TONGKAT ALI
Alam:
Divisi:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
E. longifolia
Eurycomalongifolia
L.

NamaBotani:   Eurycoma longifolia Jack

Nama lain:
Penawar pahit, bedara pahit, bedara putih, bedara merah, hempedu pahit, payung Ali, tongkat baginda, muntah bumi, petala bumi, akar jangat semang, tongkat rasul, setunjang bumi dan pasak bumi,Akar Pasak Bumi, Ali's Umbrella, Ali's Walking Stick, Batang Pasak Bumi, Canne d'Ali, Eurycoma, Eurycoma longifolia, Eurycoma Longifolia Jack, Eurycoma merguensis, Ginseng de Malaisie, Kayu Dali, Long Jack, Longjack, Malaysian Ginseng, Manotes A...
See All NamesEurycoma, Eurycomalongifolia, Eurycoma Longifolia Jack, Eurycomamerguensis, Ginseng de Malaisie, Kayu Dali, Long Jack, Manotes Asiatica, Picroxylon Siamese, Sengkayap, Tongkat Ali, Tung Saw, Umpudu maidu, Wonod Mondou, Cay Ba Binh, Langir Siam, Tung Sawa, Plaplai Phueak (Thailand).
PENGENALAN:
Tongkat ali atau juga dikenali sebagai pasak bumi adalah sejenis tanaman saka yang terdapat di hutan Malaysia ,Indonesia dan beberapa kawasan di Thailand, Vietnam  dan Laos. Nama botaninya ialah Eurycoma longifolia daripada keluarga Simaraubaceae. Tongkat ali juga dikenali sebagai penawar pahit, bedara pahit, bedara putih, bedara merah, hempedu pahit, payung ali, tongkat baginda, muntah bumi, petala bumi, akar jangat semang, tongkat rasul, setunjang bumi dan sebagainya. Tongkat ali merupakan sejenis tumbuhan yang dikatakan mempunyai kemampuan bagi membantu  kaum lelaki yang menghadapi masalah syahwat.
Dalam keadaan semulajadinya di hutan, ia tumbuh dengan kadar yang perlahan, boleh mencapai ketinggian sehingga 10 ~15 m dengan garis pusat batang berukuran 20 cm. Biasanya, daunnya rimbun pada hujung batang. Kebanyakan pokok ini tidak bercabang. Jikapun bercabang, ia terlalu sedikit, sekadar satu atau dua cabang sahaja. Bunganya tersusun padat pada tangkai yang bercabang keluar dari pangkal daun.Daunnya berbentuk bujur (2–3 cm lebar, 8–10 cm panjang) tersusun secara berpasangan pada satu tangkai (panjang hingga 100 cm). Terdapat 20–30 pasang anak daun bagi setiap tangkai daun. Tangkai daun tersusun secara “spiral”, sama ada mengikut pusingan jam atau melawan pusingan pada paksi batang.
KHASIAT DAN KEGUNAAN TONGKAT ALI :
Ekstrak tumbuhan tongkat ali telah diuji secara saintifik keatas tikus sebagai uji kaji dan hasilnya amat positif. Ini terbukti pada peningkatkan kejantanan dan aktiviti seksual tikus. Orang-orang Asia sejak zaman berzaman telah mengenali ciri-ciri Tongkat Ali dan mengambil kesempatan penuh daripadanya. Sebagai contoh, di Malaysia, ia juga dianggap sebagai viagra tempatan. Kini, pasaran negara-negara barat juga menyedari kesan penggalak semulajadi ini.
Di bawah uji kaji Tongkat Ali, pengiraan jumlah Sperma juga telah terbukti meningkat dan ia adalah satu tanda harapan bagi mereka yang sedang dirawat kemandulan. Dalam kes tahap testosteron rendah pada lelaki, Tongkat Ali mampu mengembalikan kesan estrogen terhadap testosteron dan pengeluaran sperma. Ini telah disahkan oleh sekumpulan saintis yang bekerja dalam projek penyelidikan. Ia juga boleh memerangi osteoporosis dan membina tulang yang kuat.
Akar dan kulit dari pokok Tongkat ali telah digunakan untuk merawat mati pucuk (erectile dysfunction (ED)), meningkatkan ketahanan memacu kuasa libido tanpa merangsang keinginan afrodisiak (penggalak seks), kesuburan lelaki, meningkat daya sukan, membina otot dan mengurangkan lemak badan. Tongkat Ali juga digunakan untuk merawat beberapa jenis penyakit dan meningkatkan kesihatan termasuk; Kesan anabolik keatas lelaki dan Peningkatan pembinaan otot Badan, antimalaria, Anti-bakteria, antipyretic, Anti-ulser, Anti-tumor, Ciri-ciri Cytotoxic, Melawan-kanser payudara.
Faedah Lain Tongkat Ali
1)      Pening kepala,
2)      Kurap,
3)      Disentri,
4)      Bengkak,
5)      Antitumor,
6)      Antiradang dan
7)      Antioksida,
8)       Luka-luka,
9)      Kelenjar,
10)  Anti-leukemik,
11)  Antiviral,
12)  Antitumor,
13)  Insektisidal,
14)  Antiamebik,
15)  Antiradang
16)  Demam,
17)  Ulcer,
18)  Tekanan Darah Tinggi.
19)  Tuberculosis,
20)  Sakit tulang,
21)  Batuk.
22)  Siplis (Syphilis)
23)  Kanser
ANALISIS KIMIA DAN KOMPOSISI
 
 
50 kg of [Tongkat ali] Eurycoma longifolia jack root produces 1kg of pure powder extract
    
Flavonols: Quercetin, Myricetin dan kaempferol.
Canthin-6-one alkaloid,-ß-Carboline alkaloid, quassinoids, quassinoid diterpenoids,
Eurycomaoside, tirucallane-type triterpenes, squalene derivatif, biphenylneolignans,
eurycolactone, laurycolactone, dan eurycomalactone.
KANDUNGAN
EurycomaLongifolia cenderung mengandungi:
 • Sebatian quassinoid yang terdapat pada tumbuhan keluarga Simaroubaceae di mana sebatian Eurycomanone (biasanya pada purata 1.6% kandungan berat kering) dan eurycomanol dilihat sebagai bioactives utama. Pada masa ini, lebih 150 quassinoids diketahui wujud di kalangan empat spesies Eurycoma.
Eurycolactones
 • Canthin-6-one metabolites seperti mana 9-hydroxycanthin-6-one dan 9-methoxycanthin-6-one
 • Eurylene dan teurilene, adalah hasil dari Squalene
 • Sebatian tirucallanoid dikenali sebagai 23,24,25-trihydroxytirucall-7-en-3,6-dione
 • Eurypeptides, mengandungi bahagian daripada serpihan protein.
 • Glycosaponins.
Kebiasaannya terdapat sekitar struktur triterpenoid 'quassinoid', dengan eurycomanone dikenali sebagai yang terutama. Bioactives lain termasuk kelas canthin-6-one dan eurypeptides bertindak sebasgai untuk perangsang seksualiti, sumbangan bahan-bahan lain masih tidak diketahui lagi.
Eurikomanone, eurikomalaktone dan eurikomanol (quassinoids) banyak terdapat pada akar pokok Tongkat ali, ia merupakan kandungan kimia terpenting industri. Penyelidikan menunjukkan bahawa bahan kimia (fitokimia) yang terdapat dalam tongkat ali boleh meningkatkan paras testosteron iaitu hormon yang diperlukan untuk fungsi seksual lelaki.
Sebahagian daripada bahan-bahan terdapat dalam kulit pokok termasuk quassinoids, squalene derivatives, biphenylneolignans, tirucallane-type triterpenes, canthine-6-1, and beta-carboline alkaloids. Bahan tambahan termasuk eurycomanone, longilactone, 14,15beta-dihydroxyklaineanone, 15beta-acetyl-14-hydroxyklaineanone, 6alpha-hydroxyeurycomalactone, eurycomaoside, and eurycomalactone. Eurycomanone adalah bioaktif quassinoid. Beta-Carboline Alkaloid turut hadir dalam akar.
Kesan afrodisiak Tongkat ali (Eurycoma)  adalah benar dan berkesan keatas pelbagai jenis haiwan, bukti terhad keatas tikus betina tetapi ternyata memberi kesan pada tikus jantan. Adalah sukar untuk membuat analisis perbandingan antara herba afrodisiak lain untuk menilai potensi, tetapi Tongkat ali (Eurycoma) adalah salah satu anecdotally yang terbaik.
Di samping kesan-kesan afrodisiak, Eurycoma juga mampu meningkat pengeluaran sperma dan langsung boleh bertindak sebagai ejen pro- penegang (proerectile). Sekurang-kurangnya satu molikul dalam Eurycoma (9 hydroxycanthin-6-one) dikaitkan dengan kedua-dua sekali kelewatan ejakulasi serta sifat pro-penegang (walaupun keupayaan molekul ini bertindak melalui memakan ekstrak Eurycoma tidak diketahui).
 Ketidak-seimbangan hormon, Eurycoma mempunyai kesan luar biasa anti-estrogen in- vitro dan mempunyai potensi sama seperti tamoxifen apabila bahan aktif disuntikan. Amat menjanjikan, tetapi tiada terdapat kajian keatas manusia pada masa ini ia atau kajian penilaian pengambilan Extract Eurycoma secara lisan. Berkenaan testosteron, penganalisaan masih kabur, tiada bukti kajian mantap keatas Eurycoma sebagai penggalak testosteron  keatas orang sihat mahupun keatas tikus,  kebanyakan kajian hanya dipetik  dari karangan M.I Tambi yang mendakwa ia  meningkatkan testosteron. Tiada susunan penyelidikan Dr.Tambi 's dibentangkan dalam persidangan di Medline dan tuntutan kenyataan tidak dapat dibuktikan.
Tongkat ali (Eurycoma longifolia Jack) telah digunakan bergenarasi secara umum dengan berjayanya di Asia Tenggara bagi meningkatkan kejantanan lelaki dan kehebatan seksual. Akar adalah komponen terutama, paling  berharga dan digunakan untuk rawatan sakit, demam berterusan, malaria, kekurangan daya libido, disentri, bengkak kelenjar, dan sebagai makanan tambahan kesihatan. Ekstrak akar tumbuhan telah ditadbir untuk memulihkan tenaga dan kecergasan, meningkatkan aliran darah dan berfungsi sebagai bahan herba untuk wanita selepas melahirkan anak.
MINUMAN TONGKAT ALI; Bagaimana ia berlaku
Akar Tongkat Ali mengandungi beberapa sebatian kimia yang mempunyai pelbagai kesan keatas badan. Beberapa sebatian kimia ini mampu mendatangkan kesan sebagaimana tubuh badan menghasilkan hormon testosterone. Penyelidikan keatas haiwan dan manusia mencadangkan ia mampu meningkatkan testosterone dalam badan.
British Journal of Sports Medicine pernah menerbitkan keputusan kajian saintifik pada 2003, yang menunjukkan Eurycoma longifolia mengakibatkan peningkatan pada saiz dan kekuatan otot berbanding placebo. Ini mungkin menunjukkan ciri-ciri anabolik pada tongkat ali. Bagaimanapun, kajian lanjutan diperlukan. Sesetengah atlet dan bina badan kini menggunakan tongkat ali dengan harapan ia bertindak sebagai penguat testosterone, bagi meningkatkan saiz otot dan prestasi tanpa dadah.
Tongkat ali dijual dalam pelbagai sukatan (ratio), dengan 20:1, dan 100:1. Secara tradisi tongkat ali diambil menggunakan air dan bukan ethanol. Laporan toxikologi telah membuktikan bahawa produk air tongkat ali adalah selamat. Sesetengah pengilang memilih penggunaan ethanol bagi menghasilkan lebih banyak sebatian aktif. Bagaimanapun, jika pengilang mendakwa dapat menghasilkan lebih 200:1 hasilan, pastikan anda meminta laporan toxikologi bagi memastikan ia selamat digunakan.
Sebatian aktif dalam tongkat ali adalah Glyco Saponins dan Eurypeptides. Eurypeptides adalah rantaian besar asid amino yang bertanggungjawab keatasi kesan peningkatan testosterone dalam tongkat ali. Ia juga penting bagi mengesahkan jika produk tongkat ali mengandungi tambahan maltodextrine atau sebarang pengisi lain. Sesetengah syarikat mungkin menambah sehingga 75% pengisi dan hanya 25% hasilan sebenar.
Menerusi kemajuan teknologi dan kajian saintifik, kini tongkat ali digunakan sebagai antara bahan utama di dalam pelbagai produk minuman, terutama kopi. Herba ini juga banyak dipasarkan dalam bentuk kapsul.
Penyelidikan saintifik keatas Tongkat Ali mendedahkan:
                                    Tongkat Ali menghasilkan paras testosteron yang tinggi
                                    Tongkat Ali meningkatkan kualiti sperma dan kuantiti
                                    Tongkat Ali meningkatkan kesuburan lelaki
                                    Tongkat Ali menaikkan peratusan kadar motilitas sperma
                                    Tongkat Ali adalah pengembali tenaga semula jadi
                     Tongkat Ali secara selamat & bermakna meningkat tahap androgen
                     Tongkat Ali menambah-baikan kekuatan semasa latihan dan mempunyai kesan anabolik pada pertumbuhan otot
                     Tongkat Ali mengurangkan pecaturan hormon globulin seks (sex hormone binding globulin (SHBG) membolehkan penambahan tinggi testosteron
                     Tongkat Ali mengurangkan penukaran testosteron kepada estrogen (aromatization)
                     Tongkat Ali menambah-baik ketidak-mampuan seksual di kalangan lelaki tanpa mendatangkan kesan sampingan
                     Apabila digunakan semasa latihan  / senaman berat, Tongkat Ali mempercepatkan:
a)      Meningkat jisim bebas lemak
b)      % Lemak menurun
c)      Peningkatan lengan lilitan
d)     Peningkatan kekuatan otot
                     Tongkat Ali meningkatkan pengeluaran tenaga sel melalui glycolysis dan oksidatif phosphorylation
Kesan Matrix keatas Manusia (Human Effect Matrix)
Human Effect Matrix adalah berkenaan kajian keatas manusia (tidak termasuk kajian haiwan /petri-dish) menerangkan apa kesan Tongkat ali (Eurycoma Longifolia Jack) keatas badan, dan bertapa kuat kesan tersebut.
Tahap
               Tingkatan Bukti
A
Penyelidikan menyeluruh dilakukan berulang kali secara klinikal (Robust research conducted with repeated double blind clinical trials)
B
Pelbagai kajian dimana sekurang-kurangnya dua adalah  kawalan double-blind and placebo (Multiple studies where at least two are double-blind and placebo controlled)
C
Kajian serentak double-blind atau  kajian kelumpuk gandaan (Single double blind study or multiple cohort studies)
D
Kajian secara kawalan longar atau pemerhatian sahaja (Uncontrolled or observational studies only)

Dipatenkan atau Ekstrak Penyelidikan
LJ100 adalah EurycomaLongifolia campuran yang dipatenkan (LJ bermakna Longjack) terdiri daripada 22% eurypeptides dan 40% glycosaponins, ia adalah kepekatan ekstrak 100:1, agar 1g adalah bio–bersamaan (bioequivalent) bagi 100g berat kering EurycomaLongifolia dalam hal kedua-dua bahan-bahan yang dinyatakan di atas.
TAF 273 adalah ekstrak yang diperkayakan  untuk quassinoids dan mempunyai kandungan 23.6 + / -0.9% eurycomanone,  menggandungi 6.4 + / -0.1% 13α(21)-epoxyeurycomanone, mengandungi 0.8 + / -0.1% 13α, mengandungi 21-dihydroeurycomanone, dan 4.8 + / -0.2%. [13] kandungan eurycomanol.
TAF 273 kaya dengan kandungan eurycomanone dan molikul yang berkaitan
Neurologi dan Otak
Aphrodisia
EurycomaLongifolia biasanya dianggap sebagai Aphrodisia kerana ia telah dijadikan sebagai  salah satu daripada peranan kegunaan dalam tradisi. Penekanan bahawa kandungan Glycoprotein dalam Eurycoma bertanggungjawab untuk kesan pro-afrodisiak (dan kandungan eurypeptide hanya menyumbang sebahagian sahaja melalui peningkatan testosteron) andaian ini adalah hanya dari pembentangan dalam persidangan yang belum terdapat dalam mana-mana jurnal kajian- peer. Andai-andaian ini berasal dari bentuk (patent) sekitar LJ100, satu ekstrak pati dari glycoproteins dan eurypeptides. Mekanisma yang tidak diketahui pada sebahagian besar, dan kemungkinan tidak berbaloi jika disebut.
Dalam hal kajian keatas haiwan, 500 mg/kg EurycomaLongifolia telah diberi setiap hari keatas tikus jantan bermasalah seksual selama 6-12 hari, didapati penurunan kitaran pancutan (ejakulasi) tetapi gagal mencari perbezaan signifikan pada puncak tegangan, penembusan (intromission), atau kitaran selepas ejakulasi pada dos pertama, tetapi kedua-dua kitaran (latency) selepas ejakulasi (24.1% pengurangan) dan kependaman ejactulatory (45.2%) menjadi lebih penting apabila rawatan dilanjutkan hingga 6 hari tanpa penambahbaikan melebihi 12 hari. Kekerapan menegang  turut meningkat daripada 0% pada garis dasar (dengan tiada pengaruh rawatan dos tunggal) kepada 25% pada hari ke-6 dan 37.5% pada hari ke-12; kesan-kesan ini dianggap disebabkan dari peningkatan tahap testosteron. Contoh model seksual tikus lembap ini telah digunakan di tempat-tempat lain dengan 200-800 mg. / kg berat badan selama 10 hari, walaupun ia menunjuk amat bermakna, kualiti kajian ini masih boleh dipersoalkan kerana penggunaan ukuran aphrodisia tidak sekata.
Kemurungan (Anxiety)
Disuatu kawasan lapangan, dalam satu ujian lorong selang-seli (maze) berpalang tinggi, beberapa jenis ekstrak EurycomaLongifolia yang berbeza telah disuntikkan pada 0.3g/kg sebelum ujian; menunjukkan perubahan pada semua parameter kemurungan (butiran tahi, ketidak mampuan (immobility(s), berputaran setempat dalam mez) dengan pengurangan kawalan sehingga 31.2 – 36.3% bergantung kepada jenis ekstrak yang digunakan;. ini sedikit kurang berkesan daripada kawalan aktif Diazepam pada 1mg/kg, pengurangan ketidak mampuan (immobility) kepada 25.9%
Tikus turut dibiak sebaka dan tikus-tikus yang mempunyai lebih daripada 5 episod pertempuran turut diuji, EurycomaLongifolia mengurangkan kawalan 18.0 + / -0.4 episod berjuang ke 5.3-6.2 episod penyebab bergaduh dalam ujian kejutan-kaki; lebih lemah sedikit dari Diazepam (3.5 + / -0.2).  Hanya satu kajian pada masa ini, tetap menunjukkan sifat anxiolytic. Berpotensi membantu aphrodisia melalui mengurangkan peluang mati pucuk psychogenic
Sexuality dan Organ Sex
Fungsi Erectile
Sama ada akibat-dari atau bersebabkan dari ciri-ciri afrodisiak EurycomaLongifolia, kekerapan peningkatan atau tekanan dari ereksi boleh berlaku. Satu kajian ujian ekstrak berbeza Eurycoma keatas tikus dikembiri (bertujuan mengawal pengaruh testosteron) pada kadar 200, 400, atau 800mg selama 10 hari. Kesemua ekstrak uji-kaji (air, butanol, metanol, kloroform) sama sahaja berkesan dalam meningkatkan kekerapan ereksi, dengan rentak tidak-significant keatas tindak balas-dos. Satu kajian susulan menggunakan dos yang sama daripada empat ekstrak mengukur kedua-dua tikus dikembiri dan diberi-testosteron selama 12 minggu melihatkan bahawa pada tikus yang tidak dikembiri tanpa testosteron otot leavatorani pelvis meningkat pada saiz pada kesemua ekstrak dengan anggaran 13.2-23.4%, menunjukkan kesan androgenic.
EurycomaLongifolia (lebih khusus yang dipencilkan 9-hydroxycanthin-6-one) muncul sebagai calon kompaun bioaktif.  In-vitro, 9-hydroxycanthin-6-one mampu mendorong kelonggaran (relaxation) pada jalur cavernosal ephineprine-kontrak dengan EC50 6.7 + /-0.9uM, dan mengeluarkan endothelium, meningkatkan EC50 kepada 7.5 + /-1.1uM. Ia kelihatan tidak bertindak bersama Nitrik Oksida (seperti inkubasi L-NAME tidak menghilangkan kesan) sebagaimana alpha-adrenoreceptors seperti Yohimbine, tetapi kelihatan menghalang Ca2 + release yang menyebab penguncupan zakar (hasil anti-erectile). Ujian in-vivo keatas arnab melihatkan bahawa suntikan secara langsung sehingga 0.2mg kompaun ini meningkatkan tekanan intracavernosus dan suntikan pada tikus pada 1mg adalah amat mengalakkan sebagai mana clomipramine dalam melambatkan ejakulasi, seperti yang dinilai oleh tekanan vesicle mani. Pro-tegangan (pro-erectile), dan kemungkinan melambatkan ejakulasi (memerlukan lebih banyak kajian mengenai tuntutan kedua).
Parameter Air Mani (Seminal parameters)
Satu mekanisma tindakan EurycomaLongifolia dalam peningkatan bilangan sperma dan untuk meningkat bilangan sel spermatogenic melalui penekanan tindakan estrogen, ini tidak terpakai pada pergerakan (motility) sperma yang kelihatan diselengarakan melalui mekanisma lain; jumlah sperma tanpa penyelidikan. Eurycomanone telah ditemui dalam kelenjar (testis) tikus selepas pentadbiran kronik, menunjukkan bahawa ia boleh mencapai lokasi ini dan menunjukkan bahawa ia boleh mengikuti kesan pengumpulan.
In vitro, Eurycoma pada 2.5ug/mL (berdasarkan pada 200mg pentadbiran lisan digunakan keatas lelaki 80kg) gagal mencapai pengaruh ke atas kecergasan sperma, pengoksidaan (melalui ROS) atau reaksi acrosome (satu process dikepala sel sperma yang menghasilkan enzym membantu penembusan ke telor) dan tiada keputusan yang diperhatikan sehingga 20ug/mL.
Ia juga mempunyai keupayaan meningkat kepekatan (viscocity) mani pada individu yang sihat yang diberikan 200mg EurycomaLongifolia, dan meningkat (boost) jumlah sperma yang dikelaskan sebagai 'subur' agar dapat menghamilkan. Kajian ini menggunakan 200mg dan mendapati kenaikan kepekatan sperma sebanyak 65.5 % dalam masa 9 bulan (dengan tahap yang lebih rendah daripada peningkatan diukur pada 3 dan 6), sementara peningkatan 19.3% dalam jumlah mani gagal diperhatikan untuk mencapai statistik yang jelas, dalam masa 9 bulan, terdapat kira-kira dua kali ganda sperma yang memlihatkan morfologi biasa (dari 5.28 + / -0.66 pada garis dasar kepada 10.29 +/ -2.52 dalam 9 bulan, dengan manfaat yang dilihat berpotensi bersamaan dalam tempoh 6 bulan). Peningkatan yang serupa dalam jumlah mani telah dilihat pada babi  hutan dalam tempoh yang singkat, tetapi kajian ini telah digagalkan oleh TribulusTerrestris dan Leuzeacarthamoides.
Hubung kait Pada perlakuan Senaman (Interactions with Exercise Performance)
Pencelahan (Interventions)
Satu kajian perintis telah dijalankan dengan menggunakan EurycomaLongifolia keatas 14 orang lelaki di litar latihan setiap hari (60% 1RM untuk  2 set 10 wakil, sepanjang 10 stesen dengan selang 1 minit rehat) menggunakan 100mg ekstrak EurycomaLongifolia. Ternyata kumpulan rawatan mengalami peningkatan jisim badan tanpa lemak sepanjang 5 minggu (52.26 +/-7,18 kg 54.39 +/-7,43. 4% peningkatan), manakala kumpulan placebo tidak mengalami peningkatan jisim tanpa lemak. Kedua-dua kumpulan mengalami peningkatan pada kekuatan dengan kumpulan Eurycoma mengalami kekuatan yang semakin ketara, dan penurunan dalam jisim lemak diperhatikan dalam kedua-dua kumpulan tidak jauh berbeza. Satu kajian perintis yang dibentangkan dalam persidangan menunjukkan harapan Eurycoma keatas prestasi angkat berat di kalangan lelaki yang sihat, bukan sesuatu yang  ditiru.
Kajian lain yang telah dijalankan dengan menggunakan produk yang dipanggil AgroMas, yang merupakan larutan cecair mengandungi ekstrak EurycomaLongifolia pada 0.1mg/100mL dan dicampurkan dengan Cinnamomum cassia pada 2mg/100mL, turut mengandungi kalsium elektrolit, natrium, kalium dan fosfat dan ditadbirkan pada 3mL/kg bagi setiap 20 minit semasa ujian pada purata kira-kira 0.67mg Eurycoma bagi setiap orang. Kajian menggunakan minuman ini menyatakan, walaupun ketahanan berbasikal adalah 3.4% lebih tinggi pada minuman berherba, ia tidak ketara secara statistik. Disebabkan jumlah pengambilan yang kurang, satu lagi ujian telah diadakan di mana 12 atlet telah diberikan 150mg Eurycoma setiap hari selama 7 hari dan sekali lagi satu jam sebelum percubaan (larian 60 minit dalam kawasan kilang pada 60% VO2 max, diikuti dengan 20 minit masa percubaan tenaga (erg) berbasikal) pada hari ke-8, kajian ini gagal mencapai matlamat peningkatan dari segi ekonomi, prestasi, atau tindak balas keseluruhan fisiologi seperti suhu, kadar denyut jantung, glukosa darah atau lipid. Tiada menunjukkan manfaat ketara pada senaman kardiovaskular
Tengkorak Dan Kesihatan Tulang (Skeletal and Bone Health)
Osteoporosis bergantungan kepada Androgen (Androgen-dependent Osteoporosis)
Kekurangan androgen pada osteoporosis menengah (Kekadang terdapat di kalangan lelaki tua) adalah satu bentuk osteoporosis di kalangan lelaki yang mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi berbanding wanita dengan anggaran kira-kira 31%. Beberapa kajian telah dijalankan untuk menilai interaksi Eurycoma pada tulang rangka.
Satu kajian pembandingkan piawai terapi penggantian testosteron dengan 8mg/kg suntikan setiap hari, terhadap separuh dos testosteron bersama dos Eurycoma rendah (15mg/kg, 1.6% eurycomanone) keatas tikus tua yang dikembirikan (contoh model penyelidikan bagi kekurangan androgen) didapati bahawa selepas 6 minggu pentadbiran dibawa testosteron 4mg/kg bersama 15mg/kg EurycomaLongifolia tiada tindak-balas atau perbezaan testosteron dengan 8mg/kg; ini mencadangkan Eurycoma mungkin menjadi satu terapi tambahan yang berkesan untuk menurunkan dos testosteron yang diperlukan.
Hubung-kait Dengan Hormon (Interactions with Hormones)
Testosterone
Satu mekanisma yang diketengahkan secara positif dari EurycomaLongifolia dalam meningkat tahap testosteron dikesan melalui kandungan eurypeptide, yang didakwa dapat meningkat aktiviti CYP17 (17 α-hyroxylase/17.20 lyase) enzim dalam kelenja (testis), yang meningkatkan kadar penukaran pregnenoline prekursor ke Dehydroepiandrosterone kemudianya ke androgen. Dakwaan ini dikesan kembali ke treatise dari University Malaya (University dissertation) oleh Ali dan Saad (1993) bertajuk 'kesan biokimia EurycomaLongifolia Jack ke atas tingkah laku seksual, kesuburan, hormon seks dan glycolysis'; treatise ini tidak terdapat  secara dalam talian. Mekanisma terkini tidak disokong secara penulisan, hanya secara patent .
Bagi tikus normal, kepekatan 15mg/kg ekstrak Eurycoma (22% eurypeptides, 1.6% eurycomanone) gagal meningkat testosteron dalam tempoh 6 minggu; dos ini adalah bersamaan dengan dos oral 100mg pada manusia menurut penulis. satu-satunya kajian yang dijalankan keatas tikus jantan tanpa dikembirikan mengguna dos yang lebih tinggi 200-800mg/kg dan didapati peningkatan pada saiz otot leavatorani, satu petunjuk kesan pro-androgenic; kajian ini tidak mengukur tahap serum testosteron .
Dalam haiwan hypogonadism atau kelemahan seksual, EurycomaLongifolia 500mg/kg kelihatan dapat meningkatkan testosteron serum lebih daripada 50%. (Dari sedikit di bawah 2ng/mL ke melebihi 3ng/mL; data diperolehi daripada graf) apabila diukur selepas 12 hari pengambilan
Satu kajian di mana tikus yang telah dikembirikan gagal menunjuk sebarang perubahan pada tahap testosteron, tetapi menggunakan dos yang lebih rendah daripada kajian yang disebutkan di atas menyaksikan perubahan pada testosteron dalam tikus hypogonadic. Bukti keatas tikus mencadangkan bahawa ia meningkatkan tahap testosteron dalam tempoh testosteron rendah (hipogonadisme) atau keatas tikus yang menunjukkan tanda-tanda hipogonadisme (lemah seksual) klinikal, terdapat kekurangan kesimpulan yang boleh dibuat ke atas tikus yang sihat
Keatas individu hipogonadisme permulaan lewat, Longfolia (dosed sebagai ekstrak larut air 200mg) berkesan dalam meningkatkan libido dan tahap testosteron serum. Kajian ini berjalan selama 4 tahun di klinik hypogonadism di Malaysia dan telah menilai seramai 320 lelaki ber-testosteron serum di bawah paras 6umol / L (hypogonadism klinikal) dan diketahui dalam tempoh 1 bulan paras purata testosteron meningkat daripada 5.66 + /-1.51umol / L kepada 8.31 + /-2.47umol / L, dengan peningkatan purata 46%, tidak ada kumpulan plasebo digunakan dalam kajian ini.
Pada masa ini, hanya satu-satunya bukti keatas manusia yang boleh diakses secara dalam talian adalah berkenaan pesakit hipogonadisme. Kajian-kajian lain yang mendakwa peningkatan testosteron keatas manusia sihat adalah kualiti yang boleh dipersoalkan dan tidak boleh diakses melalui dalam talian
Estrogen
Dua quassinoids dari Eurycoma, 13α, 21-Dihydroeurycomanone dan Eurycomanone yang telah diuji keatas 17α-ethynylestradiol disebabkan assay uterotrophic (satu ujian in-vivo untuk antiestrogenicity). Apabila disuntik dengan 2.44umol/kg, ia dapat menyebabkan kesan anti-estrogen, dan walaupun kedua-duanya menunjuk kesan Eurycomanone yang lebih kuat dan mempunyai keberkesanan yang sama dengan tamoxifen pada dos yang sama molar. Walau bagaimanapun, disebabkan bioavailabiliti lisan yang rendah dan kandungan eurycomanone yang lemah dalam Eurycoma, kesan ini mungkin tidak dapat dilihat dalam in-vivo. Berdasarkan pada Jisim molar 408,39916, ia bersamaan dengan suntikan 996mcg Eurycomanone (bersamaan dengan 906mcg Tamoxifen ), dan bioavailabiliti nya sebanyak 10.5% membawa maksud kira-kira sepuluh kali ganda dos bioequivalent yang diperlukan untuk menjadi kenyataan dan 30mg Tamoxifen secara teorinya menjadi bioequivalent kepada kira-kira 313mg Eurycomanone (hampir 20g berat kering tumbuhan).
Kesan-kesan ini mungkin mendasari beberapa kesan anti-kanser Eurycoma, kerana telah didapati menghalang percambahan sel-sel kanser payudara MCF-7 dalam in-vitro, yang bertindak balas keatas estrogen. Selain itu, kesan-kesan anti-estrogenik menjadi mekanisma untuk meningkatkan spermatogenesis (pengeluaran sperma) kaum lelaki sebagaimana salah satu kajian kadar rawatan estrogen keatas lelaki menunjukkan bahawa dos serendah 8mg/kg berat badan diberikan EurycomaLongifolia selama 14 hari dapat menghapuskan kesan-kesan bersifat menindas dari rawatan estrogen keatas kiraan sel spermatogeic dan kiraan sperma (dengan menormalkan ketahap mudah kawal), dengan itu, Eurycoma terkawal tanpa peningkatan jumlah sperma disebabkan estrogen, tidak ada kesan nyata estrogen dicatatkan pada jangka hayat sperma walaupun Eurycoma meningkat parameter ini
Akhirnya, satu kajian telah dijalankan keatas tikus betina yang disuntikkan dengan testosteron (di mana kitaran estrus yang tidak teratur dan terhasilnya polycystic ovari) sebanyak 50mg/kg EurycomaLongifolia (ekstrak pekat TAF 273, Eurycomanone 23.6%) telah dapat melemahkan kesan sampingan perubahan suntikan testosteron, menormalkan jumlah follicles ovari sihat dan bertindak memulihkan kitaran estrus yang tidak normal (menambah baik kadar normal kitaran estrus dari10-30% kepada 40-62.5%, manakala kawalan adalah pada 100%). pengarang meng-hipotesis-kan anti-estrogenik ini sebagai menengah dari tindak balas penukaran hiliran testosteron, tetapi tidak menyertakan apa-apa pautan.
Walaupun keberkesanan in-vivo kini tidak diketahui, EurycomaLongifolia melalui kandungan Eurycomanone muncul mengandungi pengaruh aktiviti anti-estrogen yang kuat.
Interaksi Nutrien (Nutrient-Nutrient Interactions)
Propanolol
Propanolol adalah pilihan-bukan beta-blocker yang kadang-kadang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Selepas penggunaan ekstrak cecair EurycomaLongifolia pada 200mg bersama dengan propanolol, didapati EurycomaLongifolia dengan jelas mengurangkan bioavailabiliti dan tindak-balas propanolol. Kajian ini mendapati penurunan AUC sebanyak 28.7%, penurunan Cmax sebanyak 42.02% dan melambatkan Tmax sebanyak 86% dan penggunaan keputusan ini sebagai pasangan yang ketara perbezaan penghapusan berbeza untuk menjadikan kesimpulan bahawa ia adalah perencatan pada tahap penyerapan. Hipotesis pengarang menginduksikan P-Glikoprotein tetapi tidak mengesahkan ini dengan bukti. EurycomaLongifolia boleh menghalang penyerapan dan keberkesanan propanolol
Toxicology dan Keselamatan
LD50 dari Eurycoma didapati lebih berkesan pada 5000mg/kg keatas tikus, dan dos dari 1200mg/kg telah dikaitkan dengan beberapa perubahan patologi keatas hati tikus;. Ini berhubung kait dengan pengambilan 1,200 mg bagi seorang manusia setiap hari
KAJIAN
Keatas manusia (Human studies)
Sehingga Mei 2010, terdapat hanya satu kajian herba atau ekstrak Eurycoma keatas manusia. Laporan dari pengguna menunjukkan bahawa herba dan ekstrak ini peningkat kesan seksual yang berkesan.
Kegunaan dalam rawatan kesuburan
Eurycoma longifolia Jack dalam menguruskan kemandulan lelaki idiopathic.
Asia J Androl. 2010. Bin Mohd Tambi MI. Klinik Wellmen, Hospital Damai Service, Kuala Lumpur 52100, Malaysia. Jabatan Perubatan Masyarakat, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, Kbg Kerian, Kelantan, Malaysia.
... Kami telah menyiasat kesan rawatan mengguna proprietary standardized, ekstrak akar larut air tumbuhan Malaysia, Eurycoma longifolia Jack, yang dipercayai mampu meningkatkan kesuburan lelaki dengan mengambil kira jumlah air mani yang lebih tinggi, kepekatan sperma, peratusan morfologi sperma normal dan motilitas sperma keatas pasangan lelaki sub-subur berkemandulan idiopathic. Seramai 350 pesakit telah diberikan 200 mg ekstrak setiap hari dan susulan analisis air mani yang telah dijalankan setiap 3 bulan bagi 9 bulan. Daripada 350 pesakit, 75 pesakit selesai satu kitaran penuh 3 bulan. Susulan analisis air mani keatas pesakit menunjukkan peningkatan ketara dalam semua parameter air mani. Keunggulan Ekstrak Eurycoma longifolia Jack ketara meningkatkan kualiti sperma pada pesakit-pesakit ini, yang membolehkan untuk 11 (14%) kehamilan spontan.
kajian Keatas Haiwan
Malaria
Ekstrak Eurycoma longifolia berkombinasi artemisinin: penindas parasitemia dari Plasmodium tikus dijangkiti yoelii.
Trop Biomed. 2007. Mohd Ridzuan MA, Sow A, Noor Rain A. Pusat Penyelidikan Perubatan Herba, Institut Penyelidikan Perubatan, Jalan Pahang, Kuala Lumpur, Malaysia.
Eurycoma longifolia, dikenali orang tempatan sebagai 'Tongkat Ali adalah tumbuhan perubatan tempatan yang popular yang mempunyai banyak ciri-ciri perubatan tradisional seperti yang didakwa, terutamanya dalam rawatan malaria. Tuntutan telah terbukti secara saintifik ke atas sebatian terpencil dari tumbuhan ini. Kajian ini adalah untuk menyiasat ciri-ciri anti malaria ekstrak piawai (akar) (TA164) Eurycoma longifolia bersendirian dan dalam kombinasi bersama artemisinin in-vivo. Rawatan gabungan ekstrak piawai (TA164) dengan artemisinin jangkitan penindas P.yoelii keatas tikus uji-kaji. Kajian menunjukkan bahawa rawatan gabungan TA164 bersama artemisinin menjadikan ia calon berpotensi anti-malaria diguna secara lisan dan laluan subkutaneus, cara begini menjadi pilihan utama.
Peningkatan Seksual, Libido, Fungsi Ketegangan, Mati Pucuk
Kajian ini menilai pengaruh Eurycoma longifolia Jack ke atas tingkah laku seksual (termasuk kedua-dua motivasi dan prestasi copulatory) daripada kelemahan seksual dan mati pucuk tikus jantan.
J Ethnopharmacol. 2009. Jabatan Sains Bioperubatan, Seksyen Farmakologi, Universiti Modena dan Reggio Emilia, Modena, Itali.
Serbuk akar dari tumbuhan Tongkat ali telah diberi secara lisan kepada tikus jantan dewasa Sprague-Dawley, yang diklasifikasikan sebagai lembap seksual atau mati pucuk dalam masa yang sama mengambil kira tingkah laku haiwan tersebut semasa dalam pra-ujian. Sekumpulan 8 ekor tikus diberikan 3 jenis rawatan setiap seekor: (1) akut pada 3 tahap dos (250, 500 dan 1000 mg / kg), (2) subakut (setiap hari selama 6 hari) pada dos 500 mg / kg dan (3) subkronik (setiap hari selama 12 hari) pada dos yang sama (500 mg / kg). Mount, intromission dan jangka panjang (latencies) ejakulasi dan selang masa selepas ejakulasi dicatatkan semasa ujian mengawan untuk menilai prestasi seksual. Di samping itu, ujian keutamaan pasangan telah digunakan untuk menilai motivasi seksual. Tahap serum testosteron diukur pada tikus rawatan subacutely dan dibandingkan dengan nilai-nilai sumber kawalan kawalan. Akar Eurycoma longifolia meningkat prestasi seksual tetapi tidak memotivasikan pada tikus lembap selepas di tadbirkan dengan akut atau subakut. Kesannya hanya pada meningkat paras testosteron.
Kesan pada sistem pembiakan
Andrologia. 2013. Kesan in-vivo dari ekastak eurycoma longifolia Jack (Tongkat Ali) pada fungsi pembiakan tikus. Jabatan Perubatan Biosains, Universiti Cape Barat, Bellville, Afrika Selatan.
Ekstrak cecair akar Eurycoma longifolia (Tongkat Ali; TA) digunakan secara tradisional dalam meningkat seksualiti lelaki. Kajian-kajian sebelum ini hanya terhad kepada beberapa parameter sperma atau kepekatan testosteron, kajian ini menyiasat kesan in-vivo TA keatas berat badan dan berat organ serta parameter fungsi sperma dari segi keselamatan dan keberkesanan dalam pengurusan kemandulan lelaki. Empat puluh dua tikus jantan dibahagikan kepada kumpulan kawalan, kumpulan dos rendah (200 mg kg-1 BW) dan kumpulan dos tinggi (800 mg kg-1 BW). Tikus dipaksa makan selama 14 hari dan kemudian dikorbankan. Jumlah berat badan dan berat organ prostat, testis, epididymides, otot gastrocnemius dan omentum telah direkodkan. Selain itu, kepekatan testosteron, kepekatan sperma, motiliti, kelajuan (velocity), tenaga (vitality), reaksi acrosome dan potensi membran mitokondria (mitochondrial membrane potential (MMP)) dinilai. Walaupun TA menurun berat badan sebanyak 5% dan lemak omentum sebanyak 31%, tiada perubahan berat organ ditemuii untuk prostat, testis dan epididymides. Kepekatan testosteron meningkat sebanyak 30%. Berat otot juga meningkat, tetapi tidak ketara. Kepekatan sperma, jumlah dan lanjutan motiliti dan vitality meningkat dengan ketara, Penanda peningkatan MMP sebanyak 25%. Kerana tiada kesan buruk dapat dilihat, TA selamat untuk digunakan sebagai rawatan ketidaksuburan dan masalah penuaan lelaki
KAJIAN IN-VITRO
Kajian in-vitro bermakna penilaian dilakukan di dalam makmal tanpa menggunakan mana-mana haiwan atau manusia. Ekstrak Eurycoma diketahui mempunyai ciri-ciri anti-malaria dan anti-kanser.
kanser
Induksi kehancuran sel (apoptosis) oleh ekstrak Eurycoma longifolia jack.
Antikanser Res. 2005. Pengajian Biosains dan Bioteknologi, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia, 43600 UKM Bangi, Selangor, Malaysia.
Kajian ini menyiasat kesan ekstrak dan pecahan kromatografi dari akar Eurcyma longifolia keatas pertumbuhan garis sel kanser payudara manusia, MCF-7. Data kami menunjukkan bahawa ekstrak E. longifolia dan pecahan mengenakan aktiviti antiproliferative secara langsung keatas MCF-7.  Pembahagian panduan bioesei akar menyebabkan pengasingan tiga pecahan aktif, F5, F6 dan F7. Hasil daripada pembersihan F7, F16, menunjukkan aktiviti cytotoxic yang lebih tinggi ke arah MCF-7 dan tahap pemilihan tertentu terhadap barisan sel garis payudara yang normal. Keputusan kami mencadangkan bahawa F16 mempunyai kesan antiproliferative keatas sel MCF-7 dengan mendorong apoptosis melalui modulasi Bcl-2 tahap.
Fibrosarcoma
Canthin-6-one alkaloids dan tirucallanoid dari Eurycoma longifolia dan aktiviti cytotoxic nya terhadap HT-1080 manusia, garis sel fibrosarcoma.
Nat Prod Commun. 2010; Miyake K, Tezuka Y, Awale S, Li F, Kadota S. Institute of Natural Medicine, University of Toyama, 2630 Sugitani, Japan.
Kajian Fitokimia daripada batang Eurycoma longifolia Jack membawa kepada pengasingan dua yang baru; canthin-6-one alkaloids, 4,9-dimethoxycanthin-6-one dan 10-hydroxy-11-methoxycanthin-6-one, dn tirucallane-type triterpenoid, 23,24,25-trihydroxytirucall-7-en-3,6-dione yang baru, bersama dengan 37 sebatian yang diketahui. Diantaranya, oxasqualenoid yang telah diasingkan sebagai produk semula jadi untuk kali pertamanya. Struktur pencilan telah dijelaskan melalui spektroskopi dan jisim cara spektrometrik. Semua pencilan telah dinilai untuk aktiviti sitotoksik mereka terhadap garis sel fibrosarcoma manusia HT-1080. Diantaranya adalah, 9,10-dimethoxycanthin-6-one, 10-hydroxy-9-methoxycanthin-6-one, dihydroniloticin, dan 14-deacetyleurylene memaparkan aktiviti yang lebih kukuh daripada kawalan positif 5-FU
KESAN SAMPINGN, RISIKO, KESELAMATAN DAN BAHAYA TONGKAT ALI
Eurycoma adalah herba yang  mempunyai penggaruh yang sangat kuat dan kesan sampingannya boleh berlaku dengan amat mudah. Ini termasuk berlebihan tenaga, kegelisahan, terlalu amat agresif, peningkatan pada suhu badan, berpeluh, kadar denyutan jantung yang cepat, dan insomnia. Kesan-kesan ini boleh dikawal dengan pengambilan dos yang rendah. Di ingatkan untuk tidak menggunakan dos LJ100 lebih tinggi daripada 30 mg kerana boleh mendatangkan risiko insomnia, berpeluh banyak atau kecepatan denyutan jantung.
Di syorkan kepada mereka yang menghadapi penyakit jantung, masalah tekanan darah teruk, atau mereka yang mengambil ubatan jantung agar mengelak dari mengguna produk Eurycoma kecuali dalam dos yang teramat rendah, separuh dari bahagian kapsul. Terdapat bahaya serangan jantung berdebar-debar di kalangan mereka yang mempunyai penyakit jantung jika mengambil produk herba perangsang libido / seksual.
Sikap agresif, adalah normal dalam  penambahan (Boost) Testosteron.  Kaum remaja memiliki tahap testosteron yang tinggi dan mereka lebih agresif semasa belia, terdapat mitos yang berterusan mengenai Tongkat Ali berfungsi dengan cepat, hanya dalam masa 30 minit, seperti apa yang kebanyakan penjual mendakwa. Pada hakikatnya adalah ... tiada makanan tambahan berkerja dengan segera.
CARA PENGAMBILAN (DOS DISYORKAN, JUMLAH AKTIF, LAIN-LAIN MAKLUMAT)

Dos piawai 200mg diambil sehari sekali, dengan beberapa kajian membahagikan dos ini ke 100 mg diambil dua kali sehari.
Kandungan bahan aktif  dalam akar Tongkat Ali terdapat dalam jumlah yang amat sedikit (miniscule). Oleh itu, pengeluar produk dengan hanya label nya menyatakan ia mengandungi 'Tongkat Ali' adalah kurang mendatangkan faedah. Ia seharusnya dengan khusus menyatakan produk nya mengandungi ekstrak Tongkat Ali.
Begitupun ia tidak mencukupi. Pengguna turut perlu mengambil tahu terhadap tahap kekuatan ekstrak. Kekuatan Satu ekstrak 1:50 bermakna 50 gram akar Tongkat Ali digunakan untuk menghasilkan 1 gram ekstrak. Kekuatan Satu ekstrak 1:100 bermakna 100 gram dari akar digunakan untuk menghasil 1 gram ekstrak. Terdapat juga beberapa jenama Ekstrak Tongkat Ali seperti SD-200 (jenama yang terkenal dalam dunia) lebih pekat dengan 200 gram akar digunakan untuk menghasilkan 1 gram ekstrak. Maka di kalangan pelbagai ekstrak Tongkat Ali yang dipetikkan di atas, 1:200 adalah yang paling pekat dan kuat. Kepekatan boleh jadi1:5 atau hanya 1:2, secara teknikalnya ia masih ekstrak. Tetapi dari segi ubatan (therapeutically), ia tidak mendatangkan faedah, tidak rasa apa-apapun kerana kepekatanya tidak cukup tinggi untuk mempunyai apa-apa kesan ke atas badan
Di atas biasanya merujuk kepada ekstrak 100:1, di mana bahan aktif  (biasanya Eurycomanone) dipatikan 100 kali ganda, ini adalah anggaran kasar sebagai 'berkesan' untuk 20g berat kering tumbuhan Eurycoma sebelum pemprosesan.
Untuk medapat kesan sepenuh  dari Tongkat Ali, anda perlu mengambil sekurang-kurangnya 1000 mg setiap hari, pada kekuatan ekstrak sekurang-kurangnya 1:50. Pengambilan 25 mg hingga ke 200 mg harian tidak mendatangkan kesan ketara ke atas tubuh badan
Ekstrak Tongkat Ali bukanlah makanan tambahan yang boleh diambil pada setiap hari. Untuk kesan maksimum, ia harus diambil secara ‘bergilir / bertempoh'. Cara pengambilan nya adalah dengan di ambil selama 7 hari, kemudian dihentikan pengambilannya selama 4 hari. Begitu  juga ia boleh diambil selama 10 hari dan dihentikan selama 5 hari.
Berapa lama ia mengambil masa untuk mendatangkan kesan?
Tidak seperti ubat-ubatan preskripsi yang digunakan untuk merawat mati pucuk (impotence) atau disfungsi erektil, Eurycoma tidak mendatangkan kesan (berfungsi) dalam masa satu jam. Ia kebiasaannya mengambil masa dari satu hingga empat hari untuk herba ini mula merangsangkan seksualiti. Paling cepat untuk faedah seksual bergantung kepada dos dan jumlah pengambilan lebih tinggi akan merangsangkan peningkatan seksual pada hari pertama itu sendiri. Walau bagaimanapun, kesan buruk lebih cenderung pada dos yang lebih tinggi.
CARA MEMBELI SUPPLEMENT TONGKAT ALI
Bagaimana untuk membeli dan menggunakan Tongkat Ali agar mendapat kesan maksimum:
1.      Beli ekstrak akar Tongkat Ali dan bukan hanya Tongkat Ali.
2.      Beli ekstrak akar Tongkat Ali yang mencatatkan kekuatan ekstrak. Jika terlalu rendah, ia kurang berfungsi.
3.      Beli produk yang mengandungi hanya ekstrak Tongkat Ali sahaja.
CARA-CARA PENGGUNAAN HERBA TONGKAT ALI SEGAR
1.                  Ambil akar tongkat ali.
2.                  Bersihkan akarnya dan dikeringkan.
3.                  Setelah kering, racik akar halus-halus.
4.                  Ambil sedikit saja akar yang telah diracik halus tadi.
5.                  Masukkannya ke dalam segelas yang berisi air panas dan biarkan sehingga air menjadi suam.
6.                  Tapiskan ke dalam gelas lain.
7.                  Proses penapisan ini bertujuan untuk mengasingkan serbuk akar Tongkat Ali yang terdapat dalamnya, kerana serbuk tersebut tidak sesuai untuk diminum. serbuk tersebut sifatnya tidak mudah hadam walaupun setelah menjadi halus. Ia juga dikhuatiri boleh mencalarkan saluran darah dan ada kalanya akan mendap di dalam buah pinggang.
8.                  Minum secara perlahan-lahan.
 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

5 comments:

Zuhairi hairi said...

KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

3 BAHAN AKTIF PENTING

FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

Mengurangkan tahap gula dalam darah
Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
Memperbaiki kelancaran peredaran darah
Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

Fungsi-Fungsi Utama Saponins
Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
Melancarkan sistem saluran pernafasan
Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
Memperbaiki sistem peredaran darah
Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
Mengelakkan kemabukan dan keracunan
Mententeramkan fikiran dan otak

Zuhairi hairi said...

KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

3 BAHAN AKTIF PENTING

FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

Mengurangkan tahap gula dalam darah
Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
Memperbaiki kelancaran peredaran darah
Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

Fungsi-Fungsi Utama Saponins
Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
Melancarkan sistem saluran pernafasan
Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
Memperbaiki sistem peredaran darah
Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
Mengelakkan kemabukan dan keracunan
Mententeramkan fikiran dan otak

Enertri/EnerFiber Online Store said...

Perkongsian yang menarik dari penulis dan info yang bermanfaat bagi orang ramai di luar sana. Terima kasih diucapkan kerana berkongsi.

Anda ingin SIHAT? Bagus! Saya percaya Anda ingin Sihat. Kini ianya sangat MUDAH, SENANG & TANPA makan ubat-ubatan Anda boleh SIHAT! PENEMUAN oleh para doktor dimana mereka juga adalah PENGGUNA produk ini!!. Kenapa ENERTRI? Enertri merupakan produk kesihatan 100% semulajadi yang mampu mengatasi masalah:

1. DIABETES
2. PENYAKIT JANTUNG
3. TEKANAN DARAH TINGGI/ RENDAH
4. PENYAKIT ARTERI KORONORI
5. KOLESTEROL/LDL TINGGI
6. GANGRENE
7. TIROID
8. STROK
9. DAN BANYAK LAGI...

CEPAT!!! Ketahui mengenai produk-produk kami dengan layari:

1. https://www.facebook.com/EnertriEnerFiberOnlineStore#
2. http://fadz5765daverdum.wix.com/enertrienerfiber

Unknown said...

dears
we are company for marketing drugs in Yemen could you provide capsules Tongkat Ali , if you can please contact us by our email : business@amanalhekmah.com

Aman algekmah company for marketing drugs

Unknown said...

Salam saudara...berapa gram diperlukan bagi merebus akar tongkat ali untuk mendapat nisbah 1:200

Post a Comment