PEPASAN



Alam:
(tiada peringkat):
(tiada peringkat):
(tiada peringkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
C. grandis
Coccinia grandis
(L.) J.Voigt

Synonyms:     Bryonia grandis-L, Coccinia cordifolia-auct., Coccinia indica –Wight&Arn
Nama Lain: Ivy Gourd, Small Gourd, Scarlet Gourd (Inggeris), Kemarongan, Bulu Teke (Indonesia), Sioks Baahs (Kemboja), Tam Ling, Tam Nin (Laos), Phakthamlung, phakkhaep (Thailand), Hua Bast, rau bast (Vitnem)
PENERANGAN

 Pepasan, papasan, atau timun padang (Coccinia grandis) ialah timun sayur buah yang sedap dibuat ulam. Pepasan kadang-kala disalah anggap sebagai timun tikus kerana bentuknya seperti timun bersaiz kecil. Ia adalah tumbuhan dari keluarga cucurbitaceae yang tumbuh liar jenis saka yang memanjat (sulur yang ringkas), sepanjang 20 m; ada akar yang menjadi ubi; batang muda berwarna hijau, yang matang bertompok putih dan berkayu. Daun jenis ringkas, kedudukan berselang-seli; tangkai daun 1-5 cm panjang; lai daun membujur lebar atau hampir membulat, 3-12 cm panjang dan 3-15 cm lebar. Bunga jantan 1-4 kuntum pada satu jambak, lazimnya 1-2 kuntum sahaja; tangkai bunga 0.7-7 cm panjang; kelopak berwarna oren atau kuning dengan urat berwarna hijau. Bunga betina sekuntum pada satu buku; tangkai bunga hingga 2.5 cm panjang; ovari 1.5 cm panjang; kelopak bunga seperti bunga jantan. Buah jenis memanjang tirus seperti timun kecil, memanjang kembung seperti labu kecil atau hampir bebola berukuran 3-7 cm panjang, dengan 1-3.5 cm lebar, berwarna hijau dengan jalur putih semasa muda, dan menjadi merah apabila masak.
Terdapat 30 spisis dari Afrika sehingga ke benua Indo-Malaysia. Tanaman ini digunakan sebagai ulaman atau dicelur. Buahnya dimasak dalam kari atau sup, Buah yang masak, rasanya manis dibanding buah yang tumbuh liar rasanya pahit. Isi buah dikeringkan untuk dijadikan makanan ringan atau untuk disimpan sebagai bekalan. Dipercayai ia dapat digunakan sebagai ubat penyakit kencing manis.
Taburan Geographic  
Pepasan atau  Coccinia grandis, juga dikenali sebagai tembikai bayi, labu kecil, gentleman's toes, tindora or gherkin adalah pokok menjalar  tropika. Ia juga dikenali sebagai Cephalan draindica dan Cocciniaindica. Berasal usul dari Afrika sehingga ke Asia, termasuk India, Filipina, China, Indonesia, Malaysia, Thailand, Vietnam, timur Papua New Guinea, dan Wilayah Utara, Australia. Pelbagai dokumentasi dibentangkan asal usulnua (introduced range) termasuk Negeri Bersekutu Micronesia, Fiji, Guam, Saipan, Hawaii, Kepulauan Marshall, Samoa, Tonga, dan Vanuatu.
 
PENGGUNAAN DALAM MAKANAN
 
Bahagian yang dimakan: Buah; Daun.
Daun muda dan pncuk batang panjang langsing - dimasak dan dimakan sebagai perencah (potherb) atau ditambah kedalam sup. Buah hijau muda dan lembut dijadikan ulaman mentah dalam salad atau dimasak dalam kari.
Pepasan digunakan sebagai sayuran dengan pucuk mudanya dijadikan ulam dan ia popular di Thailand. Buah pepasan dimasukkan ke dalam masakan sup atau kari. Buah yang masak selalunya manis manakala jenis liar buahnya sedikit pahit. Isi buah boleh dikeringkan untuk dijadikan makanan ringan dan boleh disimpan lama. Dipercayai ianya dapat digunakan untuk mengubati penyakit kencing manis.
Terdapat pelbagai resipi dari seluruh dunia yang menyenaraikan pepasan sebagai bahan utama. Buahnya kebiasaannya  dimasak dalam masakan di India. Negara- negara lain Asia tenggara seperti  Indonesia turut menjadikan buah dan daunnya sebagai pemakanan. Dalam masakan Thai ia adalah salah satu daripada bahan utama masakan kari Kaengkhae. Penanaman pepasandi rumah amat digalakkan di Thailand kerana ia menjadi sumber terbaik dikalangan beberapa micronutrients, termasuk vitamin A dan C.
Masakan
Masa Penyediaan: 15 minutes
Masa Masak: Kurang-lebih 20-25 minutes
Hidangan: 4
Bahan-bahan
Pepasan - lebih kurang 1 1/2 lbs, dihiris
Minyak - 1 sudu
Biji bijan - 1/2 sudu teh
Biji jintan putih - 1/2 sudu teh
Asofoetida (Hing) - kesannya
Serbuk kunyit - 1/4 sudu teh
Cili hijau - untuk rasa, dicincang halus
Ketumbar Serbuk - 1 sudu kecil
Serbuk jintan putih - 1/2 sudu teh
Serbuk Cili Merah - untuk rasa
Garam - secukup rasa.
kaedah:
1.      Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana.
2.      Masukan biji bijan sehingga kembang.
3.      Masukan Biji Jintan dan sehingga datang bunyi  nyaring.
4.      Masukan Asofoetida, Serbuk Kunyit, cili hijau dan Tindora. Gaul rata.
5.      Masukan garam, serbuk chili merah, Serbuk ketumbar dan serbuk jintan.
6.      Gaul rata, tutup dan masak sehingga Tindora lembut. Kacau setiap beberapa minit agar masak sama rata dan mencegah terbakar.
7.      Apabila Tindora lembut, buka tudung periuk dan biarkan beberapa minit lagi agar menjadi kekuningan .
Kandungan Nutrisi
Daun - 3.5% protein, mineral, provitamin A, dan vitamin lain.
Buah - 94% air, 3% karbohidr at, 1-2% protein, 0.1% lemak, sedikit zat besi, fosforus, kalium, kalsium, niasin, provitamin A, vitamin B1, B2, dan C.
Bagi setiap 100g
Air                               94g
Protin                          2 g
Lemak                         0.1g
Karbohiderat               3.1g
Vitamin A & B           0.07g
Pepasan kaya dengan beta-carotene, adalah pemakanan tambahan yang bagus untuk kencing manis, ia juga
Ø  Mengawal dan mengurangkan tahap gula dalam darah secara semulajadi
Ø  Memperelok tahap lipid darah
Ø  Mengurangkan rentangan insulin
Ø  Mengurangkan komplikasi kencing manis
Ø  Membantu mengawal glisemik
Ø  Tiada kesan sampingan
Nilai Perubatan
Tumbuhan pemulih gangguan seperti sembelit, rasa pedih, keputihan (leucorrhea), penyakit kulit, demam, asma, batuk dan penyakit kuning.
Bahagian diguna: Akar, Buah dan Daun.
Jus dari akar dan daun dianggap bermanafaat untuk rawatan penyakit kencing manis. Air perahan dari batang diguna sebagai titisan mata untuk merawat katarak. Daun ramasan digunakan sebagai bahan tuam untuk merawat kulit mengelupas. Tumbuhan ini berunsur julap, digunakan secara dalaman untuk rawatan gonorea. Ekstrak cairan (aqueous) dan ethanolic dari tumbuhan ini menunjukkan prinsip hipoglisemia.
Dalam perubatan tradisional, buah pepasan digunakan dalam rawatan penyakit kusta, demam, asma, bronkitis dan penyakit kuning. Buah ini mempunyai pengimbang sel mast (mast cell), anti-anaphylactic dan potensi antihistaminic. Ekstrak pepasan didakwa membantu mengawal tahap gula dalam darah. Terdapat beberapa kajian yang menyokong bahawa sebatian dalam tumbuhan ini menghalang enzim glukosa-6-phosphatase (glucose-6-phosphatase). Glukosa-6-phosphatase merupakan salah satu enzim utama untuk hati yang terlibat dalam mengawal metabolisme gula. Oleh itu, pepasan disyorkan bagi pesakit kencing manis. Walaupun dakwaan-dakwaan ini tidak disokong, pada masa yang sama sejumlah penyelidikan yang saksama diberi  tumpuan kepada penggunaannya dalam ciri-ciri perubatan sebagai antioxidant, agen anti-hypoglycemic, rentakan sistem ketahanan (immune system modulator), dan lain-lain. Beberapa negara di Asia seperti Thailand menyediakan minuman tonik tradisional dari tumbuhan ini untuk tujuan perubatan.

Khasiat Kesihatan
ü  Kaya dengan serat, membantu dalam pencernaan makanan dan membolehkan pergerakan usus yang mudah.
ü  Daun dan akar dari tumbuhan ini mempunyai banyak bahan sebatian yang membantu mengawal gula bagi pesakit kencing manis.
ü  Untuk memelihara kulit yang sihat, Jus tumbuhan ini amat berguna. Ia mempunyai antioksida yang tinggi yang mengurangkan radikal bebas dalam badan, memelihara kesihatan.
ü  Penyelidikan menunjukkan keutamaan glukosa-6-phosphatase dalam tumbuhan ini,yang mampu mengawal gula dalam darah.
ü  Kekebalan diri boleh dicapai dengan kekerapan mengambil pepasan sebagai syuran.
ü  Beta-karotena, satu nutrien terpenting untuk mencegah beberapa penyakit serius terdapat dalam tumbuhan ini, yang membantu mengekalkan kesihatan yang baik.
ü  Ia mengekalkan kesihatan kelenjar endokrin dengan mengurangkan masalah yang timbul daripada berfungsi nya.
ü  Daunnya amat berkesan dalam merawat kencing manis dan sentiasa menyemak kedudukan gula.
ü  Ia adalah penawar terbaik untuk pelbagai jangkitan kulit seperti kusta, psoriasis dan kudis.
ü  Ia digunakan untuk merawat luka-luka lidah, cirit-birit dan penyakit kuning. Bunganya digunakan khusus untuk merawat penyakit kuning
ü  Akar tumbuhan ini digunakan dalam perubatan tradisi Cina kerana ciri-ciri perubatannya.
ü  Di Thailan, tonik yang di hasilkan daripada daun ini digunakan untuk merawat pesakit.
Pati ekstrannya  dijadikan  ramuan campuran di dalam ubatan tablet dan tinctures.
ü  Pepasan turut digung untuk merawat penyakit lain seperti mucosae pernafasan dan radang pernafasan. Daun, buah dan batangnya mempunyai kemampuan untuk menstabilkan tekanan darah tinggi. 
Pepasan Semasa Mengandung:
Tidak banyak yang diketahui tentang penggunaannya semasa mengandung, tetapi wanita hamil dan ibu menyusu dinasihati mengelak pengambilannya dikuatiri membawa kepada beberapa komplikasi
Kesan sampingan Pepasang:
Tiada kesan sampingan yang diketahui.
Farmakologi Dan Fitokimia
Pepasan terkenal dengan nilai-nilai keselamatan untuk anti-diabetic. Ini terbukti dengan kesan rangsangan insulin dari daun pepasan keatas b-sel tikus diabetik. Ia menggandungi hipoglisemik, antidiabetik, hypolipidemic, hepatoprotective, larvvicidal, aktiviti anti-radang, analgesik dan antipiretik. Ia langsung tidak mempunyai ciri-ciri antituberculosis. Pelbagai phytoconstituents dilaporkan terdapat dalam pepasan diantaranya; cephalandrol, tritriacontane, lupeol, b-Sitosterol, cephalandrine A, cephalandrine B, stigma-7-en-3-one, taraxerone dan taraxerol. Terpenoid didapati bertanggungjawab untuk aktiviti antidiabetik. Walaupun penggunaan pepasan secara meluas dalam perubatan tradisional, terlalu amat sedikit kajian untuk nilai terapeutik secara sistematik farmakologi dan fitokimia dilaporkan sehingga kini.
Daun pepasan menunjuk kemampuan penekannya keatas aktiviti enzim glukosa-6-phosphatase dan mempunyai aktiviti antioksida, yang boleh dikaitkan dengan tindakan perlindungan terhadap pengoksidaan lipid dan kesan peningkatan pada pertahanan antioksida selular yang menyumbang kepada perlindungan terhadap pengoksidaan kerosakan dalam diabetes streptozotocin. Aktiviti hypolipidemic turut dikaji keatas tikus diabetik. Banyak kajian percubaan klinikal turut membukti keberkesanan dan keselamatan tumbuhan ini dan keberhasilan formula dari tumbuhan ini keatas kesan antidiabetik. Aktiviti anti-radang, analgesik dan antipiretik dari buah dan daun juga dikaji dan didapati amat berkesan. Kandungan saponin, flavonoid, sterol dan alkaloid dari tumbuhan ini diringkaskan dalam Jadual 1. Saponin dan flavonoid didapati bertanggungjawab untuk aktiviti antidiabetik.
Jadual 1: kajian Fitokimia Tumbuhan Pepasan






Aktiviti In Vitro Antioksida Dan Anti-keradangan dari Ekstrak bahagian Daun pepapsan
Ekstrak buah pepasan di India, digunakan untuk mengurangkan tekanan oksidatif (oxidative stress) dan keradangan. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji juzuk phyto-kimia, antioksida Pharmacognostic dan aktiviti anti-radang untuk mewajarkan penggunaannya dalam bidang perubatan tradisional. Aktiviti pepasan (Coccinia grandis (L) Vigot), dari keluarga Cucurbitiaceae, keatas bahagian batangnya, buahnya, daunnya yang digunakan dalam perubatan seperti Keradangan, Keputihan, menghentikan muntah, Astringen, Antipyretic, membuang kahak (Expectorant), Kusta, penyakit kulit, Demam, Bronchitis, Asma, Hepatitis berjangkit dan Jaundis. Pengabungan fitokimia terdiri dari alkaloid, karbohidrat, glycosides, lignins dan flavanoids. Nilai Rf dari profil TLC ekstrak Ethanolic dari pepasan (Coccinia grandis) adalah 0.36,0.45 dan 0.52.
Pemeriksaan phytokimia pepasan dari serbuk buah dalam pelarut organik berbeza melihatkan kehadiran alkaloid, karbohidrat, phytosterols, damar, tanin, flavonoid, protein dan diterpenes. Aktiviti antioksida dari ekstrak pecahan berbeza dinilai dengan menggunakan model In-vitro antioksida assay seperti phosphomolybdenum dan assay pengurang kuasa. Aktiviti anti-radang dinilai menggunakan kaedah pengenalan protein denaturation (induced protein denaturation method). Peratusan aktiviti antioksida adalah dalam urutan methanol> etanol> eter petroleum> kloroform> nhexane. Hampir kesemua pecahan menunjukkan aktiviti anti-radang tetapi n-heksana dan eter petroleum menunjukkan aktiviti tertinggi dalam kaedah pengenalan protein denaturation. Keputusan yang diperolehi dari kajian ini menunjukkan buah pepasan mempunyai antioksida dan anti-keradangan yang menyediakan asas bagi penggunaan tumbuhan tradisional. Nilai IC50 dikira bagi kedua-dua aktiviti antioksida dan anti-keradangan didapati 140 μg / ml (ekstrak metanol) dan 100μg/ml (n-heksana ekstrak) masing-masing.
Tumbuhan ini digunakan sebagai pengurus-emosi (cathartic), menghalang kekejangan (antispasmodic), mengeluarkan kahak (ekspektoran) dan lain-lain. Daun digunakan sebagai ubat cacing, antispasmodic, ekspektoran, dan antiulcer. Buah digunakan sebagai julap, antiemetic, anti-radang, antileprotic. Akar digunakan sebagai pengurus-emosi (cathartic), antiarthritic, hipoglisemik.
Tumbuhan ini diketahui mempunyai pelbagai komponen-komponen aktif seperti steroid, alkaloid, flavonoid, glikosida, tanin dan sebatian fenolik. Tumbuhan ini disaring untuk hepatoprotective, antimicrobial, anthelmintic, antibakteria, anti-radang, aktiviti antioksida dan antiulcerogenic. Kajian ini adalah usaha untuk memberikan satu kajian terperinci terhadap maklumat mengenai ciri-ciri mikroskopik, fitokimia dan farmakologi pepasan.
Kajian ini menyokong segala maklumat terkini mengenai aktiviti-aktiviti fitokimia dan farmakologi penggunaan secara tradisional atau melalui pendekatan saintifik. Pepasan, satu sumber semula jadi yang penting dan berkesan yang mempunyai masa depan yang besar untuk penyelidikan. Bahagian-bahagian tumbuhan mengandungi juzuk penting yang digunakan secara meluas untuk merawat sejumlah besar penyakit manusia. Penggunaan pepasan tersembunyi dan maka ia perlu dinonjolkan melalui konsep saintifik moden.
Pemeriksaan Fitokimia
Pemeriksaan Fitokimia ekstrak hydromethanolic mentah daripada daun pepasan mendedahkan kehadiran flavonoid, saponin, fenol, tanin dan terpenoid.
DPPH assay
Semua pecahan pepasan menunjukkan aktiviti penderma-H. Aktiviti perangkap radikal tertinggi DPPH dikesan dalam pecahan kloroform (IC50 0.145 mg / ml), diikuti dengan etil asetat, pet-eter dan pecahan mendapan (IC50 0,164, 0.29 dan 0.6 mg / ml masing-masing) (Jadual 1). Aktiviti-aktiviti ini kurang daripada asid askorbik. Keupayaan memerangkap meningkat ke arah pecahan etil asetat dengan peningkatan kekutuban pelarut.
Jadual 1: Aktiviti antioksida dari pecahan pepasan

Fraction
IC50 (mg/ml)

DPPH
OH·
NO·
H2O2
Fe2+ chelating
Thiocyanate method
Pet-ether
0.29 ±0.83 a
0.141 ±4.41 a
0.384 ±4.41 a
0.092 ±0.01 a
0.393 ±4.41 a
0.278 ±10.72 a
Chloroform
0.145±0.01 b
0.348 ±9.26 b
0.183 ±0.83 b
0.186 ±3.0 b
0.276 ±4.41 b
0.271 ±9.28 a
Ethyl acetate
0.164 ± 0.83 c
0.565 ±27.32 c
0.553 ±4.41 c
0.232 ±0.01 c
0.433 ±22.04 a
0.405 ±15.0 b
Residual
0.6 ±0.02 d
0.625 ±19.91 c
0.370 ±6.29 a
0.125 ±0.01 d
0.405 ±13.22 a
0.460 ±23.09 b
Ascorbic acid
0.03 ±0.01 e
-
-
-
0.017 ±0.01 c
-
Quercetin
-
0.308 ±22.04 b
-
-
-
-
Curcumin
-
-
0.078±0.83 d
-
-
-
α-tocopherol
-
-
-
0.065 ±0.83 e
-
0.96 ±1.66 c
Keputusan dinyatakan dalam maksud ± SEM dari tiga ukuran selari. Nilai dalam ruang diikuti dengan huruf yang amat berbeza (P <0.05).

Keupayaan Kuasa untuk Megurang
Jadual 2 menunjuk keupayaan penurunan pecahan berbeza pepasan apabila dibanding dengan standard BHT. Seperti aktiviti antioksida, kuasa pengurangan meningkat bersama dengan peningkatan pecahan. Pecahan mendapan pepasan menunjukkan keupayaan pengurangan tertinggi (penyerapan 0.620) berbanding dengan semua pecahan lain yang diuji. Bagaimanapun, aktiviti ini kurang daripada standard, BHT (penyerapan 1.092). Pepecahan pet-ether, chloroform dan ethyl acetate turut menunjuk aktiviti terpenting menandakan keupayaan pengurangan.

Jadual 2 Kuasa pengurangan dari pecahan pepasan berbeza.
Fractions
Absorbance at 700 nm


50 µg/ml
100 µg/ml
200 µg/ml
400 µg/ml
800 µg/ml
Pet-ether
0.067±0.003
0.077±0.005
0.092±0.008
0.112±0.008
0.142±0.005*
Chloroform
0.062±0.002
0.114±0.004
0.173±0.002
0.221±0.023
0.432±0.002*
Ethyl acetate
0.242±0.002
0.296±0.007
0.345±0.005
0.426±0.006
0.486±0.006*
Residual
0.432±0.002
0.507±0.004
0.544±0.004
0.586±0.006
0.620±0.020*
BHT
0.092±0.002
0.214±0.004
0.314±0.004
0.640±0.001
1.092±0.002
Nilai dinyatakan dalam maksud ± SEM dari tiga ukuran selari. * P <0,001 bila diberbandingkan dengan standard, BHT
Pemerangkap Radikal Assay Hidroksil
Aktiviti memerangkap radikal Hidroksil dijumlahkan dengan mengukur perencatan kemerosotan deoxyribose melalui radikal bebas yang dihasilkan dari tindak balas Fenton. Kesemua pecahan dari pepasan dan yang dipiawankan (standard (quercetin)) menghalang pengeluaran radikal hidroksil. Aktiviti memerangkap pecahan pet-ether (IC50 0.141mg/ml) lebih tinggi daripada quercetin (0.308 mg / ml). Nilai IC50s dari klorofom, ethyl acetate dan pecahan mendapan adalah 0.348, 0.565 dan 0.625 mg / ml masing-masing (Jadual 1).
Hidrogen peroksida Perangkap assay
Kesemua perangkap hidrogen peroksida keatas pecahan pepasan dengan cara kepekatan bergantung. Pecahan pet-ether (PEF) dari pepasan menunjuk aktiviti memerangkap H2O2 yang tinggi (IC50 0.092 mg / ml) manakala yang standard, α-tocopherol adalah 0.065 mg / ml. Mendapan, kloroform dan pecahan ethyl asetat turut menunjukkan aktiviti pemerangkap yang jelas (IC50 dari RF, CF dan EAF adalah 0.125, 0.186 dan 0.232 mg / ml masing-masing) bila dibandingkan dengan yang standard tersebut (Jadual 1). 
Perangkap Radikal Assay Nitrik Oksida
Pecahan pepasan berkesan mengurangkan penghasilan nitrik oksida (nitric oxide) daripada natrium nitroprusside (sodium nitroprusside). Pecahan kloroform menunjukkan aktiviti perangkap nitrik oksida yang tinggi (IC50 0.183 mg / ml) dibanding curcumin standard 0.078 mg / ml. Pecahan mendapan (0.37 mg / ml), pecahan pet-eter (0.384 mg / ml) dan pecahan etil asetat (0.553 mg / ml) turut menunjuk aktiviti memerangkap yang baik (Jadual 1). 
Kaedah Thiocyanate
Jumlah aktiviti antioksida pecahan pepasan ditentukan melalui kaedah tiosianat dan perbandingan dengan yang standard, α-tocopherol. Kuantiti resapan menurun dengan kenaikan kepekatan pecahan, ini menunjukkan perpecahan berkesan mengurangkan jumlah perbentukan peroksida. Jumlah aktiviti antioksida pet-eter dan pecahan kloroform adalah hampir sama (masing-masing IC50 0.278 dan 0.271 mg / ml masing-masing) dibandingkan dengan yang standard, α-tokoferol 0.096 mg / ml. Ethyl asetat dan pecahan mendapan juga menunjukkan aktiviti antioksida yang baik tetapi pada kepekatan yang lebih tinggi (IC50 0.405 dan 0.46 mg / ml masing-masing) (Jadual 1). 
kaedah Phosphomolybdate
Kaedah phosphomolybdate di kuantitatifkan, memandangkan kapasiti jumlah antioksida dinyatakan sebagai setara α-tokoferol. Diantara pecahan yang diuji, pecahan klorofom mengandungi 31.66μg, vitamin E bersamaan/100 μg. Aktiviti antioksida meningkat menurut turutan pecahan klorofom l> pecahan mendapan> pecahan etil asetat> pechan pet-eter (Jadual 3)

Jadual 3

Jumlah Aktiviti Antioxida (Cara phosphomolybdate) dan jumlah kandungan phenolic dan flavonoid dari pecahan pepasan berbeza
Fractions
Total antioxidant
activity
Total phenolic content
Total flavonoid content
(µg vitamin E
equivalent/ 100 µg)
(µg pyrocatechol
equivalent/mg)
(µg quercetin
equivalent/mg)
Pet-ether
6.46±0.03 a
63.33±0.88 a
92.02±1.0 a
Chloroform
31.66±0.33 b
47.66±0.88 b
12.01±1.01c
Ethyl acetate
7.23±0.36 a
32.50±0.28 c
14.33±1.33 c
Residual
8.10±0.05 c
27.01±1.25 d
25.66±1.32 b
Nilai dinyatakan dalam maksud ± SEM dari tiga ukuran selari. Nilai dalam ruang diikuti dengan huruf berbeza menunjuk perbezaan  ketara (P <0.05).View it in a separate window

Jumlah aktiviti antioksida (kaedah phosphomolybdate) dan jumlah kandungan pecahan fenolik dan flavonoid pepasan yang berbeza
Keupayaan Pengasingan Besi (Ferrous Chelating Ability)
Penambahan pecahan dari pepasan menggangu kompleks ferus-ferrozine dan warna merah dari komplek menurun bersama pecahan kepekatan yang semakin meningkat. Kesemua pembendungan pecahan ion ferus sebelum ferrozine dengan itu mempunyai keupayaan pengasingan ferus. Diantara pecahan yang diuji, pecahan klorofom menunjukkan keupayaan tertinggi pengasingan ion ferus (IC50 0.276 mg / ml). Kemampuan yang ditunjukkan oleh pet-eter, etil asetat dan pecahan mendapang adalah hampir sama (IC50 0.393, 0.433 dan 0.405 mg / ml masing-masing). Asid askorbik (IC50 0.017 mg / ml) menunjukkan keupayaan pengasingan tertinggi ion ferus (Jadual 1).
pelunturan assay β-karotena
Penambahan pecahan pepasan mengurangkan perubahan warna β-karotena dengan itu menghalang dari pelunturan. Pet-eter, etil asetat dan pecahan klorofom menunjukkan perencatan pelunturan tinggi keatas β-karotena dan nilai-nilai IC50 adalah 0.068, 0.099 dan 0.117 mg / ml masing-masing. Aktiviti-aktiviti ini lebih tinggi daripada α-tokoferol (IC50 0.14 mg / ml). Mendapan pecahan dari pepasan IC50 adalah 0.145 mg / ml, sama dengan yang standard (Jadual 4).

Jadual 4

Aktiviti kongkongan β-Carotene dari pepasan berlainan
Fractions
Time of
incubation
(min)
Absorbance at 470 nm
IC50
(mg/ml)
50
µg/ml
100 µg/ml
200 µg/ml
400 µg/ml
800 µg/ml
Pet-ether
0
0.282
0.397
0.562
0.609
0.695
0.068 a
±0.04
90
0.089
0.166
0.295
0.328
0.391
Chloroform
0
0.075
0.089
0.099
0.119
0.145
0.117 b
±0.01
90
0.047
0.054
0.062
0.080
0.104
Ethyl acetate
0
0.415
0.632
0.713
1.208
1.283
0.099c
±0.01
90
0.288
0.407
0.447
0.924
0.983
Residual
0
0.515
0.575
0.642
0.715
0.858
0.145 d
±0.04
90
0.455
0.502
0.557
0.622
0.763
Ascorbic acid
0
0.091
0.137
0.189
0.285
0.725
0.140 e
±0.06
90
0.059
0.082
0.138
0.230
0.664
Nilai dinyatakan dalam maksud ± SEM dari tiga ukuran selari. Nilai dalam ruang diikuti dengan huruf berbeza menunjuk perbezaan  ketara (P <0.05).View it in a separate window

Aktiviti kongkongan pelunturan β-Carotene dari pepasan berlainan
Bleomycinbergantungan kerosakan DNA
Aktiviti pecahan pro-oksida pepasan dinilai melalui kesannya terhadap kerosakan kepada DNA semasa kehadiran kompleks bleomycin-Fe3 +. Penyerapan kesemua pecahan menurun dengan meningkatnya kepekatan, membuktikan tidak ada pecahan melihatkan aktiviti pro-oksida (Jadual 5).

Jadual 5

Aktiviti Pro-oxidant dari pepasan yang berbeza
Fractions
Absorbance at 532 nm
25 µg/ml
50 µg/ml
100 µg/ml
200 µg/ml
400 µg/ml
Pet-ether
0.153±0.003
0.096±0.001
0.064±0.002
0.044±0.002
0.018±0.001a
Chloroform
0.143±0.002
0.083±0.002
0.067±0.002
0.045±0.002
0.035±0.002 b
Ethyl acetate
0.064±0.002
0.045±0.001
0.034±0.002
0.021±0.001
0.017±0.001a, c
Residual
0.084±0.001
0.064±0.002
0.041±0.001
0.032±0.001
0.027±0.001 b, c
Ascorbic acid
0.904±0.002
0.780±0.002
0.511±0.004
0.277±0.005
0.121±0.003 d
Nilai dinyatakan dalam maksud ± SEM dari tiga ukuran selari. Nilai dalam ruang diikuti dengan huruf berbeza menunjuk perbezaan  ketara (P <0.05).
pecahan aktiviti pro-oksida dari pepasan berbeza
kandungan Jumlah fenolik dan flavonoid
Kandungan Jumlah fenolik dianggarkan dengan menggunakan penggalak tindakan (reagen) Folin-Ciocalteu. Jumlah pecahan kandungan fenolik dari pepasan yang berbeza adalah pelarut yang bergantungan dan dinyatakan sebagai μg bersamaan pyrocatechol. Jumlah kandungan fenolik dalam pecahan menurun secara turutan dari pet-eter> kloroform> etil asetat> pecahan mendapan. Jumlah kandungan flavonoid dalam pecahan dinyatakan sebagai μg quercetin setara. Pecahan pepasan pet-eter menunjukkan jumlah tertinggi flavonoid diantara pecahan yang diuji. Kandungan jumlah flavonoid dalam pecahan menurun secara turutan pet-eter> pecahan mendapan> pecahan etil asetat> pecahan kloroform (Jadual 3).




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

Ida Syuhada said...

Rasanya macam timun biasa ker? unik pula bila warna merah tu

Post a Comment