ASPARAGUS DAN KESIHATAN

Asparagus officinalis F. Liliaceae

Nama Latin : Asparagus racemosus 

Nama Botanikal : Asparagus racemosus

Bahagian Kegunaan Dalam Ubatan : Akar

Kegunaan : Modified roots are aphrodisiac galactagogane, immunomodulatory, anti-dysenteric, energetic.

Nama Lain : Satavar, Satimuli (India), Sparrow Grass, Sperage, wild asparagus, tian dong (Cina : 天冬 or 天門冬), no mai farang (Thai: หน่อไม้ฝรั่ง), măng tây (Vietnam)

Vitamins: A, B, folic acid, C, E

Kandungan: Minyak Pelbagai (volatile oil), flavonoid, saponin, tannin, asparagin, damar, gam, glikosida pahit dan steroid, albumen, coniferin, vanillin, tyrosin, gula, arginin, asparagose, asid chelindonic, protein, serat.

Minerals: kalsium, besi, fosforus, kalium, natrium, zink, selenium, iodin, magnesium, mangan, belerang, silikon, florine.

Actions: Ubat cuci perut (aperient),, diuretik, Pengeluar peluh (diaphoretic), antispasmodic, antiinflammatory, tonik, julap (laxative), ubat pelali (sedative), yg membida rasa sakit (demulcent), Perangsang (aphrodisiac), Pemakanan (nutritive)


Sejarah : Telah melebihi 20,000 tahun, asparagus dijadikan makanan pilihan di daerah Aswan di Mesir. Ia telah digunakan sebagai sayur-sayuran dan ubat-ubatan, mempunyai rasa yang sedap, memiliki ciri-ciri diuretik dan sebagainya.

Asparagus dilukis dalam bentuk gambaran sebagai perhiasan dinding, di Mesir bertarikh 3000 SM. Asparagus juga terkenal di Syria dan Sepanyol semenjak di zaman purba lagi, Orang Yunani dan Rom memakannya segar pada musim menuai dan mengeringkannya untuk kegunaan pada musim sejuk. Orang Roman akan membekukan sayuran ini di puncak Alps yang tinggi, untuk Perayaan Epicurius.


Perkataan "Asparagus" berasal dari klasik Latin, tumbuhan ini dahulunya dikenali sebagai sperage dalam bahasa Inggeris diambil dari perkataan sparagus pada zaman Latin Pertengahan. Istilah ini berasal dari Yunani aspharagos atau asparagos, dan istilah Yunani ini berasal dari Parsi asparag, yang bermaksud "bercambah" atau "tunas" (sprout" or "shoot).


Dalam bahasa Sanskrit India, Asparagus dikenali sebagai shatavari dan ia telah digunakan sebagai sebahagian daripada ubat-ubatan ramuan Ayurveda. Di Thailand dikenali sebagai No farang mai bererti "pucuk buluh Eropah”, dan dalam bahasa Vietnam sebagai Tay mang yang bermaksud "pucuk buluh Barat ". Asparagus hijau banyak digunakan dalam masakan Thai.


Pengaruh Keatas Air kencing 

Pengaruh pemakan Asparagus keatas air kencing  telah lama diperhatikan: 

"Asparagus menyebabkan air kencing menjadi kotor dan berbau." (Treatise Semua Isih Foods, Louis Lemery, 1702)


"Asparagus ... memberi kesan bau busuk kepada air kencing (terutama yang memakan bahagian berwarna putih). Pakar berpendapat Asparagus tidak mesra buah pinggang.

Kimia


Dedaun Asparagus bertukar menjadi kuning terang pada musim luruh
Sebatian tertentu didalam asparagus adalah metabolisma (metabolized), yang meyebabkan air kencing menghasilkan bauan tersendiri disebabkan kandungan pelbagai produk degradasi yang mengandungi sulfur, termasuk thiols thioesters dan ammonia.


Sebatian organik meruap yang bertanggungjawab menyebabkan air kencing berbau ialah: 

Methanethiol
Dimethyl sulfide
Dimethyl disulfide
bis (methylthio) metana
dimethyl sulfoxide
dimethyl sulfone

Secara umumnya, nombor satu dan dua lah yang paling tengik masam, manakala dua nombor terakhir (sulfur dioksidakan) memberi aroma manis. Campuran sebatian ini membentuk " bau air kencing asparagus ".


Masalah air kencing berbau ini mula disiasat pada tahun 1891 oleh Marceli Nencki, yang mengaitkan bau terhidu dengan methanethiol. Sebatian-sebatian ini berasal dari asparagus sebagai asid asparagusic dan perbezaan tindak balas (derivatives), kerana ini satu-satunya sebatian yang mengandungi sulfur yang unik untuk asparagus dan Kerana ialebih mudah terdapat dalam asparagus muda, ini selaras dengan pemerhatian bahawa bau yang lebih ketara datang dari selepas memakan asparagus muda. Mekanisme biologi bagi penghasilan sebatian ini adalah kurang jelas. Bau air kencing asparagus amat ketara bermula 15 – 30 minit setelah pengambilan.


Akar Asparagus mengandungi inulin dan beberapa frukto-oligosaccharides. Dua keutamaan glycoside pahit, officinalisins I dan II, telah diasingkan daripada akar kering menghasilkan 0,12% dan 0,075%. Komponen akar yang lain ialah beta-Sitosterol, glikosida steroid (asparagosides A hingga I, dalam susunan kekutuban meningkatkan), dan steroidal saponins.


Pucuk (shoots) mempunyai beberapa sulfur yang mengandungi asid (asparagusic, dihydroasparagusic, dan S-acetyldihydroasparagusic); alfa-amino-dimetil-gamma-butyrothetin, satu keutamaan glycoside pahit berbeza dari di akar; flavonoid (rutin, quercetin, dan kaempferol); serta asparagine, arginin, tyrosine, sarsasapogenin, beta-Sitosterol, asid succinic, dan gula. Asid Asparagusic, yang ditemui dalam akar, dan perbezaan tindak balas (derivatives) bagi perencat pertumbuhan tumbuh-tumbuhan dan memiliki sifat-sifat parasit kimia (nematocidal). Fitoestrogen, termasuk daidzein isoflavon dan lignin, telah diterangkan, serta p-hydroxybenzoic, p-coumaric gentisic, dan asid ferulic fenol. Biji benih Asparagus mengandungi kuantiti natrium hidroksida larut polisakarida yang terdiri daripada rantaian linear beta glukosa dan beta-mannose dalam nisbah 01:01, hingga dikaitkan dengan alpha-galaktosa sebagai kumpulan terminal. Biji benih juga mengandungi protein ribosome-inactivating, dalam kepekatan hingga 400 mg setiap 100 g bermula bahan. Ini protein, dengan berat molekul kira-kira 30,000, mempunyai mata isoelectric alkali dan menghalang sintesis protein dalam ujian lysate reticulocyte arnab.


Batang Asparagus mengandungi beberapa kalori, lemak, atau kolesterol dan merupakan sumber baik serat, kalium, rutin, dan sejumlah folat. Pembentukkan folat (Conjugates folat), dehydrogenase asparagusate I dan II, serta dehydrogenase lipoyl juga telah diterangkan. Batang mungkin mengandungi sisa-sisa permetrin racun serangga dan racun rumpai lain.


Kegunaan Sebagai Perubatan




Akar asparagus banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, berikutan perancana rawatan (regimen) pemprosesan dan pengeringan. Ia digunakan sebagai anodyne, afrodisiak dan galactogogue.


Asparagus (Shatavari) dianggap sebagai tonik utama rawatan Ayurveda meremajakan wanita untuk kesihatan dan daya hidup secara keseluruhan. Kesan penampilan penerima-pakai (adaptogenic) Asparagus mungkin disebabkan kepekatan saponin, yang dikenali sebagai Shatavarins. Dalam bahasa Sanskrit, Shatavari bermaksud "Wanita yang mempunyai seratus suami."


