ENZIM KESIHATAN

Apa itu enzim Kesihatan?

Enzim merupakan sejenis protein yang terdapat di dalam tubuh manusia. Ia sangat kompleks dan merupakan bahan pemangkin penting untuk proses metabolisma dan pelbagai perubahan kimia dalam badan supaya seluruh system tubuh dapat berfungsi dengan sempurna.


enzim dapat dikatakan sebagai “percikan api kehidupan”. Molekul protein ini memainkan peranan yang penting pada hampir keseluruhan kegiatan biokimia di dalam tubuh termasuk mencerna, menstimulasikan otak, menyediakan energi pada tingkatan selular serta untuk memperbaiki jaringan, organ dan sel. Kehidupan tidak akan terjadi tanpa kehadiran enzim, walaupun kita memiliki vitamin, mineral, air dan nutrisi yang lainnya.

Apa berlaku jika Kekurangan Enzim

Enzim sangat penting untuk badan, Oleh itu kekurangan enzim boleh mengakibatkan proses-proses berikut terjejas seperti membantutkan tumbesaran , menghalang proses penghadaman, mengurangkan penghasilan tenaga, melambat atau tidak berlaku penyembuhan penyakit, memudharatkan sel-sel badan, mengkomplekasikan sistem pertahanan badan dan lain-lain lagi.

Tugas utama dari enzim-enzim ini adalah sebagai katalisator, anasir yang mempercepatkan atau merubah ratusan ribu reaksi kimia dalam tubuh yang mengatur kehidupan. Enzim terbagi pada 2, yaitu: enzim pencernaan dan enzim metabolisma. Enzim pencernaan berfungsi untuk memecahkan makanan menjadi bentuk lebih kecil yang dapat dimanfaatkan olih tubuh dan disimpan di hati dan otot, dimana energi yang disimpan ini akan dipergunakan ketika perlu. Proses pembekuan darah pada saat terjadi pendarahan memerlukan kerja enzim, enzim Uricolytic merubah asam urat menjadi urea; enzim pernafasan (termasuk kategori enzim metabolisma) membantu membuang karbon dioksida dari paru-paru; enzim membantu organ tubuh seperti ginjal, hati, paru-paru, usus besar membuang sampah serta kotoran tubuh. Enzim juga digunakan untuk memanfaatkan nutrisi yang kita masukkan serta membangunkan jaringan baru, sel-sel syaraf, tulang, kulit dan kelenjar lainnya. Enzim juga bekerja melindungi sel darah terhadap sampah tubuh yang berbahaya dengan merubah anasir berbahaya ini menjadi substans yang dapat dikeluarkan dari tubuh.

Kenapa kita Perlu Penambahan Enzim

Lazimnya seperti kita tahu semakin kita meningkat usia, semakin banyak proses-proses penggantian sel-sel baru dan sihat pada setiap saat yang dahulunya aktif akan semakin menurun dan berkurangan. Selain itu kekurangan enzim ini juga adalah disebabkan oleh beberapa factor yang lain contohnya pemakanan yang tidak seimbang, penggambilan ubat-ubatan berkimiah, menggunakan bahan-bahan bukan organic dalam penyedian minuman dan makanan dan disebabkan penyakit, dan kanser.

Kita dibekal dengan enzim yang terbatas ketika lahir. Bekalan ini, seperti bekalan energi kepada sebuah bateri baru, Kuasanya akan semakin berkurang dan lemah bila terus digunakan. Semakin cepat kita menghabiskan bekalan enzim, maka semakin pendek usia kita. Banyak enzim terbuang sia-sia dalam hidup ini. Kebiasaan memasak makanan dan memakan makanan yang diproses secara kimiawi, penggunaan alkohol, ubat-ubatan dan makanan ”junk food” menyebabkan sejumlah enzim terbuang dari bekalan terbatas yang kita miliki. Sering menderita demam dan terdedah kepada suhu yang ekstrim juga dapat mengikis bekalan. Ramai penduduk Amerika mengalami defisiensi enzim, kekurangan enzim ini telah menimbulkan bermacam jenis komplikasi perubatan, sehingga kita mudah terdedah kepada serangan penyakit kanser, obesiti, penyakit jantung, atau masalah kesihatan yang lain.

Seorang ibu yang menyusui bayinya menyediakan semua enzim yang diperlukan untuk mencerna ASI (Air Susu Ibu) nya. Tahukah anda bahwa najis bayi yang meminum ASI tidak berbau busuk? Kotorannya berbau busuk ketika seorang bayi mulai memakan makanan yang dimasak dan makanan yang diproses. Ini adalah karena makanan yang dimasak tidak dicerna dengan baik semasa ke-usus kecil. (Sekali kita memasak pada suhu tinggi 48º C atau lebih, enzim akan mati dan tidak dapat bekerja dengan baik). Ini adalah tindak balsa pemakanan dengan enzim dalam usus (makanan membusuk yang tidak dicerna di saluran usus selanjutnya akan meracuni darah), yang merupakan akar dari semua penyakit.

Dianggarkan 80% penyakit adalah disebabkan oleh makanan yang tidak dicerna dengan baik dan hasil sampingannya diserap ke dalam tubuh (”Survival into the 21st Century” oleh Viktoras Kulvinskas).

Dr. Edward Howell mengatakan kualiti hidup dan tahap energi seseorang bergantung kepada enzim. Jika enzim anda rendah maka anda akan mempunyai masalah kesihatan. Terdapat pelbagai produk yang mengandungi dan berasaskan enzim di pasaran bertujuan mendedahkan orang ramai akan keujudan dan kepentingan Enzim pada tubuh badan secara langsung maupun tidak langsung.

Enzim mencernakan makanan

SETIAP orang pernah mengalami sembelit, kembung perut, lebihan asid dan pembendungan air semasa atau selepas menikmati makanan. Menurut pakar pemakanan ini berkaitan dengan enzim pencernaan.

Tubuh secara semulajadi menghasilkan 3,000 jenis enzim yang berbeza. Pemangkin protein ini penting untuk setiap proses metabolik dalam badan daripada berfikir sehinggalah kepada mengelipkan mata. Enzim dihasilkan di dalam hati dan disimpan di dalam kelenjar-kelenjar utama. Kita juga boleh menambah bekalan enzim menerusi pemilihan makanan dan minuman yang betul.

Enzim juga boleh didapati secara semulajadi di dalam makanan sama ada buah-buahan, sayur-sayuran atau daging. Bagaimanapun penyelidikan mendapati memanaskan makanan melebihi 118ºF (40 ~ 50ºC) boleh memusnahkan enzim. Begitu juga dengan makanan yang mengandungi bahan kimia atau disembur dengan racun serangga selain menggunakan baja kimia yang didapati mengganggu aktiviti enzymatik di dalam tumbuh-tumbuhan.

Dari masa ke semasa, pengambilan sumber makanan yang tidak lagi mengandungi enzim boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan kita. Disebabkan kekurangan enzim pencernaan di dalam tubuh, stok atau simpanan enzim semulajadi diperlukan untuk merawat masalah kesukaran mencernakan makanan yang dimakan.

Dr. Edward Howell, penulis buku Enzyme Nutrition menekan tentang 'akaun bank enzim' di dalam badan yang semakin terhad atau menurun disebabkan faktor peningkatan usia serta kaedah penyediaan makanan. Penyusutan 'akaun' itu menurut beliau turut disebabkan pengambilan alkohol, dadah, tidur yang tidak mencukupi serta kekurangan air untuk merangsang pengeluaran enzim.

Dr. Howell percaya, kesemua faktor itu turut menyumbang kepada pelbagai masalah lain seperti diabetes, kanser kolon, tekanan mental, penyakit kulit dan kegagalan fungsi hati.

Pakar kolon, Dr. Hiromi Shinya dalam tulisannya bertajuk The Enzyme Factor menegaskan tentang protein tidak tercerna dalam produk susu, makanan segera dan daging merah yang menjadi sumber 'makanan' bakteria 'jahat' sehingga terhasil toksin yang kemudiannya menjejaskan saluran darah. Toksin tersebut akan mencemarkan hati, buah pinggang dan jantung sedangkan tubuh memerlukan enzim-enzim yang disimpan di situ untuk mencernakan makanan.

Dr. Howell merumuskan bahawa pengambilan suplemen enzim pencernaan boleh memperbaiki penghadaman dan mengawal berat badan. Ia juga membantu mengatasi masalah kesihatan termasuk lelah, alahan, penyakit kulit dan artritis. Pengambilan enzim pencernaan memperbaiki paras gula dalam darah dan mengurangkan penggunaan insulin.

Beliau turut mencadangkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk merangsang enzim di dalam badan selain membantu pencernaan, langkah itu juga dapat memelihara bekalan enzim untuk 'tugas' lain.

Kajian menunjukkan pengambilan suplemen enzim semasa perut kosong boleh menambah 'akaun bank enzim' kerana tubuh menukar enzim pencernaan kepada enzim metabolik.

Bagaimanakah Enzim pencernaan boleh mengoptimakan Kesihatan

Adakah anda tahu bagaimana tubuh anda dapat menyerap nutrisi daripada makanan? Jawapannya adalah enzim. Tubuh kita hanya diisi dengan enzim. Hakikatnya, semua organisma hidup terdiri daripada enzim. Enzim pada dasarnya yang bertanggungjawab untuk menyediakan suatu organisma hidup. dan terlibat dalam komposisi dan fungsi setiap sistem, organ, dan sel-sel pada suatu organisma.

Setiap enzim mempunyai tugasan khusus dan secara kolektif mereka membentuk satu mekanisma kompleks keujudan. Ada ribuan enzim yang dikenal pasti berada dalam tubuh manusia. Ada setengah orang tubuh badannya mampu memhasilkan enzim secara semula- jadi, namun, ada setengah orang tubuh badannya tidak mampu memhasilkan enzim dengan sendiri.

Enzim sangat penting dalam memecah dan menukarkan makanan kepada unsur -unsur zarah yang lebih kecil dan halus agar ia dapat diserap sebagai nutrisi. Enzim-enzim ini digelar secara umum sebagai enzim pencernaan dan ia hadir di dalam mulut, sebagai air liur, di pankreas dan organ-organ lain di sepanjang saluran pencernaan. Pada dasarnya, enzim adalah molekul protein organic, yang disediakan dengan tugas - tugas tertentu. Enzim pencernaan bertanggungjawab untuk menghancurkan gizi makanan supaya mudah diserap oleh tubuh.

Ada pelbagai jenis zat gizi yang perlu di pecah dan dihancurkan seperti protein, karbohidrat, serat, dan lipid. Dengan demikian, sebenarnya ada lapan jenis enzim pencernaan yang dianggap perlu untuk mengoptimumkan seseorang secara keseluruhan dari kesihatan dan kesejahteraan.

Protease merupakan enzim yang bertanggungjawab untuk menghadamkan fibrin dan protein. Protein tidak mudah rosak. Apabila zarah-zarah protein tidak dicerna dengan betul, zarah-zarah nutrisi ini boleh berakhir dalam sistem peredaran darah serta di bahagian lain tubuh dan ia boleh memudharatkan kesihatan.

Amilase adalah enzim pencernaan kedua yang paling penting. Ia bertanggungjawab untuk menghancurkan karbohidrat untuk digunakan sebagai bahan bakar oleh badan. Amilase enzim pencernaan juga boleh bertindak sebagai antihistamin. Bagaimana? Alergi, ketidak seimbangan gula darah, dan asma boleh jalurkan kepada digestio lengkapan daripada karbohidrat. Jadi, dengan bekalan yang cukup amilase, keadaan ini boleh dielakkan.

Lipase, pada pandangan lain, bertanggungjawab untuk menghancurkan lemak atau lipid diet untuk digunakan sebagai bahan bakar tubuh. Kelebihan lemak dalam pembuluh darah dan arteri boleh menyebabkan penyumbatan, menyebabkan bertambahnya tekanan darah yang memyumbang kepada penyakit jantung.

Selulase adalah enzim pencernaan yang bertanggungjawab untuk menghancurkan serat selulosa dalam makanan. Ini juga bertindak sebagai antioksidan untuk itu dapat mengikat logam berat dan racun lain dan membawa mereka keluar daripada tubuh. Jenis enzim ini tidak secara semulajadi dihasilkan oleh tubuh dan oleh kerana itu harus diperolehi melalui makanan dan suplemen.

Maltase adalah enzim pencernaan yang bertanggungjawab untuk menghancurkan kompleks pati atau gula yang ditemui dalam produk malt dan biji-bijian dan menukarnya kepada glukosa untuk digunakan sebagai bahan bakar tubuh.

Laktase merupakan enzim pencernaan yang bertanggungjawab untuk menghancurkan gula susu ditemui dalam produk susu. Mereka yang mempunyai kekurangan enzim ini sering mengalami ketidak seimbangan pada laktosa.

Sucrase adalah enzim pencernaan yang bertanggungjawab atas penguraian gula yang terdapat dalam sebahagian besar makanan.

Phytase adalah enzim pencernaan yang umumnya membantu pencernaan. Ini boleh memecah asid phytic dicerna yang ditemui dalam biji-bijian yangd minyak biji, memproduksi dicerna B-Complex, kalsium, fosfor, dan zat gizi lainnya.

Bagaimanakah Enzim pencernaan boleh Promosikan Kesihatan Mental yang Bagus

Anda mungkin telah belajar, enzim pada dasarnya bertanggungjawab atas semua fungsi dari setiap komponen dalam tubuh manusia-dan menjadi lebih tepat, setiap organisma hidup.

Enzim mampu melakukan pelbagai tugasan secara cekap. Beribu enzim telah dikenal pasti, dan masih beribu lagi dalam ujikaji dan sedang ditrokai pada tubuh manusia contohnya; bagaimana badan menghasilkan enzim yang diperlukan untuk menyokong bayi dalam persekitaran yang baru. Namun, ketika bayi tumbuh dan belajar untuk bertahan hidup sendiri dengan memakan makanan, tubuh pengeluaran enzim juga berkurangan.

Kemampuan tubuh untuk menghasilkan jumlah yang diperlukan hanya disebut enzim potensial. Tubuh manusia mempunyai jangka masa dan pada kebiasanya bila tepat pada waktu, perubahan harus terjadi. Namun, sebutir potensi enzim individu ditentukan oleh gen yang diwarisi daripada ibu/bapanya. Ada orang yang berpotensi besar, dan ada yang berpotensi lemah. Bertahun-tahun, pengamal perubatan alternatif maupun pengamal perubatan konvensional menggunakan suplemen enzim untuk mengatasi keadaan perubatan yang dihasilkan daripada enzim lemah.

Reaksi kimia berlaku dalam setiap bahagian daripada tubuh manusia. Kimia otak sejauh ini yang paling penting kerana ia mempengaruhi setiap bahagian daripada tubuh. Jika berlaku kekurangan enzim yang menjalankan reaksi kimia tertentu, apa yang anda pikir akan terjadi!!!?

Anda akan kelihatan, tidak normal. kimia otak benar-benar akan mengakibatkan masalah-masalah mental. Tapi apa yang boleh menyebabkan kimia otak yang abnormal? Jawapannya adalah kekurangan gizi dan enzim pada otak. Dengan bekalan enzim yang tidak mencukupi untuk memecah protein, lemak, karbohidrat, dan serat yang masuk ke dalam tubuh, pengedaran, penyerapan, dan pembuangan sisa atau toxins tidak berhasil dilakukan, sehingga menyebabkan masalah kesihatan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

bob said...

thanks for info..

Anonymous said...

Very informative

Post a Comment