KUNYIT BUKAN SEKADAR RAMUAN UNTUK MASAKAN



Scientific classification
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Zingiberales
Family: Zingiberaceae
Subfamily: Zingiberoideae
Tribe: Zingibereae
Genus: Curcuma L.

Kunyit telah digunakan semenjak 4000 tahun dahulu dan kajian menunjukkan kunyit dapat membantu merawat beberapa jenis penyakit. Kunyit digunakan secara meluas dalam masakan berempah dan dalam industry pemakanan sebagai pewarna. Ia juga digunakan dalam perubatan rawatan secara Ayurvedic dan perubatan tradisional Cina sebagai anti-inflammatori penghadhaman, masalah hati, kulit dan luka.

Kunyit juga adalah herba yang amat baik sebagai ajen antioksida; antioksida memburu jerisim dalam badan yang digelar sebagai radical bebas, yang merosakkan membrane sel dan menggangu pembentukan DNA dan juga meyebabkan kematian sel. Antioksida dapat memulih (neutralize) radikal bebas dan mengurangkan atau menghalang kerosakan dari terus berlaku. Antioksida kunyit mengurangkan inflamatori dengan menurunkan tahap enzim inflamatori (dipanggil COX-2 dan LOX) dalam badan dan menghentikan platelet dari bercantum dan menjadi beku.

Ia bukan sahaja rempah, bahkan ia juga adalah herba kesihatan dan bukan sekadar perwarna masakan bahkan ia 5 hingga 8 kali lebih kuat dari vitamin E dan vitamin C.

Spesis

Keterangan berkenaan kunyit telah dicatit dalam Bahasa Sanskrit seawal 1500 tahun SM dan dalam Bahasa Latin seawal 500 – 1700 tahun SM.
Terdapat lebeh kurang 130 jenis spesis kunyit diseluruh dunia mengikut apa yang dikumpulkan oleh Linnaeus pada tahun 1753 dari genus Curcuma. Curcuma (Cúr-cu-ma) ia lah genus dari 80 spesis dari keluarga tumbuhan Zingiberaceae yang diterima dari sepsis kunyit dan Tulip Siam. Nama Curcuma berasal dari Bahasa Arab kurkum(مكرك ) bermakna “Kunyit” (turmeric).

Diantara yang dapat dicatit adalah tersebut:

1) Curcuma aeruginosa Roxb. (1810).
2) Curcuma albicoma S.Q. Tong (1986).
3) Curcuma albiflora Thwaites (1861).
4) Curcuma alismatifolia Gagnep. (1903) : Siam Tulip
5) Curcuma amada Roxb. (1810) : Mango-Ginger
6) Curcuma amarissima Roscoe (1826).
7) Curcuma angustifolia Roxb. (1810).
8) Curcuma aromatica Salisb. (1808): wild turmeric
9) Curcuma attenuata Wall. ex Baker (1890).
10) Curcuma aurantiaca van Zijp (1915).
11) Curcuma australasica Hook.f. (1867).
12) Curcuma bakeriana Hemsl. (1892) nomen illegit.
13) Curcuma bicolor Mood & K.Larsen (2001).
14) Curcuma bhatii (R.M. Smith) Skornickova & M. Sabu (2005).
15) Curcuma burttii K. Larsen & R.M. Smith (1978).
16) Curcuma caesia Roxb. (1810): Black Turmeric
17) Curcuma ceratotheca K. Schum. (1899).
18) Curcuma chuanezhu Z.Y. Zhu (1990), nomen illegit.
19) Curcuma chuanhuangjiang Z.Y. Zhu (1990), nomen illegit.
20) Curcuma chuanyujin C.K. Hsieh & H. Zhang (1990).
21) Curcuma cochinchinensis Gagnep. (1907).
22) Curcuma codonantha Skornickova (2003).
23) Curcuma coerulea K. Schum. (1904).
24) Curcuma colorata Valeton (1918).
25) Curcuma comosa Roxb. (1810).
26) Curcuma coriacea Mangaly & M. Sabu (1988 publ. 1989).
27) Curcuma decipiens Dalzell (1850).
28) Curcuma domestica Valeton (1918), syn. Curcuma longa Linn.
29) Curcuma ecalcarata Sivar. & Balach. (1983).
30) Curcuma euchroma Valeton (1918).
31) Curcuma ecomata Craib (1912).
32) Curcuma elata Roxb. (1820).
33) Curcuma exigua N. Liu (1987).
34) Curcuma ferruginea Roxb. (1810).
35) Curcuma flaviflora S.Q. Tong (1986).
36) Curcuma glans K. Larsen & Mood (2001).
37) Curcuma gracillima Gagnep. (1903).
38) Curcuma grandiflora Wall. ex Baker (1892).
39) Curcuma haritha Mangaly & M. Sabu (1993).
40) Curcuma harmandii Gagnep. (1907).
41) Curcuma heyneana Valeton & van Zijp (1917).
42) Curcuma inodora Blatt. (1930 publ. 1931).
43) Curcuma karnatakensis Amalraj (1991).
44) Curcuma kudagensis Velayudhan, V.S. Pillai & Amalraj (1990).
45) Curcuma kwangsiensis S.G. Lee & C.F. Liang (1977).
46) Curcuma lanceolata Ridley (1907).
47) Curcuma larsenii C. Maknoi & T. Jenjittikul (2006).
48) Curcuma latiflora Valeton (1913).
49) Curcuma latifolia Roscoe (1825).
50) Curcuma leucorrhiza Roxb. (1810).
51) Curcuma loerzingii Valeton (1918).
52) Curcuma longa L. (1753) : turmeric
53) Curcuma longispica Valeton (1918).
54) Curcuma malabarica Velayudhan, Amalraj & Muralidharan (1990).
55) Curcuma mangga Valeton & van Zijp (1917).
56) Curcuma meraukensis Valeton (1913).
57) Curcuma mutabilis Skornickova, M. Sabu & Prasanthkumar (2004).
58) Curcuma neilgherrensis Wight (1853).
59) Curcuma nilamburensis K.C. Velayudhan et al. (1994).
60) Curcuma oligantha Trimen (1885).
61) Curcuma ornata Wall. ex Baker (1890).
62) Curcuma parviflora Wall. (1830).
63) Curcuma parvula Gage (1905).
64) Curcuma peethapushpa Sasidh. & Sivar. (1988 publ. 1989).
65) Curcuma petiolata Roxb. (1820).
66) Curcuma phaeocaulis Valeton (1918).
67) Curcuma pierreana Gagnep. (1907).
68) Curcuma plicata Wall. ex Baker (1890).
69) Curcuma porphyrotaenia Zipp. ex Span. (1841).
70) Curcuma prakasha S. Tripathi (2001 publ. 2002).
71) Curcuma pseudomontana J. Graham (1839).
72) Curcuma purpurascens Blume (1827).
73) Curcuma purpurea Blatt. (1930 publ. 1931).
74) Curcuma raktakanta Mangaly & M. Sabu (1988 publ. 1989).
75) Curcuma reclinata Roxb. (1810).
76) Curcuma rhabdota Sirirugsa & M.F. Newman (2000).
77) Curcuma rhomba Mood & K. Larsen (2001).
78) Curcuma roscoeana Wall. (1829).
79) Curcuma rubescens Roxb. (1810).
80) Curcuma rubrobracteata Skornickova, M. Sabu & Prasanthkumar (2003).
81) Curcuma sattayasaii A. Chaveerach & R. Sudmoon (2008)
82) Curcuma sichuanensis X.X. Chen (1984).
83) Curcuma singularis Gagnep. (1907).
84) Curcuma sparganiifolia Gagnep. (1903).
85) Curcuma stenochila Gagnep. (1903).
86) Curcuma strobilifera Wall. ex Baker (1890).
87) Curcuma sulcata Haines (1923).
88) Curcuma sumatrana Miq. (1861).
89) Curcuma sylvatica Valeton (1918).
90) Curcuma thalakaveriensis Velayudhan et al. (1991).
91) Curcuma thorelii Gagnep. (1907).
92) Curcuma trichosantha Gagnep. (1907).
93) Curcuma vamana M. Sabu & Mangaly (1987 publ. 1988).
94) Curcuma vellanikkarensis K.C. Velayudhan et al. (1994).
95) Curcuma wenyujin Y.H. Chen & C. Ling (1981).
96) Curcuma wenchowensis Y.H. Chen & C. Ling (1975).
97) Curcuma xanthorrhiza Roxb. (1820) : temu lawak
98) Curcuma yunnanensis N. Liu & C. Senjen (1987).
99) Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe (1807) : zedoary
100) Curcuma zedoaroides A. Chaveerach & T. Tanee (2008)

Khasiat dan nilai-nilai perubatan dalam kunyit

Kunyit banyak digunakan sebagai perisa dalam makanan, pewarna, pengawet dan bahan dalam adat-adat keagamaan. Selain itu tidak dapat dinafikan kunyit juga sejenis tumbuhan yang turut mempunyai nilai yang tersendiri dalam penjagaan kulit dan kesihatan.

Selain daripada di atas kunyit turut digunakan sebagai bahan ramuan dalam penyediaan ubat-ubatan tradisional. Air perahan kunyit bersama madu lebah dan minyak lenga digunakan untuk menyembuhkan bengkak hati. Kunyit serta bahan ramuan lain juga boleh dijadikan untuk mengubati bengkak gusi, sakit dada dan perut, gangguan haid, dan melancarkan aliran darah. Di samping itu sebatian kimia dari kunyit dapat digunakan sebagai ramuan penghalau serangga seperti kumbang, anai-anai dan lipas. Kunyit telah digunakan di negeri India selain dari masakan, sebagai bahan pewarna semenjak 2500 tahun dahulu.

Nilai perubatan anti-inflamatori sepsis spesis ini mula timbul kepermukaan secara perlahan. Kajian terkini membuktikan kunyit ialah tumbuhan semulajadi yang mempunyai keajaiban merawat pelbagai penyakit bukan sahaja kanser bahkan kepada penyakit Alzheimer.

Disini diberi 20 sebab mengapa kita perlu menambah kunyit dalam diet kita: 

1) Ia adalah antiseptic semulajadi dan agen antibacterial, berguna dalam merawat jangkitan dari luka dan bakar.
2) Bila dicampur dengan kobis bunga (cauliflower), ia menunjukkan kemampuan menghalang kanser prostate dan menghentikan ketumbuhan kanser prostate yang tersedia ada.
3) Menghalang kanser payudara dari merebak kedalam paru paru dalam ujikaji keatas tikus.
4) Mampu menghalang melanoma dan menyebabkan melanoma yang sedia adan melakukan bunuh diri.
5) Mengurangkan risiko leukemia zaman kanak kanak.
6) Ia adalah penghenyak keracunan hati semulajadi (natural liver detoxifier).
7) Mampu menghalang dan memperlahankan kemajuan penyakit Alzheimer's dengan membuang ketumbuhan amyloyd plaque didalam otak.
8) Dapat menghalang dari tumbuh semula metastases dalam beberapa jenis kanser.
9) Ia adalah anti-inflammatori semulajadi yang amat kuat seperti ubat anti-inflammatory yang lain tanpa meninggalkan kesan sampingan.
10) Ia menunjuk keberkesanannya dalam memperlahankan petumbuhan multiple sclerosis dalam tikus.
11) Ia adalah ubat tahan sakit semula jadi (natural painkiller) dan melawan cox-2.
12) Membantu dalam metabolisma lemak dan dalam penggurusan berat badan.
13) Telah lama digunakan dalam rawatan tradisional Cina sebagai ubat tekanan (depression).
14) Disebabkan nilai perubatan anti-inflammatori, ia adalah rawatan untuk arthritis dan rheumatoid arthritis secara semulajadi.
15) Merangsang kesan ubat chemo paclitaxel dan mengurangkan kesan sampingannya.
16) Kajian yang menjanjikan pemulihan sedang dilakukan keatas kanser pancreatic.
17) 17.Kajian secara positif masih dijalankan keatas kesan kunyit pada “multiple myeloma”.
18) Telah dibuktikan mampu menghentikan tertumbuhnya urat darah baru dalam tumors.
19) Mencepatkan kesembuhan luka dan membantu membina semula kulit yang rosak.
20) Dapat membantu dalam rawatan psoriasis dan lain lain penyakit inflammatory kulit.

KESELAMATAN
Kunyit tidak digalakkan kepada mereka yang mengalami “Batu karang” (gallstones) atau permasalahan hempedu (bile obstruction). Walaupun kunyit kebiasaannya digunakan oleh wanita hamil, ada mustahak mendapat nasihat doctor kerana kunyit merangsangkan pundi kencing.

KUNYIT DAN TEMU

KUNYIT BIASA (Curcuma domestica)


Kunyit sebenarnya berasal dari kawasan Asia Tenggara, Kini tersebar ke seluruh Asia. Bagi masyarakat Melayu perkataan kunyit dikhaskan kepada kunyit biasa atau nama saintifiknya Curcuma domestica sedangkan jenis-jenis lain diberikan nama temu.

Di Malaysia terdapat beberapa spesis kunyit yang liar yang kebanyakannya digunakan sebagai bahan ubatan tradisional. Antaranya ialah temu pauh (Curcuma mangga); temu emas (Curcuma zeodoria); temu putih (Curcuma auriantica); temu hitam (Curcuma aerugtinosa); dan temu lawas atau temu lawak (Curcuma xanthorthiza).

Kalau dilihat sepintas lalu adalah sukar untuk membezakan setiap spesis yang dinyatakan.. secara amnya bentuk dan struktur rumpun rumpun tumbuhan adalah sama. Bagaimanapun, jika diteliti secara terperinci nyatalah setiap spesis itu mempunyai perbezaan-perbezaan terutamanya dari segi daun, bunga, susunan rizom, warna rizom dan aromanya. Curcuma domestica mudah ditanam di negara ini dan sering ditemui dipinggir rumah atau ditanam di dalam pasu oleh masyarakat Melayu. Tumbuhan kunyit merupakan tumbuhan merumpun tahunan. Tingginya lebih kurang satu meter, daunnya lebar, licin dan bertangkai panjang. Bunga kunyit berwarna kuning muda keputihan. Rizomnya (umbi) berwarna kuning tua serta beraroma yang tersendiri.

Daripada analisis kimia rizom kunyit, sebatian-sebatian kimia yang dikenal pasti ialah curcumin yang memberikan warna kuning, tumereon, zingiberin, dan minyak pati yang terdiri daripada turmerol, fellandren, kamfer, curcumon dan lain-lain lagi.

Kunyit banyak digunakan sebagai bahan ramuan dalam penyediaan ubat tradisional. Perahan air kunyit bersama madu lebah dan minyak lenga digunakan untuk menyembuhkan bengkak hati. Kunyit berserta dengan ramuan-ramuan lain juga digunakan untuk mengubati bengkak gusi, sakit dada dan perut, gangguan haid, dan melancarkan aliran darah. Sebatian kimia dari kunyit juga telah dibuktikan dapat digunakan sebagai ramuan penghalau serangga seperti kumbang beras, anai-anai dan lipas.. Kunyit juga didapati berkesan mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria.

TEMU LAWAK (Curcuma xanthorhiza)


Temu lawak (Curcuma xanthorhiza) merupakan spesis kunyit yang tumbuh liar. Rumpun tumbuhan ini boleh mencapai ketinggian dua meter dan merupakan spesis yang tertinggi dibandingkan dengan spesis-spesis lain. Struktur temu lawak seperti kunyit biasa tetapi tulang daunnya berwarna ungu tua. Bunganya berwarna kuning kemerahan. Rizomnya berwarna oren muda, besar dan panjangnya mencapai 10 cm. Aromanya berbeza daripada kunyit biasa dan rasanya pahit pedas. Sebagai bahan ubatan tradisional, temu lawak digunakan untuk mengubati penyakit hati dan demam kuning. Ia juga merupakan ramuan dalam jamu untuk menyembuhkan demam, sembelit, melancarkan aliran darah, meransang pengeluaran air hempedu, ubat asma, dan sakit perut..

Minyak temu ini digunakan sebagai anti-inflamateri. Perahan air temu lawak juga dapat merangsang pembentukan susu bagi ibu-ibu yang bersalin. Disebabkan kegunaannya begitu meluas, di Indonesia ia boleh diperolehi dalam bentuk tablet di kedai-kedai farmasi dengan beraneka jenama.

TEMU HITAM (Curcuma aeruginosa)


Temu hitam merupakan spesis kunyit yang hidup liar dan boleh ditemui di Myammar, Indonesia dan Malaysia. Rizomnya yang tua berwarna ungu atau biru tua, sementara rizom yang muda berwarna biru kehitaman. Rasanya pahit dan pedas. Rumpunnya boleh mencapai ketinggian 1.5 meter. Daunnya berwarna hijau tua dan tulang daunnya berwarna merah keunguan. Rizom temu ini digunakan sebagai ramuan ubatan tradisional.

Contohnya ia digunakan bersama daun lemundi dan madu lebah untuk mengecutkan rahim bagi wanita yang bersalin. Rizomnya juga digunakan sebagai ubat cacing, membangkitkan selera makan bagi kanak-kanak, ia juga digunakan untuk penyakit kulit, pembersihan nifas, dan beberapa penyakit jangkitan kulit.

TEMU PUTIH (Curcuma auriantica)


Temu putih juga mempunyai struktur rumpun yang hampir sama dengan temu lawak. Yang membezakannya ialah rizomnya yang besar dan berwarna putih. Spesis ini sukar ditemui di Malaysia tetapi banyak terdapat di Jawa secara liar. Rizomnya berasa pahit. Rizomnya dijadikan ramuan dalam ubatan.

Air perahan rizom digunakan untuk membuang angin dalam perut dan merangsang pengeluaran air hempedu. Ia juga digunakan sebagai bahan ramuan untuk mengibati usus berdarah (najid berdarah). Tepung temu putih digunakan untuk membuang lemak daripada perut dan mengubati penyakit keputihan.

TEMU PAUH ( Curcuma mangga )


Temu puah atau kunyit mangga (Curcuma mangga Val. et Zip., kaya dengan kandungan kimia seperti tanin, kurkumin, amilum, gula, minyak asiri, damar, saponin, flavonoid, dan protein toksis yang dapat menghambat perkembangbiakan sel kanser. Kunyit puah jenis temu mangga ini rimpangnya mampunyai bau khas seperti mangga kueni. Tanaman ini banyak dimanfaatkan rimpangnya. Mempunyai khasiat antipiretik (penurun panas), antitoksik (menangkal racun), laksatif (pencahar), dan antioksidan. Khasiat kunyit putih dari temu mangga ini diantaranya, mengatasi penyakit kanser, sakit perut, mengecutkan rahim sesudah bersalinan, menyempitkan organ kewanitaan, mengurangi lemak perut, menambah nafsu makan, menguatkan syahwat, mengatasi gatal-gatal pada vagina, gatal-gatal (pruiritis), luka, sesak napas (asma), radang saluran napas (bronkitis), demam, kembung dan masuk angin.

TEMU EMAS ( Curcuma zeodoria ),


Pokok kunyit Emas atau juga dikenali sebagai Temu kuning merupakan sejenis kunyit dimana batangnya merah-kuning seperti emas, bersifat amat panas

Kandungan

i) Minyak Zedoary (Volatile oil), 0.25 - 0.665%-cineol, camphene, zingiberene, borneol, barus (camphor), curcumin, zedoarin; getah; Kanji; resin.
ii) Kelembapan, 83.22%; jumlah abuk (total ash), 6.64%; acid insoluble ash, 0.64%; Bahan pelarut alchohol, 15.53%, Bahan pelarut dalam air, 18.96%; gula, 12.51% dan kanji 15.70%.

Khasiat dan kegunaan

1. Penguat Urat
2. Tahan gigi
3. Tahan telinga (tidak cepat pekak)
4. Pemulihan kesihatan
5. Rawatan kulit.
6. Minuman sebagai tonik selepas bersalin

CARA:
Dengan cara dikering, direbus dan diminum secara teratur

PHYTOCHEMICAL

Kunyit mengandungi senyawa yang berkhasiat obat, yang disebut kurkuminoid yang terdiri dari kurkumin , desmetoksikumin sebanyak 10% dan bisdesmetoksikurkumin sebanyak 1-5% dan zat- zat bermanfaat lainnya seperti minyak atsiri yang terdiri dari Keton sesquiterpen, turmeron, tumeon 60%, Zingiberen 25%, felandren , sabinen , borneol dan sineil. Kunyit juga mengandungi Lemak sebanyak 1 -3%, Karbohidrat sebanyak 3%, Protein 30%, Pati 8%, Vitamin C 45-55%, dan garam-garam mineral, yaitu zat besi, fosfor, dan kalsium.


Kerajaan Curcuma 

Suatu kerajaan kecil yang sering kali tidak dipedulikan. Padahal di kerajaan ini terdapat suatu harta tersembunyi yang memiliki nilai tak ternilai untuk zaman edan ini yaitu bahan alami untuk mengatasi berbagai penyakit seperti virus HIV, jantung, pembuluh darah, otak syaraf, depresi. Kerajaan Curcuma adalah kerajaan dari suku Zingiberaceae yang terbahagi atas tiga bahagian yaitu Jiang Huang, Yu Jin, dan E Zhu yang memiliki tugas untuk mengembangkan bahan alami tersebut.

Jiang Huang memiliki rasa pedas dan sifat hangat; berhubungan dengan meridian hati dan limpa. Khasiat untuk anti rumatik, analgesik, fibriolitik, anti virus, obat sesak nafas, sakit lambung, nyeri, haid, luka memar, kulit kering, kanser hati, kanser kulit. Pendukung bahagian ini diantara lain Curcuma domestika (temu kunyit merah), Curcuma alba (temu kunyit putih).

Yu Jin memiliki rasa pahit, sifat sejuk agak dingin; berhubungan dengan meridian hati, hempedu, jantung dan paru. Khasiat untuk karminatif stomakik, kolagog, laktagog, spasimolitik, anti piretik, analgesik, anti virus, anti inflamasi, obat sembelit, bawasir, cirit birit, sesak nafas, sakit perut, lambung, penyakit kuning, batu hempedu, sawang (epilepsi), kejiwaan, hamil, kanser hati, otak dan payudara. Pendukung bahagian ini antara lain Curcuma Xanthorriza (temulawak), Curcuma petiolata (temu putri), Curcuma aromatica (temu wangi).

E Zhu memiliki rasa pahit, sifat hangat; berhubungan dengan meridian hati, limpa. Khasiat untuk karminatif, fibriolitik, emenagog, stomakik, ekspetoran, anti rumatik, anti inflamasi, obat kulit kering, cacing, sakit dada, perut, asma, luka memar, kelainan haid, tumor, kanser rahim, rongga perut, kulit, tenggorokan, dll. Pendukung bahagian ini adalah Curcuma zeodaria (temu putih), Curcuma aeruginosa (temu hitam), Curcuma phaeocaulis (temu biru), Curcuma mangga (temu mangga), Curcuma purpurancens (temu tis), Curcuma heyneana (temu giring), Curcuma solonensis (temu glenyeh), Curcuma euchroma (temu batok), Curcuma aurantiaca (temu blobo). Curcuma mangga digunakan untuk pengecutan rahim dan Curcuma heyneana sebagai bahan kosmetik. Suatu yang kurang jelas ialah, apakan Curcuma mangga adalah Curcuma amada yang mana dikatakan sebagai obat pencegah HIV?.

Inilah sebahagian dari kerajaan Curcuma yang tersebar di seluruh dunia yang mana kebanyakan pendukung bahagian tersebut ada di Malaysia, meskipun pengembangannya masih lebih maju di negara luar.














  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Sarah said...

salam, boleh tahu nama lain utk curcuma comosa?

weee said...

salam..thx for the info...sy nk tnya, ape beza curcuma zedoaria and kaempferia rotunda? sesetengah cakap kaempferia rotunda adalah kunyit putih, tp ade jugak cakap curcuma zedoaria known as temu putih? sekiranya dapat membantu menjawab soalan ini, tlg emel kpd faiqah2@gmail.com

Anonymous said...

diaorang ni takan dapat jawap sebab semua artikel ni ditiru 100% dari artikel indonesia.....buat malu je kamu ni

Post a Comment