Penggunaan asparagus direkodkan sebelum zaman Nabi Isa a.s. lagi. Dalam abad pertama, Pliny menulis bahawa, 'asparagus, dari semua tumbuh-tumbuhan taman, amat dipuji dan dititik beratkan'. Nama spesies botani, 'Officinalis', menunjukkan pengiktirafan diberi sebagai herba terapeutik rasmi. Herba ini telah dinilaikan sebagai teramat berharga dan ditetapkan (prescribed) sebagai merangsang dan menguatkan fungsi buah pinggang.


Memakan sulur segarAsparagus ( asparagus spear), atau Juiced sulurnya, memberi tindakan diuretik yang kuat. Ini membantu membersihkan dan memulihkan buah pinggang, pundi kencing dan melegakan pembengkakan (edema) terutamanya yang timbul dari kesesakan di sekitar jantung.

Keberkesanan tindakan ini mungkin dirasai secara hiduan bau-bauan yang kuat dan warna air kencing dari metabolisme badan, mempercepatkan perkumuhan bahan buangan. Herba ini juga amat berguna kepada mereka yang kesakitan, bengkak sendi dan gout kerana ia membantumenghancurkan pengempulan asid urik dan pembinaan kolesterol dalam salur darah. Asparagus telah lama dianggap sebagai makanan perangsang seksual (aphrodisiac) dalam pelbagai budaya, dan terdapat beberapa kebenaran saintifik di sebalik kepercayaan ini, sebagaimana diketahui Asparagus mengandungi sebatian yang dapat merangsang pengeluaran hormon seks.


Asparagus amat beralkali kepada badan. Dr. Theodore Baroody, dalam buku maklumat beliau menulis, 'Alkali atau mati' (‘Alkalise or die’) "Asparagus adalah amat kuat dalam menurunkan asid, dan ia terkenal sebagai terapi kanser. Kandungan tinggi ammonia dalam Asparagus secara sinisnya dikatakan dapat menghempas ke kealkalian dalam tempoh masa yang singkat" .


Kegunaan Lain Termasuk:

Tidak dapat tidur,
Keseimbangan hormon wanita dan untuk membantu sistem pembiakan, menggalakkan kesuburan,
melegakan ketidak selesaan ketika haid dan meningkatkan susu ibu bagi ibu-ibu yang meyusu.
Ia digunakan untuk penyakit-penyakit pernafasan dan untuk menguatkan paru-paru.
tuberculosis,
AIDS,
Keletihan yang kronik,
Sakit belakang,
Keletihan dari bersukan,
Artritis,
Reumatisme,
Gout,
Sciatica,
Batuk,
Menguatkan tulang dan sum-sum,
Pendarahan,
Sakit perut,
Batu karang,
Kekejangan,
Sawan,
Hempedu dan penyakit hati,
Membantu penurunan berat badan,
Tekanan dan ketegangan saraf,
Cacing usus,
Demam kuning,
Penyakit kulit
Mencerahkan penglihatan.


Resipi herba lama mencadangkan ianya direndam sehingga hancur (macerating) asparagus didalam wain putih, kemudian digunakan sebagai pelulut urut, gosokkannya ke urat paha dan belakang. Penyelidikan saintifik mendapati bahawa asparagus mengandungi bahan yang boleh memecahkan kristal oxalate. Asparagus, sebagai sumber serat yang terbaik, baik sebagai berus untuk usus disamping bertindak sebagai julap yang merangsangkan usus.


Asparagus dan kanser

Asparagus adalah sayur-sayuran yang sangat rendah lemak tepu, kolesterol dan mempunyai kandungan serat yang sangat tinggi, asid folik, kalium dan pelbagai vitamin. Ia juga mempunyai indeks glisemik yang minimum, yang membuat ia amat berguna untuk orang yang mengidap penyakit kencing manis.


Asparagus adalah satu-satunya sayuran- yang mengandungi Glutathione. Ia adalah antioksida yang sama seperti yang dijumpai didalam tubuh badan dan dikenali dapat melawan penyakit-penyakit seperti kanser dan Alzheimer. Adalah tidak tepat Kita mengatakan asparagus boleh menyembuh kanser, tetapi ia dapat membantu menghasilkan tahap Glutathione dan membantu membersihkan toksin. Terdapat laporan yang terus menyokong bahawa penggunaan asparagus telah membantu dalam menyembuh pelbagai jenis kanser seperti kanser kelenjar limpa, kanser pundi kencing, kanser paru-paru dan juga kanser kulit. Laporan ini, bagaimanapun hanya berdasarkan kepada dakwaan tertentu dan yang mana tiada kepastian yang sahih untuk disokong sepenuhnya. Apapun sebab sebenarnya untuk menggunakan asparagus dalam rawatan adalah kerana kehadiran antioksidanya.


Perkataan 'Kanser' itu sendiri menyeramkan. Ini kerana sembuh dari penyakit itu masih belum diiktiraf sepenuhnya. Walaupun ramai yang telah sembuh setelah dikesan terdapat penyakit kanser, namun alasan yang tepat untuk kemandirian tidak diketahui. Ada yang berjaya melaluinya secara ajaib iaitu secara semula jadi, seperti penggunaan asparagus. Terdapat khabar angin berkaitan dengan kanser dan asparagus. Banyak khabar angin mengatakan asparagus mempunyai kebolehan mengubati kanser, dan telah berfungsi dengan berkesan untuk menyelamatkan nyawa yang tidak terkira banyaknya. Ia satu ketepatan bahawa asparagus boleh meningkatkan pengeluaran Glutathione, yang mana, boleh membantu mengurangkan pertumbuhan sel-sel abnormal kanser. Jika ini benar, maka banyak yang boleh dilakukan untuk merawat atau mengubati kanser.



Untuk rawatan, asparagus perlu dimasak terlebih dahulu sebelum digunakan, masukkan asparagus yang telah dimasak ke dalam pengisar dan dikisar menjadikan puri kemudian simpan didalam peti sejuk. Berikan kepada pesakit 4 sudu makan dua kali sehari, pagi dan petang. Kebiasaannya Pesakit akan menunjukkan perubahan dalam masa 2-4 minggu. Ia boleh dicairkan didalam air dan digunakan sebagai minuman yang sejuk atau panas. Sukatan yang disyorkan ini adalah berdasarkan pada pengalaman, pengambilan yang lebih juga tidak mendatangkan kemudaratan dan mungkin diperlukan dalam sesetengah kes.


Menurut pengalaman seorang ahli biokimia, beliau telah membuat satu kajian menyeluruh keatas kanser, dan jenis penawar yang dicadangkan. Hasilnya, beliau yakin bahawa asparagus lebih sesuai dengan teori-teori terbaru tentang kanser. Asparagus mengandungi bekalan protein yang baik yang disebut histones, yang dipercayai aktif dalam mengawal pertumbuhan sel. Atas sebab itu, beliau percaya asparagus boleh dikatakan mengandungi bahan yang dipanggil pertumbuhan sel ke peringkat asal. Institut Kanser Kebangsaan Amerika telah melaporkan, bahawa asparagus adalah makanan tertinggi diuji mengandungi glutathione, yang dianggap salah satu anticarcinogens dan antioksidan yang paling penting.


Penggunaan terapeutik:


• Asparagus (Shatavari) didapati berfaedah dalam rawatan pemulihan, kanser (digunakan untuk menguatkan pesakit selepas kimoterapi), batuk, cirit-birit, dehidrasi, disentri, demam yang kronik, bronkitis, otot kejang hyperacidity, herpes, mati pucuk, kemandulan, AIDS, paru-paru bernanah, putus haid, sakit sendi, kekakuan sendi, dan ulser perut.

• herba ini juga digunakan untuk meningkatkan susu bagi Ibu yang meyusu, dan membantu dalam penyucian darah, merawat ketidakseimbangan hormon di kalangan wanita dan menyuburkan ovum.
• herba ayurveda juga menggunakan asparagus dalam merawat gangguan gastrousus dan digunakan dalam pembersihan dan penyembuhan luka.
• Asparagus juga dikenali kerana sifat meremajakan (rejuvenative) dan berguna dalam merawat kemandulan, dalam erti kata lain dikenali sebagai "suami ratus". Ia dianggap sebagai ubat rawatan kewanitaan terpenting dalam rawatan ayurveda.
• Asparagus diuretik, antispasmodic, merangsangkan (afrodisiak) dan berkhasiat tonik.


Penggunaan






Asparagus
Nilai-nilai per 100 g (3.5 oz)
Tenaga: 85 kJ (20 kcal)
Karbohidrat: 3,88 g
- Gula: 1,88 g
- Serat makanan: 2,1 g
Lemak: 0,12 g
Protein: 2,20 g
Thiamine (vit. B1): 0,143 mg (12%)
Riboflavin (vit. B2): 0,141 mg (12%)
Niacin (vit. B3): 0,978 mg (7%)
Asid Pantothenic (B5): 0,274 mg (5%)
Vitamin B6: 0,091 mg (7%)
Folat (vit. B9): 52 μg (13%)
Vitamin C: 5,6 mg (7%)
Vitamin E: 1,1 mg (7%)
Vitamin K: 41,6 μg(40%)
Kalsium: 24 mg (2%)
Besi: 2,14 mg (16%)
Magnesium: 14 mg (4%)
Mangan: 0.2 mg (10%)
Fosforus: 52 mg (7%)
Kalium: 202 mg (4%)
Zink: 0,54 mg (6%)

Peratusan ini berbanding dengan cadangan Amerika Syarikat untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database


Pada kebiasaannya hanya pucuk asparagus muda dimakan: sekali tunas mula mengembang ("ferning"), pucuknya segera berubah menjadi keras.
Asparagus rendah pada kalori dan sangat rendah pada natrium. Ia merupakan sumber vitamin B6, kalsium, magnesium, zink dan sumber terbaik diet berserat, protein, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, thiamin, riboflavin, rutin, niasin, asid folik, besi , fosforus, kalium, tembaga, mangan dan selenium, begitu juga dengan kromium, mineral surih yang meningkatkan keupayaan insulin untuk mengangkut glukosa dari saluran darah ke dalam sel-sel. Asid amino asparagine mendapat namanya daripada asparagus, kerana tumbuhan asparagus kaya dengan galian. Asparagus juga boleh dijerukkan dan disimpan selama beberapa tahun.


Ketebalan batang menunjukkan umur tumbuhan, lebih tua, lebih tebal batangnya seperti kayu, dengan mengupas kulit pada pangkal dapat membuang lapisan yang tebal. Asparagus yang dibuang kulit lebih mudah dan cepat direbus. Bahagian bawah asparagus sering mengandungi pasir dan kotoran, pembersihan teliti umumnya dinasihatkan dalam masakan.


Ubat-ubatan

“Galen” doktor pada abad kedua menyifatkan asparagus sebagai "pembersihan dan pemulihan".


Kajian pemakanan telah menunjukkan asparagus adalah sumber kalori rendah folat dan kalium. Batangnya tinggi dengan antioksidan. "Asparagus menyediakan nutrien penting: enam kuntum bunga mengandungi kira-kira 135 mikrogram (μg) folat, hampir separuh dari RDI orang dewasa (Penggambilan harian yang disyorkan), 20 miligram kalium, Penyelidikan menunjukkan folat adalah kunci utama dalam menentukan penggunaan secara normal asid amino dalam sel badan (taming homocysteine), bahan terbabit dalam penyakit jantung. Folat juga teramat penting bagi wanita hamil, kerana ia melindungi kecacatan tiub neural bayi. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang meninggal dunia di sebabkan dari Penyakit Alzheimer mempunyai tahap folat yang teramat rendah sekali. Beberapa kajian menunjukkan mengambil kalium yang banyak dapat mengurangkan kehilangan kalsium dalam badan.

Terutamanya asparagus hijau adalah sumber terbaik vitamin C. Vitamin C dapat membantu tubuh menghasilkan dan mengekalkan kolagen, struktur komponen protein utama perantara tisu-tisu tubuh.


"Asparagus telah lama diiktiraf kerana ciri-ciri perubatan," tulis D. Onstad, pengarang Makanan Whole Foods Companion: A Guide for Adventurous Cooks, Curious Shoppers and Lovers of Natural Foods. ". "Asparagus mengandungi bahan-bahan yang bertindak sebagai bahan diuretik, meneutralkan ammonia yang menjadikan kita letih, dan melindungi saluran darah yang kecil daripada pecah. Kandungan serat menjadikannya ubat julap."


Air masakan asparagus dapat membantu membersihkan calar-calar di muka jika digunakan untuk membasuh muka pagi dan malam. Dari John Heinerman, "Ensiklopedia baru Heinerman, buah-buahan dan sayur-sayuran": "asparagus yang telah dimasak bersama jus berairnya adalah sangat baik, membantu menghancurkan simpanan asid urik berlebihan (yang menyebabkan gout), serta mendorong membuang air kecil bagi yang menghadapi masalah susah membuang air. Asparagus juga amat berguna dalam kes-kes tekanan darah tinggi di mana jumlah natrium dalam darah jauh melebihi dari kalium. Asparagus yang telah dimasak juga memudahkan pembuangan air besar. "


Sukatan Asparagus

Terdapat kekurangan bukti klinikal dalam memberi panduan sukatan pengambilan asparagus. Akar asparagus kering 200 mg serbuk dan daun pasli kering 200 mg per tablet atau maksimum sebanyak 2.4 g setiap hari dalam sukatan berbahagi terkandung dalam penyediaan kombinasi pasli telah dinilai berkesan untuk antihipertensi, bagaimanapun sebab kesan sampingannya menyebabkan peserta menarik diri dari kajian.


Penyediaan

 

Sebelum memasak, buang kulit lapisan tebal bahagian pangkal (bahagian ini boleh dimasak soup). Basuh bersih dengan air, buang segala kotoran dari pasir dan tanah.


Step 1: Memotong bahagian pangkal asparagus.


Step 2: Membuang kulit keras dibahagian pangkal asparagus.


Step 3: Mengikat segengam asparagus dengan benang.


Step 4: Memasukkan asparagus kedalam periuk.


NOTA:
Ada pakar mengesyorkan memakan sekilo Asparagus (sama ada secara memasak atau dikisar atau diperah keluar jus air nya) dalam sehari selama 41 hari. Pada akhir tempoh tersebut sel sel baru akan tumbuh menggantikan sel lama dan InshaAllah sistem pertahanan dalaman dan segala sistem tubuh badan akan berfungsi seperti tidak pernah mengalami kerosakan atau kecacatan. Badan akan merasa muda dan penuh tenaga lagi cergas.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Misai Kucing Ubatan Tradisional Turun Temurun



Misai Kucing dari keluarga Lamiaceae / Labiatae .

Nama Lain:  Remujung (Jawa), Songot Koceng (Madura), Remukjung, kumis ucing (Sunda), Orthosiphon stameneus benth, sinonim orthosiphon aristatus, Orthosiphon blaetter, (Latin),  Cat whiskers, javaten, India kidney tea (Inggris), balbas-pusa, kablinggubat (Tagalog), Mao xucao (Cina). Indisher Nierentee, Feuilles de Barbiflore, Java Tea, Kidney Tea danYoaNuat Moeo.

Kegunaan: Ubatan, kadang kala digunakan sebagai penghias pekarangan rumah dan taman.

Bahagian kegunaan herba:  Daun dan keseluruhan bahagian tanaman
Kesan herba:      Misai kucing membantu pengeluaran cairan melalui air seni (diuretic), diuretiknya (peluruh bendalir) yang selamat tanpa menjejaskan ginjal (buah pinggang), anti-radang, menghancurkan batu disaluran kencing, meredakan kepanasan dalaman. Tidak seperti kebanyakan ubatan-ubatan diuretik moden (diuretic drugs) yang memberi kesan sampingan kepada ginjal, ia mengandungi potassium yang mencukupi untuk menggantikan yang hilang dari tubuh semasa proses diuretik. DaunMisai Kucing telah lama digunakan sebagai herba diuretik yang selamat dan berkesan. Diuretik bermakna proses membuang air dari dalam badan.


 Penerangan:     Orang Melayu telah lama mengetahui misai kucing sebagai perawat penyakit gangguan ginjal, batu ginjal, ngilu sendi dan kencing berdarah. Di Eropa, misai kucing telah lama digunakan semenjak abad ke 19 sebagai ubat lawas kencing.  Misai kucing dipercayai membantu mengeluarkan toksik dalam tubuh tanpa mendatangkan kesan dehidrasi, sekaligus mempelancarkan peranan ginjal.  Daun misai kucing mengandungi kalium dan glikosida orthosifonin yang berfaedah melarutkan asam urat, fosfat dan oksalat dari tubuh. Ia telah terkenal sejakturun temurun untuk merawat masalah buah pinggang dan masalah pundi kencing kerana khasiatnya dapat membuang dan mencuci darah dari toksid yang berlebihan. Selain dari itu, ia juga dapat merawat penyakit lain seperti gout, arthritis, rheumatik dan mencegah pembentukan batu karang. Ia juga digunakan untuk mengurangkan kolesterol dan tekanan darah. Kandungan saponin dan tanin pada daun itu juga boleh mengubati keputihan pada wanita.

 Senyawa aktif



Terdapat dua jenis misai kucing yang dikenali;
a)   Orthosiphon stamineus ungu yang berbunga warna ungu dan
b)   Orthosiphon stamineus putih yang berbunga warna putih.

Kandungan senyawa kimia yang terdapat didalam misai kucing ialah;
a)   Flavonoi
b)   Sapofonin
c)   Myoinositol
d)   Orthsiponglikosida
e)   Minyak asiri
f)    Garam kalium
Orthosiponglik oksida ialah senyawa khusus yang memiliki daya diuretic (peluruh air seni) dan sedikit anti-inflamasi.Dalam klorofil daun misai kucing terdapat sedikit zat besi, jumlahnya tidak banyak dan sifatnya mudah berwap apabila terkena sinaran matahari secara langsung.
Kajian Ilmiah



Misai kuching mula menarik perhatian para penkaji seawall abad 20’an apa bila tumbuhan ini diperkenalkan kepada Europa sebagai minuman teh herba yang digemari.

1)     Anti-hipetensi
Satu kajian telah dijalankan keatas 40 ekor tikus makmal dibahagikan kepada 5 kumpulan oleh Pusat pengkajian dan penrapan Teknologi Farmasi dan Medika Indonesia dan Deputi  Bidang Tekologi Agroindustri dan Bioteknologi Indonesia, menguji pengaruh pengambilan campuran ekstrak daun salam Syzigium polyantha dan misai kucing Orthosiphon aristatus terhadap hipertensi tekanan darah keatas tikus. Tikus-tikus ini diberi suntikan NaCi 2,5% untuk terjadinya hipertensi, daun salam dan misai kucing dikisar untuk mendapat ekstraknya. Pemberian ekstrak keatas tikus diberi secara oral, pada hari ke-36 ujiantekanan darah dilakukan keatas tikus tikus tersebut dan ternyata formula campuran kedua dua bahan tersebut mempunyai kesan penurunan tekanan darah keatas tikus.Kesan maksimum dariformula campuran ekstrak tersebut tercapai pada sukatan 100mg/200gBB.

Ini adalah disebabkan daun salam dan daun misai kucing bersifat diuresis. Zat zat yang bersifat diuresis dapat menambah kecepatan pembentukan air kencing juga meningkat jumlah pengeluaran zat zat mudah larut dalam air. Tugasan utama diuresis adalah untuk melancarkan cairan udem, yang bererti mengubah keseimbangan cairan sedemikian rupa sehingga cairan ekstra sel dan tekanan darah kembali ke normal. Selain ini daun salam dapat menurun kecutan arteri yang dikaitkan dengan penurunan amplitude kontraksi nya sehingga dapat menurunkan tekanan darah.

Dalam ujian klinikal lain, misai kucing dicampurkan dengan saderi berhasil melawan hipertensi. Saderi yang memiliki kesan seperti calcium antagonis (berpengaruh terhadap tekanan darah). Bahan-bahan yang berkerja seperti calcium antagonis berperanan pada resiptor pembuluh darah dan dapat memberi kesan ketenangan. Bagi penderita penyakit hipertensi, ketika berlakunya tekanan darah meningkat pembuluh darah akan menegang sedangkan pada normalnya hanya akan terasa berdenyut denyut sahaja, dengan saderi ketegangan dapat dikurangkan. Sementara itu misai kucing bekerja sebagai betha blocker (berpengaruh terhadap tekanan darah dan serangan jantung).

Fakulti Farmasi, Universiti Fukuyama, Jepun telah menjalankan ujikaji saintifik berkesanannya misai kucing pada merawat darah tinggi. Telah dipastikan, sebahagian unsur-unsur yang terdapat dalam daun Misai Kucing dapat mengurangkan tekanan sistolik darah secara berterusan dan juga bertindak sebagai ejen peluruh (diuretik).

Di Eropah, beberapa produk yang berasaskan Misai Kucing telah muncul di pasaran kerana sifat-sifat diuretiknya yang selamat, dapat menyingkirkan toksid, membendung bendalir tubuh, mengurangkan tekanan darah, mengurangkan berat badan dan untuk rawatan karang ginjal. Misai Kucing adalah salah satu dari cuma beberapa jenis herba yang mendapat pengiktirafan kerajaan Jerman untuk kegunaan melawaskan pembuangan air kecil bagi mengelak terbentuknya karang ginjal.

2)      Penghakis Batu Karang
 
Diuretik adalah mana-mana bahan yang meningkatkan kadar pembuangan air kecil dan dengan itu meningkatkan jumlah perkumuhan air. Diuretik sering digunakan secara klinikal bersama-sama dengan ubat tekanan darah dalam usaha untuk mengepam cecair dan natrium yang berlebihan dari badan untuk mengurangkan jumlah cecair yang dipam oleh jantung. Tambahan pula, diuretik juga digunakan untuk mengurangkan kembung dan pembendungan cecair.Kesan ini membuat diuretik berguna untuk individu yang mengalami penurunan berat badan dan bagi wanita yang mahu mengurangkan bendalir semasa PMS. Diuretik juga boleh ditujukkan kepada ginjal batu dan gaut.

Seramai 40% pesakit dari 23 pesakit mengalami pengecilan ukuran batu karang sehingga 0,5cm setelah mengambil pengambilan secara terusan minuman misai kucing.Hasil penyelidikan ini dikemukakan oleh beberapa pakar dari Asia.Zat zat seperti sinensetin, glikosida, saponin, sapofonin, othosipon glikosida, garam kalium dan myoinositol lah yang bertanggung jawab sebagai anti-inflamasi, diuretic dan penggelontor mendapan dalam ginjal.

3)      kecenderungan untuk berulang.

Batu kalsium oxalate adalah jenis batu karang yang biasa dialami dalam penyakit buah pinggang, yang dapat dikesan melalui kajian sinar-X (x-ray). Jenis batu ini tidak mudah dirawat dengan jayanya melalui terapi ubat-ubatan perubatan tetapi melalui ubat-ubatan tertentu yang boleh membantu mencegah terjadinya batu kalsium atau mempunyai kecenderungan untuk berulang kembali.

Batu karang juga boleh disebabkan dari metabolisme asid urik yang bercelaru. Asid urik adalah satu juzuk dari kencing, batu buah pinggang (calculi) (batu karang) dan pembentukkan serpehan kristal  penyakit gaut. Tindakan diuretik jenis ini adalah satu faktor penting dalam rawatan batu karang. Peningkatan jumlah isi padu bendalir yang mengalir melalui buah pinggang akan membantu melarutkan batu-batu, membantu laluan bagi mengelak dari terkumpul, dan pengosongan bahan terkumpul.

Dua kajian terbaru menyediakan asas saintifik dalam penggunaan Orthosiphon stamineus ginjal batu dan gout secara tradisional. Pertama, Orthosiphon stamineus muncul untuk mempengaruhi aktiviti menentang penerima trifosfat (1), yang dapat melindungi buah pinggang dengan cara meningkatkan jumlah aliran air kencing dan penghasilan natrium (sodium excretion). Selain itu, kajian awal juga menunjukkan bahawa Orthosiphon stamineus merendahkan tahap asid urik di dalam tikus dan bertindak sebagai bahan diuretik. 


4)      Penurun  Demam

Kajian terbaru juga menunjukkan satu lagi sifat menarik Orthosiphon stamineus. Uji kaji yang dijalankan oleh Penyelidik dengan menaikkan suhu badan tikus makmal kemudian diberi rawatan dengan ekstrak misai kucing. Dengan ketaranya herba botani ini menurunkan suhu badan yang meningkat. Kesannya berterusan sehingga empat jam selepas ditadbirkan ekstrak. Anti- pyretic (penurun suhu demam) Orthosiphon stamineus adalah setanding dengan ubat acetaminophen.
5)      Kesan anti-radang dan analgesik
  Penyelidik juga telah menkaji Orthosiphon stamineus untuk kesannya keatas keradangan dan kesakitan dengan melakukan pembengkakan secara edema (disebabkan pembendungan bendalir dalam sel) di kaki belakang tikus. Tikus ini kemudiannya diberi ekstrak Orthosiphon stamineus, herba ini dengan ketara mengurangkan penyakit edema 3 - 5 jam selepas dibengkakkan. Herba Orthosiphon stamineus juga menghasilkan aktiviti analgesik yang ketara (pengurangan sakit)

Menurut para penyelidik, "Hasil kajian ini menyokong cadangan bahawa Orthosiphon stamineus mempunyai aktiviti anti-radang dan bukan aktiviti dadah analgesik. Penemuan ini mewajarkan penggunaan tumbuhan secara tradisional dalam merawat sakit dan radang."
6)      Kesihatan Hati

Satu kajian dalam tahun 2007 menunjukkan bahawa Orthosiphon stamineus mungkin sebagai pelindung kepada hati sebagaimana untuk buah pinggang. Penyelidik merawat tikus makmal dengan Orthosiphon stamineus disamping itu memasukkan toksik kedalam hati tikus tikus ini. Sukatan ubatan herba dengan sendirinya mengurangkan perubahan kesan necrotic di dalam hati dan menghalang peningkatan aktiviti serum ALT dan AST. Orthosiphon stamineus juga bertindak sebagai antioksidan yang kuat dan penghapus radikal bebas.
7)      Mengekalkan Paras Gula

Tidak seperti diuretik farmaseutikal yang lain, yang meyumbangkan peningkatan risiko kencing manis dengan menggalakkan ketidak pedulikan pengambilan glukosa, Orthosiphon stamineus boleh mengekalkan tahap gula dalam darah. Apabila ekstrak herba ini diberikan kepada tikus normal dan yang berpenyakit diabetik, ia dengan ketara menunjukkan penurunan kepekatan glukosa plasma yang bergantung kepada kawalan sukatan. Selepas pentadbiran harian secara oral selama 14 hari, ekstrak dengan amat jelas telah menurunkan kepekatan glukosa plasma dalam tikus kencing manis dalam 7 dan 14 hari. Pada kajian terakhir, kepekatan trigliserida plasma [plasma triglyceride concentration] lebih rendah dalam tikus berpenyakit diabetes yang dirawat dengan ekstrak misai kucing daripada yang tidak dirawat. Tambahan pula, plasma kepekatan HDL-kolesterol meningkat pada tikus diabetik yang dirawat dengan extract misai kucing.

Seorang penyelidik menulis "Penemuan kami mencadangkan bahawa  ekstrak Orthosiphon stamineus akueus berkesan untuk mengurangkan hiperglisemia dan memperbaiki profil lipid pada tikus kencing manis".

8)      Mengimbangi Paras Nitrik Oksida
Nitrik oksida (NO) merupakan molekul  terpenting, yang memberi  arahan (signal) kepada saluran darah untuk berehat atau bertindak dalam tisu tisu untuk mengawal pelbagai proses fisiologi. Apabila sel-sel tertentu diaktifkan oleh ejen-ejen pencetus inflamasi (proinflammatory) tertentu seperti endotoxins, sel faktor ketumbuhan molikul pertahanan badan dari sel darah putih (tumor necrosis factor/TNF), protin anti-viral yang dihasilkan oleh sel yang telah diserang oleh virus (interferon-gamma/IFN-g), dan Mana-mana sel lymphokines yang menggalakkan makrofaj dan sel-sel pembunuh T dan B dan komponen-komponen lain dari sistem pertahanan (interleukin -1/ IL-1), Nitrik oksida (NO)  dihasilkan dan melindungi tuan rumah dengan merosakkan  DNA patogen (pathogenic  DNA). Keseimbangan nitrik oksida penting untuk kesihatan optimum kerana  pengeluaran nitrik oksida yang  berlebihan boleh berlaku semasa proses radang akan memberi  kesan kemudaratan kepada banyak sistem organ badan, sehingga boleh membawa kepada kerosakan tisu . Oleh itu, menghalang pengumpulan nitrik oksida dari  rangsangan radang boleh mendatangkan faedah keseluruhan.

Orthosiphon stamineus telah dibuktikan dapat menghalang tahap nitrik oksida dalam makrofaj yang dirangsangkan dengan radang endotoxins, menunjukkan bahawa herba ini boleh membantu menyokong tahap sihat nitrik oksida dan mengurangkan kesan berbahaya inflammasi.

9)      Keselamatan Orthosiphon stamineus
Diuretik herba Orthosiphon stamineus telah banyak dikaji keatas tikus-tikus makmal tanpa tanda ketoksikan. Dalam kajian 2008, penyelidik telah memberi secara oral herba botani misai kucing kepada tikus selama 14 hari dan dibandingkan dengan kumpulan kawalan yang menerima air suling. Empat kumpulan uji kaji telah dirawat dengan 0.5g/kg, 1g/kg, 3g/ kg dan 5g/ kg berat badan Orthosiphon stamineus. Tiada kematian atau tanda-tanda toksik teruk dilihat selama masa uji kaji.

Menurut para penyelidik, "Kesimpulannya, ekstrak metanol O. stamineus dalam julat ini dan tempoh rawatan tidak akan menyebabkan apa-apa kesan toksik yang teruk dan kerosakan organ pada tikus."

Individu di Malaysia, Vietnam dan Jepun telah menggunakan Orthosiphon stamineus selama berabad-abad, terus menyokong keselamatannya.


Fitokimia


Daun mengandung minyak atsiri 0,02-0,06% terdiri dari 60 jenis sesquiterpens dan senyawa fenolik. 0,2% flavonoid lipofil dengan kandungan utama sinensetin, eupatorin, skutellarein, tetrametil eter, salvigenin, rhamnazin; glikosida flavonol, turunan asam kafeat (terutama asam rosmarinat dan asam 2,3-dikaffeoil tartarat ), metilripariokromen A 6-(7,8-dimetoksi-2,2-dimetil [2H,1-benzopiran]-il), saponin serta garam kalsium (3%) dan myoinositol.4,9,13) Hasil ekstraksi daun dan bunga Orthosiphon stamineus ditemukan metilripariokromen A atau 6-(7,8-dimetoksietanon).4)



Terdapat juga senyawa dari kempulan flavonoid.
- Sinensetin ( 5,6,7,3',4'- pentametoksi flavon )
-Tetrametilskutellarein (5,6,7,4'-tetra metoksi flavon)
-5-hidroks i 6,7,3',4' tetrametoksi flavone.
-Salvigenin (5-hidroksi-6,7,4'-trimetoksi flavon)
-Kirsimaritin (5,6-dihidroksi-7,4'-dimetoksi flavon)
-Pilloin (5,3’-dihidroksi-7,4’-dimetoksi flavon)
-Rhamnazin (3,5,4'-trihidroksi-7,3'-dimetoksi flavon).5)

Terdapat Juga 9 jenis senyawa flavon dalam bentuk aglikon, 2 jenis glikosida flavonol, 1 jenis senyawa kumarin, asam kafeat dan 7 jenis senyawa depsida turunan asam kafeat, skutellarein, 6-hidroksiluteolin, sinensetin.11)


Kesimpulan
Bukan semua tumbuhan herba sesuai diambil dengan bersendirian kerana  Kesan herba bercampur kekadang mendatangkan lebih faedah dan manafaat.  Semuanya bergantung pada jenis rawatan.

Orthosiphon stamineus, herba diuretik kalium, tambahan diuretik semulajadi yang boleh menyokong kesihatan buah pinggang dan hati, mengurangkan pembendungan cecair yang berlebihan yang berlaku semasa PMS, mengurangkan kembung, menggalakkan perkumuhan natrium dan bertindak sebagai agen anti-radang dan analgesik. Bagi individu-individu yang mencari sokongan diuretik, ia adalah pilihan yang sangat baik yang juga boleh mengekalkan kesihatan hati dan gula darah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tannin Dan Faedah dalam Pemakanan

 Asid Tannic



Tanin (a.k.a tanin sayur-sayuran, iaitu sejenis biomolecule, bertentangan dengan tanin sintetik moden) adalah amat masam-kelat ( astringen), kompaun polifenolik tumbuhan pahit yang mengikat pada  mendakan protein dan pada pelbagai sebatian organik yang lain termasuk asid amino dan alkaloid.

Astringensi dari tannin lah yang menyebabkan rasa kekeringan dan pengecutan dalam mulut apabila  memakan buah buah muda dan apabila meminum wine merah. Begitu juga dengan kerosakan atau pengubahsuaian tannin bersama masa memainkan peranan yang penting dalam mematangkan (memasak) buah atau dalam penuaan wain.

Makna Tanin (dari perkataan Tanna bahasa Jerman  Lama untuk pokok oak atau pokok cemara, seperti dalam Tannenbaum) merujuk kepada penggunaan tannin kayu oak dalam penyamakkan kulit haiwan ke dalam kulit, maka perkataan "tan" dan "samak" {tanning} bagi rawatan kulit. Walau bagaimanapun, istilah "tanin" selanjutnya digunakan secara meluas kepada mana-mana kompaun polifenolik yang besar yang mengandungi hydroxyls mencukupi dan lain-lain kumpulan yang sesuai (seperti carboxyls) untuk membentuk kompleks kukuh dengan protein dan makromolekul lain. Sebatian ini secara meluas dalam pelbagai spesis tumbuhan, di mana ia memainkan peranan dalam perlindungan daripada pemangsa, dan mungkin juga dalam peraturan pertumbuhan.

Berat molekul tannin ialah dari 500 kepada lebih 3,000 (ester asid Gallic) dan sehingga 20,000 (proanthocyanidins). Tannins serasi dengan alkali, gelatin, logam berat, besi, air kapur, garam logam, agen pengoksidaan yang kuat dan zink sulfat, kerana pembentukan kompleks dan mendakan dalam larutan akueus.
Kejadian
Tannins diagihkan keseluruh alam tumbuhan mengikut spesies Kebiasaanya ia ditemui pada kedua-dua gymnosperms serta angiosperms. Secara botanikal, tanin hanya dari segi fizikal nya terdapat pada vacuoles atau permukaan tumbuhan berlilin. Gudang penyimpanan ini menyimpan tanin secara aktif daripada pemangsa tumbuhan, dan ia juga menyimpan tanin daripada menjejas metabolisma tumbuhan semasa tisu tumbuhan masih  hidup, hanya selepas kerosakan dan kematian sel, tanin bergiat aktif pada kesan metabolik. Tannins digulungkan sebagai bahan ergastic iaitu bahan yang terdapat dalam sel-sel bukan protoplasma.
Tannins terdapat pada daun, putik, biji, akar, dan tisu batang. Contoh lokasi tannin dalam tisu batang, ia lah ia sering dijumpai di kawasan pertumbuhan pokok, seperti phloem sekunder dan xylem dan lapisan di antara korteks dan epidermis. Tannins membantu mengawal pertumbuhan tisu tisu ini. Kemungkinan untuk hilang bolih terjadi di dalam pembentukan semulajadi bio tanin lain didalam tumbuh-tumbuhan disebabkan kerana burung, serangga, dan lain-lain penyakit (patogen).
Polyphenols paling banyak mempunyai tannin pekat, yang ditemui hampir pada keseluruhan keluarga tumbuh-tumbuhan, ia merangkumi 50% daripada berat kering daun.

Kehadiran di dalam tanah

Evolusi tumpuan kelompok tumbuhan yang kaya dengan tanin berlaku pada tanah berasidik yang kurang nutrien di seluruh dunia. Pada suatu ketika dahulu, Tannins dipercayai hanya berfungsi sebagai pertahanan anti-herbivore, kini lebih ramai ahli ekologi mengiktirafnya sebagai sesuatu yang amat penting dalam pengawal penguraian dan proses kitar-semula nitrogen. Kerana perhatin kepada pemanasan global, telah timbul minat yang mendalam untuk lebih memahami peranan polifenol sebagai pengawal selia kitar-semula karbon, khususnya di hutan boreal utara.
Kehadiran di dalam air


Larut- lesap tannin (Tannins leaching) dari daun-daun reput tumbuhan yang bersebelahan sungai, boleh menghasilkan apa yang dikenali sebagai “air sungai hitam”. Air yang mengalir keluar daripada pokok pokok tumbuhan mati  menghasilkan cecair berwarna coklat dari larutan gambut tannin. Kehadiran tannin (berserta asid humik) didalam air perigi boleh menimbulkan masalah untuk dijadikan air minuman.

Larut- lesap tannin (Tannins leaching) dari kayu hiasan tanpa rawat didalam tangki akuarium boleh meyebabkan pH didalam air menurun dan warna air seperti semburat teh. Penyelesaian kepada masalah sedemikian ialah, memasak kayu itu didalam air sehingga mendidih beberapa kali dan air keruh yang dihasilkan dari kayu itu dibuang setiap kali. Penggunaan tanah gambut sebagai bahan akuarium juga boleh membawa kepada masalah yang sama.
Kelas tannin
Terdapat tiga klas utama tannin:


Hydrolysable tannin
Tanin hydrolyzable atau tanin jenis pyrogallol adalah jenis tanin, apabila dipanaskan dengan hidroklorik atau asid sulfurik, akan menghasilkan asid Gallic  atau asid ellagic.
Proanthocyanidin
Proanthocyanidins, yang juga dikenali sebagai OPCs (proanthocyanidins Oligomeric) atau tannin pekat, satu kumpulan kecil kelas flavonoid daripada polyphenols. Pada dasarnya, ia adalah rantaian oligomer dari flavanols, seperti epicatechin flavan-3-ol.
Phlorotannin
Phlorotannin adalah jenis tanin yang ditemui dalam rumpai (alga) perang seperti kelps dan rockweeds atau spesies sargassacean. Bertentangan dengan tannin hydrolysable atau pekat, sebatian ini adalah oligomers daripada phloroglucinol (polyphloroglucinols). Phlorotannins seterusnya diklasifikasikan sebagai fucols, phlorethols atau fuhalols.epicatechin

Flavono-ellagitannin
Flavono-ellagitannins atau tanin kompleks adalah kelas tanin yang terbentuk daripada pelbagaian (complexation) dari ellagitannin dengan flavonoid. Flavono-ellagitannins boleh didapati di Quercus mongolica var. Grosseserrata

Pemakanan
Tannins secara tradisinya dianggap sebagai anti-nutrisi, tetapi kini ia dikenal pasti bahawa khasiat dan faedahnya bermanafaat dan anti-nutrisinya bergantung kepada struktur kimia dan sukatan. Teknologi baru yang diguna pakai untuk menganalisa struktur molekul dan kimia telah menunjukkan bahawa satu bahagian di dalam kepekatan dan hydrolysable tannins adalah amat biasa (simplistic). Kajian terkini telah menunjukkan bahawa produk-produk yang mengandungi tanin chestnut yang diambil pada dos yang rendah (0,15-0,2%) dalam pemakanan boleh memberi manafaat.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa tanin chestnut mempunyai kesan positif terhadap kualiti simpanan (silage) didalam tabung  silages koli bulat, terutam dalam pengurangan  nitrogen bukan protein (NPN) pada tahap layu paling rendah.
Menurut lapuran Mathieu F dan Jouany JP (1993)  tannin  menambah baik proses fermentasi nitrogen soya pemakanan didalam perut bahagian rumen. Kajian oleh Gonzalez S. et al. (2002) dalam pelepasan ammonia in - vitro dan kehancran (degradation) bahan kering pemakanan kacang soya dibandingkan pada tiga jenis tannin (quebracho, akasia dan chestnut) menunjukkan bahawa tannin chestnut lebih berkesan dalam melindungi pemakanan kacang soya dari degradasi in-vitro oleh bakteria rumen.
Tannin pekat menghalang pencernaan ternakan herbivore dengan mengikat kepada protein tumbuhan yang dimakan dan menjadikan ia lebih sukar bagi haiwan untuk mencerna, dan dengan mengganggu penyerapan protein dan enzim pencernaan.  Haiwan yang banyak memakan tanin merembeskan protein mengikat tanin (mucin) dalam air liur mereka.Kemampuan air liur mengikat tanin mucin secara langsung berkaitan dengan kandungan PROLINE. Kelebihan dalam menggunakan air liur protein yang kaya dengan PRPs (Proline-rich proteins) untuk membunuh tanin adalah seperti berikut:
  •  PRPs membunuh tanin ke tahap yang lebih meluas daripada protein dietmenyebabkan ke kurangan nitrogen dalam najis,
  •  PRPs mengandungi nitrogen bukan khusus dan  asid amino tidak penting (nonessential); ini menjadikan ia lebih mudah bagi  haiwan memakan daripada menggunakan protein diet berharga.
Minuman Bertannins
Kopi / Coffee
Tannins tidak dijumpai dalam mana-mana contoh kacang, ia bercanggah dengan laporan sebelumnya, hydrolysable tannin sensu stricto tidak dikesan dalam pulpa. Kehadiran tannin pekat larut dalam pulpa kopi arabika (arabica Coffea) telah disahkan mengandungi tannin pada kira-kira 1%.
Bir / Beer
Selain dari ekstrak asid alfa (alpha acid extracted) daripada hops untuk memberi rasa pahit dalam bir, tannin pekat turut hadir. Ini berpunca daripada kedua-dua malt dan hop. Terutama di Jerman, seorang brewmasters terlatih menganggap kehadiran tanin sebagai kecacatan. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah keadaan, kehadiran rasa menyengat (astringency) ini  dapat diterima atau bahkan diingini, sebagai contoh, ale merah Flanders (Flanders red ale). Dalam jenis bir berjenama yang lebih besar tanin boleh membentuk mendakan bersama keladak protein khusus menyebabkan terjadi kekeruhan pada suhu rendah. Kekeruhan pada suhu rendah ini dapat dielakkan dengan mengeluarkan sebahagian daripada tanin atau sebahagian daripada protein pembentuk kekeladak. Kekeladakan tannins dibuang menggunakan PVPP, keladak yang membentuk protein dengan menggunakan silika atau asid tannic.
Citrus, Jus Buah
Walaupun buah-buahan sitrus tidak pada sendirinya mengandungi tannin, Jus berwarna oren kebiasaannya mengandungi pewarna makanan tannin. Jus epal, jus anggur dan jus beri semua yang tinggi dalam tanin. Kadang-kadang tanin ditambah masuk kedalam jus dan ciders untuk mewujudkan rasa yang lebih tajam (astringen).

Makanan Bertannins
Buah
Buah Delima

Delima mengandungi pelbagai jenis tannin, terutamanya tannin mudah larut (hydrolysable tannins). Buah delima yang paling banyak tanin ini dipanggil punicalagins. Punicalagins mempunyai berat molekul 1038 dan molekul terbesar ini dijumpai utuh dalam plasma tikus selepas diberi telan secara lisan dan didapati tiada menunjukkan kesan toksik keatas tikus setelah diberi 6% diet punicalagins selama 37 hari. Punicalagins juga didapati menjadi komponen utama yang bertanggungjawab kepada antioksidan dan manfaat kesihatan jus delima.

Terdapat beberapa diet tambahan dan bahan-bahan pemakanan mengandungi ekstrak keseluruhan buah delima dan / atau piawaian kepada punicalagins, sebatian penanda buah delima. Ekstrak buah delima juga pada Umumnya Diiktiraf sebagai Selamat (GRAS) (generally reconized as Safe) oleh Pihak berkuasa  pemakanan dan Ubatan Amerika Syrikat. Telah disyorkan mencari bahan-bahan 'buah delima yang memiliki nisbah polyphenol, sebagai kesan sumber utama kekuatan yang telah diperhatikan dalam ekstrak 'spektrum semula jadi', terutamanya kepekatan buah delima kepada punicalagins.

Persimmons

Ada buah persimmons yang rasanya sangat tajam (astringen), dan tidak boleh dimakan apabila ia maseh muda (khusus dari Korea, Amerika, dan Hachiya atau Jepun). Ini adalah disebabkan tahap tanin yang tinggi, dan jika dimakan (begitu juga dengan haiwan lain), mulut akan menjadi benar-benar kering, namun kelenjar air liur akan terus merembeskan air liur yang tidak dapat memberi kesan kepada makanan bercampuran tanin tadi.
Berries

Kebanyakan buah-buahan beri seperti cranberry, strawberi dan beri biru, mengandungi kedua-dua tanin hydrolyzable dan tannin pekat.
Kacang
Kacang yang boleh dimakan mentah seperti Hazelnuts, Kenari dan Pecans, mengandungi jumlah tannin yang tinggi. Badam mempunyai kandungan yang lebih rendah. Kepekatan tanin dari ekstrak kacang-kacang mentah tidak dapat disamakan dengan kacang tanah tanpa cengkerang yang mempunyai kandungan tanin yang amat rendah. Acorns(buah dari pokok oak) mengandungi kepekatan tannin amat tinggi, ia perlu melalui proses sebelum ia boleh dimakan dengan selamat.

Kacang Areca (pokok
kelapa sawit yang mempunyai kacang berbentuk bujur telur) juga mengandungi tanin yang menyumbang kepada ciri-ciri antibakteria.

Makanan Panggang (Smoked foods)
Tannins dari kayu Mesquite, ceri, oak dan kayu-kayu lain yang digunakan untuk memanggang ikan dan daging salai boleh melekat pada bahan salaian  (asap dari kayu ceri boleh mendatangkan toksik kepada manusia.)
Herba/spices
Cengkih, tarragon, jintan putih, thyme, vanila dan kayu manis semua mengandungi tanin.
Legumes
Kebanyakan kekacang mengandungi tanin. Kacang berwarna merah mengandungi tanin yang paling tinggi, dari kacang berwarna putih. Kacang kuda (yang juga dikenali sebagai kacang garbanzo) mempunyai jumlah yang lebih kecil daripada tannin.
Chocolate
Minuman keras berwarna coklat mengandungi tanin kira-kira 6%.
Ketoksikan

Tannins menyebabkan kekeladakan dan mendakan protein, dalam beberapa haiwan ruminan (binatang yang menelan dan dapat mengeluarkan semula makanan untuk dikunya) mampu menghalang penyerapan nutrien dari bijirin tinggi tanin seperti SORGUM (
saka bijirin rumput tropika dan subtropika).

Pada individu yang sensitif, pengambilan tannin yang berlebihan boleh mengakibatkan kerengsaan usus, iritasi buah pinggang, kerosakan hati, kerengsaan perut dan sakit gastrointestinal. Pengecualian pada teh, penggunaan jangka panjang dan / atau berlebihan herba yang mengandungi kepekatan tinggi tannin tidak digalakkan. Terdapat persamaan (correlation) diantara kanser esophogeal atau kanser hidung pada manusia dan pengambilan terlalu kerap herba tertentu yang mempunyai kepekatan tanin yang tinggi.

Banyak tumbuh-tumbuhan menggunakan tanin sebagai senjata menghalang binatang, dan tidak diketahui sama ada tanin juga dihasilkan untuk tujuan lain, contohnya sebagai racun perosak, atau sama ada ia berkembang khusus untuk tujuan menghalang pemangsa. Haiwan yang memakan berlebihan tumbuh-tumbuhan ini akan jatuh sakit atau mati. Buah acorns adalah punca masalah dalam penternakan lembu. Sukatan maut, dikatakan kira-kira 6% daripada berat badan haiwan. Ini hanya angka anggaran sedangkan acorns dari Red Oak mengandungi purata 2-4 kaliganda tanin dari Oak Putih. Rusa dan pelanduk didapati mati kerana memakan buah acorns. Tanda-tanda keracunan disebabkan pengambilan buah acorns termasuk anggota badan mengeletar (ataxia) dan sesak nafas. Sesetengah haiwan, seperti tupai dan rusa keldai telah membina keupayaan dalaman untuk mengambil kepekatan tanin yang tinggi tanpa kesan sampingan. Manusia pada kebiasaannya tidak gemar memakan makanan yang pahit yang mengandungi jumlah tannin yang tinggi. (walaupun ada Sesetengah orang didapati tidak dapat merasa makanan yang pahit.) Tannins dari buah acorns dilarutkan terlebih dahulu sebelum dijadikan makanan.

Pembersih Besi (Metal chelation)
Jika diamal memakan dalam kuantiti yang berlebihan pada satu jangka waktu yang panjang, tanin menghalang penyerapan mineral seperti zat besi, yang akan membawa kepada penyakit anemia. Ini adalah kerana tanin adalah logam ion chelators (satu proses pembuangan zat zat besi dari salur darah), dan ion-ion logam-terkelat tanin bukan bio-kehadiran (bioavailable) (jumlah dadah yang sampai keanggota aktiviti psikologi selepas disuntik). Tannins hanya mengurangkan bio-kehadiran sumber zat zat besi tumbuh-tumbuhan, juga dikenali sebagai bukan heme (non-heme)(satu komplek pigment organik mengandungi besi dan atom lain yang mengikat oksigen). Sumber haiwan, atau heme penyerapan zat besi tidak akan terjejas oleh tanin. Asid Tannic tidak menjejaskan penyerapan mineral surih yang lain seperti zink, tembaga, dan mangan dalam tikus.

Tannins mengganggu penyerapan zat besi melalui pembentukan kompleks dengan besi apabila ia berada dalam gastrousus lumen (gastrointestinal lumen) yang mengurangkan bio-kehadiran besi. Terdapat perbezaan penting dalam cara di mana sebatian fenolik berinteraksi dengan corak hydroxylation yang berbeza (asid Gallic, catechin, asid chlorogenic) dan kesan ke atas penyerapan besi. Kandungan kumpulan galloyl mengikat besi boleh menjadi penentu utama kesan melarang sebatian fenolik. Walau bagaimanapun, tannin pekat tidak mengganggu penyerapan zat besi.
Dalam usaha untuk mencegah masalah-masalah ini, dinasihatkan minum teh dan kopi di antara makan, bukan semasa. Makanan yang kaya dengan vitamin C membantu meneutralkan kesan tanin pada penyerapan zat besi. Menambah jus lemon kedalam teh juga dapat mengurangkan kesan negatif  tannin dalam penyerapan zat besi. Menambah susu kedalam kopi dan teh tidak sedikitpun mempengaruhi kesan melarang tannin.
Pasaran Tannin

Pengeluaran tanin bermula seawal abad ke-19 dalam revolusi perindustrian, untuk menghasilkan bahan penyamakan bagi keperluan barangan kulit. Sebelum ini, proses penyamakan mengguna bahan tumbuhan dan memerlukan masa yang lama (sehingga enam bulan).

Kemerosotan pasaran tanin sayur-sayuran dalam tahun-tahun 1950-an-1960-an, disebabkan kemunculan tanin tiruan (sintetik), berpunca dari kepayahan mendapat bekalan tanin sayur-sayuran semasa Perang Dunia II. Pada masa itu, banyak industri kecil kecilan pengeluar tanin tertutup. Tanin sayur-sayuran dianggarkan untuk  penggunaan bagi pengeluaran 10-20% daripada pengeluaran kulit global.
Kos produk terakhir bergantung kepada kaedah yang digunakan bagi menghasilkan pengeluaran tanin, khususnya dalam penggunaan pelarut tertentu seperti alkali dan lain-lain bahan kimia yang diguna pakai (contohnya gliserin). Bagi kuantiti yang besar, kaedah yang paling berkesan dari segi penjimatan kos ialah cara  pengekstrakan menggunakan air panas.
Asid Tannic digunakan di seluruh dunia sebagai ejen penjernihan dalam minuman beralkohol dan sebagai bahan aroma didalam kedua-dua minuman beralkohol dan minuman jus. Tannins dari sumber botani yang lain juga banyak digunakan dalam industri penbuatan wain.
Kegunaan


Tannins merupakan ramuan penting dalam proses penyamakan kulit. Kulit kayu Oak, Mimosa dan pokok quebracho secara tradisinya menjadi sumber utama tanin untuk penyamakan, Dalam masa yang sama 90% dari ejen ubat penyamakan bukan organik juga digunakan pada hari ini dalam pengeluaran kulit dunia.

Tannins menghasilkan warna yang berlainan dengan klorida ferric (
ferric chloride) (sama ada biru, biru gelap, atau hijau ke hijau-hitaman) mengikut jenis tanin. Dakwat hempedu besi dihasilkan dengan merawat tannin dengan besi (II) sulfat.

Tannins digunakan sebagai pengeluaran utama anti-mengakis, untuk rawatan permukaan keluli berkarat sebelum dicat.  Penggunaan resin yang dibuat daripada tannin telah  kaji selidik untuk membuang raksa dan methylmercury dari pelarut . Tanin beku telah diuji untuk mendapatkan semula uranium dari air laut.


Pengunaan dalam Perubatan dan potensinya
Tannins juga berkesan dalam melindungi buah pinggang. Apabila dieram (incubated) dengan jus anggur merah dan wain merah dengan kandungan tannin pekat yang tinggi, virus polio, virus herpes simplex, dan pelbagai virus enterik dilemahkan. Tannins telah menunjukkan, kesan potensi anti-virus,  anti bakteria dan antiparasitic.
Adalah dipercayai bahawa tanin yang diasingkan daripada kulit kayu batang Myracrodruon urundeuva mempunyai fungsi pelindung neuro (neuro-protective) mampu menterbalikkan 6-hydroxydopamine termasuk ketoksikan. Tumbuhan ini menjanjikan masa hadapan yang cerah dalam kegunaan terapeutik, yang mungkin amat bermanafaat kepada pesakit penyakit neuro. Souza et al. mendapati bahawa tanin yang diasingkan daripada kulit batang juga mempunyai potensi antiinflammatory dan antiulcer ke atas tikus, menunjukkan sifat anioxidant yang kukuh untuk kegunaan terapeutik .
Makanan yang kaya dengan tannin dapat digunakan dalam rawatan penyakit keturunan hemochromatosis (HFE hereditary hemochromatosis), penyakit keturunan yang dicirikan oleh penyerapan zat besi pemakanan yang menyebabkan peningkatan patologi dalam peyimpanan zat besi dalam tubuh badan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS