PAKU PAKIS


Davallia

Kingdom:
Division:
Class:
Order:
Family:
Genus:
Davallia
Spesis

Synonym(s):
Adiantum denticulatum Burm. f.
Davallia chaerophylloides (Poir.) Steud.
Davallia denticulata var. intermedia Mett. ex Kuhn
Davallia elegans Sw.
Davallia schnellii Tardieu
Davallia vogelii Hook.
Humata chaerophylloides (Poir.) Desv.
Humata elegans (Sw.) Desv.
Parestia elegans (Sw.) C. Presl
Trichomanes chaerophylloides Poir.
Trichomanes denticulatum (Burm. f.) Houtt.
Trichomanes elegans (Sw.) Poir.
Nama Lain: Rabbit's foot Fern, deer’s foot fern, hare's foot fern

PAKU PAKIS / FERN
Scientific Name
Common Names
Family
Piai Raya
Pteridaceae
Piai Lasa
Pteridaceae
Semun
Aspleniaceae
Sakat Laipang
Davalliaceae
Sakat Laipang
Polypodiaceae
Serpent fern, Scented fern
Polypodiaceae
Paku larat
Oleandraceae

Polypodiaceae
Suloi
Polypodiaceae
Gelang laut, Sepit, Sesepit
Aizoaceae
Akar paku, Lamiding, Lembiding,              Paku mesin, Paku miding, Paku ranu
Blechnaceae

Pakis (Davallia deersfoot, pakis kaki arnab) adalah genus kira-kira 40 spesies paku-pakis dalam keluarga Davalliaceae. Ia adalah pakis dari tumbuhan yang mendapat pemakanannya melalui kelembapan udara dan air hujan, kebiasaannya tumbuh diatas tumbuhan lain, tapi bukan jenis parasit (epiphytic), dengan pelepah (fronds) yang tumbuh daripada rizom yang panjang tergantung di udara diantara celah pelepah diatas pokok atau di celah-celah batu.
Tumbuhan ini mempunyai rizom berbulu yang menutupi permukaan tanah serta akar dibawa tanah. Pelepah berbentuk  segi tiga, kira-kira 1½ kaki panjang dan 1 kaki lebar. Dibahagikan kepada 3-4 cabang (pinnate) yang di bahagikan lagi ke dalam beberapa cabang. Davallia sering digunakan sebagai hiasan  dalam bakul gantung kerana rizom nya boleh berpecah kepada beberapa bahagian lain yang mudah berkembang dengan cepat. Tidak seperti pakis lain, Davallia mampu bertahan pada kelembapan yang rendah.
Davallia bullata - Jepun, Cina, dan Asia tropical.
Davallia divaricata (syn.: Davallia polyantha) - Asia Tropical.
Davallia fejeensis Hook (syn.: Davallia fijiensis)– Fkepulauan Fiji  dan Australia.
Davallia mariesii or "Squirrel's-foot fern" –Asia tropical dan Malaysia
Davallia solida var. fejeensis (Hook.) Noot. - endemic to Fiji
Davallia tasmanii - Davallia fern, asal Three Kings Islands.
Davallia trichomanoides (syn.: Davallia dissecta) - Malaysia.
Davallia denticulata (= Davallia elegans) adalah saka.

PAKU-PAKIS SEBENARNYA ADALAH UBAT-UBATAN
Paku-pakis mudah dibezakan daripada tumbuhan-tumbuhan lain, selain dari rupa bentuk dan  tidak mempunyai bunga. Daun paku-pakis tumbuh dalam pelbagai bentuk dan rupa dan warna, kebiasaanya merupai bulu burung. Ia boleh membiak di atas tanah, di atas pokok atau di atas permukaan berbatu.
Terdapat pelbagai jenis paku-pakis di Malaysia,  ada digunakan kerana nilai perubatannya dan ada yang dimakan, sebagai contoh, "Pucuk Paku" yang diminati ramai ialah sejenis sayuran tempatan yang boleh disediakan dalam berbagai cara untuk menjadikan lauk hidangan.

Nama Davallia denticulata adalah diantara nama dari spesis paku pakis, turut dikenali dengan nama Sakat Laipang, Paku Tertutup, Petagar , Pirai Kecil, dan ular cinta mani. Tahan lasak dan mampu bertahan dalam musim panas. Hidup dengan baik di kawasan separa teduh, memiliki daun yang menarik dengan akar rizom yang berbulu. Struktur pertumbuhan yang menarik dan mudah dijaga merupakan sebahagian dari faktor ia menjadi pilihan menghiasi laman dan pelbagai hasil seni. Mempunyai rekod digunakan sebagai tumbuhan perubatan tradisional di beberapa tempat. Akar nya direbus dalam dos tertentu untuk dijadikan tonik. Keseluruhan tumbuhan digunakan dalam penghasilan kosmetik.  Getah daripada akarnya dapat digunakan sebagai ubat titisan mata, merawat cirit birit dengan mengunyah akarnya, menghilangkkan tahi lalat.  Akarnya juga  digunakan dalam masakan makanan atau di rebus  bersama dengan kulit inocarpus edulis dan airnya diminum untuk mengubati gonorrhea.
Beza diantara Ular Cinta Mani dengan yang lain adalah ia tumbuh paling tinggi, kebiasaannya dalam keadaan tunggal, menegak seperti ular, batangnya berwarna seperti kulit ular. Kaum pribumi banyak menggunakannya dalam perubatan merawat beberapa jenis penyakit termasuk yang mistik. Sementara paku pakis dari jenis Davallia denticulata yang lain tumbuh pada bahagian bawah pokok, di atas tanah dan sebagainya, juga dianggap memiliki cirri cirri ubatan.

PENGKELASAN PAKU PAKIS:-
 

Paku-Pakis tergolong kepada dua penjenisan:-
a)   Kumpulan mirip paku-pakis (fern-allies)
b)   Kumpulan paku-pakis sejati (true-fern).
Kelas Paku-Pakis :
1. Psilopsida 2. Lycopsida 3. Sphenopsida

JENIS DAN KHASIAT PAKU-PAKIS
Jenis Tempatan: Akar Ru
Nama sains: Lycopodium Pendulum
Spesis: Lycopodium Cerinuum

Nama Tempatan: Rumput Serani/Rumput Kenarus
Kegunaan: Sebagai ubatan tradisional - Air rebusannya diminum untuk mengubati batuk dan lelah.
Famili: Selaginellaceae .
Spesis: Selaginella Willdenowii.

Nama Tempatan: Paku Merak, Paku Selamah, Paku Tanjung, Paku Lumut.
Kegunaan: dibuat ramuan bersama kemenyan, adas pulasari dan sedikit air ditumbuk untuk ditampal pada bahagian sakit. untuk ubat gatal-gatal, kurap dan penyakit-penyakit kulit.
Famili: Equisetaceae.
Spesis: Equisetum debile.

Nama Tempatan: Paku Jejari (Banyak tumbuh ditepi-tepi taliair)
Kegunaan: Akarnya yang berserabut ditumbuk halus dicampur dengan parem, sebagai ubat lenguh-lenguh. Juga akarnya boleh digunakan sebagai alat menggosok alatan rumah, seramik, menghilangkan karat dan lain-lain kekotoran.
Famili: Angiopteridaceae.
Spesis: Angiopteris evecta.

Nama Tempatan: Paku Gajah, Paku Raksasa
Kegunaan: Paku jenis ini untuk mengubati penyakit biri-biri. Akarnya direbus bersama kacang dan airnya diminum.
Famili: Fern.

Nama Sains: Aspleneum Nidus.
Nama Tempatan: Paku Sakat, Semun (Banyak digunakan sebagai hiasan landskap)
Kegunaannya: Akar paku ini ditumbuk hancur direbus ditampal pada tahi lalat dapat menghilangkannya. Jika cirit birit berterusan- kunyah-kunyah akarnya hingga mengeluarkan getah dan  ditelan

KATABOLISMA CYANOGENIC GLIKOSIDA MELALUI PEMBERSIHAN VICIANIN HYDROLASE  DENGAN PAKU PAKIS  [SQUIRREL'S FOOT FERN (DAVALLIA TRICHOMANOIDES BLUME)]
Pauline A. LiZOrrE DAN JONATHAN E. Poulton * JabatanBotany, University Iowa, Bandar Iowa.

Figure 1. Davallia napoensis F. G. Wang & F. W. Xing. —A. Rhizome. —B. Leaf. —C. Rhizome scale. —D. Pinnule. —E. Ultimate lobes, with indusium. —F. Spore.
Vicianin hydrolase, yang menyebabkan terjadinya catalyzes pada  hidrolisis vicianin (K.,,, 4.9 millimolar) kepada (R) mandelonitrile dan vicianose pada pH optimum 5.5, telah dibersihkan sepenuhnya dari pelepah muda dan pucuk kepala pelapah (fiddleheads) paku pakis (Davallia trichomanoides Blume) menggunakan DEAE-cellulose dan Ultrogel HA chromatography. Berat asli molikul enzim adalah 340,000, dan titik isoelektrik adalah 4.6 ke 4.7. SDS-PAGE analisis menghasilkan tiga polypeptides dengan berat molekul 56,000, 49,000, dan 32,500. Enzim menjalani hidrolisis; (mengurai dengan bertindak balas dengan air) hanya dengan jangka glycosida tipis dan di antara kemampuan menghasilkan cyanide (cyanogenic) glycosides,  mempamirkan kemahuan yang tegas (R)-epimers dan keutamaan untuk  mana-mana kepelbagai karbohidrat yang menghasilkan dua molekul monosaccharide hidrolisis lengkap (disaccharides) keatas monosaccharides. (R)-Amygdalin, (R)-prunasin dan p-nitrophenyl-ft-Dglucoside di hidrolisiskan pada 27, 14, dan 3%, masing-masing dari kadar hidrolisis vicianin. Kajian tindakan enzim atau menapai keatas bahan (substrate) campuran menunjukkan bahawa (R)-vicianin, (R)-PRU-nasin, dan p-nitrophenyl, - % - Dglucoside bersaing untuk tapak aktif yang sama.
Kerencatan Enzim dengan ketara disebabkan oleh castanospermine, & glucono-lactone, dan p-chloromercuri phenylsulfonate. Kegagalan mengenali con-canavalin A-Sepharose 4B dan dicalit dengan asid-Schiff berkala, ejen kimia untuk tindak balas kimia (reagent) menunjukkan bahawa enzim bukan dari kompleks protein menggabungkan asid amino dengan bahan-bahan lain komponen karbohidrat (glycoprotein). Penghasilan HCN melalui organisma biologi Cyanogenesis, telah diiktirafkan keatas penyebaran melebihi 2000 spesis tumbuhan 110 keluarga yang berbeza. Manakala biokimia dari cyanogenesis telah dikaji secara  mendalam keatas beberapa bunga yang mempunyai dua kotiledon (cotyledons); batangnya tumbuh melalui pendeposit dari luar (dicot) yang berkepentingan ekonomi (contohnya, ubi kayu, flaks) dan mono-cot (contohnya; sorgum), agak sedikit maklumat yang diketahui tentang penghasilan HCN dari pakis. Di antara sampel spesies paku-pakis, 5% adalah cyanogenic, tetapi amat jarang sumber HCN dikenal pasti.  Cyanogenic Mono-saccharide (R)-prunasin berlaku dalam Cystopterisfragilis dan Pteridium aquilinum (Polypodiaceae). Peranan pembebasan HCN dari (R) prunasin dalam menentukan penerimaan rasa oleh minda dan deria (palatability)dari P. Aquilinum terhadap serangga dan mamalia herbivor telah disiasat. Hubungan  disaccharide (R)-vicianin (O-ft-D-vicianoside dari [R]-mandelonitrile), mula ditemui dalam benih Vicia angustifolia, telah diasingkan daripada pelepah Davallia bullata, D. denticulata, D. fijiensis , dan D. trichomanoides.
Cyanogenic Dissacharides mungkin dihidrolisiskan dengan dua laluan yang berbeza . Seperti yang ditunjukkan oleh katabolisma (R)-amyg-Dalin dalam biji ceri hitam (Prunus serotina) dan benih linustatin dalam tumbuhan genus Linum  yang ditanam untuk benih dan gentian dari batangnya (flaks) (Linum usitatissimum), dua sisa gula dikeluarkan secara tunggal mengikut turutan hidrolisis dengan cyanogenic monosakarida bertindak sebagai perantaraan (mekanisme turutan). Dalam setiap spesies, dua perbezaan (3-glycosidases diperlukan untuk hidrolisis lengkap. Selain itu, hidrolisis cantuman pada aglycone-disaccharide menghasilkan suatu hydroxynitrile dan disaccharide (mekanisme serentak).
Baru-baru ini Kami menunjukkan bahawa ekstrak bebas-sel dari D.trichomanoides mempaparkan aktiviti f3-glycosidase pesat dengan hidrolisis (R)-vicianin dan (R)-amygdalin kepada (R) mandelonitrile dengan penyingkiran pencantuman disaccharides vicianose dan ,3-gentiobiose, masing-masing. Aktiviti ini, juga mengesan persediaan mentah dari benih V. angustifolia tetapi belum dtapis, dirujuk sebagai aktiviti VH2.
 
Figure 2. SEM photographs of Davallia spores. —A, B. D. napoensis (spore from the holotype of South China Expedition 841 [IBSC]: A, ×1900; B, ×6000). —C, D. D. solida (spore from K.-H. Cai 1184 [PE]: C, ×1800; D, ×6000). —E, F. D. griffithiana (spore from Z.-R. Wang 498 [PE]: E, ×1900; F, ×5500). —G, H. D. formosana (spore from G.-H. Shing et al. 6179-3 [PE]: G, ×1700; H, ×6000). Scale bars = 10 Ξm.Sorotan Highlights MatK telah digunakan untuk membuat kesimpulan filogeni pakis buat  pertama kali.
Urutan matK dan primers daripada kajian ini adalah asas untuk Barcoding DNA masa depan pakis.


Kumpulan Tumbuhan Paku Pakis dan sekutu Pakis (Ferns and Fern Allies Plant Grouping)


  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

CRITICAL GAMER said...

Thank you for the information...👍👍👍👍

Anonymous said...

tq, good info

Rahman said...

Canti pakis ni, saya ada yang berdaun halus tapi tak tau namanya. Boleh tuan bagi tau saya nama pakis ni spt dlm foto :-

http://homestaylegolandjohorbahru.com/blog/hiasan-paku-pakis-di-homestay/

Post a Comment