Lemon myrtle
Jajahan
: Tumbuhan
(Berperingkat) : Angiospermss
(Berperingkat) : Eudicots
(Berperingkat) : Rosids
Order : Myrtales
Keluarga : Myrtaceae
Nama Lain (Binomial)
Backhousia Citriodora
Bahagian
tumbuhan yang digunakan : Keseluruhan pokok tapi lebih khusus kepada Daun
(segar atau kering).
Backhousia Citriodora: (nama Am Limau myrtle,
limau wangi myrtle, limau wangi dahan besi). Ia adalah tumbuhan berbunga dari
genus keluarga Myrtaceae, Backhousia. Berasal dari hutan hujan
subtropika tengah dan tenggara Queensland, Australia, tersebar secara semula
jadi dari Mackay ke Brisbane.
Nama-nama lain yang digunakan untuk tumbuhan
ini seperti:
a)
Pokok manis verbena
b)
Mmyrtle manis verbena
c)
Limau wangi verbena
d)
Limau wangi backhousia”
Terdapat 10 jenis tumbuhan dari keluarga ini:
1)
Backhousia
citriodora
2)
Backhousia
myrtifolia
3)
Backhousia
4)
Backhousia
anisata
5)
Backhousia
citrodora height
6)
Backhousia
citriodora Melbourne
7)
Backhousia
angustifolia
8)
Backhousia
enata
9)
Backhousia
citriodora tree
10)
Backhousia
citriodora growth rate
Pertumbuhan
Ia boleh mencapai ketinggian sehingga 20 m (66 kaki). Daunnya
sentiasa malar hijau, bertentangan dan berbentuk mata tombak, 5-12 cm (2,0-4,7 inci)
panjang dan 1,5-2,5 cm (0,59-0,98 inci) lebar, hijau kilat. Berbunga krim
putih, 5-7 mm diameter, berkelompok di hujung dahan sepanjang musim.
Pada tahun 1853 nama botani Lemon myrtle ditukarkan kepada Backhousia
Citriodora sempena nama seorang ahli botani berbangsa Inggeris, James Backhouse.
Nama
"Myrtle Limau wangi" diberi kerana bau nya yang amat kuat seperti limau
/ bacang terhasil apabila daunnya dihancurkan. Nama "Myrtle Limau
wangi" dipendekkan sebagai, " limau myrtle " bagi tujuan perdagangan,
oleh industri pemakanan sebagai ramuan masakan. Limau Myrtle kerap juga di keliru
dengan "limau dahan besi” ("lemon ironbark"), yang mana ia merupakan
Eucalyptus staigeriana.
Kandungan Utama
Minyak pati Lemon
Myrtle (Backhousiacitriodora)
Daun ini
mengandungi minyak pati terpenting biasanya
4 hingga 5% daripada terpenoid aldehydes. 90 hingga 95% citral, dan netral dan
geranial. Juzuk lain yang dikesan adalah
Mycenae, linalool, citronellal, cyclocitral dan methyl-heptenone.
Minyak Pati (Essential oils)
Turut
terdapat dua jenis minyak terpenting Bacang Bukit atau B.citriodora ia itu
jenis-chemo (chemotype):
•
Jenis-chemo citral lebih banyak digunakan dan ditanam di kebanyakan
kawasan di Australia sebagai bahan perisa dan minyak patinya. Pemisahan (isolate)
dari Citral melalui sulingan pewapan
menghasilkan minyak limau myrtle diantara 90-98%, dan kebanyakan dari minyak
ini 1-3% terhasil dari daun segar. Ia adalah sumber semula jadi yang paling
tinggi citral.
Toksikologi
Daun Bacang Bukit (Lemon Myrtle) sangat kaya
dengan kalsium dan juga merupakan sumber terbaik anti oksida, vitamin E,
Magnesium dan Zink.
Apabila
18.29 mg/cm 2 minyak
pati digunakan ke atas kulit pada jangka
masa pendedahan 1 hingga 12 jam, ia menyebab pengurangan dalam fungsi selular,
kehilangan integriti, kehilangan kemampatan vacuolated pada selular (rongga kecil yang dipenuhi
dengan cecair di dalam sitoplasma sel), nekrosis sel (kematian sel-sel hidup
setempat (seperti jangkitan atau gangguan bekalan darah), dan larutan lebih
rendah oleh stratum corneum telah didokumenkan.
Apabila
0.18 mg/cm 2 dari minyak
pati disapukan pada kulit untuk jangka masa selama 8 jam, kerosakan yang disebabkan
dari komponen citral hanya menjejas sel-sel epidermis. Minyak lemon myrtle
adalah toksik kepada barisan hepatocarcinoma in-vitro dari barisan sel manusia
(HepG2), F1-73 (barisan sel fibroblast yang diperolehi daripada kulit yang
sihat), dan sel kultur utama fibroblast dari kulit manusia.
Nilai
kepekatan terdedah Cytotoxicity 50%
inhibitory (IC50) dari 0.008% ke 0.014% (w/v) dalam 4 jam dan 0.003%
ke 0.012% (w/v) dalam 24 jam. Tahap tiada kesan sampingan diperhatikan (NOAEL) pada
minyak limau myrtle dikira sebagai 0.5 mg/L dalam masa 24 jam terdedah, dan dos
rujukan ditentukan sebagai 0.01 mg/L.
Sebagai
produk sapuan (topical), CMEC Australia mengiktiraf kan minyak dari daun Bacang
Bukit (B.citriodora @ limau myrtle) selamat dan sesuai untuk kegunaan sebagai
bahan aktif dengan kepekatan tidak melebihi 1% w/w. Pertimbangan keselamatan
berdasarkan pada citral, rendah dalam toksik dan boleh digunakan dengan selamat
pada produk sapuan (topical ) antimikrobial. Sebahagian besar kajian telah
dijalankan ke atas kompaun citral sebagai bahan biasa. Kedudukan Citral dan
minyak citral dianggap selamat pada cairan 1% dan mempunyai perakuan GRAS
(umumnya diiktiraf sebagai selamat) Persekutuan
Pentadbiran Dadah Amerika (US Federal Drug Administration).
Kimia
Tahap
minyak pati dalam daun Bacang Bukit (B.citriodora) boleh mencapai
ketinggian melebihi 80%. Anggaran komponen minyak pati adalah 40% neral (alpha citral) dan 50% geranial (beta
citral). Pengenal pastian minyak pati disahkan melalui enantioselective
capillary gas chromatographic dan isotope-ratio mass spectrometry coupled
selari dengan kromatografi gas kapilari.TGA dan CMEC Australia menunjukkan
bahawa 98% minyak dari daun Bacang Bukit adalah citral. Yang lain
chemovar utama, citronellal boleh menyumbang sehingga 80%, menjadikan daunnya tidak
sesuai untuk kegunaan komersial. Minyak ini kebanyakannya digunakan dalam penyediaan
aroma dan rasa.
Daun
Bacang Bukit mengandungi 0.33% hingga 0.86% minyak pati bersifat
Antioksida. Melalui kaedah menguji
ekstrak mentah pada Trolox- equivalent antioxidant capacity assay dan Majlis
Kuarantin dan Eksport Penasihat Australia (sekarang dikenali sebagai Majlis
Penasihat Biosekuriti) telah ditemui seJumlah fenolik 88.1%, peyinkir radikal
56.6%, dan aktiviti antioksida 46.7%. Antioksida ditemui di 102, 60, dan 31 mg asid
Gallic bersamaan berat kering per gram, masing-masing.
Kegunaan dan Farmakologi
Citral
mempunyai ciri-ciri penenang (sedative), anti-virus, dan anti-kulat. Walaupun
tidak terbukti secara klinikal, citral dianggap mempunyai sifat antitumor. Kaum
Asli Australia telah lama menggunakan Bacang Bukit (limau myrtle),
kedua-dua dalam masakan dan sebagai tumbuhan penyembuhan. Minyak citral
mempunyai ketulenan tinggi; biasanya lebih tinggi dari serai. Ia juga dianggap
mempunyai aroma yang " lebih suci dan manis" berbanding sumber
setanding citral-serai dan Litsea cubeba
Antibakteria
/ antikulat
CMEC
melulus penggunaan Bacang Bukit (B. citriodora) sebagai antiseptik merawat
jerawat dan acne. Pes yang dibuat dari daun, minyak pati, dan hydrosols
didapati mempunyai aktiviti anti-bakteria dan anti-kulat dalam S.aureus ,
E.coli , P aeruginosa , C albicans, MRSA, A.niger, K pneumoniae, dan P acnes.
Air, alkohol, dan ekstrak
heksana dari daun telah diuji keatas bakteria bawaan makanan (faecalis
Enterococcus, E. coli, Listeria monocytogenes, P. aeruginosa, Salmonella
enteritidis, Salmonella typhimurium, dan S. aureus). Bakteria Gram-positif dan bacteria gram-negatif
telah dirawat dengan 0.125% dan 0.5% kepekatan minyak pati Bacang Bukit. Minyak
Bacang Bukit menghalang bakteria toksik
pada jalur sel manusia: HepG2, F1-73, dan sel utama kacukan fibroblas kulit
manusia. Nilai sitotoksiti terdedah diantara 0.008% ke 0.014% (w/v) dalam masa 4 jam dan dari 0.003% ke
0.012% (w/v) dalam masa 24 jam terdedah.
Satu
gram dari daun Bacang Bukit (Backhousia) diekstrak kedalam 50 mL/mL
metanol dan 15.7 mg/ml didapati berkesan keatas bacteria 2 gram-positif (Bacillus cereus, Bacillus subtilis) dan bakteria
2 gram-negatif (Aeromonas hydrophilia, Pseudomonas) dalam kaedah
cakera-resapan.
Data
Klinikal
31
orang kanak-kanak dirawat dengan larutan 10% daripada Bacang Bukit (B.
citriodra) untuk M. contagiosum. daripada jumlah dirawat, 81% menunjukkan
pengurangan 90% daripada luka-luka dalam 30 hari berbanding kumpulan kawalan
(placebo).
Kegunaan
Lain
Bunga
dan buah digunakan sebagai perisa, antiseptik untuk jangkitan permukaan dan dalam makanan sebagai agen antimikrob semula
jadi.
Daun
dan bunga digunakan dalam campuran teh dan minuman, biskut tenusu, roti,
kuih-muih, pasta, sirap, likur, minyak berperisa, pembungkusan ikan (salmon),
dan sos celup dan renih.
Sukatan
/ Dos
Dos
termasuk 15.7 mg /mL ekstrak daun dalam metanol sebagai agen anti-bakteria dan 3
cawan sehari dari 2 hingga 4 mL dalam larutan alkohol 1%.
0.18
mg /cm2 dari 1% minyak limau myrtle disapu dalam tempoh pendedahan 8
jam digunakan sebagai sapuan antimicrobial.
Untuk
minuman, 2 helai daun untuk seliter digunakan; daun kering limau myrtle turut ditaburkan ke atas
makanan.
Masakan
Daun
Bacang Bukit( Lemon
myrtle) terkenal dalam perisa makanan hutannya (bush food) dan ada ketikanya dirujuk sebagai
"Ratu herba limau"("Queen of the lemon herbs"). Daun ini
sering digunakan sebagai kepingan kering, atau dalam bentuk rasa inti pati terpendap
(encapsulated flavor) untuk jangka hayat lebih lama. Ia turut mempunyai
pelbagai kegunaan, sebagai irisan kepingan lemon myrtle dalam biskut butter (shortbread); perisa dalam pasta; keseluruhan daun untuk ikan bakar;
direndam dalam macadamia atau minyak sayuran; dan dijadikan
teh, termasuk campuran dalam teh. Ia juga boleh digunakan sebagai pengganti
rasa limau dalam makanan berasaskan tenusu, seperti kek keju, limau berperisa ais krim dan serbet. Daun kering mempunyai keupayaan
memerangkap radikal bebas.
Antimicrobial
Minyak
pati Bacang Bukit (Lemon myrtle) mempunyai sifat anti-microbial; bagaimanapun minyak pati yang
terlalu pekat toksik kepada sel-sel manusia in vitro. Apabila dicairkan kepada kira-kira
1%, penyerapan melalui kulit dan kerosakan boleh di minimumkan. Minyak Lemon
myrtle mempunyai Rideal–Walker
coefficient yang tinggi, ukuran potensi anti-mikrobial. Penggunaan
minyak myrtle lemon sebagai rawatan luka kulit yang disebabkan dari virus
molluscumcontagiosum (MCV), sejenis penyakit yang mendatangkan kesan
ke atas kanak-kanak dan pesakit imunisasi terjejas, telah disiasat. Sembilan
daripada enam belas pesakit yang dirawat dengan minyak berkuatan 10% lemon
myrtle menunjukkan perubahan ketara, berbanding dengan tiada peningkatan dalam
kumpulan kawalan. Minyak ini merupakan bahan terkenal dalam penjagaan kesihatan
dan produk pembersihan, terutamanya sabun, losen, persiapan pemutihan kulit dan
syampu.
Minyak Pati Bacang Bukit / Myrtle
Terkenal
sebagai "Ratu herba limau", Bacang Bukit atau Limau Myrtle
sering disebut hanya sebagai Myrtle jarang gagal memikat fikiran dan deria
dengan aroma sitrus limau segar lebih segar daripada limau itu sendiri. Ini
kerana limau mempunyai hanya 3-10% kandungan citral sementara Bacang Bukit /
Limau Myrtle mengandungi kira-kira 90-98% citral, menyumbang kepada keunikan,
wangian yang menaikkan semangat limau. Secara saintifik ia dikenali sebagai
Backhousia citriodora, minyak pati diekstrak daripada daun aromatik dan ranting
tumbuhan ini. Diakui sebagai decongestant (Ubat pelega kesesakan paru-paru) dan
antiseptik . Herba Myrtle dan minyak pati semula jadinya, digunakan dalam
rawatan masalah pernafasan, penyakit berjangkit dan gangguan neurologi dalam
Ayurveda.
Sejarah Bacang Bukit / Myrtle:
Berasal
dari Australia, Bacang Bukit / Limau myrtle adalah salah satu di antara
beberapa minyak pati kegemaran di Australia dan dikatakan bahawa orang asli Australia menggunakan daun Bacang
Bukit / Limau myrtle sebagai herba pemulihan dan masakan. Orang Mesir purba
menggunakan daun tumbuhan ini untuk merawat demam dan jangkitan lain. Myrtle
telah disebut dalam mitologi Yunani sebagai simbol kasih sayang dan kemurahan
Tuhan. Ia dianggap suci bagi dewi Yunani Demeter dan Aphrodite.
Myrtle
juga dikatakan disebut dalam Alkitab secara langsung sebanyak enam kali. Dalam
Yesaya 41:19 ia berkata "Saya akan tanam di padang gurun asing, pokok
shittah, dan myrtle, dan pokok Zaitun; Saya akan tetapkan di gurun pasir pokok
cemara, dan pain dan pokok kotak bersama-sama. "Doktor Yunani Dioscorides mensyorkan
minyak Myrtle kepada pesakitnya bagi merawat pundi kencing dan jangkitan paru-paru.
Herba ini juga telah digunakan dalam banyak tradisi untuk merawat penyakit
saluran pernafasan dan gangguan kulit.
Ciri-ciri terapeutik dan juzuk kimia
minyak pati Bacang Bukit / Myrtle:
Minyak
pati Bacang Bukit / Limau myrtlei melegakan kesakitan (analgesic), bebas
kuman (antiseptic), penghalang sawang (anticonvulsant), bebas mikrob
(antimicrobial), mencegah gatal kerongkong (expectorant), tonik, anti-kulat, melegakan
semput (decongestant), sedatif, anti-sakit saraf (anti-neuralgic), pengecutan
tisu badan dan saluran (astringent) dan anti-reumatik. Komponen kimia utama
adalah terpenoid aldehydes seperti citral, geranial dan neral bersama surih juzuk linalool, metil-heptenone,
d-isopulegol, myrcene, cyclocitral dan citronellal.
Manafaat Minyak Pati Myrtle Pada Kesihatan
Mengikut Ayurveda / Yunani:
Prinsip
penyembuhan dalam Ayurveda / Yunani secara holistik meletak sepenuh kepercayaan
kepada alam semula jadi dalam merawat penyakit. Falsafah purba ini menyatakan
manusia adalah sebahagian daripada alam semula jadi, penyakit dan kesejahteraan
bergantung kepada keseimbangan tubuh mereka dengan alam semula jadi. Penyakit, mengikut
teks Ayurveda adalah isyarat menyatakan tubuh tidak seimbang dengan alam semula
jadi dan menganggap penyakit itu sebagai satu peluang untuk membaiki, merombak
dan memulih kesihatan sepenuhnya ke seimbangan. Setiap individu adalah unik
dengan satu set unsur tenaga tertentu yang membentuk kejadian (constitution)
tersendiri. Tenaga unggul ini dikenali sebagai doshas, dinamakan pita, Vata dan
kapha doshas. Penguasaan mana-mana salah satu daripada doshas ini menentukan
sifat dan tingkah laku seseorang individu.
Ubatan
Ayurveda / Yunani berdasarkan penguasaan dosha / Mizan dan Rawatan ayurveda /
yunani berbeza-beza dari satu individu ke individu lain walaupun mengalami
penyakit yang sama. Pemberian rawatan secara holistik dalam bentuk herba,
minyak pati, diet sihat dan berkhasiat, yoga, latihan ringan fizikal, meditasi
bersendirian mengikut rutin bagi tujuan pencegahan penyakit dan mencapai usia
panjang.
Minyak
pati Myrtle diketahui dapat menenangkan kapha dan vata doshas dan meningkatkan
pita. Manfaat kesihatan minyak pati Limau myrtle dalam Ayurveda / Yunani adalah:
- Terbukti antibakteria dan
antimikrob:
Minyak
pati Bacang Bukit / Limau myrtle dianggap anti-mikrob yang luar biasa,
agen anti-kulat dan anti-bakteria, menyegarkan dan beraroma limau tulen. Kajian tertentu telah membuktikan bahawa
minyak Limau myrtle mempunyai kuasa anti-mikrob yang ketara terhadap organisma
berbahaya seperti Staphylococcus aureus, Candida albicans, Escherichia coli,
Pseudomonas aeruginosa, Aspergillus niger dan Klebsiella pneumoniae.
Masukkan
2 titis minyak ini bersama minyak zaitun untuk merawat jangkitan dan penyakit
disebabkan bakteria, kulat dan mikro-organisma yang lain. Gabungan minyak
tersebut turut boleh digunakan pada bahagian-bahagian anggota lain yang terkena
penyakit seperti athlete’s foot, kurap, luka dan
masalah kulit yang lain. Minyak ini dapat menyembuh dan melindungi luka
daripada menjadi jangkitan (septic) semasa melawan bacteria Staphylococcus yang
bertanggung jawab menjadikan luka septic.
Satu
(1) atau dua (2) titis minyak Bacang Bukit / Limau myrtle ditambah ke
dalam secawan air panas boleh berfungsi sebagai ubat kumur-kumur terbaik untuk
nafas segar dan untuk membantu sakit tekak. Menggunakan 2 titis minyak ini ke
dalam peresap atau mandian boleh memberi kesegaran berpanjangan.
- Bantuan Pernafasan:
Cirri
ubat mengurangkan kesesakan paru-paru (decongestant) dan kelegaan rasa gatal di tekak (ekspectorant)
dari minyak Bacang Bukit / Limau myrtle berkesan merawat kesesakan dada,
selesema, sejuk, bronkitis, asma dan jangkitan sinus. Menambah 3 titis minyak Bacang
Bukit kedalam penyedutan berwap dapat membantu mengurangkan sakit kepala,
melonggarkan lendir dan pendeposit kahak dalam paru-paru dan saluran
pernafasan. Molekul terapeutik yang terdapat dalam minyak ini membantu mengawal
rasa sejuk dan batuk dari peningkatan zarah berjangkit yang lebih teruk.
Terdapat
bukti rujukan (anecdotal) isi rumah yang menggunakan minyak Bacang Bukit sebagai
pelita aroma mengalami masalah sakit demam selesema sejuk, batuk dan resdung
yang paling rendah.
Menambah
2 titis minyak ke dalam salap (vaporizing ointment) dan di urut perlahan-lahan
ke dada, belakang, dahi dan leher melegakan kesesakan dan mengurangkan
kesukaran bernafas. Masalah pernafasan secara umum merosakkan tidur di waktu
malam, menambah 2 titis minyak Limau myrtle ke dalam mandian air panas dan
mandi terutama sebelum tidur akan membantu menggalak tidur nyenyak di waktu
malam.
- Pengaruh Anti oksida:
Minyak
pati Bacang Bukit menunjukkan ciri-ciri anti oksida yang membantu dalam
memerangi radikal bebas yang bertanggungjawab ke atas pertumbuhan tumor
malignan dan lain-lain ketumbuhan kanser. Minyak ini mempunyai kesan antioksida
dan anti-mikrob dengan membantu melawan kuman pembawa penyakit melalui makanan (food
borne human pathogens) dan radikal bebas.
- Ubat Penjagaan kulit Terbaik:
Beberapa
kajian yang telah dijalankan oleh University Charles Strut, Australia
membuktikan minyak dari pokok Limau myrtle (bacang bukit) amat berkesan sebagai
penghapus kuman (germicidal) dan anti-bakteria berbanding
minyak dari pokok teh dalam merawat penyakit kulit dan masalah kesihatan lain. Sebab
utamanya adalah kerana ciri-ciri antiseptik dan mesra kulit. Satu kajian terkini
mengenai 'aktiviti anti mikrob dalam ekstrak metanol dari pokok bacang bukit (limau
myrtle)' menyatakan "Ketoksikan rendah dalam ekstrak metanol dan
bioaktiviti melarang ke atas bakteria membuat kaum Asli Australia mengguna Bacang
bukit sebagai agen antiseptik dan mengesahkan potensi perubatan nya."
Minyak
pati Bacang Bukit (Limau Myrtle) adalah minyak yang sangat baik untuk
merawat jerawat dan kulit berminyak. Campuran 2 titis minyak bacang bukit ke
dalam losen penjagaan kulit dan menerap ke jerawat, sakit tekak (cold sores),
ketuat, luka dan gigitan serangga untuk pemulihan. Campurkan 2 hingga 3 titis
minyak ini ke dalam minyak zaitun dan boleh digunakan sebagai sapuan (topically)
pada ruam, penyakit urat kulit (neuro-dermatitis), penyakit kulit dan kuku (tinea),
penyakit kulit bersisik (psoriasis), keradangan umbun kepala (folliculitis), gatal-gatal
dan kulat (candidiasis).
Minyak
pati dari ekstrak daun bacang bukit (Limau myrtle) Australia terbukti berkesan
dalam merawat penyakit virus kulit (Molluscum contagiosum), gangguan virus yang
biasanya memberi kesan ke atas kulit
kanak-kanak danke atas orang dewasa yang
aktif secara seksual kerana pada ke biasanya penyakit ini dilihat seperti penyakit
kelamin. Satu kajian 2004 mengenai 'Minyak pati Bacang Bukit (Backhousia
citriodora) dalam rawatan Molluscum contagiosum digunakan ke atas kanak-kanak'
di mana 9 daripada 16 kanak-kanak yang mengalami penyakit Molluscum contagiosum
dirawat dengan 10% minyak pati Bacang Bukit menunjuk pengurangan 90% dalam
bilangan luka-luka pada akhir 21 hari selepas penggunaan secara sapuan setiap
hari.
- Pewangi Semula jadi dan
penyegar udara:
Setitik
dari minyak Bacang Bukit di pergelangan tangan menambah kesegaran, aroma
citrusy sepanjang hari atau menambah 2 titis ke dalam mandian menyegarkan minda
di pagi hari. Menitis setitis titisan minyak dari Bacang Bukit ke sapu tangan
atau menambah beberapa titis ke dalam pewangi memerangi bau badan. Ciri-ciri
anti-mikrob yang terdapat dalam minyak ini menyerap mikrob dalam peluh yang
menyebabkan bau busuk badan. Aroma bersih minyak Bacang Bukit menjadikan
penggunaannya tidak dapat dielakkan sebagai pembersih udara kerana ia membunuh
kuman dan organisma mikro yang lain di atmosfera, menjadikan rumah tempat yang
lebih baik untuk didiami.
- Menaikkan perasaan dan emosi:
Minyak
pati Bacang Bukit Lemon myrtle juga diberkati dengan kesan menenangkan,
mengangkat dan menyegarkan perasaan kemurungan dan pemikiran takut. Dengan 2
titis Minyak pati Bacang Bukit dicampur dengan minyak kelapa boleh digunakan membantu
mengurut tapak kaki melega, mengurangkan tekanan, menggalakkan tidur yang lebih
baik dan meningkatkan keyakinan diri.
- Faedah-faedah lain:
Daun
Bacang Bukit dan minyak patinya, turut digunakan dalam penyediaan teh, perisa dalam membuat kek dan roti, savories, sirap,
gula-gula, sos, pencuci mulut, mayonnaises, syampu, losen badan dan penyegar
mulut. Ia juga digunakan sebagai perisai pelindung dalam industri pemakanan
sebagai minyak Lemon myrtle dikenali untuk memusnahkan yis kerosakan makanan,
bakteria dan patogen lain.
- Peringatan: