ASPARAGUS DAN KESIHATAN

Asparagus officinalis F. Liliaceae

Nama Latin : Asparagus racemosus 

Nama Botanikal : Asparagus racemosus

Bahagian Kegunaan Dalam Ubatan : Akar

Kegunaan : Modified roots are aphrodisiac galactagogane, immunomodulatory, anti-dysenteric, energetic.

Nama Lain : Satavar, Satimuli (India), Sparrow Grass, Sperage, wild asparagus, tian dong (Cina : 天冬 or 天門冬), no mai farang (Thai: หน่อไม้ฝรั่ง), măng tây (Vietnam)

Vitamins: A, B, folic acid, C, E

Kandungan: Minyak Pelbagai (volatile oil), flavonoid, saponin, tannin, asparagin, damar, gam, glikosida pahit dan steroid, albumen, coniferin, vanillin, tyrosin, gula, arginin, asparagose, asid chelindonic, protein, serat.

Minerals: kalsium, besi, fosforus, kalium, natrium, zink, selenium, iodin, magnesium, mangan, belerang, silikon, florine.

Actions: Ubat cuci perut (aperient),, diuretik, Pengeluar peluh (diaphoretic), antispasmodic, antiinflammatory, tonik, julap (laxative), ubat pelali (sedative), yg membida rasa sakit (demulcent), Perangsang (aphrodisiac), Pemakanan (nutritive)


Sejarah : Telah melebihi 20,000 tahun, asparagus dijadikan makanan pilihan di daerah Aswan di Mesir. Ia telah digunakan sebagai sayur-sayuran dan ubat-ubatan, mempunyai rasa yang sedap, memiliki ciri-ciri diuretik dan sebagainya.

Asparagus dilukis dalam bentuk gambaran sebagai perhiasan dinding, di Mesir bertarikh 3000 SM. Asparagus juga terkenal di Syria dan Sepanyol semenjak di zaman purba lagi, Orang Yunani dan Rom memakannya segar pada musim menuai dan mengeringkannya untuk kegunaan pada musim sejuk. Orang Roman akan membekukan sayuran ini di puncak Alps yang tinggi, untuk Perayaan Epicurius.


Perkataan "Asparagus" berasal dari klasik Latin, tumbuhan ini dahulunya dikenali sebagai sperage dalam bahasa Inggeris diambil dari perkataan sparagus pada zaman Latin Pertengahan. Istilah ini berasal dari Yunani aspharagos atau asparagos, dan istilah Yunani ini berasal dari Parsi asparag, yang bermaksud "bercambah" atau "tunas" (sprout" or "shoot).


Dalam bahasa Sanskrit India, Asparagus dikenali sebagai shatavari dan ia telah digunakan sebagai sebahagian daripada ubat-ubatan ramuan Ayurveda. Di Thailand dikenali sebagai No farang mai bererti "pucuk buluh Eropah”, dan dalam bahasa Vietnam sebagai Tay mang yang bermaksud "pucuk buluh Barat ". Asparagus hijau banyak digunakan dalam masakan Thai.


Pengaruh Keatas Air kencing 

Pengaruh pemakan Asparagus keatas air kencing  telah lama diperhatikan: 

"Asparagus menyebabkan air kencing menjadi kotor dan berbau." (Treatise Semua Isih Foods, Louis Lemery, 1702)


"Asparagus ... memberi kesan bau busuk kepada air kencing (terutama yang memakan bahagian berwarna putih). Pakar berpendapat Asparagus tidak mesra buah pinggang.

Kimia


Dedaun Asparagus bertukar menjadi kuning terang pada musim luruh
Sebatian tertentu didalam asparagus adalah metabolisma (metabolized), yang meyebabkan air kencing menghasilkan bauan tersendiri disebabkan kandungan pelbagai produk degradasi yang mengandungi sulfur, termasuk thiols thioesters dan ammonia.


Sebatian organik meruap yang bertanggungjawab menyebabkan air kencing berbau ialah: 

Methanethiol
Dimethyl sulfide
Dimethyl disulfide
bis (methylthio) metana
dimethyl sulfoxide
dimethyl sulfone

Secara umumnya, nombor satu dan dua lah yang paling tengik masam, manakala dua nombor terakhir (sulfur dioksidakan) memberi aroma manis. Campuran sebatian ini membentuk " bau air kencing asparagus ".


Masalah air kencing berbau ini mula disiasat pada tahun 1891 oleh Marceli Nencki, yang mengaitkan bau terhidu dengan methanethiol. Sebatian-sebatian ini berasal dari asparagus sebagai asid asparagusic dan perbezaan tindak balas (derivatives), kerana ini satu-satunya sebatian yang mengandungi sulfur yang unik untuk asparagus dan Kerana ialebih mudah terdapat dalam asparagus muda, ini selaras dengan pemerhatian bahawa bau yang lebih ketara datang dari selepas memakan asparagus muda. Mekanisme biologi bagi penghasilan sebatian ini adalah kurang jelas. Bau air kencing asparagus amat ketara bermula 15 – 30 minit setelah pengambilan.


Akar Asparagus mengandungi inulin dan beberapa frukto-oligosaccharides. Dua keutamaan glycoside pahit, officinalisins I dan II, telah diasingkan daripada akar kering menghasilkan 0,12% dan 0,075%. Komponen akar yang lain ialah beta-Sitosterol, glikosida steroid (asparagosides A hingga I, dalam susunan kekutuban meningkatkan), dan steroidal saponins.


Pucuk (shoots) mempunyai beberapa sulfur yang mengandungi asid (asparagusic, dihydroasparagusic, dan S-acetyldihydroasparagusic); alfa-amino-dimetil-gamma-butyrothetin, satu keutamaan glycoside pahit berbeza dari di akar; flavonoid (rutin, quercetin, dan kaempferol); serta asparagine, arginin, tyrosine, sarsasapogenin, beta-Sitosterol, asid succinic, dan gula. Asid Asparagusic, yang ditemui dalam akar, dan perbezaan tindak balas (derivatives) bagi perencat pertumbuhan tumbuh-tumbuhan dan memiliki sifat-sifat parasit kimia (nematocidal). Fitoestrogen, termasuk daidzein isoflavon dan lignin, telah diterangkan, serta p-hydroxybenzoic, p-coumaric gentisic, dan asid ferulic fenol. Biji benih Asparagus mengandungi kuantiti natrium hidroksida larut polisakarida yang terdiri daripada rantaian linear beta glukosa dan beta-mannose dalam nisbah 01:01, hingga dikaitkan dengan alpha-galaktosa sebagai kumpulan terminal. Biji benih juga mengandungi protein ribosome-inactivating, dalam kepekatan hingga 400 mg setiap 100 g bermula bahan. Ini protein, dengan berat molekul kira-kira 30,000, mempunyai mata isoelectric alkali dan menghalang sintesis protein dalam ujian lysate reticulocyte arnab.


Batang Asparagus mengandungi beberapa kalori, lemak, atau kolesterol dan merupakan sumber baik serat, kalium, rutin, dan sejumlah folat. Pembentukkan folat (Conjugates folat), dehydrogenase asparagusate I dan II, serta dehydrogenase lipoyl juga telah diterangkan. Batang mungkin mengandungi sisa-sisa permetrin racun serangga dan racun rumpai lain.


Kegunaan Sebagai Perubatan
Akar asparagus banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, berikutan perancana rawatan (regimen) pemprosesan dan pengeringan. Ia digunakan sebagai anodyne, afrodisiak dan galactogogue.


Asparagus (Shatavari) dianggap sebagai tonik utama rawatan Ayurveda meremajakan wanita untuk kesihatan dan daya hidup secara keseluruhan. Kesan penampilan penerima-pakai (adaptogenic) Asparagus mungkin disebabkan kepekatan saponin, yang dikenali sebagai Shatavarins. Dalam bahasa Sanskrit, Shatavari bermaksud "Wanita yang mempunyai seratus suami."


Penggunaan asparagus direkodkan sebelum zaman Nabi Isa a.s. lagi. Dalam abad pertama, Pliny menulis bahawa, 'asparagus, dari semua tumbuh-tumbuhan taman, amat dipuji dan dititik beratkan'. Nama spesies botani, 'Officinalis', menunjukkan pengiktirafan diberi sebagai herba terapeutik rasmi. Herba ini telah dinilaikan sebagai teramat berharga dan ditetapkan (prescribed) sebagai merangsang dan menguatkan fungsi buah pinggang.


Memakan sulur segarAsparagus ( asparagus spear), atau Juiced sulurnya, memberi tindakan diuretik yang kuat. Ini membantu membersihkan dan memulihkan buah pinggang, pundi kencing dan melegakan pembengkakan (edema) terutamanya yang timbul dari kesesakan di sekitar jantung.

Keberkesanan tindakan ini mungkin dirasai secara hiduan bau-bauan yang kuat dan warna air kencing dari metabolisme badan, mempercepatkan perkumuhan bahan buangan. Herba ini juga amat berguna kepada mereka yang kesakitan, bengkak sendi dan gout kerana ia membantumenghancurkan pengempulan asid urik dan pembinaan kolesterol dalam salur darah. Asparagus telah lama dianggap sebagai makanan perangsang seksual (aphrodisiac) dalam pelbagai budaya, dan terdapat beberapa kebenaran saintifik di sebalik kepercayaan ini, sebagaimana diketahui Asparagus mengandungi sebatian yang dapat merangsang pengeluaran hormon seks.


Asparagus amat beralkali kepada badan. Dr. Theodore Baroody, dalam buku maklumat beliau menulis, 'Alkali atau mati' (‘Alkalise or die’) "Asparagus adalah amat kuat dalam menurunkan asid, dan ia terkenal sebagai terapi kanser. Kandungan tinggi ammonia dalam Asparagus secara sinisnya dikatakan dapat menghempas ke kealkalian dalam tempoh masa yang singkat" .


Kegunaan Lain Termasuk:

Tidak dapat tidur,
Keseimbangan hormon wanita dan untuk membantu sistem pembiakan, menggalakkan kesuburan,
melegakan ketidak selesaan ketika haid dan meningkatkan susu ibu bagi ibu-ibu yang meyusu.
Ia digunakan untuk penyakit-penyakit pernafasan dan untuk menguatkan paru-paru.
tuberculosis,
AIDS,
Keletihan yang kronik,
Sakit belakang,
Keletihan dari bersukan,
Artritis,
Reumatisme,
Gout,
Sciatica,
Batuk,
Menguatkan tulang dan sum-sum,
Pendarahan,
Sakit perut,
Batu karang,
Kekejangan,
Sawan,
Hempedu dan penyakit hati,
Membantu penurunan berat badan,
Tekanan dan ketegangan saraf,
Cacing usus,
Demam kuning,
Penyakit kulit
Mencerahkan penglihatan.


Resipi herba lama mencadangkan ianya direndam sehingga hancur (macerating) asparagus didalam wain putih, kemudian digunakan sebagai pelulut urut, gosokkannya ke urat paha dan belakang. Penyelidikan saintifik mendapati bahawa asparagus mengandungi bahan yang boleh memecahkan kristal oxalate. Asparagus, sebagai sumber serat yang terbaik, baik sebagai berus untuk usus disamping bertindak sebagai julap yang merangsangkan usus.


Asparagus dan kanser

Asparagus adalah sayur-sayuran yang sangat rendah lemak tepu, kolesterol dan mempunyai kandungan serat yang sangat tinggi, asid folik, kalium dan pelbagai vitamin. Ia juga mempunyai indeks glisemik yang minimum, yang membuat ia amat berguna untuk orang yang mengidap penyakit kencing manis.


Asparagus adalah satu-satunya sayuran- yang mengandungi Glutathione. Ia adalah antioksida yang sama seperti yang dijumpai didalam tubuh badan dan dikenali dapat melawan penyakit-penyakit seperti kanser dan Alzheimer. Adalah tidak tepat Kita mengatakan asparagus boleh menyembuh kanser, tetapi ia dapat membantu menghasilkan tahap Glutathione dan membantu membersihkan toksin. Terdapat laporan yang terus menyokong bahawa penggunaan asparagus telah membantu dalam menyembuh pelbagai jenis kanser seperti kanser kelenjar limpa, kanser pundi kencing, kanser paru-paru dan juga kanser kulit. Laporan ini, bagaimanapun hanya berdasarkan kepada dakwaan tertentu dan yang mana tiada kepastian yang sahih untuk disokong sepenuhnya. Apapun sebab sebenarnya untuk menggunakan asparagus dalam rawatan adalah kerana kehadiran antioksidanya.


Perkataan 'Kanser' itu sendiri menyeramkan. Ini kerana sembuh dari penyakit itu masih belum diiktiraf sepenuhnya. Walaupun ramai yang telah sembuh setelah dikesan terdapat penyakit kanser, namun alasan yang tepat untuk kemandirian tidak diketahui. Ada yang berjaya melaluinya secara ajaib iaitu secara semula jadi, seperti penggunaan asparagus. Terdapat khabar angin berkaitan dengan kanser dan asparagus. Banyak khabar angin mengatakan asparagus mempunyai kebolehan mengubati kanser, dan telah berfungsi dengan berkesan untuk menyelamatkan nyawa yang tidak terkira banyaknya. Ia satu ketepatan bahawa asparagus boleh meningkatkan pengeluaran Glutathione, yang mana, boleh membantu mengurangkan pertumbuhan sel-sel abnormal kanser. Jika ini benar, maka banyak yang boleh dilakukan untuk merawat atau mengubati kanser.Untuk rawatan, asparagus perlu dimasak terlebih dahulu sebelum digunakan, masukkan asparagus yang telah dimasak ke dalam pengisar dan dikisar menjadikan puri kemudian simpan didalam peti sejuk. Berikan kepada pesakit 4 sudu makan dua kali sehari, pagi dan petang. Kebiasaannya Pesakit akan menunjukkan perubahan dalam masa 2-4 minggu. Ia boleh dicairkan didalam air dan digunakan sebagai minuman yang sejuk atau panas. Sukatan yang disyorkan ini adalah berdasarkan pada pengalaman, pengambilan yang lebih juga tidak mendatangkan kemudaratan dan mungkin diperlukan dalam sesetengah kes.


Menurut pengalaman seorang ahli biokimia, beliau telah membuat satu kajian menyeluruh keatas kanser, dan jenis penawar yang dicadangkan. Hasilnya, beliau yakin bahawa asparagus lebih sesuai dengan teori-teori terbaru tentang kanser. Asparagus mengandungi bekalan protein yang baik yang disebut histones, yang dipercayai aktif dalam mengawal pertumbuhan sel. Atas sebab itu, beliau percaya asparagus boleh dikatakan mengandungi bahan yang dipanggil pertumbuhan sel ke peringkat asal. Institut Kanser Kebangsaan Amerika telah melaporkan, bahawa asparagus adalah makanan tertinggi diuji mengandungi glutathione, yang dianggap salah satu anticarcinogens dan antioksidan yang paling penting.


Penggunaan terapeutik:


• Asparagus (Shatavari) didapati berfaedah dalam rawatan pemulihan, kanser (digunakan untuk menguatkan pesakit selepas kimoterapi), batuk, cirit-birit, dehidrasi, disentri, demam yang kronik, bronkitis, otot kejang hyperacidity, herpes, mati pucuk, kemandulan, AIDS, paru-paru bernanah, putus haid, sakit sendi, kekakuan sendi, dan ulser perut.

• herba ini juga digunakan untuk meningkatkan susu bagi Ibu yang meyusu, dan membantu dalam penyucian darah, merawat ketidakseimbangan hormon di kalangan wanita dan menyuburkan ovum.
• herba ayurveda juga menggunakan asparagus dalam merawat gangguan gastrousus dan digunakan dalam pembersihan dan penyembuhan luka.
• Asparagus juga dikenali kerana sifat meremajakan (rejuvenative) dan berguna dalam merawat kemandulan, dalam erti kata lain dikenali sebagai "suami ratus". Ia dianggap sebagai ubat rawatan kewanitaan terpenting dalam rawatan ayurveda.
• Asparagus diuretik, antispasmodic, merangsangkan (afrodisiak) dan berkhasiat tonik.


Penggunaan


Asparagus
Nilai-nilai per 100 g (3.5 oz)
Tenaga: 85 kJ (20 kcal)
Karbohidrat: 3,88 g
- Gula: 1,88 g
- Serat makanan: 2,1 g
Lemak: 0,12 g
Protein: 2,20 g
Thiamine (vit. B1): 0,143 mg (12%)
Riboflavin (vit. B2): 0,141 mg (12%)
Niacin (vit. B3): 0,978 mg (7%)
Asid Pantothenic (B5): 0,274 mg (5%)
Vitamin B6: 0,091 mg (7%)
Folat (vit. B9): 52 μg (13%)
Vitamin C: 5,6 mg (7%)
Vitamin E: 1,1 mg (7%)
Vitamin K: 41,6 μg(40%)
Kalsium: 24 mg (2%)
Besi: 2,14 mg (16%)
Magnesium: 14 mg (4%)
Mangan: 0.2 mg (10%)
Fosforus: 52 mg (7%)
Kalium: 202 mg (4%)
Zink: 0,54 mg (6%)

Peratusan ini berbanding dengan cadangan Amerika Syarikat untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database


Pada kebiasaannya hanya pucuk asparagus muda dimakan: sekali tunas mula mengembang ("ferning"), pucuknya segera berubah menjadi keras.
Asparagus rendah pada kalori dan sangat rendah pada natrium. Ia merupakan sumber vitamin B6, kalsium, magnesium, zink dan sumber terbaik diet berserat, protein, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, thiamin, riboflavin, rutin, niasin, asid folik, besi , fosforus, kalium, tembaga, mangan dan selenium, begitu juga dengan kromium, mineral surih yang meningkatkan keupayaan insulin untuk mengangkut glukosa dari saluran darah ke dalam sel-sel. Asid amino asparagine mendapat namanya daripada asparagus, kerana tumbuhan asparagus kaya dengan galian. Asparagus juga boleh dijerukkan dan disimpan selama beberapa tahun.


Ketebalan batang menunjukkan umur tumbuhan, lebih tua, lebih tebal batangnya seperti kayu, dengan mengupas kulit pada pangkal dapat membuang lapisan yang tebal. Asparagus yang dibuang kulit lebih mudah dan cepat direbus. Bahagian bawah asparagus sering mengandungi pasir dan kotoran, pembersihan teliti umumnya dinasihatkan dalam masakan.


Ubat-ubatan

“Galen” doktor pada abad kedua menyifatkan asparagus sebagai "pembersihan dan pemulihan".


Kajian pemakanan telah menunjukkan asparagus adalah sumber kalori rendah folat dan kalium. Batangnya tinggi dengan antioksidan. "Asparagus menyediakan nutrien penting: enam kuntum bunga mengandungi kira-kira 135 mikrogram (μg) folat, hampir separuh dari RDI orang dewasa (Penggambilan harian yang disyorkan), 20 miligram kalium, Penyelidikan menunjukkan folat adalah kunci utama dalam menentukan penggunaan secara normal asid amino dalam sel badan (taming homocysteine), bahan terbabit dalam penyakit jantung. Folat juga teramat penting bagi wanita hamil, kerana ia melindungi kecacatan tiub neural bayi. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang meninggal dunia di sebabkan dari Penyakit Alzheimer mempunyai tahap folat yang teramat rendah sekali. Beberapa kajian menunjukkan mengambil kalium yang banyak dapat mengurangkan kehilangan kalsium dalam badan.

Terutamanya asparagus hijau adalah sumber terbaik vitamin C. Vitamin C dapat membantu tubuh menghasilkan dan mengekalkan kolagen, struktur komponen protein utama perantara tisu-tisu tubuh.


"Asparagus telah lama diiktiraf kerana ciri-ciri perubatan," tulis D. Onstad, pengarang Makanan Whole Foods Companion: A Guide for Adventurous Cooks, Curious Shoppers and Lovers of Natural Foods. ". "Asparagus mengandungi bahan-bahan yang bertindak sebagai bahan diuretik, meneutralkan ammonia yang menjadikan kita letih, dan melindungi saluran darah yang kecil daripada pecah. Kandungan serat menjadikannya ubat julap."


Air masakan asparagus dapat membantu membersihkan calar-calar di muka jika digunakan untuk membasuh muka pagi dan malam. Dari John Heinerman, "Ensiklopedia baru Heinerman, buah-buahan dan sayur-sayuran": "asparagus yang telah dimasak bersama jus berairnya adalah sangat baik, membantu menghancurkan simpanan asid urik berlebihan (yang menyebabkan gout), serta mendorong membuang air kecil bagi yang menghadapi masalah susah membuang air. Asparagus juga amat berguna dalam kes-kes tekanan darah tinggi di mana jumlah natrium dalam darah jauh melebihi dari kalium. Asparagus yang telah dimasak juga memudahkan pembuangan air besar. "


Sukatan Asparagus

Terdapat kekurangan bukti klinikal dalam memberi panduan sukatan pengambilan asparagus. Akar asparagus kering 200 mg serbuk dan daun pasli kering 200 mg per tablet atau maksimum sebanyak 2.4 g setiap hari dalam sukatan berbahagi terkandung dalam penyediaan kombinasi pasli telah dinilai berkesan untuk antihipertensi, bagaimanapun sebab kesan sampingannya menyebabkan peserta menarik diri dari kajian.


Penyediaan

 

Sebelum memasak, buang kulit lapisan tebal bahagian pangkal (bahagian ini boleh dimasak soup). Basuh bersih dengan air, buang segala kotoran dari pasir dan tanah.


Step 1: Memotong bahagian pangkal asparagus.


Step 2: Membuang kulit keras dibahagian pangkal asparagus.


Step 3: Mengikat segengam asparagus dengan benang.


Step 4: Memasukkan asparagus kedalam periuk.


NOTA:
Ada pakar mengesyorkan memakan sekilo Asparagus (sama ada secara memasak atau dikisar atau diperah keluar jus air nya) dalam sehari selama 41 hari. Pada akhir tempoh tersebut sel sel baru akan tumbuh menggantikan sel lama dan InshaAllah sistem pertahanan dalaman dan segala sistem tubuh badan akan berfungsi seperti tidak pernah mengalami kerosakan atau kecacatan. Badan akan merasa muda dan penuh tenaga lagi cergas.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment