Alam:
|
|
Divisi:
|
|
Kelas:
|
|
Order:
|
|
Famili:
|
|
Genus:
|
|
Spesies:
|
P.
speciosa
|
Binomial:
|
Parkiaspeciosa
- Hassk
|
NAMA LAIN:
Petai
(Malaysia, Singapore, dan Indonesia),bitter bean, turned cluster bean, stink
bean (Inggeris), satoratausataw (สะตอ) (Thai), u’pang
(Filipin), kacang klaster berpusing, yongchaa, yongchaak atau kampai,
zawngtah atau kacang busuk (India).
Ciri fizikal
Pokok Petai merupakan sejenis tumbuhan genus Parkia dikalangan keluarga
Fabaceae yang berasal dari kawasan Asia Tenggara beriklim panas lembap. Pokok ini kebiasaanya tumbuh
meliar dalam hutan di Malaysia, Indonesia, Brunei and Thailand. Mempunyai salut berbentuk papan
panjang, dengan isi kacangnya berwarna hijau terang serta rupa dan bentuk
seperti kacang badam namun mempunyai bau yang busuk dan kurang menyenangkan
{bagi mereka yang tidak biasa dengannya). Rasanya agak pahit tapi sedap dimakan
secara mentah, dibakar atau dimasak bersama sambal. Baunya disebabkan dari bau gas metana semulajadi
yang tersimpan di dalam isi kekacangnya.
Pokok Petai
merupakan pokok saka besar dan rendang, tumbuh setinggi 30 meter. Buah petai terdapat dalam deretan panjang dan nipis
yang dikenali sebagai "papan". Setiap papan mempunyai antara 12
hingga 15 biji benih tersusun memanjang sepanjang buah. Panjangnya sehingga 50 sentimeter apabila cukup tua, mempunyai kulit
yang tebal tetapi lembut, bijinya licin berwarna kemerah-merahan. Biji inilah
yang dimakan mentah sebagai ulam atau dimasak
sebagai sambal tumis
udang atau kerang atau ditumis begitu sahaja.
Biji Petai
- Merawat masalah hati, budsung,
bengkak buah pinggang, dan kencing manis
- Membunuh cacing dalam perut dan
usus
Daun petai
- Merawat demam kuning
- Rebus daun tersebut dan minum
Akar (kulit akar)
- Rawatan kencing manis
- Rebus dan dimimnum
JENIS PETAI
- Petai (Parkia
speciosa)
- Petai Kerayung (Parkia
javanica)
- Petai Maranti ( Parkia
ingsularis),
- Petai Nering ( Parkia
sumatrana).
NUTRISI / NILAI PERUBATAN
Biji hijau muda kacang busuk (petai) yang bersalut disini
(Rajah1).mempunyai bau yang pelik dan boleh dimakan secara mentah sebagai
"ulaman" atau dimasak. Biji tumbuhan ini digunakan oleh penduduk tempatan untuk
merawat pelbagai penyakit dan gejala seperti diabetes, masalah buah pinggang, dan sakit kepala.
Rajah 1: Buah dan biji (kelabu, A) tanpa salutan atau (hijau, B) bersalut biji
petai.
NILAI
PEMAKANAN
(Jadual 1) Nilai Pemakanan Biji Petai (Parkia speciosa Hassk).
Kandungan komponen (bagi 100 g bahagian pemakanan)
Habuk (Ash) (g) 1.2–4.6
Protein (Protein)
(g) 6.0–27.5
Lemak (Fat)
(g) 1.6–13.3
Karbohidrat (Carbohydrate)
(g) 13.2–52.9
Serat mentah (Crude
fiber) (g) 1.7–2.0
Tenaga (Energy)
(kcal) 91.0–441.5
Kalsium (Calcium)
(mg) 108.0–265.1
Besi (Iron)
(mg) 2.2–2.7
Fosforus (Phosphorus)
(mg) 115.0
Kalium (Potassium
(mg) 341.0
Magnesium (mg) 29.0
Mangan (Manganese)
(ppm) 42.0
Tembaga (Copper)
(ppm) 36.7
Zink (Zinc) (ppm) 8.2
Vitamin C (Vitamin C) (mg) 19.3
-Tokoferol (Tocopherol)
(mg) 4.15
Thiamin (Thiamin) (mg) 0.28
Biji petai mengandungi banyak nilai pemakanan seperti
protein, lemak, dan karbohidrat. Ia juga merupakan sumber terbaik mineral (Jadual 1). Bijinya juga mengandungi sejumlah besar vitamin C dan α-tokoferol (vitaminE). Antara empat belas jenis
sayur-sayuran yang lazim digunakan di Selatan Thailand. Biji petai turut
mempunyai sejumlah kandungan tertinggi thiamin (vitaminB1, 2.8 μg/ g) tetapi kurang ketara faktor
antithiamine. Kandungan tinggi kepekatan tannin dikesan pada salutan biji dan buah berbanding
sayuran buah lain. Tannin dilaporkan dapat mengurangkan protein dan asid amino
penghadaman. Oleh
itu, ia tidak digalakkan untuk kanak-kanak mengambilnya dalam jumlah yang
tinggi kerana kemampuannya menyerap protein sedangkan protein baik adalah perlu
bagi pertumbuhan tubuh yang sihat.
FITOKIMIA
Sebatian Kimia
Jadual 2 menjadualkan pemeriksaan fitokimia keatas pelbagai
bahagian petai (P.Speciosa). Hampir kesemua bahan kimia utama
terdapat didalam biji petai.Sebatian fenolik turut hadir hampir dalam kesemua
bahagian tumbuhan. Sehingga kini, tidak banyak kajian dilakukan untuk menjelaskan
ciri- kimia didalam papan petai. Dalam biji, terpenoid yang
telah dikesan adalah β-sitosterol, stigmasterol,
lupeol, campesterol, dan squalene
dengan menggunakan gas kromatografi, Yang menariknya, lupeol
dikesan mempunyai ciri-ciri anti-carcinogenic,
anti-nociceptive, dan anti-radang. Tiada
flavonoid seperti quercetin, myricetin, luteolin,
kaempferol, atau apigenin dikesan pada ekstrak metanol biji Petai
menggunakan fasa-terbalik cecair prestasi tinggi kromatografi [reversed-phase high performance liquid
chromatography], tetapi diketahui hadir dalam ekstrak ethanolic
apabila disaring dengan menggunakan asai kolori metrik [colorimetric assay]. Alkaloid dan saponin juga terdapat dalam tumbuhan ini.Biji petai turut mengandungi kitaran poly sulfides (cyclic poly-sulfides), yang dinamakan hexathionine, tetrathiane, trithiolane,
pentathiopane, pentathiocane, dan
tetrathiepane yang bertanggungjawab keatas rasa dan baunya yang
kuat, manakala kehadiran asid djenkolic dalam biji petai dianggap penyebab saluran kencing tersumbat.
Jadual
2:Kandungan bahanFitokimia dalam Petai
Bahagian Alkaloid Saponin Terpenoids fenolik Flavonoid Tannin
Bahagian Alkaloid Saponin Terpenoids fenolik Flavonoid Tannin
Biji + − + + + −
kulit + − − + − ND
Daun − − + + + ND
Kulitbiji + + − − + +
papan ND ND ND + ND +
Tanda: +: hadir; −: Tidakhadir; ND: TidakTentu
Analisis kromatografi keatas biji petai mendapati terdapat kehadiran
asid lemak bukan decanoic, Myritic, Palmitic, oleik, linoleik, elaidic, stearik, stearoic,
lauric, arakidonik, dan asid linoleik. Di
dalam biji, pembentukan asid thiazolidine-4-karboksilik, athioproline, meningkat dengan deras selepasdi
rebus apabila dikesan menggunakan gas- termal kromatografi penganalisis tenaga. Sebatian inidilaporkan
mempunyai ciri anticarcinogenic. Struktur
kimia lupeol, asid thiazolidine-4-karboksilik,
dan beberapa polysulfides kitaran (tetrathiane, tetrathiepane, trithiolane, dan pentathiocane) ditunjuk didalam Rajah 2.
Jadual 2: Struktor kimiadari lupeol (a),
thiazolidine-4-carboxylic acid (b), dan beberapa cyclic polysulfides (c-f) yang
terdapat dalam petai.
Terdapat 77 sebatian
dalam biji petai segar dan juzuk di dominasikan oleh hidrogen sulfide, ethanol
dan 1,2,4-trithiolane, asid propanoic dan 3,3’-thiobis-didodecyl ester (salman
et al 2006). Sebatian utama lain termasuk asid linoleic chloride, asid
palmitic, asid linoleic, asid myristic, asid arachidonic, asid undecanoic dan
2-Hexyl-I-decanol. Sebatian terpenoids dari β-sitosterol dan squalene dan lain
seperti stigmasterol, lupeol dan campesterol turut dikenal pasti. Cyclic
polysulphides adalah sebatian utama petai bila dimasak (Frerot et al. 2008). Senatian
sulfide sedang (minor sulphur) 1,3-dithiabutane, 2,4-dithiapentane,
2,3,5-trithiahexane dan 2,4,6-trithiaheptane turut dikenalpasti.
Berdasarkan pada
kajian, buah petai yang berbintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C. Terdapat pengagihan Alkaloid, saponin, steroid, terpenoid, flavonoid, phenolic dalam 14 jenis ulaman
dan buah-buahan kegemaran di Malaysia dari keluarga tumbuhan berbeza dinilai dan dibandingkan.
Tumbuh-tumbuhan yang disiasat adalah petai (Parkia speciosa),
terung pipit (Solanumtorvum), kerdas (pithe
cellobium bubalinum), kacang kelor (moring aoleifera),
keladan (Dryobalan opsoblongifolia), ulam raja (kosmoscau datus), pudina (Mentha arvensis),
Ocimumsp (Ocimum), serai wangi (Cymbopo gonnardus),
serai kayu (Eugeni apolyantha), Putat (Barringtonia
scortechinii), pisang (musasp.), Akar som (talinumpani culatum) dan cermai (Phyllanthus
acidus). Daun moring aoleifera dan buah keladan (Dryobalan
opsoblongifolia) didapati mengandungi reaksi positi falkaloid.Semua sampel yang
dikaji juga menunjukkan kandungan tinggi saponin kecuali dalam kulitdan biji petai
(Parkia speciosa) dan batang cermai (Phyllanthusacidus).
Sebenarnya
kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya.
Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan
khasiat yang kurang. Dalam perubatan tradisional
Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk
mengeluarkan cacing dari perut
kanak-kanak kecacingan.
AKTIVITI
HIPOGLISEMIK
Diabetes adalah
satu istilah umum yang menerangkan penyakit dengan ketinggian glukosa darah
lebih daripada biasa atau dikenali sebagai hiperglisemia, apabila badan tidak
dapat memetabolismakan glukosa dengan betul. Terdapat dua jenis kencing manis;
bergantungan kepada insulin (insulin-dependent (IDDM, jenis 1) dan tidak-bergantungan pada insulin (non-insulin dependent (NIDDM, jenis 2). Jenis
pertama dizahirkan dengan pengeluaran insulin rendah disebabkan kerosakan sel-sel
pankreas dan ia boleh dikawalkan dengan pentadbiran insulin tetap. Dalam jenis
2 NIDDM, badan gagal menggunakan insulin dengan betul atau menjadi kurang
bertindak-balas kepada insulin.
Banyak tumbuhan
telah disaring untuk ciri-ciri hipoglisemik. Kajian mengenai ciri hipoglisemik petai
telah bermula seawal tahun 1990-an. Tumbuhan ini menunjukkan aktiviti
hipoglisemik baikdalam uji kaji in-vivo dan in-vitro. Banyak ekstrak mentah
dari kulit buah kosong petai (pericarp) dan biji telah diuji untuk aktiviti tersebut. Kerja Penyelidikan telah dijalankan
oleh En. Jamaluddin, En. Mohamed dan En. Jamaluddin et al. Ini menunjukkan
aktiviti anti-diabetik hanya dapat diperlihatkan dalam ekstrak kloroform, sama
ada pada bijinya atau buah kosong, dan tiada pada ekstrak lain seperti
petroleum eter, dichloromethane, ethyl acetate, ammonia calchloroform, dan
methanol.
Pentadbiran lisan ekstrak kloroform dari buah kosong dan biji dengan ketara
menurun tahap glukosa 2 jam selepas pengambilannya dan kesan ini berlangsung
selama sekurang-kurangnya 24 jam keatas tikus yang dijangkiti dengan diabetik.
Aktiviti ini lebih tinggi pada biji di bandingkan dengan buah kosong dengan dos
minimum berkesan sebanyak 25 mg / kg dan 50 mg / kg, masing-masing.
β-Sitosterol dan stigmasterol, adalah dua phytosterols utama yang terdapat
dalam biji petai yang bertanggungjawab keatas aktiviti hipoglisemik. Mereka
bertindak secara sinergi tetapi tiada kesan hipoglisemik diperhatikan apabila mereka
diuji secara bersendirian, manakala dalam buah kosong, stigmast-4-en-3-one
telah dikenal pasti dan secara jelas sebagai sebatian aktif yang menghasilkan
kesan. Ia mengurangkan tahap glukosa darah sebanyak 84% pada 100 mg / kg berat
badan berbanding dengan 111% pengurangan oleh glibenclamide (5 mg / kg berat
badan). Bagaimanapun, kemungkinan mekanisme hipoglisemik sebatian tulen sama
ada mempunyai sebarang kesan ke atas pelepasan insulin atau penyerapan glukosa
daripada usus itu tidak dijelaskan dalam kajian
KESAN
KE ATAS SISTEM KARDIOVASKULAR
Rebusan akar Petai telah digunakan dalam perubatan kampung di Malaysia untuk merawat tekanan darah tinggi. Bagaimanapun sehingga kini, tiada data saintifik mengenai kesan tumbuhan keatas hipertensi disediakan. Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko aterosklerosis, satu proses penyumbatan arteri yang membawa kepada serangan jantung dan strok. Angiogenesis memainkan peranan penting dalam aterosklerosis. Seperti yang disebutkan sebelum ini, ekstrak metanol daripada buah kosong turut memiliki ciri anti-angiogenik. Menandakan ekstrak tumbuhan mampu menghalang atau mengurangkan perkembangan aterosklerosis, kajian mendalam perlu diterokai lagi. Faktor pertumbuhan endothelial vaskular (Vascular endothelial growth factor (VEGF) adalah faktor yang melibatkan angiogenesis patologi atau hyper vascularization yang turut memainkan peranan penting dalam kecederaan atherosclerotic. Ekstrak metanol telah menunjuk keupayan menghalang VEGF dan neovascularization keatas cincin aortic tikus.
Rebusan akar Petai telah digunakan dalam perubatan kampung di Malaysia untuk merawat tekanan darah tinggi. Bagaimanapun sehingga kini, tiada data saintifik mengenai kesan tumbuhan keatas hipertensi disediakan. Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko aterosklerosis, satu proses penyumbatan arteri yang membawa kepada serangan jantung dan strok. Angiogenesis memainkan peranan penting dalam aterosklerosis. Seperti yang disebutkan sebelum ini, ekstrak metanol daripada buah kosong turut memiliki ciri anti-angiogenik. Menandakan ekstrak tumbuhan mampu menghalang atau mengurangkan perkembangan aterosklerosis, kajian mendalam perlu diterokai lagi. Faktor pertumbuhan endothelial vaskular (Vascular endothelial growth factor (VEGF) adalah faktor yang melibatkan angiogenesis patologi atau hyper vascularization yang turut memainkan peranan penting dalam kecederaan atherosclerotic. Ekstrak metanol telah menunjuk keupayan menghalang VEGF dan neovascularization keatas cincin aortic tikus.
KHASIAT
Petai atau Parkia speciosa mengandungi
tiga gula semulajadi- sukrosa, fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat,
petai memberi kadar segera peningkatan tenaga yang berterusan. Penyelidikan membuktikan
bahawa dengan hanya dua hidangan petai cukup tenaga untuk senaman selama 90
minit. Tidak hairanlah petai adalah buah utama nombor satu kepada atlit terkenal
dunia.Tetapi tenaga bukanlah satu-satunya cara petai membantu menjaga kesihatan.
Ia juga membantu mengatasi atau menghalang sejumlah besar penyakit dan keadaan,
menjadikan ia satu kemestian sebagai penambahan kepada diet harian.
Menerusi
informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), En.
Tajuddin Abd. Manap. Kandungan klorofil dalam biji petai berfungsi sebagai agen antioksida yang
baik untuk kulit, memastikan kesegaran tubuh, dan memperbaiki sistem
penghadaman pengamal (makanan berasaskan petai). (Kosmo 28 Mei 2011)
Petai juga
berkemampuan untuk membekal tenaga yang tinggi kerana, biji kekacang petai
mengandungi gula semulajadi seperti fruktosa, glukosa, sukrosa dan kombinasi
daripadanya. Petai juga mengandungi Trytophan, yang mampu
mengawal tekanan emosi, trytophan dapat bertukar kepada serotonin dimana dapat
menjadikan seseorang lebih relaks, gembira dan menjadi emosi lebih stabil.
Kandungan zat besi dalam petai mampu mengurangkan risiko anemia di kalangan pengamalnya. Vitamin B6 petai membantu
mengawal paras gula dalam darah dan membantu wanita yang kebingungan tatkal kedatangan
haid.
Kandungan
kalium dalam petai dengan kandungan rendam garamnya baik untuk menurunkan
tekanan darah tinggi dan mengurangi risiko strok. Petai juga mempunyai serat
tumbuhan yang baik bagi pengahadaman dan dapat mengelakkan gejala sembelit.
Terdapat petua yang mengesyorkan adunan petai bersama susu dan madu, adunan ini
dipercayai dapat mengurangkan masalah kemabukan, kerana herba petai, madu dan
susu dapat memperbaiki aras glukosa dan mengembalikan aras cecair badan ketahap
seimbang. Petai juga baik bagi mereka yang telah berhenti merokok dan dalam
proses rehabilitasi. Kandungan Vitamin B6 dan B12 serta kalium dan magnesium
dapat membantu dalam mengatasi kesan langsung akibat pemberhentian pengambilan
nikotin. Kulit pepapan petai dibahagian licin dalam poket biji petai disimpan,
boleh diusap pada bahagian yang bengkak atau kemerahan-merahan pada kulit
disebabkan oleh gigitan nyamuk.
Namun begitu
memakan petai pada kuantiti yang banyak juga tidak baik kerana mempunyai kadar asid amino yang tinggi yang dapat mengakibatkan
komplikasi pada ginjal.
PETAI
: BERKEMAMPUAN SEBAGAI UBATAN TUMBUHAN
(A POTENTIAL PHYTO MEDICINE)
Ia telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk
merawat kencing manis, darah tinggi, dan masalah buah pinggang. Ia mengandungi mineral dan
vitamin. Ia melihatkan banyak ciri-ciri rmanafaat.Ekstrak dari kulit kosong
simpanan biji dan bijinya mempunyai kandungan tinggi jumlah polifenol, phytosterol, dan flavonoid. Ia menunjukkan aktiviti
antioksida yang baik. Kesan hipoglisemik yang dilaporkan boleh dikaitkan dengan
kehadiran β-sitosterol, stigmasterol, dan stigmast-4-en-3-one. Sebatian polysulfide kitaran (cyclic polysulfide compounds) melihatkan aktiviti
antibakteria, manakala asid thiazolidine-4-karboksilik mempunyai ciri-ciri anti kanser. Ciri-ciri farmakologi ekstrak
tumbuhan dinyatakan dalam kajian ini. Dengan penyelidikan berterusan ke atas ekstrak
tumbuhan, Petai (Parkia speciosa) mempunyai potensi untuk dibangunkan sebagai phytomedicine.
Beberapa penambah baikan untuk
kesihatan dinyatakan di bawah:
1. KEMURUNGAN (Depression)
Selaras dengan kajian semasa yang dijalankan oleh MIND di
kalangan individu yang bergelut dengan kemurungan, ramai yang merasa jauh lebih baik selepas memakan
petai. Ia adalah kerana petai termasuk dalam tryptophan, sejenis protein yang
tubuh badan mengubahnya kepada serotonin, yang dikenali penyebab seseorang berada dalam mood yang baik, meningkatkan
keceriaan dan menyebab seseorang berasa lebih selesa.
2. SINDROM
PRA-HAID (premenstrual syndrome (PMS)
Abaikan pengambilan pil – makan petai.Vitamin B6 termasuk
menguruskan paras arah gulad, yang boleh memberi kesan kepada mood.
3. KEKURANGAN DARAH (Anemia)
Sarat dengan zat besi, petai menggalak pembentukan hemoglobin
dalam darah, dengan secara langsung membantu permasalahan kekurangan darah (anemia)
4. TEKANAN DARAH (Blood Pressure)
Biji Kacang eksotik ini amat sarat dengan kalium tetapi
rendah garam, yang menjadikan ia sesuai untuk mengawal tahap tekanan darah. Pentadbiran
Pemakanan dan Dadah Amerika Syarikat telah membenarkan industri-industri petai membuat
tuntutan rasmi keatas keupayaan buaha ini sebagai penghalang tahap tekanan darah
dan strok jantung.
5. KUASA MINDA (Brain Power)
Penyelidikan menunjukkan buah penuh kalium ini dapat membantu
pembelajaran dengan menyebabkan pelajar menjadi lebih peka serta meningkatkan ingatan.
6. SEMBELIT
(Constipation)
Sarat dengan serat, mermasukan petai kedalam diet dapat
membantu memulihkan usus, tanpa penggunaan ubat julap.
7. KESAN
SAMPINGAN KELESUAN (Hangovers)
Salah satu cara daripada banyak kaedah terpantas untuk merawat
kesan sampingan seperti selepas pengambilan dadah atau dari sakit demam (mabuk)
biasanya dengan menyediakan susu kocak petai (petai milk shake), dimaniskan dengan madu. Petai
turut menenangkan perut berserta dengan bantuan madu mengembalikan tahap paras gula
dalam darah, manakala susu menenangkan serta menghidratkan semula keseluruhan
badan yang kehilangan air.
8. PEDIH ULU HATI (Heartburn)
Petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan, maka apabila mengalami masalah pedih ulu hati, cuba makan petai untuk membantu menenangkan.
9. ALAHAN PAGI (Morning Sickness)
Memakan petaidi diantara waktu makan dapat mengekal paras
glukosa darah dan mengelak alahan pagi bagi kaum wanita.
10. GIGITAN
NYAMUK (Mosquito bites)
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan pada
kawasan terjejas
dengan kulit bahagian dalaman petai. Ramai yang mendapati ia amat berkesan
dalam mengurangkan bengkak-bengkak serta ketidak selesaan.
11. URAT SARAF (Nerves)
Petai mempunyai tahap tinggi vitaminB yang membantu
menenangkan sistem saraf pusat.
12. BERAT
BADAN
BERLEBIHAN
(Overweight)
Kajian di Institut Psikologi (Psychology) Austria mendapati tekanan di tempat kerja adalah pemangkin
kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Pemantauan keatas 5,000 pesakit
di hospital, para ahli saintis mendapati mereka yang berat badan berlebihan cenderung
mengalami tekanan tinggi di tempat kerja. Laporan ini mengariskan, untuk mengelak
kerakusan untuk makanan, pengurusan paras glukosa darah adalah perlu memakan makanan karbohidrat
tinggi setiap2 jam untuk mengekalkan tahap yang berterusan.
13. ULCERS
Petai diambil sebagai makanan tambahan untuk gangguan
usus kerana teksturnya yang lembut dan licin. Ia adalah satu-satunya biji mentah
yang boleh dimakan tanpa merisaukan masalah jangka panjang. Selain itu, ia
meneutralkan tahap keasidan dan mengurangkan kerengsaan dengan membuat salutan
pada lapisan perut.
14. MENGAWAL
SUHU
(Temperature control)
Beberapa budaya lain melihat petai sebagai kacang "penyejuk" yang dapat mengurangkan kedua-dua
suhu emosi dan fizikal wanita hamil. Di Belanda, sebagai contoh,
wanita mengandung
digalak memakan petai untuk memastikan bayi yang dilahirkan mempunyai suhu yang
sejuk.
15. MEROKOK (Smoking)
Petai mampu membantu individu-individu yang cuba berhenti
merokok. Kandungan B6, B12 termasuk kalium dan magnesium yang hadir, membantu tubuh mengeluar
saki-baki nikotin.
16. TEKANAN (Stress)
Kalium adalah mineral penting, yang membantu menstabilkan degupan jantung, menghantar
oksigen ke
otak dan menguruskan keseimbangan air dalam tubuh badan. Apa bila sesesorang
itu bimbang, kadar
metabolisma akan meningkat, dengan itu ia akan mengurangkan tahap potassium. Ini dapat diimbangi semula
dengan bantuan makanan ringan (snek) petai yang tinggi potassium.
17. Strokes
Menurut penyelidikan dari New England Journal of Medicine,
amalan memakan petai setiap hari mampu mencegah kematian diakibatkan dari strok
sebanyak 40%.
18. KETUAT (Warts)
Ada yang mengatakan satu alternatif semula jadi untuk
memusnahkan ketuat, adalah dengan mengambil sedikit petai dan letakkannya di atas ketuat. Gunakan
plaster atau pita pembedahan untuk melekatkannya diatas ketuat
19. MATA
YANG SIHAT (Healthy eyes)
Kandungan vitamin A dalam petai agak tinggi, pada 200 IU
per 100 mg.Seperti yang diiktirafkan, vitamin A memiliki nilai penyembuh (theraputic) untuk mengekalkan kesihatan
kornea yang sihat.
20. MENINGKATKAN
PENGHADAMAN (Improving digestion)
Serat adalah tambahan yang terdapat dalam petai. Fiber atau
pun serat berguna sebagai bantuan pencernaan makanan dan sembelit, membantu
mengurangkan penderitaan kerana petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam
badan. Jika terasa mual atau ke kenyangan sebab memakan terlalu banyak, petai membantu
menggurangkan rasa kesenakan.
21. KESAN GANGGUAN BERMUSIM
(Seasonal Affective Disorder (SAD))
(Penyakit huru-hara emosi). Jika dinilaikan bersama epal, Petai mengandungi lebih empat kali
protein,
dua kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan dua
kali ganda mineral dan vitamin lain. Petai melimpah ruah dengan kekayaan
kalium. Sehingga dikata "Petai sehari menjauhkan doktor ".
Petai (Parkia speciosa Hassk) kaya dengan kandungan antioksida
terutamanya jumlah fenolik yang mempunyai banyak potensi untuk dimajukan sebagai
phyto-medicine. Ciri ini berpunca daripada kehadiran β-sitosterol, stigmasterol, stigmastenone, asid thiazolidine-4-karboksilik, hexathionine, dan trithiolane di dalam tumbuhan.
PERHATIAN
Jika
memakan terlalu banyak petai boleh mendatangkan kerosakan kepada buah pinggang
dan penapis buah pinggang, ini di
sebabkan kandungan asid amino dalam petai
Julaian buah
petai. Petai belalang