PETAI

Alam:
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
P. speciosa
Binomial:
Parkiaspeciosa - Hassk










NAMA LAIN:
Petai (Malaysia, Singapore, dan Indonesia),bitter bean, turned cluster bean, stink bean (Inggeris), satoratausataw (สะตอ) (Thai), u’pang (Filipin), kacang klaster berpusing, yongchaa, yongchaak atau kampai, zawngtah atau kacang busuk (India).
Ciri fizikal
Pokok Petai merupakan sejenis tumbuhan genus Parkia dikalangan keluarga Fabaceae yang berasal dari kawasan Asia Tenggara beriklim panas lembap. Pokok ini kebiasaanya tumbuh meliar dalam hutan di Malaysia, Indonesia, Brunei and Thailand. Mempunyai salut berbentuk papan panjang, dengan isi kacangnya berwarna hijau terang serta rupa dan bentuk seperti kacang badam namun mempunyai bau yang busuk dan kurang menyenangkan {bagi mereka yang tidak biasa dengannya). Rasanya agak pahit tapi sedap dimakan secara mentah, dibakar atau dimasak bersama sambal. Baunya disebabkan dari bau gas metana semulajadi yang tersimpan di dalam isi kekacangnya.
Pokok Petai merupakan pokok saka besar dan rendang, tumbuh setinggi 30 meter. Buah petai terdapat dalam deretan panjang dan nipis yang dikenali sebagai "papan". Setiap papan mempunyai antara 12 hingga 15 biji benih tersusun memanjang sepanjang buah. Panjangnya sehingga 50 sentimeter apabila cukup tua, mempunyai kulit yang tebal tetapi lembut, bijinya licin berwarna kemerah-merahan. Biji inilah yang dimakan mentah sebagai ulam atau dimasak sebagai sambal tumis udang atau kerang atau ditumis begitu sahaja.
Biji Petai
  • Merawat masalah hati, budsung, bengkak buah pinggang, dan kencing manis
  • Membunuh cacing dalam perut dan usus
Daun petai
  • Merawat demam kuning
  • Rebus daun tersebut dan minum
Akar (kulit akar)
  • Rawatan kencing manis
  • Rebus dan dimimnum
JENIS PETAI
NUTRISI / NILAI PERUBATAN

Biji hijau muda kacang busuk (petai) yang bersalut disini (Rajah1).mempunyai bau yang pelik dan boleh dimakan secara mentah sebagai "ulaman" atau dimasak. Biji tumbuhan ini digunakan oleh penduduk tempatan untuk merawat pelbagai penyakit dan gejala seperti diabetes, masalah buah pinggang, dan sakit kepala.
Rajah 1: Buah dan biji (kelabu, A) tanpa salutan atau (hijau, B) bersalut biji petai.
NILAI PEMAKANAN
(Jadual 1) Nilai Pemakanan Biji Petai (Parkia speciosa Hassk).
Kandungan komponen (bagi 100 g bahagian pemakanan)
Habuk (Ash) (g)                                  1.2–4.6
Protein (Protein) (g)                            6.0–27.5
Lemak (Fat) (g)                                   1.6–13.3
Karbohidrat (Carbohydrate) (g)          13.2–52.9
Serat mentah (Crude fiber) (g)            1.7–2.0
Tenaga (Energy) (kcal)                        91.0–441.5
Kalsium (Calcium) (mg)                      108.0–265.1
Besi (Iron) (mg)                                  2.2–2.7
Fosforus (Phosphorus) (mg)    115.0
Kalium (Potassium (mg)                     341.0
Magnesium (mg)                                 29.0
Mangan (Manganese) (ppm)   42.0
Tembaga (Copper) (ppm)                    36.7
Zink  (Zinc) (ppm)                              8.2
Vitamin C  (Vitamin C) (mg)  19.3
-Tokoferol  (Tocopherol) (mg)            4.15
Thiamin (Thiamin) (mg)                      0.28
Biji petai mengandungi banyak nilai pemakanan seperti protein, lemak, dan karbohidrat. Ia juga merupakan sumber terbaik mineral (Jadual 1). Bijinya juga mengandungi  sejumlah besar vitamin C dan α-tokoferol (vitaminE). Antara empat belas jenis sayur-sayuran yang lazim digunakan di Selatan Thailand. Biji petai turut mempunyai sejumlah kandungan tertinggi thiamin (vitaminB1, 2.8 μg/ g) tetapi kurang ketara faktor antithiamine. Kandungan tinggi kepekatan tannin dikesan pada salutan biji dan buah berbanding sayuran buah lain. Tannin dilaporkan dapat mengurangkan protein dan asid amino penghadaman. Oleh itu, ia tidak digalakkan untuk kanak-kanak mengambilnya dalam jumlah yang tinggi kerana kemampuannya menyerap protein sedangkan protein baik adalah perlu bagi pertumbuhan tubuh yang sihat.
FITOKIMIA
Sebatian Kimia
Jadual 2 menjadualkan pemeriksaan fitokimia keatas pelbagai bahagian petai (P.Speciosa). Hampir kesemua bahan kimia utama terdapat didalam biji petai.Sebatian fenolik turut hadir hampir dalam kesemua bahagian tumbuhan. Sehingga kini, tidak banyak kajian dilakukan untuk menjelaskan ciri- kimia didalam papan petai. Dalam biji, terpenoid yang telah dikesan adalah β-sitosterol, stigmasterol, lupeol, campesterol, dan squalene dengan menggunakan gas kromatografi, Yang menariknya, lupeol dikesan mempunyai ciri-ciri anti-carcinogenic, anti-nociceptive, dan anti-radang. Tiada flavonoid seperti quercetin, myricetin, luteolin, kaempferol, atau apigenin dikesan pada  ekstrak metanol biji Petai menggunakan fasa-terbalik cecair prestasi tinggi kromatografi [reversed-phase high performance liquid chromatography], tetapi diketahui hadir dalam ekstrak ethanolic apabila disaring dengan menggunakan asai kolori metrik [colorimetric assay]. Alkaloid dan saponin juga terdapat dalam tumbuhan ini.Biji petai turut mengandungi kitaran poly sulfides (cyclic poly-sulfides), yang dinamakan hexathionine, tetrathiane, trithiolane, pentathiopane, pentathiocane, dan tetrathiepane yang bertanggungjawab keatas rasa dan baunya yang kuat, manakala kehadiran asid djenkolic dalam biji petai dianggap penyebab saluran kencing tersumbat.
Jadual 2:Kandungan bahanFitokimia dalam Petai
Bahagian
         Alkaloid    Saponin    Terpenoids    fenolik    Flavonoid   Tannin
Biji                  +                      −          +                      +                      +                      −
kulit                 +                      −          −                      +                      −                      ND
Daun               −                      −          +                      +                      +                      ND
Kulitbiji           +                      +          −                      −                      +                      +
papan               ND                  ND      ND                  +                      ND                  +
Tanda: +: hadir; −: Tidakhadir; ND: TidakTentu
Analisis kromatografi keatas biji petai mendapati terdapat kehadiran asid lemak bukan decanoic, Myritic, Palmitic, oleik, linoleik, elaidic, stearik, stearoic, lauric, arakidonik, dan asid linoleik. Di dalam biji, pembentukan asid thiazolidine-4-karboksilik, athioprolinemeningkat dengan deras selepasdi rebus apabila dikesan menggunakan gas- termal kromatografi penganalisis tenaga. Sebatian inidilaporkan mempunyai ciri anticarcinogenic. Struktur kimia lupeol, asid thiazolidine-4-karboksilik, dan beberapa polysulfides kitaran (tetrathiane, tetrathiepane, trithiolane, dan pentathiocane) ditunjuk didalam Rajah 2.
Jadual 2: Struktor kimiadari lupeol (a), thiazolidine-4-carboxylic acid (b), dan beberapa cyclic polysulfides (c-f) yang terdapat dalam petai.
Terdapat 77 sebatian dalam biji petai segar dan juzuk di dominasikan oleh hidrogen sulfide, ethanol dan 1,2,4-trithiolane, asid propanoic dan 3,3’-thiobis-didodecyl ester (salman et al 2006). Sebatian utama lain termasuk asid linoleic chloride, asid palmitic, asid linoleic, asid myristic, asid arachidonic, asid undecanoic dan 2-Hexyl-I-decanol. Sebatian terpenoids dari β-sitosterol dan squalene dan lain seperti stigmasterol, lupeol dan campesterol turut dikenal pasti. Cyclic polysulphides adalah sebatian utama petai bila dimasak (Frerot et al. 2008). Senatian sulfide sedang (minor sulphur) 1,3-dithiabutane, 2,4-dithiapentane, 2,3,5-trithiahexane dan 2,4,6-trithiaheptane turut dikenalpasti.
Berdasarkan pada kajian, buah petai yang berbintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C. Terdapat pengagihan Alkaloid, saponin, steroid, terpenoid, flavonoid, phenolic dalam 14 jenis ulaman dan buah-buahan kegemaran di Malaysia dari keluarga tumbuhan berbeza dinilai dan dibandingkan. Tumbuh-tumbuhan yang disiasat adalah petai (Parkia speciosa), terung pipit (Solanumtorvum), kerdas (pithe cellobium bubalinum), kacang kelor (moring aoleifera), keladan (Dryobalan opsoblongifolia), ulam raja (kosmoscau datus), pudina (Mentha arvensis), Ocimumsp (Ocimum), serai wangi (Cymbopo gonnardus), serai kayu (Eugeni apolyantha), Putat (Barringtonia scortechinii), pisang (musasp.), Akar som (talinumpani culatum) dan cermai (Phyllanthus acidus). Daun moring aoleifera dan buah keladan (Dryobalan opsoblongifolia) didapati mengandungi reaksi positi falkaloid.Semua sampel yang dikaji juga menunjukkan kandungan tinggi saponin kecuali dalam kulitdan biji petai (Parkia speciosa) dan batang cermai (Phyllanthusacidus).
Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiat yang kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing dari perut kanak-kanak kecacingan.
AKTIVITI  HIPOGLISEMIK
Diabetes adalah satu istilah umum yang menerangkan penyakit dengan ketinggian glukosa darah lebih daripada biasa atau dikenali sebagai hiperglisemia, apabila badan tidak dapat memetabolismakan glukosa dengan betul. Terdapat dua jenis kencing manis; bergantungan kepada insulin (insulin-dependent (IDDM, jenis 1) dan tidak-bergantungan pada insulin (non-insulin dependent (NIDDM, jenis 2). Jenis pertama dizahirkan dengan pengeluaran insulin rendah disebabkan kerosakan sel-sel pankreas dan ia boleh dikawalkan dengan pentadbiran insulin tetap. Dalam jenis 2 NIDDM, badan gagal menggunakan insulin dengan betul atau menjadi kurang bertindak-balas kepada insulin.
Banyak tumbuhan telah disaring untuk ciri-ciri hipoglisemik. Kajian mengenai ciri hipoglisemik petai telah bermula seawal tahun 1990-an. Tumbuhan ini menunjukkan aktiviti hipoglisemik baikdalam uji kaji in-vivo dan in-vitro. Banyak ekstrak mentah dari kulit buah kosong petai (pericarp) dan biji telah diuji untuk aktiviti tersebut. Kerja Penyelidikan telah dijalankan oleh En. Jamaluddin, En. Mohamed dan En. Jamaluddin et al. Ini menunjukkan aktiviti anti-diabetik hanya dapat diperlihatkan dalam ekstrak kloroform, sama ada pada bijinya atau buah kosong, dan tiada pada ekstrak lain seperti petroleum eter, dichloromethane, ethyl acetate, ammonia calchloroform, dan methanol. Pentadbiran lisan ekstrak kloroform dari buah kosong dan biji dengan ketara menurun tahap glukosa 2 jam selepas pengambilannya dan kesan ini berlangsung selama sekurang-kurangnya 24 jam keatas tikus yang dijangkiti dengan diabetik. Aktiviti ini lebih tinggi pada biji di bandingkan dengan buah kosong dengan dos minimum berkesan sebanyak 25 mg / kg dan 50 mg / kg, masing-masing. β-Sitosterol dan stigmasterol, adalah dua phytosterols utama yang terdapat dalam biji petai yang bertanggungjawab keatas aktiviti hipoglisemik. Mereka bertindak secara sinergi tetapi tiada kesan hipoglisemik diperhatikan apabila mereka diuji secara bersendirian, manakala dalam buah kosong, stigmast-4-en-3-one telah dikenal pasti dan secara jelas sebagai sebatian aktif yang menghasilkan kesan. Ia mengurangkan tahap glukosa darah sebanyak 84% pada 100 mg / kg berat badan berbanding dengan 111% pengurangan oleh glibenclamide (5 mg / kg berat badan). Bagaimanapun, kemungkinan mekanisme hipoglisemik sebatian tulen sama ada mempunyai sebarang kesan ke atas pelepasan insulin atau penyerapan glukosa daripada usus itu tidak dijelaskan dalam kajian
KESAN KE ATAS SISTEM KARDIOVASKULAR

Rebusan akar Petai  telah digunakan dalam perubatan kampung di Malaysia untuk merawat tekanan darah tinggi. Bagaimanapun sehingga kini, tiada data saintifik mengenai kesan tumbuhan keatas hipertensi disediakan. Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko aterosklerosis, satu proses penyumbatan arteri yang membawa kepada serangan jantung dan strok. Angiogenesis memainkan peranan  penting dalam aterosklerosis. Seperti yang disebutkan sebelum ini, ekstrak metanol daripada buah kosong turut memiliki ciri  anti-angiogenik. Menandakan ekstrak tumbuhan mampu menghalang atau mengurangkan perkembangan aterosklerosis, kajian mendalam perlu diterokai lagi. Faktor pertumbuhan endothelial vaskular (
Vascular endothelial growth factor (VEGF)  adalah faktor yang melibatkan angiogenesis patologi atau hyper vascularization yang  turut  memainkan peranan penting dalam kecederaan atherosclerotic. Ekstrak metanol telah menunjuk keupayan menghalang VEGF dan neovascularization keatas cincin aortic tikus.
 KHASIAT
Petai atau Parkia speciosa mengandungi tiga gula semulajadi- sukrosa, fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberi kadar segera peningkatan tenaga yang berterusan. Penyelidikan membuktikan bahawa dengan hanya dua hidangan petai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah petai adalah buah utama nombor satu kepada atlit terkenal dunia.Tetapi tenaga bukanlah satu-satunya cara petai membantu menjaga kesihatan. Ia juga membantu mengatasi atau menghalang sejumlah besar penyakit dan keadaan, menjadikan ia satu kemestian sebagai penambahan kepada diet harian.
Menerusi informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), En. Tajuddin Abd. Manap. Kandungan klorofil dalam biji petai berfungsi sebagai agen antioksida yang baik untuk kulit, memastikan kesegaran tubuh, dan memperbaiki sistem penghadaman pengamal (makanan berasaskan petai). (Kosmo 28 Mei 2011)
Petai juga berkemampuan untuk membekal tenaga yang tinggi kerana, biji kekacang petai mengandungi gula semulajadi seperti fruktosa, glukosa, sukrosa dan kombinasi daripadanya. Petai juga mengandungi Trytophan, yang mampu mengawal tekanan emosi, trytophan dapat bertukar kepada serotonin dimana dapat menjadikan seseorang lebih relaks, gembira dan menjadi emosi lebih stabil. Kandungan zat besi dalam petai mampu mengurangkan risiko anemia di kalangan pengamalnya. Vitamin B6 petai membantu mengawal paras gula dalam darah dan membantu wanita yang kebingungan tatkal kedatangan haid.
Kandungan kalium dalam petai dengan kandungan rendam garamnya baik untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan mengurangi risiko strok. Petai juga mempunyai serat tumbuhan yang baik bagi pengahadaman dan dapat mengelakkan gejala sembelit. Terdapat petua yang mengesyorkan adunan petai bersama susu dan madu, adunan ini dipercayai dapat mengurangkan masalah kemabukan, kerana herba petai, madu dan susu dapat memperbaiki aras glukosa dan mengembalikan aras cecair badan ketahap seimbang. Petai juga baik bagi mereka yang telah berhenti merokok dan dalam proses rehabilitasi. Kandungan Vitamin B6 dan B12 serta kalium dan magnesium dapat membantu dalam mengatasi kesan langsung akibat pemberhentian pengambilan nikotin. Kulit pepapan petai dibahagian licin dalam poket biji petai disimpan, boleh diusap pada bahagian yang bengkak atau kemerahan-merahan pada kulit disebabkan oleh gigitan nyamuk.
Namun begitu memakan petai pada kuantiti yang banyak juga tidak baik kerana mempunyai kadar asid amino yang tinggi yang dapat mengakibatkan komplikasi pada ginjal.
PETAI : BERKEMAMPUAN SEBAGAI  UBATAN TUMBUHAN (A POTENTIAL PHYTO MEDICINE)
Ia telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat kencing manis, darah tinggi, dan masalah buah pinggang. Ia mengandungi mineral dan vitamin. Ia melihatkan banyak ciri-ciri rmanafaat.Ekstrak dari kulit kosong simpanan biji dan bijinya mempunyai kandungan tinggi jumlah polifenol, phytosterol, dan flavonoid. Ia menunjukkan aktiviti antioksida yang baik. Kesan hipoglisemik yang dilaporkan boleh dikaitkan dengan kehadiran β-sitosterol, stigmasterol, dan stigmast-4-en-3-one. Sebatian polysulfide kitaran (cyclic polysulfide compounds) melihatkan aktiviti antibakteria, manakala asid thiazolidine-4-karboksilik mempunyai ciri-ciri anti kanser. Ciri-ciri farmakologi ekstrak tumbuhan dinyatakan dalam kajian ini. Dengan penyelidikan berterusan ke atas ekstrak tumbuhan, Petai (Parkia speciosa) mempunyai potensi untuk dibangunkan sebagai phytomedicine.
Beberapa penambah baikan untuk kesihatan dinyatakan di bawah:
1. KEMURUNGAN (Depression)
Selaras dengan kajian semasa yang dijalankan oleh MIND di kalangan individu yang bergelut dengan kemurungan, ramai yang merasa jauh lebih baik selepas memakan petai. Ia adalah kerana petai termasuk dalam tryptophan, sejenis protein yang tubuh badan mengubahnya kepada serotonin, yang dikenali penyebab seseorang berada dalam mood yang baik, meningkatkan keceriaan dan menyebab seseorang berasa lebih selesa.
2. SINDROM PRA-HAID (premenstrual syndrome (PMS)
Abaikan pengambilan pil – makan petai.Vitamin B6 termasuk menguruskan paras arah gulad, yang boleh memberi kesan kepada mood.
3. KEKURANGAN DARAH (Anemia)
Sarat dengan zat besi, petai menggalak pembentukan hemoglobin dalam darah, dengan secara langsung membantu permasalahan kekurangan darah (anemia)
4. TEKANAN DARAH (Blood Pressure)
Biji Kacang eksotik ini amat sarat dengan kalium tetapi rendah garam, yang menjadikan ia sesuai untuk mengawal tahap tekanan darah. Pentadbiran Pemakanan dan Dadah Amerika Syarikat telah membenarkan industri-industri petai membuat tuntutan rasmi keatas keupayaan buaha ini sebagai penghalang tahap tekanan darah dan strok jantung.
5. KUASA MINDA (Brain Power)
Penyelidikan menunjukkan buah penuh kalium ini dapat membantu pembelajaran dengan menyebabkan pelajar menjadi lebih peka serta meningkatkan ingatan.
6. SEMBELIT  (Constipation)
Sarat dengan serat, mermasukan petai kedalam diet dapat membantu memulihkan usus, tanpa penggunaan ubat julap.
7. KESAN SAMPINGAN KELESUAN (Hangovers)
Salah satu cara daripada banyak kaedah terpantas untuk merawat kesan sampingan seperti selepas pengambilan dadah atau dari sakit demam (mabuk) biasanya dengan menyediakan susu kocak petai (petai milk shake), dimaniskan dengan madu. Petai turut menenangkan perut berserta dengan bantuan madu mengembalikan tahap paras gula dalam darah, manakala susu menenangkan serta menghidratkan semula keseluruhan badan yang kehilangan air.
8. PEDIH ULU HATI (Heartburn)
Petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan,  maka apabila mengalami masalah pedih ulu hati, cuba makan petai untuk membantu menenangkan.
9. ALAHAN PAGI (Morning Sickness)
Memakan petaidi diantara waktu makan dapat mengekal paras glukosa darah dan mengelak alahan pagi bagi kaum wanita.
10. GIGITAN NYAMUK  (Mosquito bites)
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan pada kawasan terjejas dengan kulit bahagian dalaman petai. Ramai yang mendapati ia amat berkesan dalam mengurangkan bengkak-bengkak serta ketidak selesaan.
11. URAT SARAF (Nerves)
Petai mempunyai tahap tinggi vitaminB yang membantu menenangkan sistem saraf pusat.
12. BERAT  BADAN  BERLEBIHAN (Overweight)
Kajian di Institut Psikologi (Psychology) Austria mendapati tekanan di tempat kerja adalah pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Pemantauan keatas 5,000 pesakit di hospital, para ahli saintis mendapati mereka yang berat badan berlebihan cenderung mengalami tekanan tinggi di tempat kerja. Laporan ini mengariskan, untuk mengelak kerakusan untuk makanan, pengurusan paras glukosa darah adalah perlu memakan makanan karbohidrat tinggi setiap2 jam untuk mengekalkan tahap yang berterusan.
13. ULCERS
Petai diambil sebagai makanan tambahan untuk gangguan usus kerana teksturnya yang lembut dan licin. Ia adalah satu-satunya biji mentah yang boleh dimakan tanpa merisaukan masalah jangka panjang. Selain itu, ia meneutralkan tahap keasidan dan mengurangkan kerengsaan dengan membuat salutan pada lapisan perut.
14. MENGAWAL SUHU (Temperature control)
Beberapa budaya lain melihat petai sebagai kacang "penyejuk" yang dapat mengurangkan kedua-dua suhu emosi dan fizikal wanita hamil. Di Belanda, sebagai contoh, wanita mengandung digalak memakan petai untuk memastikan bayi yang dilahirkan mempunyai suhu yang sejuk.
15. MEROKOK (Smoking)
Petai mampu membantu individu-individu yang cuba berhenti merokok. Kandungan B6, B12 termasuk kalium dan magnesium yang hadir, membantu tubuh mengeluar saki-baki nikotin.
16. TEKANAN (Stress)
Kalium adalah mineral penting, yang membantu menstabilkan degupan jantung, menghantar oksigen ke otak dan menguruskan keseimbangan air dalam tubuh badan. Apa bila sesesorang itu bimbang, kadar metabolisma akan meningkat, dengan itu ia akan mengurangkan tahap potassium. Ini dapat diimbangi semula dengan bantuan makanan ringan (snek) petai yang tinggi potassium.
17. Strokes
Menurut penyelidikan dari New England Journal of Medicine, amalan memakan petai setiap hari mampu mencegah kematian diakibatkan dari strok sebanyak 40%.
18. KETUAT (Warts)
Ada yang mengatakan satu alternatif semula jadi untuk memusnahkan ketuat, adalah dengan mengambil sedikit petai dan letakkannya di atas ketuat. Gunakan plaster atau pita pembedahan untuk melekatkannya diatas ketuat
19. MATA YANG SIHAT (Healthy eyes)
Kandungan vitamin A dalam petai agak tinggi, pada 200 IU per 100 mg.Seperti yang diiktirafkan, vitamin A memiliki nilai penyembuh (theraputic) untuk mengekalkan kesihatan kornea yang sihat.
20. MENINGKATKAN PENGHADAMAN (Improving digestion)
Serat adalah tambahan yang terdapat dalam petai. Fiber atau pun serat berguna sebagai bantuan pencernaan makanan dan sembelit, membantu mengurangkan penderitaan kerana petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Jika terasa mual atau ke kenyangan sebab memakan terlalu banyak, petai membantu menggurangkan rasa kesenakan.
21. KESAN GANGGUAN BERMUSIM (Seasonal Affective Disorder (SAD))
(Penyakit huru-hara emosi). Jika dinilaikan bersama epal, Petai mengandungi lebih empat kali protein, dua kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan dua kali ganda mineral dan vitamin lain. Petai melimpah ruah dengan kekayaan kalium. Sehingga dikata "Petai sehari menjauhkan doktor ".
Petai (Parkia speciosa Hassk) kaya dengan kandungan antioksida terutamanya jumlah fenolik yang mempunyai banyak potensi untuk dimajukan sebagai phyto-medicine. Ciri ini berpunca daripada kehadiran β-sitosterol, stigmasterol, stigmastenone, asid thiazolidine-4-karboksilik, hexathionine, dan trithiolane di dalam tumbuhan.
PERHATIAN
Jika memakan terlalu banyak petai boleh mendatangkan kerosakan kepada buah pinggang dan  penapis buah pinggang, ini di sebabkan kandungan asid amino dalam petai




Julaian buah petai.                                                       Petai belalang

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS