DELIMA DAN NILAI PERUBATAN

Buah dengan Sifat Peyembuhan, pencegahan dan Lain-lain Kegunaan.


“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” – Al-An’am (6:99)

PENGENALAN
Mengikut kepercayaan kuno, pokok delima, dipercayai berasal dari Taman Syurga dan sebutir dari benihnya terjatuh kebumi. Ia telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional oleh pelbagai bangsa dan budaya. Orang Babilona menganggap biji benih buah delima sebagai ajen kebangkitan semula, orang Parsi percaya biji delima mempunyai kekebalan dan dapat memberi kekebalan dimedan peperangan.
Delima yang berasal dari negara Iran dikenali sebagai Pinica granatum dalam istilah botani juga didapati di India, Afghanistan dan Syria. Pada zaman Nabi Musa a.s lagi, buah delima yang bermutu sudah ditanam di Palestin dan Lebanon. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah. Manakala dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima melambangkan panjang umur menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.
Delima telah disebut sebanyak tiga kali didalam Al-Quran dan didalam Hadis Nabi s.a.w. telah bersabda beberapa perkara berkenaan delima dan manafaatnya kepada umat manusia. Namun, dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141.
Delima telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kaum Yahudi semenjak era alkitabiah (biblical). Dikatakan apabila Nabi Musa a.s. menghantar perisik untuk meninjau tanah yang dijanjikan (Promised Land), mereka kembali membawa buah delima dan buah-buahan lain sebagai bukti kesuburan tanah dan limpah kurnianya.
Setelah meninggalkan bumi Mesir, Musa dan kaum Bani Israel tiba ke tanah-tanah (di negeri lain) yang telah diberkati oleh tujuh jenis tanaman  "gandum, barli, anggur, buah ara (Tinn), delima, zaitun, dan madu "( Deuteronomy 8:8 [5]).
Delima amat penting bagi kaum Israel, mereka mengembara di sekitar Gurun Zin yang tandus, mengadu bahawa sekurang kurangnya mereka semasa di Mesir dapat menikmati " ... bijian dan pokok ara dan anggur dan delima ... "(Bilangan 20:05) [5].


Rahsia Penciptaan Buah Delima

Komposisi buah Delima
Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? Apakah keistimewaan di sebalik sebiji buah delima?

Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipis yang kelihatan seperti bukit.Setiap biji buah tersebut tersusun kemas seakan dilakukan oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dirangkumi dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut. Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit.. Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus.
Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.

Ternyata buah delima mempunyai banyak manfaat untuk manusia sama ada sebagai buah- buahan mahupun dijadikan sebagai ubat penawar. Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan lembap, oleh sebab itu ia amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru- paru kerana ia akan melegakan batuk. Sepertimana sabda daripada Nabi Muhammad S.A.W daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk merawat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.

Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan bahagian pokok delima banyak kegunaan dan faedahnya. Dan ini telah diakui dalam perubatan melayu seperti ramuan jamu daripada pokok delima sebagai ubat cacing. Ramuan ini sebenarnya sudah lama diamalkan oleh masyarakat tradisional melayu. Cuma yang mungkin, ilmu perubatan Melayu tradisional ini tidak terus diamalkan dan tidak langsung sampai kepada generasi baru sekarang dan ia seolah- olah dibiarkan begitu sahaja. Bahagian kulit buah delima pula mengandungi sejenis alkaloid yang boleh mengawal beberapa cenis cacing seperti cacing pita yang mendiami perut manusia. Rasanya yang pahit tidak sesuai untuk dimakan tidak seperti bijinya yang manis, tetapi manfaat daripada rasa pahit tersebut ialah dapat menghapuskan cacing pita dalam perut manusia. Kulitnya yang tebal pula bertanggungjawab melindungi buah delima supaya dapat disimpan dengan mutu yang baik. Jika diselusuri faedah dan kepentingan kulit serta batang buah delima, ia dapat digunakan untuk melembut dan menguningkan kulit lembu dan kambing dalam industri barangan kulit di Morocco dan Syria. Ini kerana kulitnya mengandungi punicotannic acid yang agak tinggi iaitu sebanyak 22%. Manakala bunga buah delima pula mempunyai nilai yang amat tinggi dalam tujuan perubatan kerana ia dapat mengubati pelbagai jenis penyakit.

Justeru, kemanfaatan buah delima tidak dapat disangkal lagi kerana ia bukanlah hanya sekadar sebiji buah yang mengandungi banyak khasiat untuk dimakan tetapi keseluruhan penciptaan pokok buah delima memberi manfaat kepada umat manusia. Sekaligus ia menggambarkan kepada kita, betapa hebatnya kuasa Allah. Renungkanlah dan perhatikanlah, bagaimana dahan tempat buah delima tergantung yang diciptakanNya dengan rapi dan kuat serta tidak gugur buahnya sebelum sampai waktunya. Ini menunjukkan betapa setiap kejadian yang Allah cipta mempunyai rahsia dan keistimewaan tersendiri agar manusia mendapat manfaat dan menilai kurniaan tersebut.

Buah delima (Punica granatum) pokok / buah boleh dibahagikan kepada beberapa petak anatomi:
(1) Benih,
(2) Jus,
(3) Kulit buah,
(4) Daun,
(5) Bunga,
(6) Kulit kayu, dan
(7) Akar.

Tindak balas fitokimia dan farmakologi dari semua komponen Punica granatum mencadangkan pelbagai aplikasi klinikal untuk rawatan dan pencegahan kanser, serta penyakit-penyakit lain yang di mana keradangan kronik dipercayai memainkan peranan penting etiologic.
Bahagian yang boleh dimakan dari buah delima (80% daripada jumlah berat buah) adalah terdiri daripada 80% jus dan biji 20%. Jus segar mengandungi 85% air, jumlah gula 10%, dan 1.5% pektin, asid askorbik dan flavonoid polifenolik.
Dalam jus delima, fruktosa dan glukosa hadir dalam kuantiti yang sama; kalsium adalah 50% daripada kandungan abu dan asas kepada asid amino adalah asid aspartik dan glutamik.
Buah delima adalah sumber yang kaya dengan dua jenis sebatian polifenolik: antosianin seperti delphinidin, cyaniding, dan pelargonidin yang memberikan buah dan jus berwarna merah dan tanin hydrolysable seperti punicalin, pedunculagin, gallgicand ellagin asid ester glukosa yang merangkaum 92% daripada aktiviti antioksida dalam kandungan keseluruhan buah.Mampu larut polifenol dalam jus delima berbeza-beza di antara 0.2% ke 1.0%.
Jus buah delima yang difermantasi, minyak biji perahan tanpa haba dan kulit kupasan buah delima mempunyai sifat antioksida yang tinggi yang jauh lebih banyak daripada wain merah dan teh hijau. Di samping tahap tinggi tanin kaya antioksida dan flavonoid didalam jus dan kupasan, minyak unik yang diperolehi daripada benih hancur dan keringan mengandungi kira-kira 80% daripada asid yang jarang terdapat 18-karbon lemak, atau asid punicic. Benih delima mengandungi gentian mentah, pektin, gula dan steroid estrogen estron, serta fitoestrogen genistein isoflavon dan daidzein, dan phytoestrogen coumestrol, manakala ekstrak kupasan mengandungi tiga sebatian-luteolin estrogenik, quercetin dan kaempferol. Buah delima dianggap sebagai diantara tumbuhan semulajadi yang sedikit yang mengandungi estron.

Nilai perubatan daripada Delima
Kesan anti-atherogenic:
Pengumpulan kolesterol dalam urat makrofaj (macrophages) yang membawa kepada pembentukan sel berbuih lemak (atherosclerosis).  Penyumbang utama pengumpulan kolesterol di dalam sel-sel arteri semasa atherogenesis termasuk: kepekatan kolesterol plasma yang tinggi, peningkatan tekanan oksidatif, penurunan aktiviti paraoxonase serum, pengambilan meningkat lipoprotein atherogenic oleh sel-sel arteri, peningkatan kadar kolesterol esterification macrophage, dan penurunan habis kolesterol dari sel-sel arteri. Delima, yang kaya dengan polifenolik flavonoid, amat ketara mengurangkan tekanan oksidatif dengan menghalang pembentukan lipoprotein teroksida LDL dan peroksidaan lipid macrophage, dan dengan mekanisma ini atherogenesis ini dikurangkan. Selain itu, jus delima dengan mudah menurunkan LDL pengagregatan dan pengekalan (aggregation and retention), meningkat aktiviti paraoxonase serum, persekutuan HDL esterase yang boleh melindungi daripada peroksidaan lipid sebanyak 20%, dan menindas teroksida degradasi LDL dan biosintesis kolesterol dalam makrofaj (macrophages ) yang boleh membawa kepada pengurangan pengumpulan sel kolesterol dan pembentukan sel buih, dengan cara ini ia menghalang kemajuan kecederaan atherosclerotic.

Penyakit Jantung Koronari
Kesan delima dikaji keatas pesakit (n = 45) yang mengidap penyakit jantung koronari dan iskemia miokardium (myocardial ischemia), yang secara rawak dibahagikan kepada dua kumpulan:
Satu kumpulan telah diberikan jus delima (240 ml / d) selama 3 bulan, manakala kumpulan yang kedua diberi minum minuman kandungan kalori yang sama, jumlah, perisa, dan warna.
Peserta menjalani perfusi electrocardiographic-berpagar foton tunggal miokardium pelepasan kiraan tomographic Tc99m scintigraphy tetrofosmin dalan keadaan tenang dan semasa kegelisaan permulaan selama 3 bulan. Selepas 3 bulan, tekanan-iskemia pada kumpulan pengambilan delima menurun, tetapi meningkat bagi kemuplan lain. Maka, pengambilan harian jus delima boleh merubah tekanan iskemia pada pesakit jantung koronari.

Karotid Arteri stenosis (Carotid Artery Stenosis)
Pengambilan jus delima berterusan selama tiga tahun, kepada pesakit atherosclerotic dengan stenosis arteri karotid, mengurangkan ketebalan karotid Intima -media, tekanan darah dan pengoksidaan LDL. Kesan-kesan ini berkait pada ciri-ciri kuat antioksida yang terkandung dalam jus delima.
Tekanan Darah Tinggi (Hypertension)
Pengambilan jus delima (50 ml, 1.5 mmol dari jumlah polyphenols setiap hari, selama 2 minggu oleh pesakit hipertensi menunjukkan susutan 36% dalam serum angiotensin penukar aktiviti enzim (ACE) dan pengurangan 5% dalam tekanan darah sistolik. Ini menunjukkan bahawa jus delima boleh melindungi daripada penyakit-penyakit kardiovaskular yang dikaitkan dengan kesan melarang tekanan oksidatif dan aktiviti ACE serum.
 kencing manis
Pengambilan jus delima (50 ml /hari selama 3 bulan) oleh pesakit kencing manis tidak memburukkan lagi parameter bacaan kencing manis seperti glukos serum, tahap kolesterol dan trigliserida, tetapi menghasilkan kesan-kesan anti-oksidaan pada serum dan makrofaj, yang boleh menyumbang kepada pengecilan daripada pembiakan atherosclerotic pada pesakit. Tambahan pula, bahagian ekstrak dari bunga Punica granatum Linn (Punicaceae) dapat menambah baik hiperglisemia pada pesakit diabetes jenis 2 dan obesiti , dengan menghalang aktiviti usus alfa-glucosidase .
Kesan penggunaan pati jus delima (40g / hari selama 8 minggu) pada profil lipid jenis , keatas pesakit kencing manis (14 wanita, 8 lelaki) dengan hiperlipidemia (jumlah kolesterol atau trigliserida (triglycerides) > atau = 200 mg /dl) telah di nilaikan. Jus delima dengan ketara telah mengurangkan tahap jumlah kolesterol. Kolesterol LDL dan jumlah kolesterol / cholesterol – HDL tidak banyak berubah diperhatikan dalam serum triacylglycerol dan kepekatan HDL-kolesterol kajian ini kecil menunjukkan bahawa penggunaan jus delima bertambah baik beberapa profil lipid dalam pesakit kencing manis.

Penyakit gigi
Gel yang mengandungi ekstrak Centella asiatica dan Punica granatum (delima)  telah diberikan kepada 15 orang pesakit ia berkesan sebagai terapi adjunctive periodontal. Selain itu, gel yang mengandungi ekstrak Punica granatum diberi guna tiga kali sehari selama 15 hari juga berkesan untuk pesakit-pesakit yang menderita candidosis yang berkaitan dengan gigi palsu Vesicular (denture stomatitis).

Kulit
Kasai, et al. Telah menjalankan, percubaan kawalan plasebo secara klinikal menilaikan kesan-kesan perlindungan dan pembaik-pulih ekstrak buah delima yang kaya dengan asid ellagic keatas pigmentasi pada kulit selepas penyinaran sinar ultraungu (UV), menggunakan sukarelawan wanita dalam lingkungan umur 20 hingga ke 40s.
Tigabelas sukarelawanis yang sehat dibahagikan kepada tiga kumpulan secara rawak. Diberi nama kempulan dos tinggi (200 mg/hari asid ellagic), kumpulan dos rendah (100 mg/hari asid ellagic) dan kumpulan kawalan (0 mg/hari asid ellagic: plasebo ). Setiap kempulan menerima 1.5 MEd (erythema dos minimum) sapuan ubat sinaran UV pada bahagian dalam atas lengan kanan, berdasarkan kepada ukuran nilai MEd yang diukur pada semalam hari. Asid ellagic kaya dengan ekstrak buah delima, diberi telan secara lisan, mempunyai kesan pencegahan pigmentasi keatas kulit yang disebabkan dari riadasi UV. Di samping itu, ekstrak jus delima, terutamanya dari kulit delima, mengalak pentumbuhan semula lapisan dalaman (dermis), dan pecahan lipophilic yang disediakan dari benih buah delima menggalakkan pentumbuhan semula sel-sel kulit lapisan luar (epidermis) manusia dalam keadaan makmal.

Osteoporosis
Menurut Mori-Okamoto, et al. dibayangkan bahawa jus delima secara klinikal berkesan pada keadaan tekanan kemurungan dan kehilangan kekuatan tulang dalam sindrom putus haid di kalangan wanita.

Kanser
Jika kematian berdasarkan pada umur, kanser telah mengatasi penyakit jantung sebagai penyebab utama kematian bagi mereka yang lebih muda daripada 85 semenjak 1999. Kadar Kelewatan - larasan berlakunya kestabilan kanser di kalangan lelaki dari tahun 1995 ke tahun 2002, tetapi terus meningkat sebanyak 0.3% setahun dari 1987 hingga ke tahun 2002 kepada wanita. kadar kematian terus menurun untuk 3 jenis kanser biasa kepada lelaki (cabang tenggorok dan paru-paru, kolon dan rektum, dan prostat) dan untuk payudara, kolon,  dan rektum pada wanita. Sebatian Antioksida yang wujud dalam diet pemakanan dianggap sebagai agen penghalang kimo (chemoprevention) kanser dan agen rawatan kimo (chemotherapeutic). Maka penekanan tinggi harus diberi kepada bahan-bahan pemakanan secara semulajadi sebagai agen chemopreventive kanser. Laporan epidemiologi membuktkani peranan olih agen diet dalam kes-kes pelindungan kanser prostat, pundi kencing dan buah pinggang.

Kanser prostat
Kanser prostat adalah masalah kesihatan awam yang utama, merangkumi lebih daripada 184,000 kes baru dan 40,000 kematian yang dianggarkan dalam tahun 2000 sahaja di Amerika Syarikat. Kanser Prostat adalah satu contoh terbaik untuk penghalang kimo (chemoprevention), Kebiasanya ia dikenal-pasti (diagnose) di kalangan warga tua lelaki, dan walaupun kelewatan sederhana dalam ketumbuhan seketul daging lebihan (neoplastic) disebabkan dari punca perubatan (farmakologi) atau pemakanan boleh menyebabkan pengurangan yang besar dalam insiden penyakit klinikal dikesan.
Setakat ini, minuman teh, selenium, vitamin E, lycopene, sayur-sayuran dari keluarga kobis (cruciferous), antiandrogens, dan wain merah telah dianggap sebagai agen potensi menghalang (chemoprevention) kanser prostat atau agen chemotherapeutic.Dalam kajian tahun terkini buah delima masih lagi terus diuji kaji sebagai agen chemoprevention dan rawatan kanser prostat.
Empat bahan kimia tulin – asid ellagic, asid kafeik, asid luteolin dan punicic, semuanya komponen terpenting dalam petak jus (akueus) atau petak berminyak buah delima, setiap satu mewakili kelas kimia yang berlainan, tanpa mengenali aktiviti antikanser, telah diuji sebagai inhibitor berpotensi in vitro serangan ke atas sel-sel kanser manusia PC-3 prostat dalam cerakin yang menggaji sebatian membranes tiruan Matrigel. Semua sebatian dengan ketara menghalang pencerobohan apabila bertindak secara bersendirian.
Kesan bahan buah delima dari ekstrak perahan-tekanan secara sejuk atau benih minyak supergenting (supercritical) CO2 , fermantasi jus polyphenols, dan perikarpa polyphenols pada sel-sel kanser prostat manusia juga dikaji in vitro, menunjukkan bahawa bahan-bahan hasilan - delima mempunyai aktiviti antitumor yang ketara terhadap kanser prostat manusia.

Kesan penggunaan jus delima (sumber utama antioksidan) mengenai perkembangan antigen khusus prostat (PSA) di kalangan lelaki dengan peningkatan PSA disebabkan dari pembedahan atau sinaran readasi dinilai. Pesakit yang dikesan mempunyai PSA > 0.2 dan <5 ng / ml dan Gleason skor

Ia seolah-olah bahawa penggunaan delima boleh membantut perkembangan kanser prostat, memanjangkan jangka hayat serta memperbaiki kualiti hidup pesakit yang menghidap penyakit kanser prostat, dan mempunyai potensi yang kuat sebagai ejen chemopreventive dan mungkin agen terapeutik terhadap karsinoma (carcinoma) prostat.

Kanser Payudara
Di dalam keadaan makmal, ekstrak buah delima dan genistein menunjukkan ketara (dos dan masa bergantung kepada) sitotoksik dan kesan perencatan pertumbuhan sel-sel kanser manusia payudara (MCF-7), menghalang pertumbuhan sel-sel kanser payudara melalui aruhan daripada apoptosis, dengan rawatan kombinasi yang lebih berkesan daripada rawatan tunggal Oleh itu, ia telah dicadangkan bahawa buah delima, yang mempunyai potensi terapeutik chemopreventive dan pembantu, boleh digunakan untuk kanser payudara manusia.

 Kolon
Jus delima menindas isyarat sel radang dalam HT-29 kolon manusia sel selaras kanser.

 Antimikrobial
Di India, pelbagai rempah-ratus telah digunakan secara tradisional sejak zaman dahulu kala, untuk memelihara produk makanan, kerana ia dianggap mempunyai sifat antiseptik dan sifat pembasmi kuman, dari 35 jenis pelbagai rempah -ratus India yang diuji, benih buah delima mempunyai aktiviti antimikrob mujarab terhadap Bacillus subtilis (ATCC 6633), Escherichia coli (ATCC 10536), dan Saccharomyces cerevisiae (ATCC 10536).
Interaksi diantara ekstrak Punica granatum (delima) methanolic dan 5 antibiotik-chloramphenicol, gentamicin, ampicillin, tetracycline dan oxacillin terhadap 30 pencilan klinikal tahanan-methicillin dan sensitif methicillin Staphylococcus aureus menunjukkan bahawa ekstrak buah delima secara mendadak meningkatkan aktiviti semua antibiotik yang diuji,dengan aktiviti sinergi dikesan antara ekstrak buah delima dan antibiotik yang diuji.
Kesan ekstrak buah delima pada pertumbuhan dan pengeluaran enterotoxin Staphylococcus aureus FR1 722 dikaji. Kebarangkalian bakterial ditentukan dengan kaedah pencairan tiub dan penghasilan enterotoxin dinilai dengan menggunakan plates membran-lebih-agar (membrane-over-agar plates ). Pada kepekatan ekstrak rendah (0.01% v / v) pertumbuhan bakteria terbantut, dan pada kepekatan yang lebih tinggi (1% v / v) pertumbuhan bakteria tersingkir, pada 0.05% (v / v) penghasilan kepekatan ekstrak enterotoxin Staphylococcal terhalang. Maka ekstrak buah delima berpotensi sebagai antibakteria dengan keupayaan untuk menyekat pengeluaran enterotoxin Staphylococcal.

Antiviral
Jus punica granatum (Delima) telah disaring untuk mengesan aktiviti  menghalang terhadap HIV-1 IIIB menggunakan CD4 dan CXCR4 sebagai sel penerima. Jus yang terbaik itu juga telah diuji untuk perencatan: jangkitan HIV-1 Bal, mengguna CCR5 sebagai pusat sel pernerima dan bagi mengikat gp120 IIIB dan gp 120  Bal, masing-masing kepada CXCR4 dan CCR5. Untuk membuang komponen perwarna jus, bahan berkesan penjerapan untuk melerai penerima dan makanan lain sedang dikaji. Satu bahan komplek sedang diusahakan bagi perencatan jangkitan utama HIV-1. Keputusan menunjukkan kemasukan perencat HIV-1 dari jus delima melalui kanji. Hasil percantuman mengikat blok kompleks virus  CD4 dan CXCR4/CCR5 dan menghalang jangkitan virus utama kled A ke G dan kumpulan O.
Ekstrak jus (aqueous) dari 21 herba ubatan yang digunakan secara tradisional di selatan tanah besar China telah disaring untuk aktiviti antiviral terhadap kuman jankitan kulit dan saraf (herpes simplex virus) jenis1. Tiga ekstrak dari  Agrimonia pilosa, Pithecellobium clypearia dan Punica granatum, masing-masing, menunjukkan aktiviti anti-HSV-q yang mungkin disumbangkan dari sebatian polifenolik yang terhasil dari dalam ekstrak herba. Ini menunjukkan bahawa buah delima mempunyai aktiviti-aktiviti pelbagai antivirus.

Antihelminthic / antidiarrheal
Penggunaan kulit dan akar buah delima sebagai rawatan jangkitan cacing pita telah disyorkan oleh beberapa penulis perubatan awal Rom, buah delima dianggap sebagai antihelminthic.

KESAN SAMPINGAN
Seorang wanita yang berusia 85 tahun telah terkena penyakit luka luka lidah peringkat permulaan (tongue angioedema)  dari pengambilan buah delima seperti yang dibuktikan semasa cabaran ujian lisan double blind.  Satu lagi kes berkaitan dengan seorang kanak-kanak asma yang berusia 7 tahun, yang bergantung kepada pengambilan  IgE, beberapa minit selepas memakan beberapa butir biji buah delima, menunjukkan keadaan klinikal bronchospasm yang bertindak balas keatas rawatan hidu salbutamol. Selain itu, jus delima boleh meningkatkan risiko rhabdomyolysis semasa rawatan rosuvastatin .
Pengambilan kulit pokok harus digunakan secara berhati-hati, kerana pengambilan melebihi had (overdos) boleh mendatangkan toksik . Kulit pokok mengandungi kepekatan tinggi tanin yang secara teori boleh menjadi toksik kepada hati, begitu juga dengan kulit pokok yang kering, ia juga didapati mengandungi bahan karsinogenik, AflatoksinB-1.
Berhubung kait diantara kanser kerongkong (esophageal) dan buah delima telah diterangkan,  seperti penyakit yang lazim dihadapi oleh penduduk di Mazanderan daerah pesisir Caspian Iran. Kebanyakan wanita hamil di kawasan itu mengamalkan pemakanan memakan makanan tempatan yang dipanggil "majum" atau "majoweh", yang mengandungi campuran biji buah delima, lada hitam, kismis kering dan bawang putih.
Penduduk tempatan disini meyimpan daging dengan menggunakan cara pengeringan matahari dan menyimpan untuk satu tempoh masa yang panjang. Mereka juga suka meminum teh yang sangat panas, dan amat kurang mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran dalam pemakanan. Oleh itu, ia seolah-olah bahawa gabungan pelbagai faktor seperti campuran makanan yang keras dan kasar menyebabkan gatal dan trauma fizikal kepada sel-sel esophageal, dengan meminum teh yang sangat panas juga mengganggu esofagus, meyimpan makanan yang terlalu lama dalam jangka  masa yang panjang, dan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang rendah, semua faktor-faktor ini menjejaskan esofagus dan kemudian membawa kepada pembengkakkan esofagus. Maka adalah tidak mungkin buah delima menyebabkan kanser, kerana buah delima telah terbukti mempunyai sifat-sifat anti-kanser payudara, kanser prostat, kolon dan tumor kulit.

RINGKASAN
Kajian ini menunjukkan bahawa buah delima purba mempunyai pelbagai ciri penting ubat-ubatan yang boleh digunakan dalam pencegahan dan rawatan penyakit. Kesan sampingan buah delima jarang berlaku, termasuk Angioedema, bronchospasm, dan peningkatan risiko rhabdomyolysis semasa rawatan rosuvastatin. Berkenaan dengan penyakit kanser esophageal yang dikesan di Iran, ia merupakan gabungan beberapa faktor, tetapi bukan disebabkan dari buah delima.
Ciri-ciri positif membuat makanan buah delima pilihan yang perlu disertakan dalam pemakanan seharian.
delima adalah dianggap sebagai tonik yang baik untuk jantung.
Ia mengurangkan tekanan sistolik, dan dengan itu mengekalkan tekanan darah di bawah kawalan.
Sebiji buah delima meningkatkan fungsi buah pinggang dan hati, dan digunakan untuk merawat pembesaran limpa. Selain itu, ia membekalkan mineral dan membantu hati untuk menyerap vitamin A daripada makanan.
Kemanisan pelbagai berguna sebagai julap. Rasa pelbagai manis - masam melegakan pedih hulu hati dan radang perut.
antioksida yang terkandung dalam jus minuman meningkatkan imuniti tubuh badan, dan meningkat rintangan pertahanan khas kepada penyakit TB dan kanser. Kajian telah menunjukkan bahawa buah delima boleh digunakan untuk merawat kanser paru-paru, prostrate dan payudara.
jus buah delima juga mempunyai sifat antiseptik, dan berguna dalam mengurangkan demam. Lebih-lebih lagi, ia digunakan untuk penyembuhan luka.
Oleh kerana sifat-sifat astringen, ia juga memberi manfaat dalam rawatan cirit-birit dan disenteri.
jus digunakan sebagai pencernaan dan pembuka selera, dan berguna dalam radang usus (kolitis). Apabila dicampurkan dengan madu, ia boleh mengurangkan loya dan muntah-muntah, khas semasa demam pagi bagi wanita menggandung. Gabungan ini juga digunakan dalam perubatan tradisional bgi meningkat ingatan.

Kegunaan Lain dari Buah Delima
Viagra alamiah — jus buah delima !

a)    Sejumlah doktor dari University of Boston, Amerika, telah melakukan uji kaji dan uji coba khasiat buah delima terhadap rangsangan seksual lelaki. Hasilnya, jus buah delima, terbukti meningkatkan aliran darah menuju penis -- yang tentu saja dapat membantu kaum lelaki yang mengalami masalah seksual.
b)   Kulit buah, daun, bunga, biji dan kulit kayu pokok telah digunakan sebagai ramuan untuk ubat-ubatan semenjak beribu-ribu tahun.

Kulit : boleh digunakan untuk merawat masalah kulit dan mengurangkan gatal-gatal. Kulit buah yang dikeringkan dicampur dengan garam dapat digunakan untuk merawat penyakit gusi dan menguatkan gusi. Air rebusan daripada kulit pokok diminum, berkesan memusnahkan Cacing, kerana sifat alkalinya.

Bunga : bunga yang dikeringkan dan dijadikan tepung boleh digunakan untuk mengurut bahagian gusi bagi mengawal pendarahan.

Biji : biji benih di kisar dijadikan pes digunakan untuk merawat batu buah pinggang dan pundi kencing. Biji yang telah dikeringkan juga merupakan ramuan penting dalam beberapa hidangan seperti pencuci mulut, khususnya di negara-negara Asia.

Petua: buah yang telah dipotong hendaklah dimakan dengan segera, kerana bijinya mudah kehilangan warna dengan cepat.
Buah delima tidak hanya lazat dan menyegarkan, ia juga menggabungkan beberapa manafaat kesihatan. Ia menjaga organ-organ utama seperti jantung, buah pinggang dan hati sihat dan berguna dalam merawat pelbagai keadaan.

Ubat dari Delima (Anar)
Perkataan 'Delima' secara kiasan (literally) bermaksud "epal berbiji banyak". Walaupun mengupas kulit buah ini merumitkan, tapi dengan membebaskan kantung kantung  merah berair dari dalam buah ini akan membuat anda merasa puas dengan usaha yang diberi.
Buah delima tidak mengandungi sebarang lemak, kolesterol, atau natrium. Selain itu ia menyediakan sumber terbaik vitamin C dan serat. Sebiji buah delima mengandungi hampir ratusan kalori. Menurut satu kajian, jika diambil setiap hari dalam satu tempoh masa yang panjang, kekuatan antioksida dalam buah delima dapat membantu memerangi kanser, tekanan darah tinggi, osteoartritis dan juga dapat mencegah pembekuan arteri.

Rawatan dari Rumah Dengan Buah Delima
Berikut adalah cara pengunaan buah sebagai ubat:

1)    Kulit kupasan buah harus dikeringkan, kemudian dikisar halus diambil dalam sukatan 5-10g, dua atau tiga kali sehari jika dalam kes-kes kemasaman tinggi (hyper-acidity), cirit-birit, dan rendah selera.
2)    Serbuk kulit dicampur dengan garam digunakan sebagai ubat gigi
3)    Bagi serangan parasit seperti cacing pita dan lain-lain, merebus akar pokok, 10-20 gm perlu diambil diikuti dengan satu pencahar (purgative).
4)    Buah ini juga bagus untuk batuk kering
5)    Pengambilan jus segar melegakan gangguan kencing.
6)    Masukan buah ini kedalam pengambilan makanan apabila anda demam.
7)    jus buah ini boleh digunakan sebagai pencuci luka dan ulser.
8)    Bagi jangkitan tekak dan bahagian dalaman mulut, dikumur kumur dengan air rebusan kulit buah dapat membantu melegakan sakitan.
 Cacing
a)    Dibasuh 7 gram akar delima yang telah dikeringkan, lalu dikacip seperlunya. Rebus dengan satu gelas air selama 15 menit. Setelah sejuk, saring dan minum airnya sekaligus.
b)    Direbus kulit keringnya dan serbuk biji pinang (masing-masing 15 gram) dengan tiga gelas air bersih. Didihkan perlahan-lahan selama satu jam. Setelah sejuk, saring dan minum sekaligus sebelum sarapan pagi.
c)    Masukkan satu sudu besar biji buah delima kering ke dalam segelas jus nanas yang belum terlalu masak (separuh masak). Gaul merata, minum sewaktu perut kosong.

Radang gusi
Basuh bunga delima tujuh kuntum dengan air bersih, lalu rebus dengan segelas air bersih sehingga mendidih. Setelah sejuk saring dan gunakan untuk kumur-kumur.

Pendarahan
Rebus bunga delima (20 g) dengan tiga gelas air bersih sehingga tinggal separuh.
Minum air rebusan dua kali sehari, masing-masing tiga perempat gelas.

Luka
Campurkan serbuk kulit buah atau bunga secukupnya dengan minyak gamat. Gaul merata, lalu sapukan pada bagian yang luka.

Ulser Mulut
Ambil dua buah delima segar yang masak. Keluarkan isinya, lalu tumbuk sampai hancur. Tambahkan satu gelas air sambil digaul merata, lalu saring. Gunakan airnya untuk berkumur, lalu telan. Lakukan 2--3 kali sehari, sehingga sembuh.

Kekerapan kencing
Ambil isi sebiji delima yang segar dan masak, dan segenggam kucai, dipotong kecil seperlunya. Rebus dengan tiga gelas air bersih sehingga  tinggal separuh, angkat dan sejukkan. Minum air rebusan dua kali sehari, masing-masing tiga perempat gelas.

Keputihan
Rebus kulit delima kering (30 g) dan herba sambiloto kering (15 g) dengan satu liter air bersih. Biarkan air rebusannya tinggal separuh. Setelah sejuk, disaring kepada tiga bahagian untuk tiga kali minuman, pagi, petang, dan malam. Air rebusan ini juga bolih digunakan untuk mencucicuci faraj. Khusus bagi wanita yang sudah berumah tangga, gunakan syringe untuk menyampaikan air sehingga ke liang faraj.

Batuk Kering
Makan isi buah delima yang separuh masak. Setiap malam sebelum tidur, bijinya dibuang. Dan untuk suara serak, kerongkong kering amalkan memakan buah yang segar 2--3 kali sehari untuk beberapa hari.

KANDUNGAN KIMIA

Fitokimia
Kulit pokok buah delima mengandungi asid Punicotannic, asid Gallic, Mannite, Pelletierine dan N-Methylisopelletierine. Jus pomegrante mengandungi Ellagitannins, Pelargonidin, Punicalin, Punicalagin, Antosianin, Cyanidin, Asid Ellagic

Nilai Pemakanan

Nilai Bagi per 100gms bahagian boleh di makan.           Nilai Kalori -65

Kelembapan
78%
Minerals dan Vitamins
Protein
1.6%
Calcium
10mg
Lemak
0.1%
Phosphorus
70mg
Minerals
0.7%
Iron
0.3mg
Sirat
5.1%
Vitamin C
16mg
Carbohydrates
14.5%
sejumlah kecil vitamin B Complex

                                  100%

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Produk Suci Lagi Halal said...

Terima kasih kerana infor ni. Izinkan dan halalkan ilmu ni untk saya berkongsi kpd rkn maya yg. lain.

Unknown said...

Terima kasih atas ilmu yang dikongsikan.Mohon izin untuk dikongsikan dengan yang lain.

Post a Comment