Alam:
Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Cucurbitales
Famili: ucurbitaceae
Genus: Momordica
Spesies: M. charantia
NAMA
LAIN:
Kyethinkhathee
(Burma), karela, kerela, titakerala (Hindi), paria, pare atau ayam pare (Indonesia
/ jawa), nigauri, nigaiuri, tsurureishi (Jepun), pavaaki, paakhar kaai (Tamil),
mướpđang, kho qua (Vitnam), maha, mara, phakha (Thai), kugua (labu pahit) dalam
bahasa Cina, bitter melon atau bitter guard (Inggeris)
JUZUK
PENGENALAN UTAMA : sebatian pahit
PENERANGAN
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Cucurbitales
Famili: ucurbitaceae
Genus: Momordica
Spesies: M. charantia
peria ~ momordicacharantia
Peria
atau nama sainsnya Momordica charantia adalah sejenis sayuran pahit. Di
pasar biasanya terdapat dua jenis secara Am. Ada yang panjang berwarna hijau muda dan ada yang bersaiz
kecil digelar ‘peria katak’ berwarna hijau tua. Pokok peria mudah didapati di negara-negara beriklim panas dan khatulistiwa
seperti India, Indonesia, Sri Lanka,
Malaysia dan Filipina.
Peria
katak atau nama botaninya momordica charantia, tergolong dalam keluarga ucurbitaceae.
Peria memang pahit rasanya, tapi di sebalik kepahitan ini, tersembunyi pelbagai
khasiat kesihatan dan dijadikan sayuran atau sebagai sup.
Peria tumbuh di
kawasan tropika termasuklah di Amazon, timurAfrika, Asia dan Carribean. Ia turut
ditanam di seluruh Amerika Selatan sebagai makanan dan ubatan.
Peria
merupakan pokok menjalar yang mempunyai batang lembut dan memanjat dengan melilit
menggunakan sulur paut. Pokok ini mempunyai akar tunjang dan juga akar sisi berserabut
yang berkembang luas di kawasan sekeliling.
Pokok
peria biasanya tumbuh menjalar seperti pokok timun, dan jika diperhatikan sepintas
lalu, ia seakan-akan serupa tetapi yang
membezakannya adalah daunnya. Daun peria agak kecil berbanding timun, berwarna hijau
dan bersusun selang-seli. Pokok peria mempunyai bunga berwarna kuning dan menghasilkan
bunga jantan dan bunga betina berasingan. Buah peria katak mempunyai kulit yang
menggerutu dan berwarna hijau muda ketika muda. Selalunya buah ini dimakan ketika
mentah. Bagaimanapun, buah ini juga boleh dimakan ketika matang, berwarna kuning-kekuningan
atau jingga merah.
Biji
buah peria mentah berwarna putih, akan menjadi merah ketika masak. Terdapat dua
variety peria. Varieti pertama berbentuk segi empat panjang dan berwarna hijau pucat.
Manakala variety kedua berbentuk bujur dan berwarna hijau gelap.
Variati
Peria datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Tanaman tumbuhan dari China adalah 20-30 cm panjang, bujur tumpul dihujung dan berwarna hijau pucat, dengan permukaan kutil beralun. Peria di India berbentuk tajam pada hujung dan permukaan segi tiga bergerigi dan kasar. Berwarna hijau keputihan. Diantara kedua-dua yang keterlaluan ini terdapat beberapa bentuk perantaraan. Ada buah yang kecil, hanya 6-10 cm panjang, yang boleh dimasak secara individu sebagai sayur sumbat. Buah-buah peria kecil ini terdapat banyak di Pakistan, India, Nepal dan negara-negara lain di Asia Selatan.
FARMAKOLOGI :
Peria (Momordicacharantia) : Ia adalah baik untuk meningkat selera makan, sebagai bantuan pencernaan, perangsang Hati, seperti gastro usus perut, sebagai ejen pro-kinetic, dan perangsang ringan usus (laxative). “Haritaki” telah membuktikan kesan gastro-kinetic membantu penggerakkan kandungan perut lebih awal. Buah adalah untuk perut (stomachic) dan pengeluar angin (carminative) , tonik dan mempunyai ciri-ciri alternatif. Ia turut digunakan untuk penyakit jantung, penyakit pernafasan, kesakitan, demam, bengkak, buasir, anemia, kencing manis dan gangguan usus.
Kegunaan Tradisional: Secara tradisi ia digunakan dalam merawat demam dan penyakit kuning (jaundice). Tapi kebanyakannya digunakan khusus untuk penyakit kencing manis . Peria juga digunakan dalam makanan dan terdapat dalam bahan masakan kari Asia selatan.
Cara Tindakan : Kesan utamanya adalah ke atas enzim gluconeogenic, keduanya ia bertindak keatas pengangkut glukosa. Vicine, charantin, dan polypeptide-P keatas kedua-dua haiwan dan manusia peningkatan pengambilan glukosa dan sintesis glycogen dalam hati, otot, dan tisu adipos, dan menambah baik toleransi glukosa. Kajian keatas enzim hati (hepatic) dalam tikus menunjukkan penurunan glukosa-6- phosphatase dan fruktosa -1 ,6- aktiviti bisphosphatase , dan meningkatkan pengoksidaan glukosa oleh laluan G6PDH. Peria melihatkan aktiviti sitotoksik terhadap sel leukemia dalam vitro (guanylatecyclase inhibitor ). Ekstrak MAP30 turut menunjukkan kesan cytostatic pada MDA -MB -231 sel-sel kanser payudara manusia xenografted ke dalam tikus . MAP30 turut menunjukkan perencatan bergantung kepada dos HIV-1 integrase membawa kepada integrasi DNA virus yang lemah, limfosit T itu menghalang dan monosit.
|
Specificasi Analatikal
| ||||
Issue Date :
|
January 2009
| |||
Review Date :
|
January 2011
| |||
Tajuk :
|
Ekstrak Kering Peria (momordica charantia)(> 1.0% PAHIT)
| |||
Bahagian Guna :
|
Buah
| |||
Ratio :
|
10:1
| |||
Segar / kering :
|
Dry
| |||
Sr.No.
|
Uji
|
Had
|
Protocol
| |
01.
|
Descripsi
|
Serbuk kering warna perang kehitaman berbau
| ||
02.
|
Identifikasi
| |||
Identifikasi
|
Bandingan berpiawaian
|
Oleh TLC
| ||
03.
|
Ujian Kimia Physikal (Sebagaimana per API)
| |||
3.1 Hilang kekering (%w/w)
|
Tidak melebhi 5.0%
|
Sebagaimana cara API
| ||
3.2 Ekstrak larutan air (%w/w)
|
Tidak melebhi 70.0%
| |||
3.3 pH 1% w/v larutan
|
5.00-7.00
| |||
04.
|
Analiysis Logam Berat (Garis Panduan WHO & FDA)
| |||
4.1 Lead
|
< 10 ppm
|
AAS
| ||
4.2 Cadmium
|
< 0.3 ppm
| |||
4.3 Arsenic
|
< 10.0 ppm
| |||
4.4 Mercury
|
< 1.0 ppm
| |||
05.
|
Analisis Microbiological (Garis Panduan WHO & IP 2007)
| |||
5.1 Total Microbial Count
|
< 107 cfu gm-1
|
Sebagaimana cara INH
| ||
5.2 E.Coli (1 gm)
|
Absent
| |||
5.3 Salmonella (1 gm)
|
Absent
| |||
5.4 Pseudomonas aeruginosa (1 g)
|
Absent
| |||
5.5 Yeast & Molds
|
< 105 cfu gm-1>
| |||
06.
|
Analisis Fitokimia
| |||
Lapuran kepahitan
|
Tidak kurang dari 50.0%
|
Cara Gravimetric
| ||
JUZUK
- Kajian Fitokimia mendapati terdapat alkaloid, glikosida, aglycone, tanin, sterol, fenol dan protein.
- Satu Kajian 1898 melaporkan alkaloid pahit dan glucoside.
- Daun dan buah menghasilkan asas kepahitan, momordicin.
- Ekstrak eter petroleum menghasilkan minyak tersangat wangi, minyak kekal, bebas kesan asid lemak dan karotena.
- Pecahan eter etil menghasilkan klorofil, bahan seakan glukosida dan damar.
- Ekstrak tif larut air menghasilkan bahan seperti saponin dan bahan pelekat (mucilaginous bodies)
- Satu Kajian 1898 melaporkan alkaloid pahit dan glucoside.
- Daun dan buah menghasilkan asas kepahitan, momordicin.
- Ekstrak eter petroleum menghasilkan minyak tersangat wangi, minyak kekal, bebas kesan asid lemak dan karotena.
- Pecahan eter etil menghasilkan klorofil, bahan seakan glukosida dan damar.
- Ekstrak tif larut air menghasilkan bahan seperti saponin dan bahan pelekat (mucilaginous bodies)
CIRI
- Dianggap astringen, antidiabetik, abortifacient, antirheumatic, perancang, galactagogue, parasiticide, anthelmintic, pencahar, yg menyebabkan muntah, antipiretik, hipotemia, emmenagogue, penyejukan, tonik, pengobat luka.
- Buah dianggap tonik dan khasiat perut.
- Buah dianggap tonik dan khasiat perut.
MANAFAAT
KESIHATAN PERIA
§
Buah sayur ini sangat rendah kalori, menyediakan hanya 17 kalori setiap 100g.
Walau bagaimanapun, ia kaya dengan fitonutrien seperti serat, mineral, vitamin
dan anti -oksida.
§
Peria mengandungi phyto- nutrien dan polipeptida -P; insulin tumbuhan yang
dikenali untuk mengurangkan tahap gula darah. Di samping itu, ia dikomposisikan
sebagai agen hipoglisemik dipanggil charantin. Charantin meningkat pengambilan
glukosa dan sintesis glikogen dalam sel-sel hati, otot dan tisu adipos.
Bersama-sama, sebatian ini dianggap bertanggungjawab mengurangkan paras gula
darah dalam rawatan kencing manis jenis -2.
§
Buah yang segar adalah sumber terbaik folate, mengandungi kira-kira 72 μg/100g
(Menyediakan 18% daripada RDA). Folat membantu mengurangkan kadar kecacatan
tiub neural pada bayi yang baru lahir jika diambil oleh ibu-ibu semasa
peringkat awal mengandung.
§
peria segar juga adalah sumber terbaik vitamin C (100 g buah mentah menyediakan
84 mg atau kira-kira 140% daripada RDI ). Vitamin –C adalah, salah satu
antioksida semulajadi yang kuat, membantu badan mengeluarkan radikal bebas yang
merupakan sebab pembentukkan kanser merosakkan.
§
Ia adalah sumber flavonoid terbaik untuk manafaat kesihatan seperti ß
-karotena, α -carotene, lutein , dan Zea - xanthin . Ia turut mengandungi
sejumlah vitamin A yang terbaik. Bersama-sama; sebatian ini membantu bertindak
sebagai pelindung terhadap radikal bebas
oksigen dan spesies oksigen reaktif (reactive oxygen species (ROS) yang
memainkan peranan dalam penuaan, kanser dan pelbagai proses penyakit.
§Peria merangsang
penghadaman dan Proses pengecutan otot seperti alunan saluran pencernaan makanan (peristalsis)
melalui usus sehingga ia dikeluarkan daripada tubuh. Dengan itu, ia membantu
melegakan masalah senak dan sembelit.
§
Peria juga adalah sumber niasin (vitamin B-3 ), asid Pantothenic (vitamin B-
5), pyridoxine (vitamin B- 6) dan mineral seperti zat besi, zink , kalium,
mangan dan magnesium.
§ ujian awal
makmal mencadangkan bahawa sebatian dalam peria mungkin berkesan untuk merawat
jangkitan HIV.
Lihat jadual di bawah untuk analisis mendalam nutrien:
Peria atau tembikai pahit (Momordicacharantia), segar, mentah, nilai berkhasiat setiap 100 g (Sumber: USDA National pangkalan data Nutrien) | ||
Principle
|
Nutrient Value
|
Percentage of RDA
|
Tenaga
|
17 Kcal
|
<1%
|
Karbohidrat
|
3.70 g
|
3%
|
Protin
|
1.00 g
|
2%
|
Jumlah lemak
|
0.17 g
|
0.5%
|
Kolestrol
|
0 mg
|
0%
|
Serat pemakanan
|
2.80 g
|
7%
|
Vitamins
| ||
Folates
|
72 µg
|
18%
|
Niacin
|
0.400 mg
|
2.5%
|
Asid Pantothenic
|
0.212 mg
|
4%
|
Pyridoxine
|
0.043 mg
|
3%
|
Riboflavin
|
0.040 mg
|
3%
|
Thiamin
|
0.040 mg
|
3.5%
|
Vitamin A
|
471 IU
|
16%
|
Vitamin C
|
84 mg
|
140%
|
Electrolytes
| ||
Natrium (Sodium)
|
5 mg
|
<1%
|
Kalium (Potassium)
|
296 mg
|
6%
|
Minerals
| ||
Kalsium (Calcium)
|
19 mg
|
2%
|
Tembaga (Copper)
|
0.034 mg
|
4%
|
Besi (Iron)
|
0.43 mg
|
5%
|
Magnesium (Magnesium)
|
17 mg
|
4%
|
Mangan (Manganese)
|
0.089 mg
|
4%
|
Zink (Zinc)
|
0.80 mg
|
7%
|
Phyto-nutrients
| ||
Carotene-ß
|
190 µg
|
--
|
Carotene-α
|
185 µg
| |
Lutein-zeaxanthin
|
170 µg
|
--
|
KHASIAT PERIA
1. Haus kerana panas dalaman, demam, heat stroke (pengsan kerana kepanasan):
Sebiji peria mentah yang masih segar dicuci bersih, lalu dibelah. Buang isinya, potong-potong secukupnya, lalu direbus dengan 3 gelas air bersih sehingga menjadi 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum.
2. Diabetes / KencingManis:
a. 200 g buah peria segar dicuci bersih lalu dikisar. Tambahkan air minum secukupnya, lalu diperah dengan sepotong kain sampai terkumpul sebanyak 50 ml (seper-empat gelas). Perahan dihangatkan dengan api kecil selama 15-30 menit. Setelah sejuk diminum. Lakukan setiap hari.
b. 200 g buah peria dicuci bersih lalu dihiris tipis-tipis. Rebus dengan 3 gelas air bersih sampai tersisa 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum. Lakukan setiap hari.
3. Disentri (penyakit darah, cirit-birit):
Buah peria segar dicuci lalu dibelah, isinya dibuang. Parut atau dibuat jus, airnya diminum. Segera minum air kosong. Satu kali minum 200 cc.
4. Amoebic dysentery, cirit-birit:
Ambil akar peria yang masih segar sebanyak 30 g. Bersihkan lalu dipotong mengikut keperluan. Rebus dengan 3 gelas air hingga menjadi 1 gelas. Setelah sejuk disaring, tambahkan gula secukupnya lalu diminum.
5. Jangkitan cacing pada kanak-kanak:
a. Daun segar sebanyak 7 g, diseduh (rendam agar menyerap) dengan 1/2 cawan air panas. Setelah sejuk ditapis, tambahkan 1 sudu teh madu. Kacau hingga rata, minum sekaligus sebelum makan pagi.
b. Ambil dua sampai tiga biji peria. Giling sampai halus, campur sedikit air masak. Minum, disusul dengan minum air hangat. Ramuan ini untuk mengubati jangkitan cacing gelang.
b. Ambil dua sampai tiga biji peria. Giling sampai halus, campur sedikit air masak. Minum, disusul dengan minum air hangat. Ramuan ini untuk mengubati jangkitan cacing gelang.
6. Menyuburkan rambut yang nipis dan kemerahan:
a. Ambil segenggam daun peria, cuci bersih. Daun kemudian ditumbuk hingga menjadi seperti bubur, tambahkan air 3/4 gelas. Ramuan ini kemudian diperap semalaman. Pagi-pagi ramuan ini ditapis, air nya digunakan untuk membasuh kulit kepala.
b. Ambil daun peria yang masih segar secukupnya, lalu dicuci bersih. Daun peria tadi ditumbuk sampai halus, lalu diperah dengan sepotong kain. Air nya digunakan untuk disapukan pada kulit kepala. Lakukan setiap hari. Ramuan ini sesuai digunakan untuk bayi dan kanak-kanak.
7. Bisul, Bengkak Bernanah (Abses):
Ambil segenggam daun peria, cuci bersih lalu direbus dengan 3 gelas air bersih sampai tersisa 1 gelas. Setelah dingin ditapis, air nya diminum.
8. Demam, malaria, sakit berkaitan hati, sembelit, jangkitan cacing:
Segenggam penuh daun peria dicuci bersih, lalu ditumbuk halus. Tambahkan 1 cawan air masak, dikacau rata lalu disaring. Air saringannya ditambah sedikit garam, lalu diminum pada pagi hari sebelum makan.
9. Kencing bernanah:
Ambil 6 helai daun peria, 2 urat akar jayanti (Sesbaniasesban Merr.), 2 keping kulit kemboja, 1 ulas rimpang temulawak, 3 ketul gula enau (sugar palm), semua herba dicuci dan dihiris kecil mengikut keperluan. Rebus dengan 4 gelas air, dicampurkan dengan gula, ditapis dan diminum
bahagian digunakan
Daun, akar, batang dan buah.
Daun, akar, batang dan buah.
• Daun / batang:
1. untuk kanser
2. Untuk jangkitan virus (HIV, herpes, Epstein Barr, hepatitis, influenza, dan campak)
3. Untuk jangkitan bakteria (Staphylococcus, Streptococcus, dan Salmonella)
4. Sebagai pembantu pencernaan pahit (untuk gangguan pencernaan (dyspepsia) dan pencernaan kurang sempurna (sluggish digestion)
5. untuk kencing manis
• Buah / biji buah:
1. untuk kencing manis
1. untuk kencing manis
2. Untuk kolesterol tinggi dan tahap asid lemak (triglyceride)
3. Untuk ulser H pylori.
4. Sebagai pembantu pencernaan pahit untuk gas usus, kembung, sakit perut, dan pencernaan perlahan
5. Untuk parasit usus
Peria
rendah kalori tetapi padat dengan zat yang berharga. Ia merupakan sumber
terbaik vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asidfolik, zink, fosforus, mangan dan
mempunyai kandungan serat yang tinggi. Peria juga kaya dengan besi, mengandungi
beta karotena dua kali ganda daripada brokoli, kalsium dua kali ganda dari pada
bayam dan kalium dua kali ganda daripada pisang.
Sayur
ini juga turut mengandungi juzuk fito yang disahkan mengandungi kesan
hipoglisemik yang dikenali sebagai charantin. Selain itu, ia turut mengandungi
sebatian seperti insulin yang dikenali sebagai polypeptide P yang dicadangkan
sebagai pangganti insulin bagi sesetengah pesakit diabetes.
Kandungan
beta karotena dan bahan lain yang terdapat dalam peria katak turut menjadikan
ia sebagai buah yang mampu mengurangkan masalah mata dan memperbaiki
penglihatan. Jus pahit ini dikatakan boleh diminum bagi membantu membina
sisitem imun dan meningkat pertahanan
tubuh untuk menentang penyakit.
Selama
beberapa tahun, saintis telah mengesahkan kebanyakan pengamal perubatan
tradisional telah menggunakan sayur pahit ini sebagai bahan penting dalam
system perubatan herba, malah boleh dikatakan kapsul dan tinktur peria
digunakan untuk merawat masalah penyakit
diabetes, virus, kolesterol tinggi dan psoriasis.
Fungsi
utama
• Daun / batang: anti-kanser, antiviral, antibakteria, perangsang pencernaan, gula dalam darah yang luar-biasa rendah disebabkan kelebihan insulin atau kekurangan zat (hypoglycemic)
• Buah / biji buah: hypoglycemic, kolsetrol rendah (hypo-cholesterolemic), antibakteria, mengeluarkan angin (carminative), pahit
• Daun / batang: anti-kanser, antiviral, antibakteria, perangsang pencernaan, gula dalam darah yang luar-biasa rendah disebabkan kelebihan insulin atau kekurangan zat (hypoglycemic)
• Buah / biji buah: hypoglycemic, kolsetrol rendah (hypo-cholesterolemic), antibakteria, mengeluarkan angin (carminative), pahit
PENGGUNAAN
PERIA DAN FARMAKOLOGI
Diabetes
/ Data haiwan
Kesan hipoglisemik dari peria pahit telah dibangunkan bersama kajian keatas haiwan. Menambah-baik toleransi glukosa, menekan hyperglycemia setelah makan siang (postprandial), dan mempertingkatkan sensitiviti insulin yang telah ditunjukkan dalam tikus dan arnab. Peningkatan aktiviti sel beta, rangsangan keatas laluan glycolytic, dan perencatan pengangkutan glukosa dalam usus kecil turut telah terbukti secara uji kaji.
Data klinikal
Penilaian prcubaan klinikal keatas kesan peria dalam diabetes jenis 2 adalah metodologi yang lemah. Beberapa ujikaji terhad untuk memenuhi standard metodologi yang mencukupi menunjukkan tiada kesan statistik yang signifikan berbanding plasebo atau glibenclamide, dan tidak terdapat bukti mencukupi untuk mengesyorkan penggunaan peria sebagai pilihan terapeutik dalam diabetes jenis 2. Ujian klinikal rawak berskala besar diperlukan.
KEGUNAAN LAIN
Antimicrobial
Bahagian tumbuhan peria akar, daun, dan biji telah ditunjukkan dalam aktiviti in-vitro antibiotik dan anti-virus, termasuk perencatan hubungan HIV (Duke J. CRC Handbook of Medicinal Herbs . Boca Raton, FL: CRC Press Inc; 1989:315-316), (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon (Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359). Synergism dengan aminoglycosides telah ditunjukkan dalam ketahanan kalis methicillin dari Staphylococcus aureus (Coutinho HD, Costa JG, Falcão-Silva VS, Siqueira-Júnior JP, Lima EO. Effect of Momordica charantia L. in the resistance to aminoglycosides in methicilin-resistant Staphylococcus aureus . Comp Immunol Microbiol Infect Dis . 2009 Sep 2. [Epub ahead of print]). Aktiviti anti-bakteria telah dikaitkan dengan kandungan minyak utama biji nerolidol (Braca A, Siciliano T, D'Arrigo M, Germanò MP. Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed essential oil. Fitoterapia . 2008;79(2):123-125).
Antimicrobial
Bahagian tumbuhan peria akar, daun, dan biji telah ditunjukkan dalam aktiviti in-vitro antibiotik dan anti-virus, termasuk perencatan hubungan HIV (Duke J. CRC Handbook of Medicinal Herbs . Boca Raton, FL: CRC Press Inc; 1989:315-316), (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon (Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359). Synergism dengan aminoglycosides telah ditunjukkan dalam ketahanan kalis methicillin dari Staphylococcus aureus (Coutinho HD, Costa JG, Falcão-Silva VS, Siqueira-Júnior JP, Lima EO. Effect of Momordica charantia L. in the resistance to aminoglycosides in methicilin-resistant Staphylococcus aureus . Comp Immunol Microbiol Infect Dis . 2009 Sep 2. [Epub ahead of print]). Aktiviti anti-bakteria telah dikaitkan dengan kandungan minyak utama biji nerolidol (Braca A, Siciliano T, D'Arrigo M, Germanò MP. Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed essential oil. Fitoterapia . 2008;79(2):123-125).
Aktiviti
Antioksida
Aktiviti
merangkap radikal bebas, berhubung pada kandungan fenolik, telah ditunjukkan
dalam in-vitro (Horax R, Hettiarachchy N, Chen P. Extraction, quantification,
and antioxidant activities of phenolics from pericarp and seeds of bitter
melons ( Momordica charantia ) harvested at three maturity stages (immature,
mature, and ripe). J Agric Food Chem . 2010;58(7):4428-4433), (Dong CJ, Yang
XD, Liu JY. Enzymatic properties of a recombinant phospholipid hydroperoxide
glutathione peroxidase from Momordica charantia and its complementation
function in yeast. Biochemistry (Mosc) . 2009;74(5):502-508). Keatas tikus
hyperammonemic, ketidakseimbangan oksida -antioksida telah dipulihkan melalui
pentadbiran ekstrak buah peria pahit (henmozhi AJ, Subramanian P. Antioxidant
Potential of Momordica charantia in Ammonium Chloride-induced Hyperammonemic
Rats. Evid Based Complement Alternat Med . 2010 Jan 4. [Epub ahead of print]).
Kanser
Kajian
in-vitro telah menilai kesan protein ribosome - inactivating (MAP30 dan MCP30)
dari biji peria pahit. Kesan antineoplastic (pengurangan percambahan sel dan penyebab
apoptosis ) telah ditunjukkan keatas payudara, prostat, dan garis sel kanser
epidermis (Coutinho HD, Costa JG, Falcão-Silva VS, Siqueira-Júnior JP, Lima EO.
Effect of Momordica charantia L. in the resistance to aminoglycosides in
methicilin-resistant Staphylococcus aureus . Comp Immunol Microbiol Infect Dis
. 2009 Sep 2. [Epub ahead of print], (Ray RB, Raychoudhuri A, Steele R,
Nerurkar P. Bitter melon (Momordica charantia ) extract inhibits breast cancer
cell proliferation by modulating cell cycle regulatory genes and promotes
apoptosis. Cancer Res . 2010; 70(5):1925-1931), (Xiang L, Huang X, Chen L, Rao
P, Ke L. The reparative effects of Momordica Charantia Linn. extract on HIT-T15
pancreatic beta-cells. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;(16)(suppl 1):249-252),
(Grossmann ME, Mizuno NK, Dammen ML, Schuster T, Ray A, Cleary MP. Eleostearic
Acid inhibits breast cancer proliferation by means of an oxidation-dependent
mechanism. Cancer Prev Res (Phila). 2009;2(10):879-886), (Li
M, Chen Y, Liu Z, Shen F, Bian X, Meng Y. Anti-tumor activity and immunological
modification of ribosome-inactivating protein (RIP) from Momordica charantia by
covalent attachment of polyethylene glycol. Acta Biochim Biophys Sin
(Shanghai). 2009; 41(9):792-799).
Dos
Jus
peria pahit telah dicadangkan untuk penyakit kencing manis pada dos harian 50
hingga 100 mL; 3 kali ganda dari 900 mg buah sehari. Tiada bukti percubaan
klinikal mencukupi untuk menyokong dos ini (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C.
Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J
Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Merujuk
kepada (Subcutaneous) penyediaan peria sebagai insulin sayur-sayuran turut telah lama digunakan dalam kajian klinikal,
tetapi kekurangan data keselamatan dan keberkesanan (Basch E, Gabardi S,
Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and
safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359.)
Mengandung
/ Penyusuan
Elak
penggunaan / pengambilan (Ernst E. Herbal medicinal products during pregnancy:
are they safe? BJOG . 2002;109(3):227-235) kerana.kesan sampingan telah dicatitkan
termasuk kesan menggalak haid (emmenagogue) dan keguguran (abortifacient).
Interaksi
Kesan
peningkatan hypoglycemic bersama ejen coadministered farmaseutikal dapat
diandaikan kerana kesan diperhatikan semasa kajian keatas haiwan. Walau
bagaimanapun, laporan kes kurang (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon
( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst
Pharm . 2003;60(4):356-359). kesan kecil pada enzim P450 cytochrome dan
glutation S- transferase diperhatikan dalam 1 percubaan (Appiah-Opong R,
Commandeur JN, Axson C, Vermeulen NP. Interactions between cytochromes P450,
glutathione S-transferases and Ghanaian medicinal plants. Food Chem Toxicol .
2008;46(12):3598-3603).
Kesan
Sampingan
Peria
umumnya mendatangkan beberapa kesan sampingan yang kecil. Kesan usus (Gastro Iintestinal)
seperti; sakit perut, cirit-birit dan sakit kepala telah dilaporkan dalam ujian
klinikal (Ooi CP, Yassin Z, Hamid TA. Momordica charantia for type 2 diabetes
mellitus. Cochrane Database Syst Rev . 2010;2:CD007845) dan
(Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review
of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Peningkatan
dalam enzim hati telah diperhatikan semasa uji kaji, tetapi tanpa perubahan histological
(Cabang biologi yang mengkaji struktur mikroskopik haiwan atau tisu tumbuhan).
Peria harus digunakan dengan berhati-hati keatas pesakit bermasalah fungsi hati
(Raman A, et al. Anti-diabetic properties and phytochemistry of Momordica
charantia L. (Cucurbitaceae). Phytomedicine . 1996;2:349-362) (Basch E, Gabardi
S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and
safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Kes
yang dilaporankan, berlaku koma hipoglisemik keatas 2 orang kanak-kanak apabila
meminum teh yang diperbuat daripada tumbuhan ini (Chevallier A. Encyclopedia of
Medicinal Plants . New York, NY: DK Publishing; 1996:234) (Basch E, Gabardi S,
Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and
safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359). Satu lagi kes yang dilaporkan bersangkutan fibrilasi
atrium (atrial fibrillation) pengambilan buah peria hancur (Erden I, Ordu S,
Erden EC, Caglar SO. A case of atrial fibrillation due to Momordica charantia
(bitter melon). Ann Saudi Med . 2010;30(1):86-87).
MERAWAT BUASIR DAN MASALAH DARAH KOTOR
Daun peria berkesan untuk merawat buasir. Cara nya ialah dengan mencampurkan jus yang boleh diperolehi daripada daunnya kedalam segelas susu. Ia hendaklah di minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ketempat buasir. Jika menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan segelas jus peria dan sudu kecil jus limau. Ia hendaklah diamalkan sedikit demi sedikit dalam jangka masa empat ke enam bulan. Masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya. Ia juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengamblan alkohol. Peria tidak berapa diminati kerana kepahitannya tetapi ia banyak membawa manafaat kepada orang yang mengemarinya.
Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak. Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan peria katak, namun begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.
INSULIN TUMBUHAN
Sejak zaman purba lagi peria digunakan untuk merawat kencing manis. Doktor dari England telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya. Hasilnya mereka menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta plant insulin untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.
Ðalam perubatan Ayurveda India, peria katak sering diperlihatkan sebagai sejenis “insulin tumbuhan”, oleh itu amat disyorkan untuk pesakit kencing manis. Ði Filipina, peria katak digunakan untuk merawat kencing manis dan kawalan gula darah bagi orang miskin.
Rasa pahit peria katak datangnya daripada kandungan kuinin yang tinggi dan secara kebetulan, telah dianggap oleh orang-orang Asia serta Panama dan Columbia, sebagai bahan untuk mencegah dan merawat demam malaria. Dalam perubatan tradisional Cina, sayur peria katak digunakan untuk menaikkan selera makan dan rawatan jangkitan gastrousus.
Ðalam perubatan herba Brazil, peria katak digunakan untuk merawat tumor, luka, reumatisme, malaria, masalah carian vagina, inflamasi, masalah haid, kolik, demam dan cacing. Ia juga turut digunakan sebagai pencetus pengguguran dan afrodisiak. Selain itu, ia juga boleh digunakan sebagai bahan sapu untuk merawat masalah kulit, vaginitis, buasir, ruam gatal, eczema dan kusta.
KERACUNAN
Peria turut berguna jika dicampurkan dengan herba lain untuk tujuan merawat penyakit. Antaranya jus peria katak amat berguna untuk merawat penyakit darah seperti kegatalan berkait dengan keracunan darah. Cara penggunaannya ialah dengan mencampurkan dua auns jus peria katak dengan sedikit jus limau. Hirup air ini perlahan-lahan sewaktu perut masih kosong setiap hari kira-kira 4 hingga 6 bulan.
Peria juga digunakan untuk merawat penyakit kolera walaupun masih berada ditahap awal. Caranya adalah dengan mencampurkan dua sudu teh jus peria katak dengan dua sudu teh jus bawang merah dan satu sudu teh jus limau nipis. Hiruplah ramuan ini setiap hari sehingga sembuh. Bagi mereka yang mengalami masalah system pernafasan, anda boleh meminum dua auns jug peria katakyang telah dicampurkan dengan secawan madu dan sedikit air. Minumlah ramuan ini setiap hari untuk memperbaiki masalah asma, bronchitis dan pharyngitis. Kaedah yang paling mudah untuk merawat penyakit ini ialah dengan meminum jus yang di ambil daripada empat atau lima biji peria pada setiap pagi. Bijinya yang dihancurkan boleh dicampurkan kedalam makanan. Sekiranya tidak mahu meminum jusnya, penghidap diabetes juga boleh meminum air rebusan beberapa potong peria atau pun menggunakannya dalam bentuk serbuk
Daunnya sangat berkesan untuk merawat buasir. Caranya ialah dengan mencampurkan jus yang boleh diperolehi daripada daunnya kedalam segelas susu. Ia hendaklah di minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ketempat buasir.
Jika menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan segelas jus peria dan sudu kecil jus limau. Ia hendaklah diamalkan sedikit demi sedikit dalam jangka masa empat keenam bulan.
Masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya. Ia juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengambilan alkohol.
Walaupun peria tidak di minati kerana kepahitannya tetapi ia banyak membawa manfaat kepada orang yang menggemarinya. Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak. Di India, biji daripada buahnya yang telah di masak ranum pula di jadikan sebagai bahan perasa.
Diabetes Mellitus
Herba yang baru-baru ini mendapat pengiktirafan antarabangsa kerana manafaat yang disumbangkan dalam merawat kencing manis. Walaupun rasanya pahit, ia telah menjadi satu minuman- pemakanan (nutritional drink) popular untuk menaikkan semangat dan rangsangan (VIM dan VIGOR). Malah lebih pahit adalah lebih baik, kerana dipercayai keseimbangan kepahitannya adalah potensinya.
Kajian mencadangkan bahawa peria mengandungi polypeptide hypoglycemic, insulin tumbuhan yang bertanggungjawab menurunkan tahap gula dalam darah. Faedah lain, dicadangkan ia menguraikan toksik dalam badan (detoxification) (termasuk penyingkiran nikotin), menguatkan sistem imun dan menguruskan peraturan kesuburan. Ia amat disyorkan sebagai bahan tambahan atau pengambilan tambahan kepada kempulan rawatan tradisional untuk kencing manis.
Kukus pucuk peria (empat daun bahagian atas) dan dimakan setengah cawan dua kali sehari. Sebagai rebusan, direbus enam sudu besar daun dicincang halus dalam dua gelas air diatas api kecil (selama 15 minit). Minum 1/3 cawan, tiga kali sehari, 30 minit sebelum makan. Jangan gunakan periuk aluminium (gunakan balang tanah liat atau dari enamel sahaja).
- Kedua-dua jenis buah peria yang liar atau yang ditanam boleh dimakan.
- Buah peria liar biasanya dipanggang di atas api dan dimakan dengan garam atau "heko".
- Di India, buah dimakan dalam masakan kari.
- Di Filipina , jus dari buah peria hijau dijadikan ubat untuk kolitis kronik: juga digunakan untuk disenteri bacillary .
- Daun berastringen atau akar dijadikan serbuk atau direbus digunakan untuk buasir.
- Jus dari daun digunakan untuk batuk, atau sebagai julab (anthelminthic) mengusir parasit usus, dan penyembuhan luka .
- Biji digunakan untuk mengeluarkan cacing.
- Biji atau jus daun digunakan sebagai julab ringan bagi kanak-kanak.
- Rebusan daripada akar dan biji digunakan untuk pelepasan urethral.
- Jus dari daun digunakan sebagai batuk kronik.
- Daun dan pucuk digunakan sebagai pengubat luka .
- Buah hancur direndam dalam minyak digunakan sebagai pengubat luka .
- Buah dijadikan tonik perut juga sebagai rawatan untuk penyakit sendi, gout, dan penyakit limpa dan hati.
- Daun ditumbuk digunakan untuk kulit melecur.
- Penyerapan daun atau jus daun digunakan untuk demam atau ulser perut kronik..
- Akar kadang-kadang digunakan dalam bahan persediaan ubat perangsang (afrodisiak).
- Air rebusan akar digunakan sebagai menggugur kandungan (abortifacient).
- Memakan buah dalam dos besar dianggap sebagai pencahar drastik dan abortifacient .
- Di India, akar digunakan sebagai astringen; digunakan secara luaran untuk buasir.
- Di Lagos, air rebusan daun digunakan untuk tonik perut .
- Daun digunakan sebagai ubat cacing dan antipiretik, dan digunakan secara luaran untuk penyakit kusta.
- Di India dan Malaysia; daun tumbuk digunakan untuk penyakit kulit terbakar dan melecur.
- Tuam daun digunakan untuk sakit kepala.
- Penyerapan bunga digunakan untuk merawat asma.
- Penyerapan buah peria tanpa biji dalam minyak Zaitun atau Badam, digunakan untuk tangan luka, buasir, dan terbakar.
- Akar, buah dan biji, digunakan sebagai abortifacien dan ubat untuk pelepasan urethral.
- Di Batavia, biji digunakan sebagai ubat cacing, julab, dan menyebabkan muntah .
- Di Jamaica, air rebusan daun diambil untuk selsema, sebagai julap dan pembersih darah. Campuran dalam teh panas juga digunakan untuk sakit gigi dan jangkitan mulut, selain itu ia Juga digunakan dalam mandian / mencuci letusan kulit dan jerawat, digunakan untuk ekzema, malaria, gout, penyakit kuning, sakit perut, buah pinggang (batu), kusta, keputihan , buasir, radang paru-paru, psoriasis, penyakit sendi, demam dan kudis dan air daun rebusan digunakan untuk menggalak keluarnya lendir.
- Di Antillen, air rebusan daun digunakan sebagai penggalak haid (emmenagogue) dan untuk ubat cacing (vermifuge).
- Di Cuba, daun peria digunakan untuk kencing manis, luka bias, penyakit kulit dan untuk kemandulan di kalangan wanita.
- Di Puerto Rico, daun peria digunakan untuk kencing manis.
- Di Indo –China, buah dihancurkan di dalam air masin, digunakan untuk demam tinggi (Flus), selesema, batuk-batuk pada kanak-kanak. Bijinya digunakan dalam rawatan cirit-birit .
- Di Brazil, biji digunakan sebagai ubat cacing .
- Di China , buah digunakan sebagai hipoglisemik dan antidiabetik .
- Di Turki, digunakan untuk penyembuhan luka-luka kulit dan ulser peptik.
- Biji juga dijadikan campuran dalam minyak, digunakan sebagai bahan kosmetik.
- Daun digunakan untuk membersih bahan logam.
- Buah peria liar biasanya dipanggang di atas api dan dimakan dengan garam atau "heko".
- Di India, buah dimakan dalam masakan kari.
- Di Filipina , jus dari buah peria hijau dijadikan ubat untuk kolitis kronik: juga digunakan untuk disenteri bacillary .
- Daun berastringen atau akar dijadikan serbuk atau direbus digunakan untuk buasir.
- Jus dari daun digunakan untuk batuk, atau sebagai julab (anthelminthic) mengusir parasit usus, dan penyembuhan luka .
- Biji digunakan untuk mengeluarkan cacing.
- Biji atau jus daun digunakan sebagai julab ringan bagi kanak-kanak.
- Rebusan daripada akar dan biji digunakan untuk pelepasan urethral.
- Jus dari daun digunakan sebagai batuk kronik.
- Daun dan pucuk digunakan sebagai pengubat luka .
- Buah hancur direndam dalam minyak digunakan sebagai pengubat luka .
- Buah dijadikan tonik perut juga sebagai rawatan untuk penyakit sendi, gout, dan penyakit limpa dan hati.
- Daun ditumbuk digunakan untuk kulit melecur.
- Penyerapan daun atau jus daun digunakan untuk demam atau ulser perut kronik..
- Akar kadang-kadang digunakan dalam bahan persediaan ubat perangsang (afrodisiak).
- Air rebusan akar digunakan sebagai menggugur kandungan (abortifacient).
- Memakan buah dalam dos besar dianggap sebagai pencahar drastik dan abortifacient .
- Di India, akar digunakan sebagai astringen; digunakan secara luaran untuk buasir.
- Di Lagos, air rebusan daun digunakan untuk tonik perut .
- Daun digunakan sebagai ubat cacing dan antipiretik, dan digunakan secara luaran untuk penyakit kusta.
- Di India dan Malaysia; daun tumbuk digunakan untuk penyakit kulit terbakar dan melecur.
- Tuam daun digunakan untuk sakit kepala.
- Penyerapan bunga digunakan untuk merawat asma.
- Penyerapan buah peria tanpa biji dalam minyak Zaitun atau Badam, digunakan untuk tangan luka, buasir, dan terbakar.
- Akar, buah dan biji, digunakan sebagai abortifacien dan ubat untuk pelepasan urethral.
- Di Batavia, biji digunakan sebagai ubat cacing, julab, dan menyebabkan muntah .
- Di Jamaica, air rebusan daun diambil untuk selsema, sebagai julap dan pembersih darah. Campuran dalam teh panas juga digunakan untuk sakit gigi dan jangkitan mulut, selain itu ia Juga digunakan dalam mandian / mencuci letusan kulit dan jerawat, digunakan untuk ekzema, malaria, gout, penyakit kuning, sakit perut, buah pinggang (batu), kusta, keputihan , buasir, radang paru-paru, psoriasis, penyakit sendi, demam dan kudis dan air daun rebusan digunakan untuk menggalak keluarnya lendir.
- Di Antillen, air rebusan daun digunakan sebagai penggalak haid (emmenagogue) dan untuk ubat cacing (vermifuge).
- Di Cuba, daun peria digunakan untuk kencing manis, luka bias, penyakit kulit dan untuk kemandulan di kalangan wanita.
- Di Puerto Rico, daun peria digunakan untuk kencing manis.
- Di Indo –China, buah dihancurkan di dalam air masin, digunakan untuk demam tinggi (Flus), selesema, batuk-batuk pada kanak-kanak. Bijinya digunakan dalam rawatan cirit-birit .
- Di Brazil, biji digunakan sebagai ubat cacing .
- Di China , buah digunakan sebagai hipoglisemik dan antidiabetik .
- Di Turki, digunakan untuk penyembuhan luka-luka kulit dan ulser peptik.
- Biji juga dijadikan campuran dalam minyak, digunakan sebagai bahan kosmetik.
- Daun digunakan untuk membersih bahan logam.
Toksikologi
Tumbuhan ini selamat pada dos yang rendah dan untuk tempoh 4 minggu atau kurang (Chevallier A. Encyclopedia of Medicinal Plants . New York, NY: DK Publishing; 1996:234). Tiada laporan diterbitkan atas tindak balas serius di kalangan orang dewasa yang diberikan dos oral 50 mL. Tinda-balas Antifertility (penurunan spermatogenesis) diperhatikan pada tikus dan anjing yang diberi makan ekstrak buah peria (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359), (Chang F, et al. Studies on the antifertility chemical constituents of balsam pear. Chin Tradit Herb Drugs . 1995;26:281-284)
Tumbuhan ini selamat pada dos yang rendah dan untuk tempoh 4 minggu atau kurang (Chevallier A. Encyclopedia of Medicinal Plants . New York, NY: DK Publishing; 1996:234). Tiada laporan diterbitkan atas tindak balas serius di kalangan orang dewasa yang diberikan dos oral 50 mL. Tinda-balas Antifertility (penurunan spermatogenesis) diperhatikan pada tikus dan anjing yang diberi makan ekstrak buah peria (Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359), (Chang F, et al. Studies on the antifertility chemical constituents of balsam pear. Chin Tradit Herb Drugs . 1995;26:281-284)
Kandungan juzuk vicine dalam biji menghasilkan
masalah pendarahan (favism) pada pesakit pengidap kekurangan glukosa-6- fosfat
dehidrogenase (glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency), keadaan cemas dicirikan
dengan sakit kepala, demam, sakit perut, dan koma (Raman A, et al.
Anti-diabetic properties and phytochemistry of Momordica charantia L.
(Cucurbitaceae). Phytomedicine . 1996;2:349-362), (Basch E, Gabardi S, Ulbricht
C. Bitter melon ( Momordica charantia ): a review of efficacy and safety. Am J
Health Syst Pharm . 2003;60(4):356-359).
Lapisan
isi merah(arils) di sekeliling buah peria adalah toksik kepada kanak-kanak. Jus
yang diberikan kepada kanak-kanak dalam 1 laporan menyebabkan muntah-muntah,
cirit-birit, dan kematian (Duke J. CRC Handbook of Medicinal Herbs . Boca
Raton, FL: CRC Press Inc; 1989:315-316).
Profil
Keselamatan
Peria
mengandungi bahan alkaloid seperti quinine dan morodicine, damar dan glikosida
saponic, yang mana mungkin tidak sesuai bagi sesetengah orang. Kepahitan dan
keracunan boleh dikurangi sedikit sebanyak dengan rebusan awalan (parboiling)
atau direndam dalam air garam selama 10 minit. Gejala keracunan termasuk berlebihan
air liur, muka kemerahan, kabur penglihatan, sakit perut, loya, muntah ,
cirit-birit , lemah otot.
Peria
dianalisiskan untuk kandungan utama nutrien serta Vitamin C, galian (mineral)
dan unsur fitokimia. Jenis (variati) yang dipilih adalah dari jenis Charantia
CB Clarke, Muricata (liar), Hybrid hijau dan hibrid putih. Hasil menunjukkan
kehadiran unsur-unsur nutrisi dari jenis
terdiri daripada Jumlah gula (0.114 ± 0.01 % ke 0.22 ± 0.02 %), kanji (0.74 ±
0.01% ke 5.3 ± 0.04 %), Jumlah protein (1.17 ± 0.01% ke 2.4 ± 0.02 %), lemak
(0.3 ± 0,02-0,8 ± 0.02 %) dan Vitamin C (9.41 ± 0,26-13 ± 0.57mg %). Sayur ini
merupakan sumber terbaik mineral seperti Mg, Ca, S dan Cu. Buah ini mengadungi kalsium
(0.55 ± 0,30-7,0 ± 0.25 mg%) dan sulpur (44.9 ± 0,38-72,4 ± 0.51 ppm). Semua variati
/ jenis didapati mengandungi tannin, flavonoids, terpenoids, cardiac
glycosides, triterpin dan sterol, damar, asid amino dan sebatian phenolic
melainkan coumarin dan anthraquinone bebas. Berdasarkan dari pada kajian ini, peria
pahit (Momordicacharantia ), walaupun diketahui pahit ia tetap mempunyai
potensi pemakanan yang besar.
KAJIAN
• Analgesic / Cholinomimetic: Kajian ekstrak metanol daun peria keatas tikus mencadangkan terdapat aktiviti cholinomimetic dan analgesic.
• Analgesic / Cholinomimetic: Kajian ekstrak metanol daun peria keatas tikus mencadangkan terdapat aktiviti cholinomimetic dan analgesic.
• Antidiabetik dan ciri-penyesuaian-genetik (adapto-genic- properties): ciri-penyesuaian-genetik ditandakan dengan kelewatan kemunculan cataracts, komplikasi sekunder kencing manis dan kelegaan pada saraf dan gejala-gejala lain walaupun sebelum terjadi hipoglisemia.
• Sifat Anti-radang / Pengimbang Membrane: Kajian melaporkan terdapat sifat anti-radang dan penstabilan membran dari ekstrak cecair daun peria keatas tikus. Keputusan menunjukkan aktiviti anti-radang mungkin tidak berkaitan dengan penstabilan membran.
• Antimicrobial : Kajian keatas pelbagai ekstrak Cassia Tora, Calendula Officinalis dan peria (Mormodicacharantia) menunjukkan terdapat aktiviti terhadap kesemua bakteria diuji, Kuman bakteria yang menjadi punca penyakit bermula dari penyakit kulit biasa hingga ke lebih mudrat (Staph aureus) lebih mudah terdedah kepada cecair ekstrak.
• Larvicidal : Kajian menunjukkan peria mempunyai aktiviti membasmi jejentik (larvicidal) yang baik terhadap tiga bekas pembiakan nyamuk: An. stephensi , Cxquinquefasciatus dan Ae. aegypti mencadangkan potensi ekstrak buah digunakan dalam air minum terhadap jentik-jentik nyamuk.
• Antidiabetik / kesan Estrous cyclicity : Hasil kajian menunjukkan keberkesanan peria dan AP keatas antidiabetik dan mampu pulih kesan estrous cyclicity keatas tikus alloxan yang disuntik dengan jangkitan kencing manis.
• Antidiabetik / Saponin : Kajian menunjukkan ekstrak juzuk saponin dari peria penting sebagai penyebab aktiviti hipoglisemik dalam hyperglycemic dan tikus normal.
• Anxiolytic / anti-kemurungan / antikeradangan : Kajian keatas ekstrak metanol daun kering peria menunjukkan dengan jelas aktiviti anxiolytic, antidepresan dan antiinflammatory.
• Antidiabetik / Penurun Glukosa : Ekstrak larut air dari buah peria mengurangkan kepekatan glukosa darah dengan ketara dalam kencing manis dan diberi makan secara paksa keatas tikus. Buah Peria goreng dimakan sebagai makanan tambahan harian menghasilkan peningkatan kecil tetapi penting dalam toleransi glukosa.
• Antidiabetik : Ekstrak serbuk berair dari keseluruhan buah segar kurang matang mengurangkan glukosa tersimpan sebanyak 48% berbanding dengan glibenclamide, ubat tiruan yang terkenal. Uji-kaji menunjukkan tiada nephrotoxicity dan hepatotoxicity. Sebagai sayuran yang boleh dimakan, ia memberi satu pilihan selamat untuk mengurangkan glukosa darah.
• Antidiabetik : Kajian mensasarkan penurunan 1% dalam A1c dengan kuasa anggaran sebanyak 88%. Dengan penurunan yang diperhatikan dari 0.24% , kuasa yang dicapai hanya 11%. Kajian gagal membuat kesimpulan pasti mengenai keberkesanan peria.
• Anti- Ulcerogenic / Gastroprotective : Ekstrak minyak peria menunjukkan perencatan ulser kesan perlindungan usus (gastroprotective) terhadap indomethacin.
• Fitokimia : Kajian kandungan kimia keatas buah belum matang menghasilkan vincine, mycose, momordicoside A dan momordicoside B.
• Fitokimia / Penghasilan kesepaduan ubat antidiabetik (Extract- Metformin Synergism): Kajian menghasilkan alkaloid, glikosida, aglycone, tanin, sterol, fenol dan protein. Penggunaan ekstrak dalam interaksi pharmakologik dengan separuh dos daripada metformin atau glibenclamide atau kedua-duanya dalam gabungan menyebabkan penurunan gula darah dengan lebih tinggi berbanding dos penuh dalam kajian rawatan 7 hari. Keputusan menunjukkan aktiviti synergism.
• Antioksida : Kajian keatas ekstrak buah peria menunjukkan terdapat perlindungan keatas tikus AC hyperammonemic yang dijangkiti dengan tekanan oksidatif, mungkin melalui pencegahan atau perencatan sistem peroxidative lipid oleh antioksida, kesan hepatoprotective dan penyelenggaraan integriti selular.
• Antioksida / Perlindungan rawatan (Chemoprotective) : Kajian menunjukkan aktiviti antioksida dan chemoprotective dari ekstrak buah peria dalam uji kaji model tikus. Keputusan dengan kuat mencadangkan tindak-balas chemoprotective terhadap pemberian ketoksikan-CCl4. Perencatan tidak langsung dari aktiviti CYP1A bergantungan, menjanjikan harapan dalam rawatan perubatan mencegah kanser (chemopreventive) melalui pengurangan pengaktifan metabolik kepelbagaian karsinogen dan / atau procarcinogens.
• Ulangkajian / Cucurbitane jenis -triterpenoids / Charantin : Cucurbitane jenis-triterpenoids adalah juzuk aktif utama peria. Ada yang mempunyai potensi aktiviti biologi dan farmaseutikal termasuk aktiviti anti -diabetes, anti-obesiti, anti kanser, anti- HIV, antifeedant dan anti-oviposition. Charantin, sejenis sebatian anti-diabetes, benar-benar mirip jenis-cucurbitane triterpenoid, dengan potensi untuk merawat penyakit kencing manis.
• Antioksida / Chemoprotective : Kajian keatas pengaruh ekstrak peria sebagai laluan isyarat pemindahan (transduction pathways) bagi perencatan pertumbuhan sel kanser payudara dan penggunaan sebagai makanan tambahan pemakanan pencegahan kanser payudara.
• Obesiti / Pengurangan Pengumpulan lemak (Adipogenesis) : Kajian keatas jus peria menunjukkan perencatan kuat lipogenesis dan perangsangan aktiviti lipolisis dalam adipocytes manusia. BMJ boleh menjadi terapi alternatif berkesan untuk mengurangkan adipogenesis pada manusia.
• Potensi Antileukemic / Biji : Kajian keatas pembahagian ekstrak biji keatas sel-sel manusia HL60 mieloid menunjukkan perbezaan termasuk aktivi berpotensi kegunaan dalam terapi rawatan leukemia bersama perencat yang lain.
• Anti- Denggi : Kajian penilaian kesan antiviral dari enam tumbuhan keatas virus denggi serotype 1 (DENV -1). Keputusan menunjukkan ekstrak metanol A. paniculata dan peria (M. Charantia) mempunyai keupayaan sebagai penghalang aktiviti DENV-1 dalam kajian in-vitro.