POKOK TUTUP BUMI / TAPAK SULAIMAN


Alam:                        Tumbuhan
Divisi:                        Magnoliophyta
Kelas:                        Asterales
Order:                       Asterales
Keluarga:           Asteraceae  / Compositae    
Genus:                       Labisa
Spesis:                      Elephantopus scaber L.

Nama Lain: Tutup bumi rimba, Tapak sulaiman, Tapak tangan, Tapak Leman, Tapak gajah, Meroyan Punai Tanah, Punai Tunggal, Punai Tanah, Elephant's foot, Solomon's seal, Prickly leaved(Inggris), Do mairuu lom, kee fain ok khuun (Thailand), Yaanaichhuvadi (India), Dila-dila, tabatabakohan (Filipina), Tapak tangan,talpak lana, tampak liman (Madura), Tutup bumi (Sumatera)

Pengenalan

Kerana bentuk daunnya  yang terbaring rata di permukaan tanah dan mengambil kawasan yang luas dari sepatutnya, Orang Melayu menyamakan ia dengan mohor (pentacle seal) Nabi Sulaiman dimana terbelenggu Jin - jin bawah tanah, oleh itu, secara adatnya dikatakan, ia mujarab untuk semua jenis penyakit. Sekarang ini, tanaman ini masih tidak begitu terkenal di Malaysia, sebaliknya dikutip secara liar oleh pengamal – pengamal perubatan tradisional untuk membuat ubat-ubatan herba. Di India ia dinamakan sebagai “Yaanaichhuvadi” bermakna Tapak kaki Gajah kerana bentuk tumbuhan ini kelihatan seperti tapak kaki gajah. Pokok ini jenis tegang, kaku, herba semulajadi, membesar hingga ketinggian 50cm.

Daunnya, tertumpu pada bahagian bawah batang dan disusun dalam cara rosette (Se kelompok daun yang tumbuh dalam bulatan sesak dari pusat yang sama atau mahkota (biasanya pada atau dekat dengan tanah). Daun sedikit bergerigi, diliputi dengan bulu putih, berubah-ubah dalam bentuk dan saiz, lonjong atau bulat pada hujung dan sempit di pangkal. Batang pemegang daun (petioles) adalah sangat pendek dan berbulu. Kepala –kepala bunga tumbuh di hujung hujung tangkai bercabang (dichotomously branched)tunggal, yang dilindungi dengan bulu putih.

Bunganya banyak, terkaku pada  pangkal (sessile), terbungkus rapat membentuk  sejambak permukaan-rata yang besar. Tiga daun hijau luas seperti  daun palsu (bracts) yang mengelilingi setiap kelompok bunga. Cuping (lobes) kelopak (Corolla) berwarna ungu manakala tiub nya putih. Garis kelopak amat juram pada salah satu sisinya. Organ pembiakan bunga jantan (stamen) terujud secara semulajadi (appendicular) dan disusun mengelilingi pusat tunggal.
   
Strawberry "seeds" seen up close, are clearly achenes. cypsela of Cynara (Satu achene (Yunani , satu, menandakan kekuranganprivative + χαίνειν, chainein, terngangah; juga kadang-kadang dirujuk sebagai akene dan kadang-kadang achenium atau achenocarp) adalah sejenis buah kering yang dihasilkan oleh kebanyakan spesis tumbuhan berbunga)

Buahnya  atau  achnes dipendekan disebabkan oleh rabung halus yang  dikelilingi dengan sisik (pappus) dari  bulu keras.

Habitat Tumbuhan

Tumbuhan ini boleh ditemui tumbuh liar di tepi-tepi jalan, kawasan berumput, semak-samun  dan sempadan hutan. Herba ini boleh dibiakkan dengan mudah melalui benih.

Kegunaan dalam perubatan tradisionalBahagian Tumbuhan yang digunakan: Daun, batang dan akar.
Tumbuhan ini terutamanya digunakan sebagai diuretik,menurunkan suhu panas badan (febrifuge) dan untuk memudahkan kencing (anuria) dan lelehan lendir dari faraj (blennorrhea). Pengunaan lain termasuk sebagai ejen antibiotik, anti pembengkakan (antiswelling), menghalang demam (antipiretik), anti radang (antiinflammatory), ubat batuk (bechic) dan minyak urut (emolien). Adalah dipercayai ia amat baik sebagai ubat  untuk penyakit keputihan (leucorrhea), anemia lukoria, dan berfaedah semasa melahirkan anak.

 Di Malaysia, Tutup bumi diminum untuk faedah diuretik, untuk menurunkan panas badan (febrifuge) dan untuk sebagai ubat cacing (anthelmintic), juga digunakan secara luaran sebagai tuam untuk sakit perut dan aduan – aduan lain. Rebusan dari daun atau akar digunakan sebagai tonik menghapus cacing gelang dan merawat batuk dan penyakit kelamin (venereal diseases). Akar dan daunnya diguna-pakai selepas bersalin sebagai ubat pelindung. Air rebusan dari akar segar dan sirih diberi untuk meredakan muntah manakala daunnya disyorkan untuk merawat bengkak-bengkak (dropsy).
ü  Di Indo-China, Thailand, Indonesia dan Filipina. Tumbuhan ini digunakan sebagai diuretik dan meredahkan demam. Akarnya, ditumbuk untuk jus nya atau direbus;
ü  Di Indonesia digunakan sebagai ubat penyakit keputihan (leucorrhea), kurang darah (anemia) bagi wanita dan kanak-kanak, disentri, amandel, demam, influensa, cacar air, kesakitan semasa haid, radang tenggorok, peradangan ginjal dan batuk.
ü  Di Filipina, Air rebusan atau rendaman (infusion) akar dan daun digunakan sebagai pelembab kulit (emollient), sebagai  ubat cirit-birit, disentri, penyakit paru-paru, kudis gatal (scabies), pelepasan urethral dan untuk memudahkan kencing (anuria) dan pengeluaran lendir dari alat kelamin (belnnorrhea).
ü  Di Indo-China, rebusan dari tumbuhan ini digunakan sebagai diuretik, tonik, pengeluar peluh (diaphoretic),  sebagai agen penggalak haid (emmenagogue), dan diambil secara dalaman untuk gangguan pencernaan, demam berulang kali dan ketidak tetapan haid.
ü  Dalam perubatan tradisional Cina, tumbuhan ini digunakan untuk merawat konjunktivitis, wabak ensefalitis B (epidemic encephalitis B) , Lendir dalam paru-paru (pertussis), hepatitis akut, sirosis (cirrhosis), ascitis, hepatitis akut dan kronik, penyakit kulit (ferunculosis) dan radang kulit (eczema).  
ü  Orang Taiwan menggunakan akar ini untuk melegakan sakit dada. Ubat 'Teng-Khia-U' dari Taiwan adalah ubat terdiri daripada keseluruhan tumbuhan Tutup bumi Elephantopus scaber, E. Mollis dan Pseudoelephantopus spicatus. Telah terbukti ekstrak air dari tiga tumbuhan ini mempunyai kesan perlindungan kepada hati dari kesan karbon tetraklorida (CC14) penyebab kerosakan hati akut.
ü  Di India, air rebusan akar digunakan dalam merawat penyakit cecair yang keluar dari kemaluan (urethral discharges), cirit-birit, disentri, kesakitan membuang air kecil (dysuria) dan sebagai tonik untuk jantung.
ü  Di Seri Langka, pepejal yang disediakan daripada daun tumbuhan Tutup bumi, air dan madu digunakan untuk merawat penyakit kuku dan luka-luka yang disebabkan oleh gigitan haiwan liar.
ü  Di Madagascar, ia dianggap diuretik dan menyejukkan dan di Hindia Barat sebagai tonik, pengeluar peluh (diaphoretic), dan sebagai penggalak haid (emmenagogue) dan diberikan untuk gangguan pencernaan berserta pedih ulu hati dan mual (dyspepsia), demam tidak menentu dan tekanan perasaan disebabkan haid (menstrual derangements).
ü  Tumbuhan ini juga digunakan secara tradisional di Brazil untuk mengeluarkan batu karang.
ü  Bagi masyarakat Cina di Malaysia, herba ini digunakan untuk merawat sakit tulang belakang di mana urat-urat dan saraf-saraf dapat diperkuatkan selepas mengalami kecederaan. Caranya adalah dengan mengukusnya dengan ayam betina tua tanpa kulit selama 4 jam dan di minum sebagai sup, lebih pekat, lebih mujarab.
ü  Di Thailand daun tutup bumi digunakan untuk mencegah kehamilan, melancarkan air kencing dan afrodisiak. Daun dan akarnya digunakan untuk meningkat stamina.

 KegunaanTutup bumi digunakan sebagai Viagra semulajadi kerana mengandungi stigmasteol yang berfungsi membentuk hotmon progesterone. Hormon ini diperlukan dalam biosintesis dengan androgen (hormone lelaki). Hormon ini di hasilkan di kelenjar testis dan berfungsi memelihara watak kejantanan dan kelaki-lakian. Pada kaum wanita progesterone bersama estrogen dan prolaktin merangsang pertumbuhan kelenja susu. Stigmasterol juga merupakan turunan steroid yang salah satu aktivitinya memacu gairah seksual.

Menurut Pengarah Pusat Penyelidikan Strategik, Alam Sekitar dan Sumber Semulajadi, MARDI, Serdang, Selangor Dr. Ahmah Zamzam Mohamed, tumbuhan ini senang tumbuh di kawasan padang rumput, tepi jalan ataupun tanah terbuka. Malah ia juga sering ditemui di kawasan tempat letak kereta,”
Menurut beliau berdasarkan rujukan ethnobotani dan temubual dengan pengamal perubatan tradisional, tumbuhan ini mempunyai khasiat yang istemewa. “Walaupun ia mudah ditemui tetapi tumbuhan tutup bumi ini sememangnya mempunyai khasiat yang sesuai untuk penjagaan kesihatan diri,” ujarnya.

Katanya, diantara khasiat yang agak ketara adalah merawat selsema, sakit tekak, batuk, anemia (wanita dan kanak-kanak) dan juga haid tidak teratur. Tambah beliau lagi, rawatan tersebut bergantung pada bahagian tertentu tumbuhan itu sendiri. “Contohnya, kalau untuk merawat selsema dan sakit tekak, kita perlu merebus kesemua bahagian tumbuhan tersebut sehingga mendidih. “Bagi pesakit anemia pula, hanya akarnya diperlukan. Cara menggunakannya adalah dengan merebusnya sehingga mendidih dan minumlah perlahan-lahan. Untuk batuk pula daunnya perlu disalai diatas api dan digosok keleher, manakala haid tidak teratur pula, hanya batang dan daun direbus sehingga mendidih dan minumlah perlahan-lahan,” ujarnya. 

Bagaimanapun, beliau turut menegaskan sebelum menggunakan tumbuhan tutup bumi ini perlu dibersihkan dahulu. Selain itu, beliau memberitahu, pihak MARDI akan mengeluarkan sebuah buku tentang herba di Malaysia tidak lama lagi.

Untuk mengubat anaemia, batuk, selsema dan serak tekak, radang rahim, hepatitis, bisul, penyakit kulit, cirit birit, keputihan, radang mata dan juga dikatakan dapat mempermudahkan proses kelahiran dan digunakan selepas bersalin untuk mengembalikan kecergasan badan.

Bahagian yang digunakan :
Seluruh bahagian tumbuhan termasuk akarnya dibersih dan dikeringkan. Untuk penyakit hepatitis (sakit kuning), 120-180g akar yang masih segar direbus bersama daging dan jus nya (supnya) diminum selama 4-5 hari. Untuk perut kembung  60g batangnya yang masih segar direbus dan diminum airnya. Untuk penyakit lain rebus 15-50 gram pokoknya yang telah dikeringkan dan minum airnya. Pucuk dan akarnya direbus bersama daun inai dan daun jambu batu dapat mengecutkan rahim.

Herba ini berunsur diuretik, julap, analgesik, kemampuan menyembuh (alterative),  menurunkan suhu panas (ferbrifuge), tonik jantung dan otak, yang digunakan dalam radang, kesakitan perut akut terutama anak-anak (griping inflammations) dan Keradangan membran lapisan tiub bronkial (bronchitis). Pes dari keseluruhan herba bersama Scoparia dulcis (Satu dari genus tumbuhan keluarga SCROPHULARIACEAE. mengandungi thyrsiflorin dan lain-lain scopadulane jenis (labdane) DITERPENES).dijadikan pil dan diberikan untuk rawatan menorrhagia ( Haid luar biasa berat atau haid berpanjangan; boleh menjadi gejala tumor rahim dan boleh membawa kepada anemia jika berpanjangan).

Akar tumbuhan ini digunakan untuk demam dan untuk menahan muntah.
Daun digunakan dalam Piles (Kesakitan disebabkan oleh vena bengkak pada atau di dalam gulongan kedutan otot yang mengelilingi pembukaan (sphincter) dubur). Daun Lebam direbus dalam minyak kelapa digunakan untuk ulser dan ekzema.

Bunganya memiliki sifat afrodisiak, tonik dan expectorant  (Mengeluarkan (kahak atau lendir) dari paru-paru melalui mulut); merawat biliousness (Keresahan gastrik yang disebabkan oleh gangguan pundi hati atau hempedu), masalah hati dan batuk.

Rebusan air akar dan daun adalah untuk emolien (Melembut atau mendatangkan kesan tenang pada  kulit), untuk kencing yang sakit (dysuria), cirit-birit dan disenteri.

Pes yang disediakan dari akar digunakan untuk reumatisme, dan dicampurkan dengan minyak sawi diberikan untuk penyakit  amoebic disentri (Keradangan usus yang disebabkan oleh Endamoeba histolytica; biasanya berpunca dari meminum  air atau memakan dari yang tercemar dengan najis; dicirikan dengan cirit-birit yang amat teruk) (Yusuf et al 2009). EtOH (50%) ekstrak tumbuhan menunjukkan aktiviti antikanser (Asolkar et al., 1992).
Dalam perubatan tradisional, ia digunakan untuk;

* Mmerawat penyakit Demam kepialu. 
* Untuk merawat selesema dan sakit tekak, kesemua bahagian tumbuhan tersebut perlu direbus sehingga mendidih.
* Bagi pesakit anemia, hanya bahagian akarnya perlu direbus sehingga mendidih dan diminum perlahan-lahan.
* Untuk merawat batuk, daunnya perlu disalai di atas api dan digosok/dilekatkan ke leher.
* Untuk merawat haid tidak teratur, batang dan daunnya direbus sehingga mendidih dan diminum perlahan-lahan.
* Untuk penyakit hepatitis (sakit kuning), 120-180g akar yang masih segar direbus bersama daging dan air(supnya) diminum selama 4-5 hari.
* Untuk perut kembung, 60g batangnya yang masih segar direbus dan diminum airnya.
* Untuk memulihkan wanita yang baru lepas bersalin, ditumbuk bersama melukut dan mata kunyit dan dimakan selama tujuh hari berturut-turut bermula pada hari ketiga selepas bersalin.
* Untuk mengecutkan rahim, pucuk dan akarnya yang direbus bersama daun inai dan daun jambu batu.
* Untuk mengubati batuk kering, cuci dengan air panas dan lumatkan dahulu daunnya, sebelum dimakan bersama nasi (seperti ulam).
* Air rebusan akarnya diminum oleh kaum lelaki untuk merawat sakit pinggang.
* Air rebusan akarnya diminum oleh kaum wanita untuk merawat haid tidak terator.
* Air rebusan keseluruhan tumbuhan ini diminum untuk mengelakkan meroyan di kalangan wanita selepas bersalin.
* Resip untuk Cacar air:

Bahan:

Daun tutup bumi         2-3 helai
Temulawak                         2 ruas
Kencur                               1 jari diparut
Asam jawa                 1 sudu the
Gual merah                        1 sudu makan

Cara membuat:
Semua bahan kecuali gula merah direbus dalam 4 gelas air sehingga baki 2 gelas. Di angkat, tapis, dan campurkan dengan gula merah. Minum 2 kali sehari.
*Resip untuk Keputihan:

Bahan:

3 pokok tutup bumi termasuk daun, batang, dan akar dicuci bersih, kemudian direbus dalam 3 gelas air sehingga terbaki 2 gelas. Di angkat, tapis, dan disejukkan. Minum 2 kali sehari.

Dalam rawatan Siddha dari India pokok tutup bumi digunakan:
1. Untuk sebarang gigitan beracun tumbuhan ini di kisar dan ditampalkan kekawasan gigitan. Ini adalah terapi Siddha sangat berkesan.
2. Daun tumbuhan ini digunakan sebagai pengikat rambut dalam masalah rambut gugur.
3. Daun dikisar dan dijadikan pes dan digunakan keatas ulser dan ekzema sebagai kegunaan luaran.
4. Akarnya dihancurkan dan dibuat rebusan,  di sediakan sebagai minuman untuk penyakit jantung, penyakit hati dan artritis.
5. Tumbuhan ini ditumbuk  kemudian direbus. Air rebusan ini diberi sebanyak 20-30 ml dan diberi minum dua kali sehari. Ini adalah diuretik yang amat berkesan, mengawal demam tinggi dan turut membantu mengeluarkan batu pundi hempedu.
6. Rebusan tumbuhan ini amat berkesan menyembuh ulser peptik atau apa-apa kesakitan atau gangguan perut.

Juzuk Kimia

                                 
Elephantopin                                       germacranolide lactone

Daun mengandungi lupeol, isodeoxyelephantopin, 11,13, dihydrodeoxyelephantopine, sesquiterpenoidlactone, epifriedelinol, stigmasterol, triacontan-1-ol, dotria-contan-1-ol, lupeol acetate, deoxyelephantopin, asid amino. Bunga mengandungi luteolin-7-glucoside.
Tutup Bumi dikenali sebagai ubat tradisional, mengandungi elephantopin  yang merupakan bahantara germacranolide sesquiterpene lactone , m engandungi dua cincin lactone dan kumpulan berfungsi epoksida, dan menunjuk keupayaan aktiviti antitumor.

Tumbuhan tutup bumi mengandungi germancranolide, elephantopin dan dua ester asid quinic (4,5-dicaffeoyl quinic acid and 3,5-dicaffeoyl quinic acid) yang mana melambatkan atau menghentikan aktiviti enzim yang menjadi pemangkin pengurangan beberapa bahan biokimia gula monosakarida hemiacetal  [aldose reductase inhibitor (Ghani, 2003)].

Epifriedelinol, lupeol, stigmasterol dan campuran triacontan-1-ol dan dotriacontan-1-ol  diasingkan daripada tumbuhan. Ia juga mengandungi bahantara dilactone-isodeoxyelephantopin (Rastogi & Mehrotra, 1990 & 93).
Bahan kimia dengan potensi komersial: Deoxyelephantopin, molephantinin, phantomolin.

Bahan kimia lain: amyrin-p asetat, crepiside E. deacylcynaropicrin, 11,13-dihydrodeoxy-elephantopin, dihydroelephantopin, elephantin, elephantopin, epifriedelanol, glucozaluzanin-C, isodeoxyelephantopin, lupeol, lupeol asetat, molephantin, nudaphantin, stigmasterol, stigmasteryl 3 -p-glucopyranoside.

Farmakologi

Herba ini dilaporkan mempunyai aktiviti antibakteria. Ekstrak akuas dari tutup bumi (Elephantopus scaber) menambah baik luka di hati (hepatic lesions) yang disebabkan oleh p-D-galaktosamina (D-GalN) - dan acetaminophen (APAP)- yang menyebabkan kerosakan teruk di hati pada tikus. Dalam kajian lain, didapati bahawa lemak metamorfosis hati dan pusat lobul nekrosis (necrosis) berubah dengan ketara selepas diberi  rawatan ekstrak tutup bumi.
Akueus dan hydroalcoholic ekstrak dari Tutup bumi di tadbirkan pada 0.3-6g/kg i.p. menyebabkan berlaku kekejangan bengkang bengkok (induced writhing), kehilangan nada otot, Ketidakupayaan untuk menyelaras pergerakan otot sukarela, pergerakan tak mantap dan gaya pergerakan  mengejutkan (ataxia), Satu kegagalan fungsi secara mendadak atau keletihan fizikal sepenuh (prostration) dan kematian pada tikus. Walau bagaimanapun, tidak terdapat kesan melegakan kesakitan (analgesice) dari ekstrak  tutup bumi apabila digunakan  plat panas  dan ujian asetik asid keatas tikus. Kedua-dua ekstrak juga gagal mengubah suai Peningkatan rembesan air kencing (diuresis) atau penggunaan carrageenan yang menyebabkan pembengkakan tapak kaki tikus. Peningkatan suhu badan yang tinggi  disebabkan oleh yis keatas tikus telah dikurangkan melalui pemberian ekstrak pada dos lOOmg / kg i.p. tetapi  tidak terdapat kesan selepas pentadbiran lisan (300 atau 600mg/kg). Selain itu, ekstrak akueus mengurangkan masa transit usus pada tikus manakala ekstrak hydroalcoholic meningkatkan nya. Ekstrak Tutup bumi pada 25-100mg/kg (iv) mengurangkan tekanan darah dan kadar jantung pada tikus.

Tutup bumi melihatkan aktiviti antibakteria yang besar (MIC = 7.8-23.4mg/ml) terhadap bakteria kariogenik dan Streptococcus mutans. Satu ekstrak dari daun Tutup bumi turut menunjukkan aktiviti antibiotik (1/5) terhadap Staphylococcus.

Cubaan Klinikal : Tiada terdapat maklumat.

Siasatan Pharmacognostic dan fitokimia Tutup Bumi (Elephantopus scaber L.)


Siasatan Pharmacognostic bahagian anatomi daun, petiol (Batang langsing yang menyokong bilah daun), batang, gagang bunga dan akar Tutup Bumi telah dijalankan untuk menentu ciri-ciri keupayaan anatomi. Fiziko-kimia malar seperti abu dan penghasilan nilai darinya (extractive values) telah ditentukan. Jumlah kandungan abu dari daun Tutup Bumi adalah 6,32% dan 10,53% dari  rhizome nya. Analisis fitokimia dari semua ekstrak menunjukan kehadiran sebatian steroid. Hasil kajian boleh digunakan untuk mengenal pasti dan pada penyediaan monograf tumbuhan.


Tutup Bumi (Elephantopus scaber (Asteraceae)) telah digunakan untuk meningkatkan pengeluaran air kencing (dieresis) dan menghalang demam panas (antipyresis) dan untuk mengeluarkan batu karang. Genus ini telah dilaporkan mengandungi germacranolides hydroxylated molephantin dan molephantinin, yang juga mempunyai sitotoksik dan cirri-ciri antitumor. Kajian Kimia yang telah dimulakan semenjak tahun 1960-an menunjukkan kandungan dalam tutup bumi termasuk flavonoid, triterpenoids, ester flavonoid dan sesquiterpene lactones. Sesquiterpene lactones adalah yang paling penting kerana aktiviti antitumor nya. Juzuk utama Fitokimia dari tumbuhan tutup bumi adalah elephantopin, triterpenes, stigmasterol epifriedelinol dan lupeol.
Tujuan kajian ini adalah untuk menilai pelbagai standard pharmacognostic seperti mikroskopi daun, petiol, batang, gagang bunga dan akar; abu dan nilai ekstraktif, analisis pendarfluor dan analisis awal fitokimia daun Tutup bumi dan rhizome nya.

 


Table 4: Preliminary phytochemical screening of Elephantopus scaber leaf and rhizome extract


Floem berlaku sebagai sarung nipis luar xilem; ketidak seragaman gentian pericyclic dapat dilihat di luar floem. Tangkai bunga dibahagian tengah mempunyai silinder vaskular yang nipis dan kekurangan jumlah perisiklik gentian.

Semua tiga ekstrak mempunyai sebatian steroid. Laporan yang sama telah diperolehi untuk rhizome E. scaber (Jadual 4). Terapeutik terpenoid mengenakan spektrum aktiviti luas seperti antiseptik, perangsang, diuretik, anthelmintic, analgesik dan tindak balas gatalan (counter-irritant).

Secara perubatan digunakan sebagai ejen penyembuhan pada keradangan, jirian, gonorea, terbakar, buasir dan sebagai penawar. Kajian mencadangkan bahawa E. scaber mampu menjadi sumber potensi sebatian steroid dan berguna untuk pengenalpasti dan penyediaan monograf tumbuhan. Walaupun manafaat kesihatan dari Tutup bumi itu besar, terdapat amat sedikit usaha untuk mengkomersilkan produk dari tumbuhan ini. Hanya terdapat beberapa produk herba seperti Shanggan Tablet, yang berasaskan dari Tutup bumi kini boleh didapati di China dan di beberapa kedai perubatan tradisional Cina di Asia Tenggara di mana ia dipasarkan sebagai Perubatan yang di Patenkan dari negeri Cina. Secara tempatan, penggunaan tutup bumi terhad kepada pengamal perubatan tradisional dalam penyediaan tempatan seperti ‘jamu '

Elephantopus scaber mendorong cytotoxicity dalam MCF-7 sel-sel kanser payudara manusia melalui pendorong - p53 Sel pembunuh diri (apoptosis).

Dari Department of Cell and Molecular Biology, Faculty of Biotechnology and Biomolecular Sciences, Universiti Putra Malaysia, Serdang 43300 Selangor, Malaysia., Institute of Bioscience, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor Malaysia., Department of Bioprocess Technology, Faculty of Biotechnology and Biomolecular Sciences, Universiti Putra Malaysia, Serdang 43300 Selangor, Malaysia.

  
Phosphatidylserine                                       Epifriedelinol

Tumbuhan ini bukan sahaja digunakan sebagai masakan bahkan juga digunapakai dalam perubatan selama berabad-abad lamanya. Elephantopus scaber Linn, herba dari keluarga Asteraceae, secara tradisinya telah diambil secarai rebusan atau secara teh untuk mengubati pelbagai jenis penyakit dan sakit di seluruh dunia. Kajian terbaru juga telah mencadangkan bahawa tumbuhan ini memiliki pelbagai bioactivities seperti anti-bakteria, anti-radang, hepatoprotective serta sifat anti kanser.

Dalam kajian ini, kesan sitotoksik ethanolic dari ekstrak tutup bumi keatas sel garis kanser payudara, MCF-7 dan asas mekanisma kematian sel  diperiksa.  Tutup bumi menunjukkan kesan sitotoksik terhadap sel MCF-7 dengan nilai IC50 dari 15 μg / mL. berbanding dengan kawalan tidak ber- rawat, ekstrak mencetuskan kematian sel dengan  meningkatkan phosphatidylserine (adalah komponen phospholipid, biasanya tersimpan bahagian dalaman daun (sebelah cytosolic) dari membran sel oleh enzim yang dipanggil flippase. Apabila sel mengalami apoptosis, phosphatidylserine tidak lagi terhad kepada bahagian cytosolic membran, tetapi menjadi terdedah pada permukaan sel) luaran (externalization), pemecahan DNA dan ciri penting  kematian sel (apoptotic) dari tumbuhan (morphological) dalam sel-MCF. Tambahan lagi, kita turut mendapati tekanan pada tumor protein p53 di-selia kepada tindak balas rawatan.

Kesimpulannya, keputusan ini mencadangkan bahawa ekstrak ethanolic Tutup Bumi (E. scaber) berpotensi menjadi agen anti kanser untuk sel-sel kanser payudara manusia melalui pengenalan (induction) p53-bergantung apoptosis.

Penilaian Aktiviti Antiasmatik Daripada Ekstrak Ethanolic Daun Tutup Bumi (Elephantopus Scaber L.)

Hasil penyiasatan terkini menunjukkan ekstrak ethanolic Tutup Bumi (E. Scaber) dengan jelas (P ​​<0,001) menurunkan bronchospasm (Satu kekejangan bronkus yang menjadikan penghembusan sukar dan bising; dikaitkan dengan asma dan bronkitis) yang disebabkan oleh histamin (Amine terbentuk daripada histidine yang merangsang rembesan gastrik dan mengembangkan saluran darah; dikeluarkan oleh sistem imun manusia semasa tindak balas alahan), acetylcholine  (Neurotransmitter yang merupakan terbitan choline, dikeluarkan pada hujung gentian saraf somatik dan sistem saraf parasimpatetik) dan meilindung  sel mast (Satu sel tisu penghubung yang besar yang mengandungi histamin dan heparin dan serotonin yang dibebaskan dalam tindak balas alahan atau tindak balas kepada kecederaan atau keradangan) terluka (degranulation) berbanding dengan kumpulan kawalan. Ia juga menurun histamin yang menyebabkan penyempitan pada salur nafas (trachea) tikus mondok (guinea pig) dari bergantungan dos. Kajian Fitokimia menunjukan kehadiran steroid, saponin, flavonoid, dan sebatian fenolik dalam ekstrak.

Kesimpulan: Kajian ini menyimpulkan bahawa aktiviti antiasmatik dari ekstrak ethanolic daun E. scaber mungkin disebabkan oleh kehadiran flavonoid atau steroid. Tindak-balas antiasmatik dari Tutup Bumi (E.scaber) disebabkan ciri keseimbangan sifat  antihistaminic, anticholinergic dan mast-cell.
Asma adalah salah satu penyakit yang paling biasa dicirikan dengan keradangan salur pernafasan. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti bahan alahan (allergens), dadah, jangkitan pernafasan, habuk, udara sejuk, senaman, emosi, rangsangan pekerjaan, bahan kimia, histamin, dan lain-lain.

Aktiviti Penyembuhan Luka Dari Ekstrak Daun Dan Pengasingan Deoxyelephantopin Daripada Elephantopus Scaber Linn.

Tutup Bumi (Elephantopus scaber Linn.) Lebih dikenali sebagai tapak Gajah, (Asteraceae) adalah pokok herba beraromatik scabrescent tersebar di hutan lembap. Sebagai satu tuntutan tradisional, akarnya digunakan sebagai  tonik jantung (cardiotonic), menurunkan panas badan (antipyretic), dan diuretik.  Rebusan dari akar dan daun digunakan sebagai pelembut kulit (emolient) dan diambil untuk kesakitan membuang air kecil (dysuria), cirit-birit, disentri, dan masalah sakit perut. Ekstrak akuas dari daun digunakan secara luaran untuk merawat ekzema dan ulser. Secara fitokimia tumbuhan ini telah dilaporkan mengandungi sesquiterpenes lactones deoxyelephantopin, isodeoxy-elephantopin dan scabertopin. Ia juga mengandungi epifriedelinol, lupeol dan stigmasterol.  Ciri farmakologi ekstrak daun telah dinilai untuk diuretik, anti-radang, dan ciri-ciri hepatoprotective. Pada asas bukti saintifik yang disebut di atas, kajian ini telah dijalankan untuk mengkaji kesan ekstrak daun E. scaber L. untuk aktiviti antiasmatik

Rajah 1
Kesan dari deoxyelephantopin (DET) keatas pertumbuhan pesat (cell proliferation) sel, pembentukan kelempuk (colony formation), penyembuh luka, pemindahan  dan penalukan  sel-sel TS / A. (A) struktur kimia DET. Sel-sel (B1) CCD966SK, M10, MDA-MB​​-231, MCF-7 dan TS / A telah dirawat dengan vehicle (0.1% dimethyl Sulphoxide) atau penentuan kepekatan DET pada 37 ° C selama 48 jam, dan daya tumbuh sel (% ) telah ditentukan dengan 3 - (4,5-dimethylthiazol-2-yL) -2,5- diphenyl tetrazolium bromide (MTT) assay. (B2) pembentukan Colony TS / A sel-sel telah ditentukan dalam cerakin clonogenic. (C) penyembuhan Luka TS / A sel-sel yang dirawat dengan atau tanpa DET atau paclitaxel pada 37 ° C selama 48jam; pemulihan luka telah diukur sebagai peratusan saiz luka asal. (D1) dan (D2) analisis sel-sel Pemindahan dan penaklukan TS / A. Data bermakna ± SEM dari enam uji-kaji bebas. Huruf berlainan menunjukkan perbezaan ketara (satu-arah  anova). * P <0.05.

Rajah 2


DET – penyebab sel kitaran terperangkap dan membunuh diri (apoptosis) dalam sel-sel  TS / A. Dalam (A1) dan (A2), aliran sitometri analisis distribusi sel-sel DNA dalam propidium iodida berwarna. Peratusan sel  subG1, G0/G1, S and G2/M telah dikira. Data wakili tiga uji-kaji bebas. (B1) Immunoblotting (The western blot (kadang-kadang dipanggil immunoblot protein) adalah satu teknik analisis yang diterima-pakai secara meluas untuk mengesan protein tertentu dalam sampel tisu homogenate atau ekstrak yang diberikan) dari biomarkers utama yang terlibat dalam G2/M fasa peralihan sel-sel dalam TS/A yang dirawat dengan vehicle atau DET (2 µg·mL−1 dalam masa yang dinyatakan). Tahap protein telah dinormalkan kepada tahap actin. (B2) immunostaining (adalah istilah umum dalam biokimia yang diguna-pakai untuk mana-mana kaedah yang berasaskan antibodi untuk mengesan protein tertentu dalam sampel) p21Waf1/Cip1 (anak panah) dalam sel-sel nukleus TS/A yang dirawat dengan DET atau vehicle selama 12 jam. Sel-sel di lumur dengan DAPI (nuklear penanda ; biru) dan arnab anti-p21Waf1/Cip1 (merah). (C1) Immunoblotting  dari sel mediator apoptotic dalam sel-sel lysates TS / A yang dirawat dengan vehicle atau DET. (C2) immunostaining terbentuk dari potongan  caspase (Mana-mana kumpulan proteases yang menjadi apoptosis) -3 (merah) dalam sel-sel TS/A yang dirawat dengan DET atau vehicle selama  48 jam. Bentul sel apoptotic (anak panah) dengan pekatan nukleus pada sel-sel DET yang dirawat. Cdk, kitaran sel kinase bergantung kepada kitaran; DAPI, 4,6-diamidino-2-phenylindole; DET, deoxyelephantopin; PARP, poli (ADP-ribose) polimerase.

Rajah 3


Deoxyelephantopin (DET) mendorong tekanan oksidatif dan c-Jun N-terminal (JNK)-pengantara p21Waf1/Cip1 protein expression dan apoptosis dalam sel-sel TS/A. (A) generasi spesis reaktif oksigen dalam DET berawat sel TS/A  dinilai melalui sitometri aliran. (B) Immunoblotting sedutan bebas (JNK), phospho-sedutan bebas (JNK), c-Jun, phospho-c-Jun, p21Waf1/Cip1, melekang caspase-3 dan poli (ADP-ribose) polimerase (PARP) protein ungkapan dalam TS / A sel-sel dengan atau tanpa prarawatan dengan N-asetil-L-cysteine ​​(5 mM) selama 1 jam diikuti oleh DET (2 μg • mL-1) rawatan di masa yang dinyatakan. (C) Kezahiran phospho-c-Jun dalam DET sel TS / A berawat  (6 jam) diperiksa keatas immunostaining dan mikroskop pendarfluor pada 400 × pembesaran asal. DET-up-regulated expression dari phospho-c-Jun telah disekat oleh sedutan bebas (JNK) perencat SP600125 (10 μM). (D) Immunoblotting dari DET disebabkan p21Waf1/Cip1 dizahir, pengaktifan caspase-3 dan PARP dipisahkan sel dari TS/A yang disekat oleh 10 μM SP600125.

Rajah 4


Kesan penghalang daripada deoxyelephantopin (DET) pada tumor nekrosis faktor α (TNF-α) yang disebabkan dari pengaktifan matriks metalloproteinase (MMP) -9, MMP-2 dan faktor-kappa B nuklear (NF-κB), dan p65 translokasi dalam sel-sel TS /Satu. Sel-sel TS / A telah dirawat dengan DET, kemudian  TNF-α selama 24 jam. Dalam (A1) dan (A2), MMP-9 dan aktiviti enzim MMP-2 telah dianalisis melalui zymography gelatin dan ungkapan protein oleh immunoblotting. Data dibentangkan sebagai maksud ± SEM dari tiga uji-kaji bebas. Berlainan huruf di antara terawat dalam assay yang sama menunjukkan perbezaan signifikan (anova satu-arah). (B) sel dikotorkan dan mikroskopi Immunofluorescent. Sel-sel  TS / A telah dirawatkan dengan vehicle atau DET selama 1 jam, kemudian dirangsang dengan TNF-α (1 ng • mL-1) untuk 30 minit. Sel-sel  dikotorkan dengan 4,6-diamidino-2-phenylindole (biru), FITC label anti-α-tubulin antibodi (hijau) dan antibodi arnab anti-p65 (merah). (C) peralihan mobiliti Electrophoretic assay (EMSA) analisis. Ekstrak Nuklear (8 μg) dari sel-sel TS / A dengan atau tanpa rangsangan dengan TNF-α telah dirawat dengan DET selama 30 minit pada 37 ° C in vitro atau sel-sel dengan rawatan yang sama di (B) In- vivo tertakluk kepada EMSA dengan siasatan label Biotin DNA mengandungi tapak NF-κB mengikat. Panah, NF-κB terikat DNA kompleks. Data adalah wakil tiga eksperimen bebas.

Rajah 5


Pengurusan intraperitoneal  dari deoxyelephantopin (DET) menyekat TS orthotopic / A pertumbuhan tumor mamari dalam tikus betina BALB / c. Rekabentuk uji-kaji dan butiran dalam Rajah S1A. Dalam (A1) dan (A2), pertumbuhan tumor telah diukur seminggu sekali (hari 7-28) dalam kumpulan  uji-kaji ke-lapan. Pada akhir kajian, tumor telah dibuang dan diproses untuk immunohistochemical staining untuk pertumbuhan tumor dengan membiak  (proliferating) sel antigen nuklear (PCNA) dalam (B), ketumbuhan pertumbuhan saluran darah dengan CD31 (C) dan apoptosis oleh terminal deoxynucleotidyl transferase-pengantara dUTP nick akhir pelabelan (TUNEL) assay dalam (D). Wakil imej setiap kumpulan rawatan dipaparkan. Sel (%) PCNA -positif  dikira dengan cara [(nombor positif (merah) sel-sel / jumlah  bilangan sel dikira) × 100]. Kawasan CD31 positif relatif (%) dikira dengan [(kawasan positif (merah) CD31 dalam kumpulan rawatan / kawasan CD31 positif dalam kumpulan tumor) × 100]. TUNEL postive sel dalam (D) dikira dengan bilangan positif (coklat kemerahan) sel. Data bermakna ± SEM enam tumor sampel bebas dari setiap kumpulan tikus (* P <0.05; ** P <0.005).

Rajah 6


Pentadbiran lisan deoxyelephantopin (DET) menyekat orthotopic  TS/A pertumbuhan tumor mamari dalam tikus betina BALB / c. Rekabentuk uji-kaji dan butiran berada dalam Rajah S1B. Pertumbuhan tumor telah diukur setiap 3 hari sekali (hari 7-31) dalam kumpulan uji-kaji  ke- lapan dalam (A1) dan (A2). Pada akhir kajian, tumor dibuang dan diproses untuk mengotorkan immunohistochemical untuk percambahan sel dengan membiak sel antigen nuklear (PCNA) dalam (B), saluran darah tumor dengan CD31 dalam (C) dan apoptosis dengan terminal deoxynucleotidyl transferase-pengantara dUTP nick end pelabelan (TUNEL) assay  dalam (D).Wakil imej setiap kumpulan rawatan dipaparkan. Sel-sel (%) PCNA positif dikira dengan [(nombor positif (merah) sel-sel / jumlah  bilangan sel-sel yang dikira) × 100]. Kawasan CD31 positif relatif (%) dikira dengan [(kawasan positif (merah) CD31 dalam kumpulan rawatan / kawasan CD31 positif dalam kumpulan tumor) × 100]. TUNEL positif sel-sel dalam (D) dikira dengan bilangan positif (coklat kemerahan) sel-sel. Data bermakna ± SEM enam tumor sampel bebas dari setiap kumpulan tikus. Setiap kumpulan rawatan yang ketara berbeza daripada kawalan tumor bertanda (* P <0.05).

Rajah 7


Kesan deoxyelephantopin (DET) pada kadar kemandirian dan pembentukan tumpuan pulmonari dalam metastasis paru-paru TS / A sel tumor mamari dalam tikus betina BALB / c. Rekabentuk uji=kaji dan butiran berada dalam Rajah S1C. Keluk kadar survival tikus ujian dalam 10 kumpulan uji-kaji telah ditentukan pada mata akhir untuk beban tumor paru-paru (* P <0,005 dan ** P <0.0001) (A1) dan (A2). Paru-paru kiri tikus uji-kaji dalam kumpulan ke-10 dibuang (panel atas). Dalam (B1) dan (B2), bilangan metastatik pulmonari tumpuan (min ± SEM) dalam paru-paru kiri dikira (panel bawah). Nilai huruf bersimbol yang berbeza dari satu sama lain (P <0.05; anova satu-hala). (C1) dan (C2), mewakili bahagian paru-paru tikus dari setiap kumpulan berlumuran dengan haemotoxylin dan eosin (100 × pembesaran asal). Seni bina tisu tipikal dari alveoli boleh dilihat dalam tikus kawalan palsu dan perkembang jisim tumor sepenuhnya dalam kumpulan kawalan tumor. Analisis Immunohistochemical dari tahap faktor pertumbuhan endothelial vaskular (D1) dan cyclooxygenase-2 dalam protein (D2) (100 × pembesaran asal) dalam tisu paru-paru kawalan sham, kawalan tumor dan DET atau tikus paclitaxel dirawat.

NOTA: pokok ni memang bagus untuk kaum wanita. Walaubagaimana pun air rebusan tutup bumi tidak boleh di minum berlebihan. Sekadar 1 cawan sehari dengan cuma perlu merebus 1 pokok sahaja (dengan akar) selama 5 minit dan minum 2 atau 3 kali seminggu. Ini diberitahu oleh sekumpulan wanita2 cina kepada teman baik saya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment