Belimbing Tanah Ada Lagi yang Tersimpan


NAMA
Nama Sainstifik : Tacca integrifolia
Nama Lazim : Pelemah urat, keladi murai [Malay]; Black lily, bat lily [English]; Vaaraahikanda [Siddha/Tamil]; Keladi murai [Indonesian]; Niam ruesee[Thai]; Vaaraaha[Ayurvedic]

SPESIS / TAKSONOMI TUMBUHAN


Domain : Eukaryota
Kingdom : Plantae
Subkingdom : Viridaeplantae
Phylum : Tracheophyta
Subphylum : Euphyllophytina
Infraphylum : Radiatopses
Class : Liliopsida
Order : Taccales
Family : Taccaceae
Genus : Tacca
Species Ephitet : integrifolia
Propagation : -

PENERANGAN


Pelemah urat merupakan tumbuhan jenis herba yang tumbuh tegak, mempunyai ubi dalam tanah, batangnya pendek dan lembut. Daunnya jenis tunggal, bersaiz besar, pangkal daun bentuk bulat, lebar di bahagian tengah ke hujung, hujungnya tirus runcing, teksturnya tebal, licin dan lembut, lamina atasnya hijau berkilat, tangkai daun panjang, daun tersusun padat mengelilingi batang. Jambak bunga bertangkai panjang, keluar tegak dari celah daun, bunga tersusun padat di hujung atasnya, bunganya besar berwarna ungu kehitaman, mempunyai struktur seperti benang panjang yang keluar terjuntai berwarna putih keungguan. Buahnya besar bersegi seperti belimbing, buah muda berwarna hijau bertukar hitam apabila masak.

Tumbuhan berumpun ini agak sukar ditemui namun ia biasanya didapati tumbuh liar dikawasan yang agak redup terutamanya dikebun getah, dikawasan lembap hutan tanah pamah dan lereng bukit. .Daunnya lebar dan panjang berukuran kira-kira 15 inci panjangnya. Ia membiak melalui rizom dan pokoknya jika dilihat sekali imbas menyerupai pokok kunyit.

RAWATAN

Darah tinggi, kencing manis; Mengurangkan bengkak

• Batang Daun (Leaf stalks) – Penyakit Kulit (Skin disease).
• Daun (Leaves) – Darah Tinggi (high blood pressure), diabetes,bengkak dan benjolan (swelling).
• Keseluruhan Tanaman (Whole plant) - Diabetes, masalah buah pinggang (kidney problem) dan hypertension.
• Akar Muda (Tubers) – Gatal disebabkan ulat bulu (rash caused by caterpillar poison).

KEGUNAAN

Bahagian yang digunakan : Daun
Cara Penggunaan : Air rebusan daun muda diminum sebagai tonik kesihatan untuk megubati darah tinggi dan kencing manis.

Daunnya yang lebar dilayur atas api supaya panas sedikit, kemudian digunakan sebagai pembalut atau dibuat tekap pada buku lali dan lutut yang sakit untuk menghilangkan bengkak urat dan sakit sendi.

Ubatan tradisional Thailand menggunakan tempulur pokok belimbing tanah bagi menggawal tekanan darah tinggi dan menambah baik fungsi seksual. (Kitjaroennirut et al., 2005).

Di kawasan Pantai Timur, Semenanjung Malaysia, air rebusan akar tumbuhan ini digunakan secara tradisi untuk merawat

a) Menurunkan tekanan darah tinggi. Seluruh pokok ini termasuk akar dan buahnya direbus hingga mendidih dan airnya diminum dua kali sehari.
b) selain dari itu tonik ini juga berupaya mengubati masalah buasir.
c) kencing manis.
d) lemah jantung.
e) Pelepah daunya pula boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal pada kulit akibat terkena ulat bulu.
f) Mandian bagi merawat wanita selepas bersalin, untuk membuang angin dalam badan
g) Air rebusan ubi dan akarnya yang dicampur dengan pokok selayar hitam (Goniothalamus malayanus) dikatakan berkhasiat bagi menguatkan buah pinggang.

Kemampuan mengugatkan (Cytotoxic) keatas Kanser Sel Payudara

Dengan dos yang berubah dari 10 to 100 μg mL kepekatan dari beberapa bahagian pokok methanol/methylene chloride ekstrak dari daun dan tangkai pokok belimbing tanah menunjukkan peratusan sel yang kelihatan dari 52.36 dan 80.78%. Bagaimanapun ekstrak dari akar pokok menunjukkan peratusan sel yang jelas adalah 46.48% Ini menunjukkan kemampuan pokok ini dalam mengugatkan aktiviti kanser sel pada payudara.

PHYTOCHEMICAL

Sebatian Aktif :
BETULINIC ACID - COMPOUND SUMMARY (CID 64971)

DIOSGENIN GLUCOSIDE - COMPOUND SUMMARY (CID 65609)

TACCALONOLIDE A - COMPOUND SUMMARY (CID 5459144)

Nota Kaki:
Menurut kata seoran penggamal Perubatan Tumbuhan, telah ada beberapa pesakit yang telah sembuh dan pulih sepenuhnya dengan penggambilan Pokok belimbing tanah merawat penyakita angin ahmar dan lumbuh.




TACCA INTEGRIFOLIA

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Belimbing Bukit Apakah Sama Dengan Belimbing Tanah


Belimbing Bukit / Belimbing Pasir

Nama botani : Oxalis barrelieri Linn
Nama lain : Belimbing Tanah
Famili : Oxalidaceae
Ketinggian Pokok : 500mm

Oxalis barrelieri L. Oxalidaceae. CN: [Malay - Belimbing pasir, Belimbing bukit, Tongkong], Lavender sorrel, Barrelier's woodsorrel. Oxalis adalah genus terbesar di kalangan keluarga (kayu sorrel ) kayu-coklat kemerah-merahan Oxalidaceae: terdapat sekitar 900 spesies telah dikenali dari Oxalidaceae, hanya 800 dijumpai. Tumbuhan ini terdapat di sebagian besar dunia, kecuali untuk wilayah kutub; Keanekaragaman spesies ini terutama kaya ditropikal Brasil, Meksiko, dan Afrika Selatan.
Kebanyakan spesies yang dikenal sebagai kayu-sorrels (dalam Ingglish Amerika, biasanya ditulis "woodsorrels" atau "Wood sorrels") karena rasanya yang Asam (asid). Beberapa spesies disebut sorrels kuning atau sorrels merah sepena nama warna bunga itu.

Habitat

Belimbing tanah boleh ditemui hidup liar di kawasan lembah, di tanah yang lembap dan di padang.

Ciri morfologi Dan Fakta Pokok

Gambaraja Floral Oxalis

Tumbuhan herba yang kecil ini mempunyai batang berwarna hijau. Tingginya men¬capai 0.5 m. Daunnya jenis majmuk, mengandungi tiga helai anak daun berbentuk bulat.
• Dianggap sebagai rumput rumpai liar dikebanyakan tempat di Malaysia (Consider as weeds in Malaysia)
• Buahnya berbentuk dan rasa semacam buah belimbing (Averrhoa carambola)
• Bunga berwarna ungu keputihan. Buah pula kecil berwarna hijau hingga hi¬tam, dan berasa masam .
• Buah dimakan segar sebagai ubati darah tinggi
• Biasa keliru pokok ini dengan pokok ‘Tacca spp’ yang juga di panggil Belimbing tanah atau janggut adam

Kegunaan

oca (O. tuberosa) tubers

Wood sorrel (Warna merah bata kayu) adalah tumbuhan liar yang boleh dimakan dan telah dijadikan makanan oleh manusia di seluruh dunia selama beribu tahun. Dr James Duke "Buku Rumpai yang boleh dimakan," mencatatkan bahawa kaum asli suku Kiowa menggunya wood sorrel untuk mengurangkan rasa dahaga semasa dalam perjalanan jauh,kaum suku asli Potawatomi memasak pokok ini dengan gula membuat makanan pencuci mulut, kaum asli suku Algonquin menganggapnya ubat perangsang nafsu seksual (aprodisiak), kaum asli suku Cherokee memakan wood sorrel sebagai ubat mengurangkan sakit mulut dan sakit tekak, dan kaum asli suku Iroquois memakan wood sorrel dalam merawat kekejangan otot, demam dan rasa loya .

Seperdu pokok belimbing tanah (akar, daun dan buah) direbus hingga mendidih. Air rebusan ini diminum dua kali sehari untuk me¬nyembuhkan penyakit buasir, darah tinggi dan kencing manis. Air ini juga dipercayai berkesan untuk merawat sakit buah pinggang, lemah jantung serta dapat menghilangkan da¬haga.

Buah belim¬bing tanah yang segar boleh di¬makan untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Buah yang hitam didapati le¬bih berkesan.
Pohon ini sering menimbulkan kekeliruan sementelahan menjadi adat masyarakat Melayu mempunyai pelbagai nama panggilan makanya pohon Belimbing Bukit ( Tacca spp ) yang terkenal diPantai Timur sebagai ubat kuat lelaki juga dipanggil dengan nama belimbing tanah selain dari nama lainnya janggut adam. Tidak ketinggalan dipanggil dengan nama yang sama adalah pohon Belimbing Pasir (Oxalis corniculata ) kerana tergolong dalam kerabat terdekat.

Walau bagaimanapun yang pastinya kesemua tumbuhan berbeza walau disebut dengan nama yang sama disesetengah tempat.

Khasiat Perubatan


• Darah tinggi
• Buasir
• Kencing manis.
• Skit buah pinggang,
• Lemah jantung
• Di negeri Cina Oxalis corniculata digunakan dalam rawatan demam, Hepatitis, Pedih usus (enteritis), Jangkitan salur kencing (urinary tract infections), gangguan saraf (neurasthenia), tekanan perasaan ( hypertension).

Kandungan kimia
Oxalic acid

• Pottasium oxalate acid

Spisis Terpilih

• Oxalis acetosella – common wood sorrel, stabwort
• Oxalis adenophylla – Chilean oxalis, silver shamrock
• Oxalis albicans – hairy woodsorrel, white oxalis, radishroot woodsorrel, radishroot yellow-sorrel, California yellow-sorrel
• Oxalis alpina – alpine sorrel
• Oxalis ambigua
• Oxalis amblyosepala
• Oxalis arborea Hort.
• Oxalis arenia
• Oxalis articulata Savign. – pink-sorrel
o Oxalis articulata ssp. rubra (St.Hil.) Lourteig
• Oxalis ausensis
• Oxalis barrelieri – lavender sorrel
• Oxalis bowiei – Bowie's wood-sorrel, Cape shamrock
• Oxalis brasiliensis
• Oxalis bulbocastanum
• Oxalis caerulea – blue wood sorrel
• Oxalis carnosa
• Oxalis callosa
• Oxalis chnoodes
• Oxalis commutata
• Oxalis compressa
• Oxalis comptonii
• Oxalis convexula
• Oxalis corymbosa
• Oxalis corniculata – creeping wood sorrel, procumbent yellow-sorrel, sleeping beauty, chichoda bhaji (India)
• Oxalis crassipes – white wood sorrel
• Oxalis debilis Kunth
o Oxalis debilis var. corymbosa (DC.) Lourteig – large-flowered pink-sorrel (Synonym : O. corymbosa)
• Oxalis decaphylla – ten-leaved pink-sorrel, tenleaf wood sorrel
• Oxalis dehradunensis
• Oxalis depressa
• Oxalis dichondrifolia – peonyleaf wood sorrel
• Oxalis dillenii Jacquin – southern yellow woodsorrel, Dillen's woodsorrel, Sussex yellow-sorrel
• Oxalis drummondii – Drummond's woodsorrel, chevron oxalis
• Oxalis ecuadorensis
• Oxalis eggersii – Egger's wood-sorrel
• Oxalis engleriana
• Oxalis enneaphylla – scurvy-grass sorrel
• Oxalis exilis – least yellow-sorrel
• Oxalis fabaefolia
• Oxalis flava
• Oxalis fourcadei Salter
• Oxalis frutescens – shrubby wood-sorrel
o Oxalis frutescens ssp. angustifolia
• Oxalis giftbergensis
• Oxalis gigantea
• Oxalis glabra
• Oxalis goniorhiza
• Oxalis grandis – great yellow-sorrel, large yellow woodsorrel
• Oxalis griffithii Edgew. & Hook.f.
• Oxalis hedysaroides – fire fern
• Oxalis hirta – hairy sorrel
• Oxalis hygrophila
• Oxalis illinoensis – Illinois wood-sorrel
• Oxalis inaequalis
• Oxalis incarnata L. – pale pink-sorrel
• Oxalis intermedia – West Indian wood-sorrel
• Oxalis laciniata
• Oxalis lasiandra – Mexican shamrock
• Oxalis latifolia Kunth – garden pink-sorrel
• Oxalis livida
• Oxalis luederitzii
• Oxalis luteola Jacq.
• Oxalis macrocarpa
• Oxalis magellanica G.Forst.
• Oxalis magnifica Kunth
• Oxalis mallobolva
• Oxalis massoniana
• Oxalis megalorrhiza – fleshy yellow-sorrel
• Oxalis meisneri
• Oxalis melanosticta
• Oxalis micrantha
• Oxalis montana – mountain woodsorrel, white woodsorrel
• Oxalis namaquana
• Oxalis natans
• Oxalis nelsonii – Nelson's sorrel
• Oxalis nigrescens A.St.-Hil.
• Oxalis norlindiana
• Oxalis obliquifolia
• Oxalis obtusa
• Oxalis oculifera
• Oxalis oligophylla
• Oxalis oregana – Redwood sorrel, Oregon sorrel
• Oxalis oreophila
• Oxalis ortgiesii Regel
• Oxalis palmifrons
• Oxalis pardalis
• Oxalis pennelliana
• Oxalis perennans
• Oxalis peridicaria (= O. lobata)
• Oxalis pes-caprae – Bermuda-buttercup, African wood-sorrel, Bermuda sorrel, buttercup oxalis, Cape sorrel, English weed, soursob, "goat's-foot", "sourgrass", "soursop"
• Oxalis polyphylla
o Oxalis polyphylla heptaphylla
• Oxalis priceae – tufted yellow-sorrel
o Oxalis priceae ssp. colorea
o Oxalis priceae ssp. priceae
o Oxalis priceae ssp. texana – Texas yellow-sorrel
• Oxalis puberula
• Oxalis purpurea L. – purple wood-sorrel
• Oxalis radicosa – dwarf woodsorrel
• Oxalis regnellii[verification needed] – false shamrock, purple shamrock, love plant
• Oxalis repens Thumb.
• Oxalis rosea Feuillée ex Jacq. – annual pink-sorrel
• Oxalis rubens
• Oxalis rubra A.St.-Hil. – red wood-sorrel
• Oxalis rufescens
• Oxalis rugeliana – coamo
• Oxalis schaeferi
• Oxalis spiralis – spiral sorrel, volcanic sorrel, velvet oxalis
• Oxalis squamata
• Oxalis stricta[verification needed] – common yellow woodsorrel, common yellow oxalis, upright yellow-sorrel, lemon clover, "pickle plant", "sourgrass, "yellow woodsorrel"
• Oxalis suksdorfii – western yellow woodsorrel, western yellow oxalis
• Oxalis tenuifolia
• Oxalis tetraphylla – four-leaved pink-sorrel, four-leaf sorrel, Iron Cross oxalis, "lucky clover"
• Oxalis thompsoniae
• Oxalis tomentosa
• Oxalis triangularis – threeleaf purple shamrock
• Oxalis trilliifolia – great oxalis, threeleaf woodsorrel
• Oxalis tuberosa – oca, oka, New Zealand yam
• Oxalis valdiviensis – Chilean yellow-sorrel
• Oxalis versicolor L.
• Oxalis violacea – violet wood-sorrel
• Oxalis volcanicola
• Oxalis zeekoevleyensis




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pisang penawar Dan Racun penyakit


Pengelasan saintifik

Alam : Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
(tiada pangkat) : Commelinids
Order: Zingiberales
Keluarga: Musaceae
Genus: Musa

Buah pisang amat digemari ramai penduduk dunia, ia mempunyai 1,001 khasiat, kaya dengan pelbagai vitamin. PISANG pada mulanya adalah sejenis tumbuhan liar di Asia Tenggara, kini berjaya dikomersialkan. Buah-buahan berkenaan bukan saja mengenyangkan malah boleh dijadikan pemakanan dan ubatan mengatasi masalah sembelit. Selain mudah didapati dan murah, pisang juga antara buah-buahan yang berpotensi membekalkan serat, vitamin A serta menjadi makanan ruji masyarakat Afrika.

Pelbagai jenis masakan boleh dihidangkan melalui pisang dengan cara merebus, menggoreng atau dibuat pengat, lepat, koleh serta jemput-jemput. Bunyinya sangat sedap dan sudah pasti enak!. Tetapi awas! Sungguhpun pisang sedap dimakan dan baik untuk kesihatan serta membantu merawat penyakit tertentu, ia bagaimanapun tidak elok dimakan oleh pesakit kencing manis. Ini kerana kandungan gula di dalam pisang adalah amat tinggi.

Komposisi Kimia Buah Pisang (Embon)

Pisang embon (Musa paradisiaca L.) mempunyai komposisi kimia sebagai berikut. Menurut Stover (1987), komposisi kimia daging buah pisang ambon masak antara lain adalah:

kadar gula 88,28%,
gula reduksi 5,44%,
Sukrosa 1,05%,
pati 0,84%,
protein 0,68%,
Pektin 0,93%,
Protopektin 0,21%,
lemak 0,53%,
serat kasar 1,28%, dan
abu 1,33%.

Perubahan Sifat Fisik dan Kimiawi

Selama proses pemasakan, buah pisang akan mengalami perubahan sifat fisik dan kimiawi, antara lain adalah: perubahan tekstur, aroma dan rasa, kadar pati dan gula (Pantastico, 1989).

Tekstur buah ditentukan oleh senyawa-senyawa pektin dan selulosa. Selama pemasakan buah menjadi lunak karena menurunnya jumlah senyawa tersebut. Selama itu jumlah protopektin yang tidak larut berkurang sedang jumlah pektin yang larut menjadi bertambah. Menurut Palmer (1981),

jumlah selulosa buah pisang yang baru dipetik adalah 2–3% dan selama pemasakan buah jumlahnya akan berkurang. Rasa manis setelah buah masak, ditentukan oleh adanya gula hasil degradasi pati yang menjadi gula yang lebih sederhana yaitu sukrosa, glukosa, dan fruktosa (Paul dan Palmer, 1981).

Daging buah yang masih mentah memiliki rasa kelat yang disebabkan oleh senyawa tanin. Selama proses pemasakan buah rasa kelat berangsur-angsur kurang, hal ini disebabkan kandungan tannin aktif menurun pada buah yang masak (Stover, 1987).

Timbulnya aroma yang khas pada buah pisang disebabkan terbentuknya senyawa kompleks dari senyawa yang mudah menguap dan beberapa minyak esensial yang ada. Di samping timbulnya aroma terbentuk juga gula selama pemasakan buah. Bertambahnya senyawa mudah menguap pada saat pemasakan buah pisang sangat erat hubungannya dengan pembentukan aroma buah pisang(Stover, 1987).

Komponen penyusun aroma pada buah pisang adalah iso–amil asetat, amil asetat, amil propionat, amil butirat, heksil asetat, metil asetat, pentanol, butil alkohol, amil alkohol, dan heksil alkohol (Hulme, 1981).

Sebahagian besar zat padat dalam buah adalah karbohidrat. Karbohidrat utama jaringan tanaman yang tidak ada hubungannya dengan dinding sel adalah senyawa pati. Pati terdapat dalam plastid intraseluler atau granula yang mempunyai ukuran dan bentuk khusus. Metabolisma pati mempunyai peranan yang penting pada proses pemasakan buah. Selama waktu pasca penuaian, pati dapat diubah menjadi gula sederhana seperti sukrosa, glukosa, dan fruktosa. Dalam penyimpanan suhu rendah, terjadinya akumulasi gula adalah akibat dari aktivitas enzim.

Perubahan kadar pati dan penambahan kadar gula merupakan sifat yang menonjol dalam proses pemasakan buah pisang. Pada waktu dituai , buah pisang mengandung pati sekitar 20–30% berat basah. Pada akhir pemasakan buah, hampir kesemua pati terhidrolisis menjadi gula sederhana hanya tinggal 1–2% saja. Kandungan gula pada buah pisang yang masih muda hanya sekitar 2% tetapi setelah masak meningkat menjadi 15–20% (Winarno, 1984).

Pada waktu kandungan pati menurun, kandungan sukrosa akan naik, dan sukrosa yang terbentuk akan dipecah menjadi glukosa dan fruktosa. Glukosa yang terbentuk akan digunakan untuk proses respirasi atau diubah menjadi senyawa lain.

Selulosa

Selulosa adalah salah satu penyusun dinding sel pada buah pisang. Senyawa ini tidak larut dalam air. Hidrolisis selulosa dengan enzim selulase mengakibatkan terpecahnya ikatan β–1,4 glukosida yang menghasilkan selobiosa dan glukosa (Mandels, 1986).

Enzim selulase merupakan enzim ekstraseluler dan bersifat induktif. Enzim selulase kemungkinan aktif selama penyimpanan buah meskipun kontribusinya dalam perubahan tekstur tidak jelas. Meskipun aktivitas selulase berakibat lemahnya dinding sel, namun belum jelas apakah juga mengakibatkan pelunakan pada daging buah.


Jenis pisang

Terdapat berpuluh jenis pisang di dunia. Seperti pisang nipah, nangka, abu, mas, tanduk raja, dan embunyang biasa didengari. Namun seperti pisang talang, kapas, awak, susu, berangan, kari, embun, kelat keling, rastali, talang, khaki, kapas, lidi, lemak manis kurang biasa kita dengar, terutama bagi mereka yang tinggal di bandar.

1) Pisang Abu
2) Pisang abu keling
3) Pisang awak
4) Pisang Berangan
5) Pisang Benggala (Galla)
6) Pisang Bunga
7) Pisang Embun
8) Pisang Kapas
9) Pisang Kari
10) Pisang Kelat Keling
11) Pisang Khaki
12) Pisang Lemak Manis
13) Pisang Lidi
14) Pisang Mas
15) Pisang Merah
16) Pisang Nangka
17) Pisang Nipah
18) Pisang Putar
19) Pisang Rastali
20) Pisang Serendah
21) Pisang Susu
22) Pisang Talang
23) Pisang Tanduk
24) Pisang Tanduk Raja
25) Pisang teratai

Ketua Diatetrik dan Pemakanan Khasiat, Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Prof. Dr. Fatimah Arshad, berkata seperti yang kita tahu, semua pisang boleh dimakan, bagaimanapun ada berapa jenis pisang yang tidak boleh dimakan iaitu pisang pisang hutan kerana banyak biji atau pisang muda.

"Ada pisang yang dimakan mentah dan ada juga tidak boleh dimakan mentah antaranya pisang tanduk, nangka, abu, lidi dan kapas," katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Beliau berkata, pemakanan pisang memberikan banyak khasiat kepada tubuh badan kerana secara keseluruhannya ia mengandungi tenaga, vitamin A, serat, vitamin C dan Kalsium.

"Sebagai contoh, 2 biji pisang mas mengandungi 100 kalori, 73gram (g) air, 1.4g protein, 23 g karbohidrat, 1.7 g serat, 380 mikro gram (mg) karoten (pre vitamin A), 63 RE vitamin A, 8.3 mg vitamin C dan 342 mg kalium," katanya.

Pisang mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa pembekal tenaga. Gula semula jadi ini amat penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

Menurut Persatuan Pisang Antarabangsa, pisang mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat. Penyelidikan yang dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang amat popular di kalangan atlet kerana ia membekalkan tenaga yang cukup ketika mereka beraksi dalam apa saja pertandingan sukan.

Kegunaan Pisang dan Pokoknya

Pokok pisang adalah satu tanaman serba guna daripada pucuknya hinggalah kepada batangnya.

Daun pisang :

Pucuk pisang @ Daun pisang muda digunakan untuk membuat pembalut lemang.

Daun tua untuk dibuat bungkus kuih, nasi lemak, tapai, kuih abuk-abuk, alas kuih bingka, alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas. Digunakan sebagai pelindung diri semasa hujan. Pembalut masakan seperti ikan bakar hinggalah mengganti sebagai pinggan ketika makan.

Pelepahnya boleh dibuat penyepit dodol semasa dodol hendak dimasukkan dalam tampin.

Batang pisang :


Digunakan untuk membuat rakit. Pengalas belanga panas. Mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.

Di kalangan masyarakat Melayu lama di Pantai Timur telah lama menggunakan tali pisang dalam proses mencelup benang losing bagi menenun kain cindai atau kain ikat. Tali pisang yang dibuat dari batang pisang 'gala' yang kuat, kukuh dan tidak rapuh telah digunakan bagi mengikat benang losing tersebut. Daun pisang yang telah kekuningan atau kering pula digunakan sebagai pembalut sebelum diikat dan dicelup.
Manakala di Sarawak pula, satu usaha telah dibuat bagi menghidupkan kembali seni kraftangan yang dibuat dari pelepah pisang.


Jantung pisang :


Dibuat sebagai ulam selepas dicelur.

Buah pisang :


Boleh dimakan bila buah masak atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat, dan dijadikan kerepek.

Pisang boleh diberi makan kepada bayi seawal usia tiga bulan sebagai makanan pejal yang mudah dihadam.

100 gram pisang menyediakan
# 1.2 gm protein
# 0.3 gm lemak
# 17 mg kalsium
# 78 mg karotin
# 88 mg kalium
# 27.2 gm karbohidrat
# 0.4 gm fiber
# 116 kcal tenaga.

Khasiat Buah Pisang

Pisang bukan sahaja mengenyangkan, bahkan ia juga tidak menggemukkan, dan amat berkhasiat bagi kesehatan serta kecantikan. Buah ini tidak hanya mudah di cerna, bahkan juga mengandung 9 kandungan gizi dan dapat mengembalikan tenaga yang hilang. Dibanding dengan buah lain, sebiji pisang yang matang mengandung 99 gram (gr) kalori, 1,2 gr protein, 0,2 gr lemak, 25,8 miligram (mg) karbohidrat, 0,7 gr serat, 8 mg kalsium, 28 mg fosfor, 0,5 mg besi, 44 RE vitamin A, 0,08 mg vitamin B, 3 mg vitamin C dan 72 gr air. Pisang yang matang dapat mengubah gula darah menjadi glukosa alami, serta cepat diserapkan oleh badan.

Ciri-ciri pisang yang matang : Berkulit warna kekuning, keorengan, kuning kuningan dengan bercak cokelat atau hijau kekuningan. Kandungan buah pisang matang membekalkan beberapa manfaat kesehatan, terutama bagi:
1. Alergi
Pisang sangat berguna bagi mereka yang alergi terhadap makanan tertentu, tidak seperti makanan protein lainnya, yang mengandungi asam amino yang boleh menyebabkan alergi. Pisang hanya berisi asam-amino jinak yang tidak menyebabkan alergi.

2. Anemia
Kandungan zat besi yang cukup tinggi dalam pisang. Ia membantu merangsang pengeluaran hemoglobin dalam darah bagi pesakit anemia. Dua biji pisang sehari, menjauhkan anemia.

3. Menambah Tenaga
Menurut kajian tempatan yang dilakukan, 100 gram pisang menyediakan 1.2 gm protein, 0.3 gm lemak, 17 mg kalsium, 78 mg karotena, 88 mg kalium, 27.2 gm karbohidrat, 0.4 gm serabut, dan 116 kcal tenaga. Pisang juga mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa, dan glukosa. Gula semulajadi ini amat penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Selain itu, menurut Persatuan Pisang Antarabangsa, pisang juga mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat.Penyelidikan yang dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit.Selain itu dalam perubatan traditional, jantung pisang dianggap elok untuk pelbagai organ dalam badan seperti jantung, hati, paru-paru dan limfa.

4. Sembelit
Pisang merupakan makanan terbaik bagi penderita sembelit karena ia menormalkan fungsi usus besar untuk menyerap sejumlah besar air agar usus berfungsi dengan baik.

5. Disentri
Pisang bersama dengan sedikit garam merupakan ubat yang sangat mujarab untuk disentri. Bagi kanak kanak kecil pisang harus dilumatkan terlebeh dahulu sebelum di beri makan.

6. Mabuk
Campuran milkshake pisang dengan madu adalah ubat yang baik bagi pemabuk. Pisang menenangkan perut Anda, bersama dengan susu, membantu merehidrasi sistem anda.

7. Membantu Membersihkan Nikotin
Nutrisi yang terdapat dalam pisang seperti vitamin A1, B6, B12, C, magnesium, dan kalium membantu menarik nikotin dari tubuh.

8. Meningkatkan Mood
Pisang mengandung Tryptophan, asam amino yang bertanggung jawab untuk produksi Serotonin. Serotonin adalah hormon yang dikenal untuk mengatasi depresi dan meningkatkan mood.

9. Gangguan Usus
Pisang sebagai makanan pencegah gangguan pencernaan. Ia adalah satu-satunya buah mentah yang dapat dimakan tanpa mendatangkan tekanan keatas usus besar yang menyebabkan penyakit maag kronis. Pisang juga dapat meneutralkan kelebihan asam lambung dan melapisi perut sehingga mampu mengurangi iritasi. Bagi yang mengalami penyakit usus atau kolik akibat asam lambung, Pisang dicampurkan dengan segelas susu diminum (banana milk shake).

10. Meningkatkan fungsi otak
Kalium ditemukan dalam pisang merupakan sumber yang baik untuk meningkatkan fungsi otak. Satu ujikaji telah dijalankan di sebuah sekolah Inggeris, 200 pelajar mampu menyelesaikan ujian akhir hanya dengan bersarapan pisang. Mereka digalak pengambilan buah pisang pada waktu rehat dan makan tengahari, sebab pisang mampu meningkatkan kecerdasan otak.

11. Gangguan Ginjal
Dengan kandungan rendah protein dan kadar karbohidrat yang tinggi, pisang bermanfaat dalam pengubatan gangguan ginjal. Pisang berguna dalam uremia dan nephritis, kerana membuang racun toksid dan sumbat pada salur ginjal.

12. Gangguan haid
Masak bunga pisang dan makan dengan dadih dianggap ubat yang efektif untuk menyembuhkan gangguan menstruasi seperti pendarahan yang berlebihan dan nyeri haid. Bunga pisang membantu meningkatkan hormon progesteron agar mengurangi pendarahan.

13. Mengurangi risiko Serangan Jantung dan Stroke
Pisang merupakan sumber kalium yang membantu menjaga tubuh dan keseimbangan elektrolit cairan dalam sel tubuh dan membantu dalam mengawal tekanan darah, sehingga mengurangi risiko serangan jantung dan stroke. Penelitian telah menunjukkan bahwa pengambilan pisang secara rutin dapat mengurangi risiko stroke sebanyak 40%.

14. Batu Ginjal
Juice dari batang pisang diguna sebagai ubat gangguan kencing. Ia meningkatkan fungsi ginjal dan hati, dan melawaskan kencing dan mengurangkan rasa nyilu pada bahagian salur. Telah diterbukti sebagai membantu memecahkan batu ginjal dan prostat.

15. Ibu Hamil
Wanita hamil dianjurkan supaya memakan pisang, karena pisang mengandungi asam folat yang tinggi, penting bagi ketumbuh besaran dan kesihatan janin, pembentukan sel-sel baru dan mencegah terjadi cacat bawaan. Sebiji pisang matang, mengandung sekitar 85-100 kalori. Dengan memakan dua biji pisang sahaja telah dapat memenuhi keperluan asam folat yang diperlukan. Di samping itu, pisang membantu menggawal kadar gula dalam darah yang dapat mengurangkan symptom muntah muntah diawal pagi “morning sickness”.

16. Penderita Penyakit Hati (Lever)
Bagi penderita penyakit hati, dua biji pisang sehari ditambahan sesatu sudu madu, baik untuk menambah tenaga dan selera makan.

17. Merawat Luka Bakar
Mangsa kebakaran kulit, daun pisang dapat digunakan sebagai ubat. Caranya, kulit yang terbakar dsapukan campuran abu daun pisang dan minyak kelapa. Campuran ini mampu meyejukkan kulit yang terbakar. Atau dengan melekat pelekat dengan melumatkan pisang yang terlebeh masak kekawasan yang melecur atau luka.

18. Tekanan (Stress)
Pisang mengandungi potasium, yaitu mineral terpenting (vital) yang membantu menormalkan denyutan jantung, membekal oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan kadar air dalam tubuh. Ketika mengalami stress, metabolisma tubuh akan meningkat drastis sehingga menurunkan kadar potasium dalam tubuh. Dengan pengambilan pisang, potasium dalam tubuh dapat diseimbangi.

19. Penderita Stroke
Berdasarkan risalah “The New England Journal of Medicine”, penggambilan pisang setiap hari dapat menurunkan resiko kematian akibat stroke hingga 40%.

20. Mengawal Suhu
Di beberapa buah negara, pisang dipandang sebagai makanan penyujuk yang dapat menurunkan suhu badan, lebeh lebeh lagi kepada emosi ibu hamil. Di Thailand contohnya, ibu hamil mengambil pisang bagi memastikan bayi dilahirkan dalam suhu badan yang sejuk.

21. Pisang Dalam Diet dan Kecantikan
Pisang juga punya peranan dalam menurunkan atau menaikkan berat badan. Sebuah penelitian telah membuktikan, bahwa seseorang mampu menurunkan berat badannya dengan berdiet pisang.

Bila ingin menghilangkan berat badan, caranya ; Setiap hari dimakan empat biji pisang dan minum empat gelas susu tanpa lemak dalamsehari. Dilakukan selama tiga hari dalam seminggu.

Air dari batang pisang dikatakan berkhasiat bagi melebatkan rambut, caranya mudah sekali hanya perlu membuat lubang pada batang pisang kemudian ditutup dengan plastik dan dibiarkan semalaman hingga air bertakung didalamnya lalu disapukan ke kulit kepala. Manakala kulit pisang Emas pula digosokkan pada kulit untuk wajah yang halus dan licin.


Dari pisang dan susu tersebut, Anda mendapatkan 1,250 kalori. Menu ini cukup menyehatkan bagi tubuh Anda. Selain menurunkan berat badan, diet pisang juga membantu kulit wajah menjadi lebih bersih dan tidak berminyak.

22. Kutil (Warts)
Bagi mereka ang mencari rawatan semulajadi yang ingin membuang kutil, ambil kulit pisang (putih dibahagian kulit dan kuning dibahagian luar) tampalkan diatas kutil dan dibaluti dengan pelekat atau pembalut.
23. Pisang yang paling sesuai dimakan untuk menjaga kesihatan ialah pisang yang masih ada warna hijau di hujungnya.

24. Jika anda digigit nyamuk, cubalah gosokkan bahagian dalam kulit pisang pada tempat yang digigit.

Kandungan Zat dan Gizi Pisang


Pokok Pisang (Musa sapientum) dari Encyclopædia Britannica 1911
Pisang Merah (red bananas), Bananitos (apple bananas), Cavendish (bananas-Banana), Mentah, bahagian yang boleh dimakan nilai Nutris bagi 100g (3.5oz)

Energy 371 kJ (89 kcal)
Carbohydrates 22.84 g
Sugars 12.23 g
Dietary fiber 2.6 g
Fat 0.33 g
Protein 1.09 g
Vitamin A equiv. 3 μg (0%)
Thiamine (Vit. B1) 0.031 mg (2%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.073 mg (5%)
Niacin (Vit. B3) 0.665 mg (4%)
Pantothenic acid (B5) 0.334 mg (7%)
Vitamin B6 0.367 mg (28%)
Folate (Vit. B9) 20 μg (5%)
Vitamin C 8.7 mg (15%)
Calcium 5 mg (1%)
Iron 0.26 mg (2%)
Magnesium 27 mg (7%)
Phosphorus 22 mg (3%)
Potassium 358 mg (8%)
Zinc 0.15 mg (1%)

One banana is 100–150 g.
Percentages are relative to US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database

Hasil dari Buah Pisang



Jenis Pisang Komersial

Pengertian komersial disini adalah banyak terdapat dipasaran, baik dipasar umum maupun supermarket, jenis-jenis pisang itu banyak digemari oleh masyarakat karena keistimewaaanya. Berikut uraian mengenai jenis-jenis pisang komersial.

a. Pisang barangan


Pisang barangan di Filipina dikenal dengan nama pisang lakatan dan dimalaysia disebut pisang berangan. Pisang jenis ini sangat popular sebagai pisang meja. Berat rata-rat pertandan berkisar 12-20 kg terdiri dari 8-12 sisir. Setiap sisirnya terdiri dari 12-20 buah. Ukuran buahnya 12-18 cm dengan diameter 3-4 cm warna kulit buahnya kuning kemerahan dengan bintik-bintik cokelat. Warna daging buahnya agak oren rasanya enak dan aromanya harum.

b. Pisang raja


Pisang jenis ini tangkai buahnya terdiri atas 6 sisir yang masing-masing terdiri 15 buah. Berat 1 buah pisang sekitar 92 g dengan panjang 12-18 cm dan diameter 3,2 cm. bentuk buahnya melengkung dengan bagian pangkal bulat. Warna daging buahnya kuning kemerahan tanpa biji. Empulur buahnya nyata dengan tekstul kasar. Rasanya manis lama tanaman berbunga sejak anakan adalah 14bulan. Sedangkan buah masak 164 hari sesudah muncul bunga.

c. Pisang raja sere


Pisang raja sere dikenal sebagai pisang meja ukuran buahnya kecil dengan panjang buah 10-15 cm dan diameter 3-4 cm berat pertandan 10-14 kg, jumlah sisir 5-9, dan tiap sisir terdiri 12-16 buah. Pada waktu matang warna kulitnya kunig kecoklatan dengan bintik-bintik cokelat kehitaman. Kulit buahnya tipis, warna daging buahnya putih, rasanya manis, dan aromanya harum.

d. Pisang ambon lumut


Pisang ambon lumut atau pisang ambon hijau tetap berwarna hijau, walaupun buahnya sudah matang. Kalau terlalu matang, kilitnya agak kekuningan dengan bercak-bercak cokelat. Per tandan terdiri dari 7-12 sisir dengan berat 15-18 kg. Persisir piang berisi 20 buah. Buahnya lurus, panjang 15-17 cm, berdiameter 4,2 cm. Kulit buah agak tebal, daginga buah berwarna kuning agak putih, tidak berbiji. Rasanya manis, aromanya kuat. Berat per buah sekitar 80 gram.

e. Pisang ambon kuning


Pisang ambon kuning memiliki bentuk buah melengkung dengan pangkal buah bulat. Per tandan terdiri dari 6-9 sisir dengan berat 18-20 kg. Persisir berisi 15-20 buah. Panjang buah 15-17 cm, bobot 100 gram per buah. Daging buahnya putih kekuningan, tidak berbiji. Rasanya manis, pulen, dan harum.

f. Pisang nangka


Pisang nangka termasuk pisang olahan. Kulit buahnya tebal dan tetap hijau, walaupun sudah matang. Jika terlalu matang warna buah menjadi agak kekuningan. Daging buahnya kuning kemerahan. Rasanya manis masam dengan aroma harum. Pertandan terdapat 7-8 suisir dengan berat 12-14 kg. Dalam setiap sisir berisi 14 sampai 24 buah. Panjang buah sekitar 15 cm beratnya 120 gram.

g. Pisang tanduk


Pisang tanduk termasuk pisang olahan. Kulit buahnya tebal, berwarna kuning dengan bintik-bintik hitam. Dalam satu tandan terdapat 1-2 sisir. Dengan berat 7-10 kg. setiap sisir terdiri dari 10-15 buah. Panjang buah 206-28 cm diameter 4,6 cm. bentuk buah melengkung. Warna daging buah kuning muda atau putih kekuningan. Buah tidak berbiji. Buah dimakan setelah direbus, rasanya manis. Berat per buah 320 g.

h. Pisang raja uli


Pisang raja uli dikenal sebagai pisang olahan warna kulit buah kuning cerah dan daging buah putih. Buahnya berasa manis dan beraroma harum. Setiap tandannya terdiri dari 5-8 sisir buah dengan berat setiap sisir kurang lebih 1620 g. beratnya buah 120 g. panjang buah 18 cm, dan lingkar buah 13 cm. Pisang ini sangat enak jika direbus atau digoreng.

i. Pisang Embun


Pisang ini juga dikenali sebagai pisang Bunga. Pisang ini berbentuk panjang, pada peringkat permulaannya ianya berwarna hijau dan kemudian berubah menjadi warna kuning pucat. Ianya berkulit tebal dan senang dikupas. Satu tandan pisang Embun yang besar, beratnya boleh menjangkau antara 15 hingga 35 kilogram. Setiap tandan pula mempunyai 7 hingga 9 sikat dengan bilangan 100 hingga 200 biji buah pisang. Manakala setiap sikat pula mengandungi 14 hingga 15 biji buah pisang. Panjang buah pisang ini berukuran 15 hingga 20 sentimeter dan lebarnya 4 sentimeter . Ketinggian pokok pisang jenis ini ialah kira-kira 5 meter .

j. Pisang Emas


Saiz buah pisang ini adalah kecil tetapi rasanya lazat berbanding dengan pisang jenis lain. Apabila ianya ranum, buah serta isinya berwarna kuning keemasan . Buah pisang ini mudah lebam dan bertukar menjadi kehitaman. Setiap tandan mempunyai berat antara 7 hingga 9 kilogram, 6 hingga 7 sikat dengan bilangan 100 hingga 150 biji buah pisang. Panjang buah pisang ini bersaiz 9.0 sentimeter dan lebarnya ialah 3.5 sentimeter. Pokok pisang Emas adalah kecil sahaja.

k. Pisang Rastali


Buah pisang ini bersaiz sederhana. Kulitnya berwarna kuning dan agak kasar. Terdapat bintik-bintik hitam dan coklat di atas permukaan kulitnya serta ianya mudah dikupas. Isinya pula berwarna putih atau krim pucat. Setiap tandan mempunyai berat kira-kira 10 kilogram, 7 hingga 8 sikat dengan bilangan 90 hingga 100 biji buah pisang . Manakala setiap sikat mengandungi 10 hingga 14 biji buah pisang. Panjang buah pisang Rastali ialah kira-kira 12.0 sentimeter dan lebarnya berukuran 3.7 sentimeter.

Kepelbagaian Buah Pisang












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NENAS BUKAN PEMBUNUH


Nama tumbuhan : Nanas
Nama saintifik : Ananas comosos

Pada tahun 1493, Columbus telah menemui nanas secara tidak sengaja di sebuah pulau yang dikenali sebagai Guadeloupe.

Nanas merupakan tumbuhan asli kepada Brazil, Bolivia dan Paraguay. Perkataan asalnya, ananas berasal dari perkataan orang Tupi, iaitu kaum asal dari Negara Brazil, yang bermaksud “buah yang sangat baik’. Di serata dunia, terdapat pelbagai nama tempatan untuk buah nanas seperti pineapple bagi orang Inggeris kerana bentuknya seperti pokok pain, ‘pina’ bagi orang sepanyol, ‘Na-na’ bagi orang asli Amerika yang bermaksud ‘harum-harum’, ‘Anana’ bagi orang Prancis, dan ‘Ananaz’ bagi orang Portugis.

Para peneroka mendapati kaum “Indian” mengunakan nanas untuk mengurangkan nanah pada luka dan juga untuk merawat beberapa jenis kecederaan kulit. Orang orang tempatan di sana turut minum jus nanas untuk membantu penghadaman dan melegakan sakit perut.

Di Portugal pada masa dahulu, harga nanas adalah terlalu mahal dan hanya boleh dinikmati oleh orang-orang bangsawan sahaja dan kerana itulah ia dikenali sebagai ‘Buah Di-Raja’.

Khasiat Perubatan

Pada tahun 1891 suatu enzim yang menguraikan protein diekstrak daripada isi buah nanas. Enzim yang dimaksudkan ialah bromelain. Kemampuan enzim ini menguraikan beberapa jenis protein, membolehkannya digunakan untuk memecah darah beku dalam salur-salur darah.

Nanas mempunyai kandungan gula yang tinggi serta kaya dengan vitamin A, B dan C. Dalam perubatan tradisional, nanas merupakan ramuan penting untuk melancarkan perjalanan haid mengatasi masalah pencernaan dan hifrasi, pundi kencing, cacing, kelesuan badan, batu karang, dan kencing tidak lawas kerana kandungan enzim bromelinnya.

Selain dimakan, nanas juga boleh digunakan sebagai agen pemangkin pelembut daging, agen pembersih dalam pembersihan barangan logam dan kayu, sabutnya boleh dijadikan tekstil dan benang, jaring, kertas, dan tali, hampasnya boleh dijadikan makanan haiwan dan jusnya boleh dijadikan produk kosmetik dan wangian. Ekstraknya turut memainkan peranan yang penting dalam rawatan serangan sakit jantung.

Dalam perubatan moden, nanas digunakan sebagai agen pelawas dan untuk mengurangkan kesan bengkak selepas pembedahan ataupun selepas sebarang kecederaan fizikal. Nanas juga dipercayai mampu merawat barah, di mana molekul yang diekstrak dari nanas iaitu molekul CCS menghalang protein yang dikenali sebagai Ras satu lagi molekul yang dikenali sebagai CCZ mengukuhkan system imuniti pesakit bagi melawan sel barah.

KHASIAT NANAS MUDA


Buah nanas yang masih muda dikatakan berbahaya bagi ibu yang mengandung di awal bulan kehamilan. Memakan buah nanas muda boleh menyebabkan keguguran pada awal bulan kehamilan, jd jgn ambil risiko memakan buah nanas muda jika dalam keadaan hamil.

Nenas Kebaikan dan Kegunaan

Bahagian Penting : Buah, tangkai dan daun

Nenas mempunyai enzim Proteolytic bromelain yang menghadam makanan dengan cara memcahkan protin. Ia membantu badan dengan menambah baik pencenaian herba, vitamin dan nutris. Hanya terdapat sedikit sahaja blomelain dalam bahagian buah, kebanyakan blomelain terdapatpada batang nenas.

Pengambilan bromelain tambahan, kebiasaannya amat terkenal dikalangan olaragawan bagi merawat pelbagai kecerderaan dan kesakitan fisikal. Bromelain melegakan inflamatori dengan memecahkan protin ketisu tisu bengkak. Ia juga membantu penghadaman protin, menghentikan pembekuan darah dan memiliki nilai anti-viral.

Bromelain menawan pembentukan prostaglandin E2 (PGE2), kimia yang terdapat dalam badan yang menyebab inflamasi, dalam masa yang sama juga, ia merangsang penghasilan prostaglandin E:(PGE), kimia anti inflamatori. Nenas adalah buah kesihatan, sumber terbaik untuk manganese selain dari Vitamaijn C.

Nenas masih digunakan sebagai tanaman perubatan dalam banyak budaya. Akar dan buahnya samada dimakan atau digunakan sebagai ubatan anti inflamatori dan penghadaman. Di Filipina ia masih diguna secara tradisional sebagai agen anti parasit

Kimia bromelain telah dikenali semenjak tahun 1876. Pada tahun 1957, bromelain telah diperkenalkan sebagai ubatan terapeutik bila Heinicke menjumpainya menggandungi kandungan kepekatan tinggi pada batang nenas

Kuasa Penyembuhan Nenas


Faedah Bromelain dalam Nenas
Jika mengalami berikut:
Terkehel
Ketegangan
Luka
Lebam
Gigitan seranga
Sakit sendi
Sakit otot
Masalah pada hidung (sinusitis)
Sakit pada bahagian penyambung

Anda ingin melegakannya dengan minuman air segar Nenas, kerana bromelain yang terdapat didalam nenas dapat mengurangkan inflamatori, sakit, bengkak dan mencepatkan penyembuhan dari kecederaan, trauma dan pembedahan.

Diantara keberkesanannya termasuk seperti berikut.

• Dalam kajian Bromelain kuasa anti inflamatori, ia didapati lebih berkesan dan dapat diterima olih pesakit daripada ubat seperti Naproxen (Aleve), Piroxicam (Feldene), Ketoprofen (Oruvail), Indomethacin (Indocin), Etodolac (Lodine), Diclofenac (Voltaren).
• Dalam tahun 1995, kajian oleh pakar di German keatas mereka yang mengalami tekanan dan luka otot (strains and torn ligaments), para pengkaji mendapati bromelain mengurangkan bengkak, kekerasan dan sakitan (tenderness, and pain) , samada semasa rehat maupun bergerak
• Pengambilan sampingan bromelain memendekkan masa pemulihan selepas pembedahan bagi sembuhan sepenuhnya dari rasa sakit dari 3.5 hari kepada 1.5 hari dan kesembuhan sepenuhnya rasa inflamatori dari 6.9 hari kepada 2.0 hari.
• Kajian klinikal keatas peninju yang mempunyai lebam dimuka dan bengkak berdarah dimata, bibir, telinga, dada dan lengan, melaporkan surut sepenuhnya dari 80.6% yang mengamalkan pengambilan Bromelain dalam masa 4 hari dibandingkan dengan hanya 13.8% bagi kumpulan yang tidak mengambil Bromelain.

Inilah membuat Bromelain amat stimewa dapat membantu kecederaan seperti diatas yang biasanya berlaku dalam aktiviti sukan lasak diluar rumah maupun dalam rumah.

Peyambung yang Sihat Peyambung dengan Arthritis
Cartilage incases the end of the bone to provide a smooth, shock absorbing surface for your joints to easily move. Use, stress, injury, age, obesity all affect your joints ability to remain healthy and pain free. As you age cartilage and with joint stress the normally smooth cartilage thins, loses it's ability to absorb stress and bone spur starts to form. Arthritis Symptoms of pain, stiffness and inflammation start to occur. Besides pain, inflammation creates compounds that erode cartilage increasing the rate of cartilage destruction.

Bagaimana meyinkirkan Sakit dibahagian peyambung, otot dan belakang, Osteoarthritis & Rheumatoid Arthritis

Bagi penderita osteoarthritis atau rheumatoid arthritis (penyambung dan sendi) Bromelain amat membantu mengatasi kesakitan, inflamatori dan kegagalan ketahanan imun dalaman (autoimmune response).

Disini dicatitkan sedikit maklumat dari pencarian kajian.

• Amat nyata kemajuan klinikal keatas pesakit osteoarthritis lutut telah diberikan bromelain dalam kedua dua keadaan, hasil utama (simtom diperhatikan olih western Ontario McMaster University arthritis Index, WOMAC) dan dalam hasil kedua (keseluruhan kesempurnaan psychological)
• 29 pesakit yang menderita penyakit arthritis (25 pesakit rheumatoid arthritis, 2 osteoarthritis, 1 mengalami kedua duanya dan 1 mengalami gout) bengkak pada sendi selepas jangka waktu yang lama mejalani terapi steroid. Setelah memula rawatan bromelain, tisu tisu lembut mula surut, atau keseluruhan dalam 72.4% pesakit pesakit.
• Jika mengambil glucosamine untuk arthritis, bromelain mampu menggiatkan lagi penyerapan glucosamine sehingga ke 90%. Ia juga meningkatkan penyerapan sulfur (penting untuk kesihatan sendi) sehingga 50%.

Kesihatan Cardiovascular

Bromelain boleh menghalang atau mengurangkan serangan keatas jantung (severity of angina pectoris) dan serangan ischemic dan amat berguna dalam menghalang dan merawat thrombosis dan thrombophlebitis. Ini adalah hasil kemampuan memecah plaques cholesterol, menguasai aktiviti fibrinolytic dan kesan dari anti-inflammatory.

Dibawah adalah hasil keputusan dari kajian kesan bromelain keatas cardiovascular.

• Mentadbir bromelain keatas pesakit angina pectoris, berhasil menghilangkan symptoms keatas semua pesakit dalam masa 4 ke 90 hari. Keputusan sama juga telah dilihatkan keatas pesakit lain yang mengambil bromelain. Apabila dihentikan dari memberi bromelain dalam beberapa waktu, serangan angina datang kembali, kebiasaannya dimula dengan pengalaman yang amat menekan.
• Penurunan secara mendadak apabila ditadbirkan dengan potassium dan magnesium orotate bersama dengan 120-400 mg dari bromelain sehari keatas pesakit coronary infarct telah dilaporkan.
• Dalam kajian yang diturut serta seramai 73 pesakit acute thrombophlebitis, bromelain bersama dengan ubat analgesics diberi, ia menunjukkan penurunan keatas semua symptoms inflamasi; termasuk, sakit, pembengkakkan tisu (edema), kekejangan, suhu kulit, dan ketidak mampuan.

Resdung dan paru paru

Bromelain telah menunjuk faedahnya keatas jangkitan “upper respiratory tract” seperti resdung dan penyakit paru paru. Bromelain membantu mengurangkan inflamasi hidung dan memecah lender dalam hidung, resdung dan kawasan paru paru.

• Pada pesakit yang tidak menerima rawatan antibiotic, 85% dari pesakit menerima bromelain tidak merasa inflamasi didalam hidung (nasal mucosa) dan tidak menghadapi masalah penafasan. Hanya 40% dari kempulan ujikaji mengalami keputusan yang sama melainkan inflamasi, sementara 53% melapurkan masih ada kesukaran dalam penafasan.

Lain lain Faedah Bromelain

Khasiat faedah lain Bromelain termasuk sebagai pembantu dalam penghadaman dan petanda bahawa ia juga amat membantu dalam rawatan ulcers.

Baiklah... Berapa banyak Nenas yang Perlu Saya Makan?

Sukatan yang dicadangkan untuk pengambilan Bromelain oleh German Commission E (The German regulatory agency for herbal treatments) ialah 80mg - 320mg, dua ke tiga kali sehari.

Jika diterjemahkan adalah lebih kurang 1 hingga 8 nenas mentah sehari. Bromelain dihapuskan dengan haba, maka adalah elok pengambilan nenas secara mentah.
Keberkesanan Bromelain tidak sama untuk semua keadaan. Untuk kesan maksima adalah dalam sukatan 460mg to 1,000mg sehari.

Disebabkan anti-inflamatori dan kuasa sembuhan semulajadi bromelain, ditambah dengan kemampuan mengimarakkan bahan semulajadi yang lain seperti Glucosamine dan MSM maka semestinya ia menjadi bahan keperluan semulajadi asas dalam apa sahaja ubat tahan sakit anti-inflamatori semulajadi. Terutama yang bersangkutan dengan membantu merawat arthritis, sakit sendi atau sakit disebabkan tekanan atau trauma dari kecederaan.

Enzim Nenas


Enzim nenas diekstrak dari batang atau dari buahnya. Enzim tanaman adalah supliment semulajadi yang telah terbukti kebaikan nya untuk kesihatan. Pemecahan sel sel buah semasa proses fermantasi disebabkan dari funginya, ini yang dimaksudkan dengan enzim. Faedah mengambil enzim tumbuhan termasuk membetulkan penghadaman dan merawat serangan fungi candidiasis. Ia juga digunakan sebagai anti inflamatori arthritis dan sebagai penipis darah. Walaupun kesan sampingan pengambilan enzim tumbuhan amat minimal, tetap pengawasan diperlukan

Enzim nenas kaya dengan bromeliad, vitamin dan galian. Adalah amat ganjil menjumpai bromeliad dapat menghasilkan enzim dari buah. Enzim buah nenas sahajalah satu satunya buah yang kaya dengan bromeliad yang boleh dimakan.

Enzim nenas sebenarnya terbentuk dari berdozen bunga bunga individua yang tumbuh bersama membentukkan sebiji nenas, bromelain nenas ini bukan sahaja membantu memecahkan protin untuk penghadaman bahkan juga mempunyai kuasa anti inflamatori bagi membantu proses cepat sembuh.

Fakta Nutrisi Nenas
Nenas Muda semua Jenis
Refuse: 49% (8% core, 16% crown, 26% parings)
Scientific Name: Ananas comosus
NDB No: 09266 (Nutrient values and weights are for edible portion)



Nutrient
Units
Value per
100 grams
Number
of Data
Points
Std.
Error
Proximates




Water
g
86.00
21
0.506
Energy
kcal
50
0
0
Energy
kJ
209
0
0
Protein
g
0.54
21
0.037
Total lipid (fat)
g
0.12
21
0.018
Ash
g
0.22
21
0.032
Carbohydrate, by difference
g
13.12
0
0
Fiber, total dietary
g
1.4
6
0.057
Sugars, total
g
9.85
13
0.36
Sucrose
g
5.99
13
0.509
Glucose (dextrose)
g
1.73
13
0.089
Fructose
g
2.12
13
0.06
Lactose
g
0.00
13
0
Maltose
g
0.00
13
0
Galactose
g
0.00
13
0
Starch
g
0.00
6
0
Minerals




Calcium, Ca
mg
13
21
0.693
Iron, Fe
mg
0.29
22
0.09
Magnesium, Mg
mg
12
22
0.411
Phosphorus, P
mg
8
21
0.57
Potassium, K
mg
109
22
11.362
Sodium, Na
mg
1
11
0.074
Zinc, Zn
mg
0.12
19
0.005
Copper, Cu
mg
0.110
22
0.017
Manganese, Mn
mg
0.927
22
0.248
Selenium, Se
mcg
0.1
5
0.038
Vitamins




Vitamin C, total ascorbic acid
mg
47.8
21
3.211
Thiamin
mg
0.079
18
0.011
Riboflavin
mg
0.032
18
0.007
Niacin
mg
0.500
14
0.229
Pantothenic acid
mg
0.213
18
0.05
Vitamin B-6
mg
0.112
18
0.006
Folate, total
mcg
18
18
8.972
Folic acid
mcg
0
0
0
Folate, food
mcg
18
18
8.972
Folate, DFE
mcg_DFE
18
0
0
Choline, total
mg
5.5
0
0
Betaine
mg
0.1
2
0
Vitamin B-12
mcg
0.00
0
0
Vitamin B-12, added
mcg
0.00
0
0
Vitamin A, RAE
mcg_RAE
3
16
0.372
Retinol
mcg
0
0
0
Carotene, beta
mcg
35
16
4.463
Carotene, alpha
mcg
0
8
0
Cryptoxanthin, beta
mcg
0
8
0
Vitamin A, IU
IU
58
16
7.439
Lycopene
mcg
0
8
0
Lutein + zeaxanthin
mcg
0
8
0
Vitamin E (alpha-tocopherol)
mg
0.02
7
0.002
Vitamin E, added
mg
0.00
0
0
Tocopherol, beta
mg
0.00
7
0
Tocopherol, gamma
mg
0.00
7
0
Tocopherol, delta
mg
0.00
7
0
Vitamin K (phylloquinone)
mcg
0.7
10
0.02
Lipids




Fatty acids, total saturated
g
0.009
0
0
4:0
g
0.000
0
0
6:0
g
0.000
0
0
8:0
g
0.000
0
0
10:0
g
0.000
0
0
12:0
g
0.000
0
0
14:0
g
0.000
0
0
16:0
g
0.005
0
0
18:0
g
0.003
0
0
Fatty acids, total monounsaturated
g
0.013
0
0
16:1 undifferentiated
g
0.001
0
0
18:1 undifferentiated
g
0.012
0
0
20:1
g
0.000
0
0
22:1 undifferentiated
g
0.000
0
0
Fatty acids, total polyunsaturated
g
0.040
0
0
18:2 undifferentiated
g
0.023
0
0
18:3 undifferentiated
g
0.017
0
0
18:4
g
0.000
0
0
20:4 undifferentiated
g
0.000
0
0
20:5 n-3
g
0.000
0
0
22:5 n-3
g
0.000
0
0
22:6 n-3
g
0.000
0
0
Cholesterol
mg
0
0
0
Phytosterols
mg
6
0
0
Amino acids




Tryptophan
g
0.005
0
0
Threonine
g
0.019
0
0
Isoleucine
g
0.019
0
0
Leucine
g
0.024
0
0
Lysine
g
0.026
0
0
Methionine
g
0.012
0
0
Cystine
g
0.014
0
0
Phenylalanine
g
0.021
0
0
Tyrosine
g
0.019
0
0
Valine
g
0.024
0
0
Arginine
g
0.019
0
0
Histidine
g
0.010
0
0
Alanine
g
0.033
0
0
Aspartic acid
g
0.121
0
0
Glutamic acid
g
0.079
0
0
Glycine
g
0.024
0
0
Proline
g
0.017
0
0
Serine
g
0.035
0
0
Other




Alcohol, ethyl
g
0.0
0
0
Caffeine
mg
0
0
0
Theobromine
mg
0
0
0

Note:
1 Values based on data weighted 80% extra sweet variety, 20% traditional varieties.

PERHATIAN :
Penggambilan berlebihan buah nenas meyebabkan kencing menjadi pekat. Adalah tidak digalakkan wanita hamil dari memakan nenas

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS