentasi, dari hari pertama anda mula memerap atau menapai sisa makanan organik. Proses katalisnya sudah mula membebaskan gas ozon, penukaran ammonia kepada nitrat (NO3), iaitu sejenis hormone semulajadi dan bahan makanan untuk tumbuh-tumbuhan laut dan kehidupan laut. Molekul itu kemudiannya bertindak balas dengan gas karbon dioksida dalam lapisan atmosfera serta logam berat yang memerangkap haba di dalam awan. Sekali gus haba dapat dibebaskan dari muka bumi, mengurangkan kesan rumah hijau dan pemanasan global.


Ketahuilah kaedah muktahir bagi menyelamatkan Bumi ini adalah dengan menghasilkan enzim yang boleh dilakukan di dapur anda sendiri. Hasilnya adalah kesejahteraan dan kemakmuran Bumi.

• Menjimatkan wang ringgit
• Menukarkan sisa dapur kepada pembersih rumah semulajadi
• Kegunaan yang pelbagai
• Pembersih penapis udara, menyahkan bau busuk, racun serangga, ditergen, penjagaan badan, penjagaan kereta, baja organic dan sebagainya.
. Mengurangkan pencemaran.
• Gas Metan yang dikeluarkan daripada sampah dapur yang dibuang boleh memerangkap panas/haba 21 kali lebih banyak berbanding dengan CO2, yang juga penyumbang kepada pemanasan sejagat.
• Menapis air bawah tanah. Enzim yang mengalir di bawah tanah dengan secara semulajadi menapis aliran air sungai dan laut.
• Anti bacteria dan virus
• Antiseptic (pembunuh bacteria dan virus) semulajadi untuk rumah anda.
• Mencegah paip kumbah daripada tersumbat dan limbah.
• Mengeluarkan sisa yang terkumpul di dalam paip basin basuh tangan, sinki dan mangkuk tandas.

Bahan Asas Meyediakan Eco-Enzim:

Cara Penyediaan Eco-Enzim:



Peyimpanan Fermentasi Eko Enzim



Kandungan Zat

Kegunaan Eko-Enzim






PENJAGAAN KESIHATAN
Alamsektar


Penggunaan Enzim & Kadar Larutan

KADAR LARUT KEGUNAAN KUANTITI KEGUNAAN



SEMUGA BERJAYA DALAM CUBAAN MEYEDIAKAN EKO-ENZIM SENDIRI DARI DAPOR RUMAH

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa Itu Enzim..?


1. Bagaimana cara kerjanya?
2. Apa gunanya bagi tubuh kita?

Hampir setiap perubahan dalam pemprosesan senyawa organic yang dilakukan oleh mikroo-oganisma merupakan hasil dari enzim tertentu.

Enzim merupakan molekul protein yang memiliki fungsi mempercepatkan berbagai proses reaksi kimiawi dalam tubuh kehidupan berbagai organisma.

Apa yang dilakukan oleh enzim?

Enzim tersusun diatas dua bahagian yang berupa protein dan bukan protein.
• Bahagian yang berupa protein disebut apoenzim dan bersifat termolabil, dipengaruhi oleh suhu.
• Bahagian yang non-protein bersifat aktif dan disebut gugus prostetik. Bahagian ini biasanya terdiri dari logam dan galian seperti: besi, zinc, tembaga, atau senyawa anorganik lainnya.


Fungsi Enzim

Enzim adalah katalisator, lebih tepatnya biokatalisator. Apa itu katalisator? Dalam reaksi kimia, ada zat yang dapat mempercepatkan jalan atau lajunya sebuah reaksi secara signifikan. Enzim dapat menurunkan energi aktiviti yang diperlukan untuk memulai sebuah reaksi. Akibatnya, laju reaksi akan meningkat secara drastis.

Maka, enzim disebut biokatalisator kerana strukturnya tersusun atas struktur organik dan diproduksi oleh makhluk hidup.

Bayangkan saja reaksi dalam mulut kita. Enzim ptialin mengubah amilum menjadi glukosa. Seandainya kita tidak memiliki enzim, mungkin reaksi akan berjalan selama berjam-jam atau bahkan tidak berjalan sama sekali. Tapi dengan adanya enzim, reaksi tersebut berjalan hanya dalam waktu kira-kira 15 saat sahaja!

Cara Kerja Enzim

Enzim mengikat molekul reaktan (substrata tau limbah) dan membebaskannya dengan bentuk yang sudah berubah (sudah bereaksi, berupa produk, air, dan molekul gas sederhana) . enzim tidak menyebabkan suatu reaksi terjadi, melainkan hanya meningkatkan kelajuan reaksinya.


Enzim dapat bekerja dengan mengkatalisis pemecahan substrat , memisahkannya, menjadi molekul yang lebih kecil, atau ikut serta dalam molekul substrat dan membentuk molekul yang lebih besar. Substrat yang dimaksud dapat berupa karbohidrat, protein, mahupun lemak.

perhatikan saja ilustrasi di bawah ini.



Perhatikan gambar raja diatas. Enzim bekerja secara dua-hala. Enzim dapat menggabungkan substrat menjadi substrat baru, atau memecah substrat menjadi beberapa substrat lainnya.

Klasifikasi enzim berdasarkan lokasinya di dalam sel

Berdasarkan lokasi kerjanya, enzim diklasifikasikan menjadi dua kelas besar iaitu enzim yang bekerja di luar sel dan enzim yang bekerja di dalam sel. Enzim yang bekerja di luar sel disekresikan oleh sel ke lingkungan. Pada umumnya, terdapat enzim pencernaan

Bagaimana nutrisi dapat mencapai sel?

Nutrisi merupakan bahan kimia yang diperlukan oleh sel untuk menunjang kehidupannya dan berkembang biak. Untuk memungkinkan sampainya nutrisi ke dalam sel, nutrisi harus terlebih dahulu larut dalam sejenis cecair yang mengelilingi sel. Beberapa nutrisi dapat melewati membrane sel dengan mengikuti gradient konsentrasi iaitu dari konsentrasi tinggi di luar sel menuju konsentrasi rendah di dalam sel. Beberapa nutrisi dialirkan dengan menggunakan enzim pembawa, dan ada beberapa ditransportasikan dengan menggunakan tenaga / energi dan ada pula yang tanpa menggunakan tenaga / energi.


Dari mana enzim datang?

Sel organisme hidup mengandungi cetak biru (Blue Print) berupa gen-gen yang diperlukan dalam setiap pembentukan enzim dengan menggunakan mekanisme tertentu. Cetak biru tersebut dihasilkan dari bahan yang digelar gen dan terbuat dari asam deoksiribonukleat (DNA). Setiap enzim dibuat secara khusus / spesifik berdasarkan kod-kod tertentu untuk enzim tertentu. Beberapa gen dapat diaktifkan dalam produksi enzim dalam berbagai keadaan, tapi ada pula yang hanya dapat aktif pada keadaan tertentu sahaja.

Faktor yang Mempengaruhi Kerja Enzim

Perubahan persekitaran dapat mempengaruh tidak hanya pada aktiviti enzim secara individu, tetapi juga pada jumlah dan jenis enzim yang dihasilkan sel. Faktor lingkungan yang dapat mempengaruhi enzim di antaranya adalah: Suhu, oksigen, keasaman atau kebasaan (pH) dan kehadiran atau ketidak-hadiran logam dan garam-galian.

Suhu

Enzim memiliki bahagian yang terdiri dari protein. Semua protein bersifat termolabil, ertinya dapat terurai dalam suhu yang tinggi. Enzim akan rosak pada suhu tinggi dan akan dorman/inaktif pada suhu yang rendah. Umumnya suhu optimum enzim berkisar antara 30 hingga 40 darjah celcius. Melebihi suhu tersebut enzim akan rosak. Maka sebab itulah bila seseorang sakit panas sehingga panas tubuhnya mencecah suhu 40 darjah celcius keatas maka kepanasan itu harus segera diturunkan kerana sel-sel otak akan mengalami kerosakan pada suhu tersebut.

Tingkat Keasaman

Setiap enzim memiliki tingkat pH optimum yang berbeza. Ada enzim yang bekerja optimum pada suasana masam, misalnya enzim yang terdapat pada lambung. Ada pula yang optimum pada suasana basa, misalnya enzim yang terdapat pada usus. Enzim akan bekerja paling baik pada tingkat pH optimumnya.

Mempunyai pH asid dalam tubuh badan yang tinggi memudahkan timbulnya berbagai jenis penyakit dalam tubuh badan.

Konsentrasi Enzim dan Substrat

Untuk bekerja secara maksimal, perbandingan antara enzim dan substrat haruslah seimbang. Bila terlalu banyak substrat maka laju reaksi akan lambat walaupun kerja setiap molekul enzim sudah maksimal. Bila jumlah enzim ditingkatkan maka reaksi akan bertambah cepat hingga akhirnya mencapai titik maksimal dimana walaupun enzim terus ditambahkan laju reaksi tidak akan bertambah.

Inhibitor Enzim

Ada dua macam inhibitor:
• Kompetitif, inhibitor ini akan melekat pada sisi aktif enzim dan menghalangi masuknya substrat ke sisi aktif

• Non Kompetitif, inhibitor ini akan melekat pada sisi non aktif enzim, namun akan mengubah bentuk permukaan sisi aktif sehingga substrat tidak dapat melekat pada sisi aktif dan reaksi tidak dapat berjalan.

Inhibitor


Disekolah kita diajarkan beberapa jenis enzim yang ada pada tubuh manusia, perlu diketahui bahawa sebenarnya enzim didalam tubuh kita mencapai jutaan jumlahnya, tapi yang telah dikenal pasti adalah sebanyak 3000 jenis enzim sejauh ini. Dapat dikatakan hampir seluruh proses dalam tubuh kita ini melibatkan enzim, mulai dari proses pencernaan, hingga ke bagian terkecil sekali seperti proses replikasi DNA.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bagaimana menghasilkan Enzim buah-buahan dan sayuran sendiri


Apakah dia Enzim ?

Sains mendapati bahawa kebanyakan khasiat buah terletak pada biji dan kulit selain dari isinya. Enzim Buah-buahan merupakan salah suatu Jus gabungan pelbagai jenis buah-buahan yang paling berkhasiat di dunia yang membekalkan daya tenaga dan nilai perubatan paling optimum untuk badan kita secara singkat.
Enzim adalah sejenis protin berfungsi sebagai pemangkin untuk mempercepatkan proses tindakbalas dalam tubuh badan manusia.

Enzim bertanggungjawab kepada segala aktviti biological sel dalam badan ia adalah organic katalisator yang menaikkan kadar percanaian pemakanan dan pelarutan untuk membantu berbagai fungsi metabolic dalaman menggambil tempat.
Tiang utama pada dasar kehidupan akan renap tanpa enzim. Tubuh badan tidak mungkin akan dapat menghadam, meresap dan menggunakan zat pemakanan. Enzim amat penting kepada metabolisma and penghadaman makanan. Memakan makanan enzim buah-buahan atau sayur-sayuran buatan dirumah dapat membantu penghadam, peresapan dan penggunaan zat pemakanan dan pada masa yang sama dapat menbekalkan oksigen sebagai rawatan tenaga keseluruh tubuh badan.

Memakan buah-buahan dan sayur-sayuran dari enzim yang segar akan membantu pembuluh darah membekalkan oksigen semulajadi keseluruh anggota badan dan meneutralisasikan toksik kerana ia mempunyai kadar alkali yang tinggi pada bacaan pHnya. Bayangkan seperti anda menutup hidung …. Apa yang akan anda rasai? Pasti meronta untuk bernafas semula kan! Begini juga tubuh badan kita akan meronta tanpa bekalan oksigen yang segar.

JENIS ENZIM

Enzim terbahagi kepada 3 kumpulan utama:

1). Enzim Penghadaman
2). Enzim Metabolik
3). Enzim Makanan

FUNGSI ENZIM:


KHASIAT ENZIM

Enzim buah-buahan boleh membekalkan khasiat-khasiat berikut:

- Vitamin
- Phyto-nutrisi
- Sarat Dietary
- Garam galian / Mineral
- Karbohidrat Kompleks
- Amino Acid/ protein
- Omega

Enzim Buah-buahan mengandungi 3 Enzim utama :

1. Protease – Mencernakan Protein
2. Amylase – Mencernakan Karbohidrat
3. Lipase – Mencernakan lemak & minyak dan meningkatkan peyerapan

Ini adalah diantara khasiat enzim buah-buahan dan ada banyak lagi kahsiat yang belum diteroka bergantung pada campuran buah-buahan.

KEBAIKAN ENZIM :

1. Meningkatkan peyerapan makanan
Membantu sistem penghadaman mencerna makanan yang kompleks menjadi lebih kecil dan berkhasiat yang boleh diserap kedalam tubuh badan melalui tindakbalas biokimia

2. Meningkat kan penghadaman makanan:
a. Meningkatkan pencernaan makanan, membantu masalah angin berlebihan dalam perut (sakit perut, cirit birit dan sembelit)
b. Anti bakteria dan anti radang
c. Meningkatkan pembuangan bahan kumuhan, toksik dan najis dari tubuh badan
d. Membantu membersihkan darah dan metabolism sel badan serta meningkatkan daya ketahanan.

HASIL DARI ENZIM

Ada tiga (3) jenis hasil enzim yang boleh kita hasilkan:
1) Enzim Minuman – Pelbagai gunaan (minuman, masakan, basuhan sayuran, buat sop dsb)
2) Enzim Sampah – Eco-Enzim (membersih Sungai, lantai, longkang, tandas dan sebagai baja tanaman atau minuman binatang ternakan)
3) Wine (Arak)
4) Enzim Perubatan - Ubat rawatan

1) Sekarang kita mulai dengan menghasilkan Enzim minuman harian.


Untuk ini anda memerlukan seperti berikut:-
• Botol kaca atau botol plastik - dibasuh dengan bersih dan dikeringkan sebelum digunakan.
• Buah-buahan atau sayur-sayuran – dibasuh dan ditos kering sebelum memotong.
• Madu, gula batu atau gula merah mana-mana boleh guna.
• Sukatan 3:1 maknanya 3 bahagian buah-buahan 1 bahagian gula / madu.

Prosess Fermentasi (penapaian)

Fermentasi adalah kegiatan bakteria dan kulat (fungi) memecahkan molekul kompleks seperti gula kepada molekul ringkas seperti karbon oksida dan khamir (alkohol)


PENYEDIAAN AWALAN PADA PROSES PEMBUATAN MINUMAN ENZIM


Pastikan botol kaca dan botol plastik bersih dan kering sebelum digunakan. Buah-buahan dan sayuran juga dibasuh sebelum dipotong, kerana tiada basuhan setelah buah-buahan atau sayuran dipotong, seperti buah Nanas, sebaik saja kulitnya dipotong dibasuh sebelum mata-matanya dipotong buang. Pastikan semuanya kering.

PERALATAN YANG DIPERLUKAN:

 Buah-buahan atau Sayuran
 Pisau
 Tempat yang berseh
 Balang kaca / plastik yang bertudung kunci
 Gula merah / Gula batu @ Madu

NOTA: Guna sukatan 3:1. Maksudnya (3) bahagian buah-buahan. Satu bahagia (1) Gula / Madu.


PENYEDIAAN

Setelah semua buah-buahan / sayuran dibersih, dikeringkan dan dipotong

1. Masukkan lapisan pertama buah yang telah dipotong diselangi dengan gula merah / batu / melaka diatasnya. Susunkan lapisan ini sehingga 1/3 dari botol dengan susunan buah. (Nanas, Epal , oren, lemon atau apa saja yang anda berkenan). Elakkan dari meletak buah-buah yang telah dipotong diatas meja, terus masukkan kedalam balang @ botol bagi mengelak lalat bertelor atau dikotorkan oleh sebab lain..


Tambahkan 1/3 lapisan gula merah (Melaka/madu) diatas lapisan pertama.


Ulangi susunan ini sehingga hampir penuh, beselang selikan buah-buahan dan gula. Dibahagin terakhir mesti lah gula / madu dan pastikan ada ruang untuk udara diruangan atas.

PENTING: Tinggalkan ruangan udara dibahagian atas agar semasa penapaian gas-gas yang terbentuk akan ada ruang berkumpul.Tekanan yang tinggi didalam botol/balang akan meyebabkan tudung ditendang atau pembuakan jus dari penapaian buah-buahan.

Enzim Buah dengan Gula Merah

Penyediaan bermula dengan mengadakan semua bahan mengikut sukatan. Biarkan tudung botol itu terbuka sambil anda memotong buah-buahan. Terus masukkan buah yang telah dipotong kedalam botol atau bekas yang bebas dari lalat.

Jangan dibiarkan buah yang telah dipotong diatas meja atau tempat yang terdedah kepada kekotoran bagi mengelakkan lalat bertelor atau terkena percikan air yang boleh merosakkan proses penapaian.

Untuk dua minggu pertama setiap 3 hari sekali botol penapaian digoncang atau dikacau menggunakan senduk yang bersih dan kering. Tutup kembali tudung botol tetapi jangan terlalu ketat. Paling cepat untuk merasa jus enzim adalah selepas sebulan setengah (1 ½). Terbaik adalah selepas bulan ke 8. Pada bulan ke 4 tahap pH adalah lebih-kurang kepada pH 4 (asid) elok bagi setengah penyakit kronik.
Dua perkara yang boleh terjadi, jika anda lakukan dengan betul. Jika dilakukan dengan betul ia tidak akan berlaku kulat. Jika terdapat kulat , seperti ada lapisan membrane putih diatas permukaan jangan risau itu biasa disebabkan aktiviti bakteria semasa penapaian.
Enzim Buah: 1 bulan orange, buah naga dan ribena
Fruit Enzyme: 4 month old

Penuaian Buah Enzim

Gunakan tapis yang besar atau tapis kain pemerahan santan untuk memerah hampas buah-buahan / sayuran. Menggunakan tapis biasa kurang mendapat hasil yang banyak, maka adalah elok buah-buahan dan sayur-sayuran dipotong dengan kecil agar mudah diperah keluar saki baki jus-jusnya yang terdapat pada hampas itu.

Peyimpanan Enzim Segar

Perahan enzim buah-buahan diisi kedalam botol dan disimpan ditempat simpanan yang redup dan selamat berdasarkan suhu bilik, tidak perlu disimpan didalam peti ais.

Hampas buah / sayur ada banyak kegunaan. Ia boleh dibuat sebagai sabun mandi, basuhan tangan, digunakan sebagai baja tanaman atau digunakan terus sebagai bahan scrap semasa mandi. Tidak dinasihatkan digunakan sebagai scrap pencuci rambut.

Beberapa resipi membuat Enzim Segar.

A)
1. Limau dan Oren - keduanya dipotong bulat
2. Epal and Limau – keduanya dipotong bulat
3. Bawang Putih – Dibuang kulit, boleh dihiris atau diguna terus
4. Nanas dan Limau
5. Buah Naga, anggur, rebina atau strawberry (enzim merah)
6. Limau Bali(Pomelo), Pear cina dan Saderi – bagus untuk diabetic

7. Peria dan Berri Cina-Baik untuk masalah hati (liver problem)

B)
1. Enzim Epal, Lemon & Oren
2. Enzim Anggur & Oren
4 oren
2 limau/Lemon
2 Epal
Setangkai Anggur
1 paket Gula Merah (berkeping)
Sebotol Madu (30gm)

NOTA:
Selain dari buah Naga dan yang disebut diatas, ada banyak lagi jenis buah-buahan dan sayur boleh digunakan dalam membuat Enzim minuman. Langkah dan caranya adalah serupa. .. Boleh cuba dengan Betik, Nanas, pisang,tembikai susu, dan sebagainya. …. Setiap jenis buah dan sayur mempunyai khasiat perubatannya tersendiri. Selamat mencuba!!



Tip Berguna Dari Blog Lain


It's almost a year since I prepared my drinking enzyme. It was ready for consumption in February 2009 (after six months) but I deliberately left it untouched. All drinking enzymes must be left to ferment for a minimum of 6 months, if not longer.

Fruits left to ferment turns alcoholic in the first month (when you drink you can taste the mild alcoholic content) so it is not so healthy for your liver if you are going to consume these enzymes in the long run. In the second month it turns to vinegar and only after the third month it turns to a healthy drink, people call enzyme. The longer you ferment it, the more potent it is. I only need to use a small capful of the enzyme to 1.5 liter of water and not drink it neat like a fruit juice.

I used raw organic honey with various fruits (dragon fruit, oranges, pineapple, apples, papaya, lemon ..... I can't remember what else). Using sugar is a no no as it again produces alcholic content. See how clear the liquid is and the 3 layers of contents. The longer you ferment it, the clearer the liquid. After 3 months of fermentation, the liquid was darkish yellow but now, after almost a year, it has turned to clear golden yellow.

Bottom most layer - fermented fruits Middle layer - murky enzyme mixed with fermented fruit residue Top layer - clear drinking enzyme.

Drinking Enzyme Latest Update


Drinking enzymes must be cultured for at least 6 months. During the first month, it turns to alcohol base and from the second month it eventually becomes vinegar base. This bottle was made on 23 August 2008 and is ready for consumption on 22 February 2009 but I have yet to have the first taste of it. The longer you culture it, the better the potion All the fruits have sunken to the bottom leaving behind 2/3 of the bottle, an almost crystal clear enzyme. The residues at the bottom of the bottle can be poured onto flower pots or some even make jam out of it.

Minum diwaktu pagi dan malam. Hanya 2 sudu untuk 2 kali sehari. Untuk kesan yang lebih ketara, sebagun dari tidur sebelum menggosok gigi minum dengan air suam-suam kuku.


JUMPA DIBAHAGIAN ENZIM SAMPAH

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS