BENDI





Taxonomical Status
Kingdom:      Plantae
Division:        Magnoliophyta
Class:              Magnoliopsida
Order:            Malvales
Family:          Malvaceae
Genus:           Abelmoschus
Species:         Abelmoschus esculentus

Abelmoschus esculentus L. dikenali sebagai bendi adalah tumbuhan berbunga tergolong dalam keluarga Malvaceae. Ia dinilai berdasarkan pada buah biji hijau yang boleh dimakan. Asal-usul geografi bendi dipertikaikan, dengan banyak menyokong ia berasal dari Asia Selatan, Ethiopia dan Afrika Barat. Tumbuhan ini ditanam di kawasan tropika, subtropika dan kawasan bersuhu panas sederhana di seluruh dunia. Spesies ini merupakan tumbuhan tahunan atau bermusim, tumbuh sehingga 2 m tinggi. Ia berkait dengan spesies seperti pokok kapas, koko, dan bunga raya. Bendi adalah makanan kesihatan popular kerana kandungan seratnya yang tinggi, vitamin C, dan folat. Ia juga merupakan sumber kalsium dan kalium. Minyak makan bendi kuning-kehijauan diperah dari benih biji bendi mempunyai rasa dan bau yang menyenangkan, dan tinggi dengan lemak tak tepu seperti asid oleik dan asid linoleik. Di samping itu, tumbuhan ini telah digunakan secara perubatan dalam merawat beberapa activitii kepincangan (disorders) seperti Anti-kanser, anti-mikrob, hypoglycemic dan anti-ulser. Ia turut dikenali dengan kandungan tinggi antioksida.

Tujuan kajian ini adalah untuk mengenengahkan hasil Pharmacognostical, phytochemical dan kajian toksikologi daripada tumbuhan dan bahan-bahannya

MANFAAT KESIHATAN BENDI


Bendi adalah sayuran hijau, tidak berdaun, di petik meluas di Malaysia dan di luar negara. Buahnya lembut, berlendir / melekit (mucilaginous) padat dengan kandungan pemakanan. Sama ada dimakan secara mentah atau dimasak kedua-duanya pasti ada manafaat tersendiri. kandungan berlendir pelekat (mucilaginous) dalam bendi ini yang membezakan ia dengan sayur-sayuran lain sebagai manfaat  luar biasa.

Bendi adalah makanan kesihatan popular kerana seratnya yang tinggi, vitamin C, dan kandungan folat. Ia juga merupakan sumber kalsium dan kalium. Di samping itu, tumbuhan  ini telah digunakan secara perubatan untuk merawat beberapa penyakit seperti Anti Kanser, antimikrob, hipoglisemik dan aktiviti anti-ulser, dan lain-lain kajian terkini menyediakan piawaian farmakopia seperti nilai Ash tetap fizikokimia, spesifik graviti dan pH. Pemeriksaan fitokimia mendedahkan kehadiran Karbohidrat, Protein dan asid amino, flavonoid, phytosterol, dan minyak dara (volatile oil). Kajian ketoksikan telah dilaksanakan mengikut kaedah Knudsen dan Curtis dan sehingga dos 4000 mg / kg, tiada kematian; tiada petunjuk (manifestations) ketoksikan dilihat.

PENYEMBUHAN UNTUK DIABETES

Bendi dianggap sebagai ubatan rumah yang terbaik untuk penyakit kencing manis.

Cara:

1. Belah bendi kepada 2 bahagian menegak dan rendamkannya di dalam air untuk semalaman.

2. Pada waktu pagi, keluarkan bendi tersebut dan minum airnya, sebelum mengambil sarapan.
Bendi yang direndam semalaman, airnya menjadi pekat melekit pada waktu pagi. Air melekit ini dianggap baik bagi orang yang mengalami penyakit kencing manis.

BERIKUT ADALAH BEBERAPA MANAFAAT BENDI:

1 # Membantu mengawal gula dalam darah: bendi penuh dengan serat pemakanan yang membantu mengimbangi kadar gula dalam darah melalui pengawalan kadar penyerapan gula dari saluran penghadaman. Ciri anti-diabetes dalam bendi turut dikaitkan dengan keupayaan perencatan enzim metabolisma karbohidrat, meningkatkan pengeluaran insulin, penjanaan semula sel beta pankreas dan meningkatkan rembesan insulin.

2 # Menghalang penyakit jantung: penyakit jantung disebabkan dari tahap kolesterol tinggi dalam darah. Pectin, adalah serat mudah larut yang terdapat dalam bendi, membantu menurunkan tahap kolesterol dalam darah dengan itu membantu mencegah penyakit jantung. Bendi juga kaya dengan sebatian antioksida seperti polifenol. Terutamanya Sebatian quercetin, yang membantu mencegah pengoksidaan kolesterol, yang mengakibatkan penyumbatan arter lalu membawa kepada serangan penyakit jantung.

3 # Bendi membantu mengurangkan berat badan:  Bendi adalah sayuran tersangat rendah kalori, dengan setiap hidangan 100g mengandungi hanya 33 kalori. Sesuai bagi mereka yang bercita-cita menurunkan berat badan.

4 # Bendi meningkatkan ketahanan tubuh badan: Bendi kaya dengan vitamin C dengan setiap hidangan 100g memenuhi kira-kira 38% daripada keperluan harian nutrien. Vitamin C adalah nutrien penting yang membantu meningkatkan ketahanan (imuniti) dan melindungi daripada beberapa penyakit dan jangkitan. Sebagai sumber alternatif, oren dan mangga juga dapat meningkatkan pengambilan vitamin C kerana kedua-duanya adalah sumber yang amat kaya dengan nutrien.

5 # Bendi meningkatkan fungsi mental: Folat atau Vitamin B9 juga merupakan satu lagi nutrien terpenting terdapat dalam bendi. Nutrien ini diperlukan oleh otak untuk berfungsi dengan betul kerana ia membantu dalam pengeluaran beberapa sebatian penting.

6 # Bendi baik untuk wanita hamil: Wanita hamil mendapat manfaat daripada pengambilan bendi kerana ia mengandungi Vitamin B9 atau asid folik yang dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran saraf pada bayi.

7 # Bendi Mencegah kanser: Menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan, bendi mempunyai kepekatan lebih tinggi antioksida daripada kebanyakan sayur-sayuran. Antioksida menghalang kerosakan sel-sel daripada radikal bebas, dan menghalang pertumbuhan sel-sel kanser di dalam badan. Di samping itu, ia mengandungi sejumlah serat tidak larut yang membantu sistem penghadaman sihat dan mengurangkan risiko kanser colorectal (berhubungan kolon dan rectum). Kehadiran Pectin dalam bendi terbukti dapat mencegah pembiakan sel-sel melanoma (beberapa neoplasms malignan (biasanya kulit) yang terdiri daripada melanosit) in vitro.

8 # Anemia: Membantu penghasilan sel-sel darah merah dan mencegah anemia.

9 # Asma: Antioksidan yang tinggi dan kandungan vitamin C membuat bendi berguna untuk mengurangkan serangan asma.

10 # Kekuatan tulang: Folat dalam bendi membantu membina tulang yang kuat dan ketumpatan, mencegah osteoporosis.

11 # Kolesterol: Serat larut untuk membantu serum kolesterol yang lebih rendah, dengan itu mengurangkan aterosklerosis dan risiko penyakit jantung.

12 # Sembelit: Serat kaya dan kandungan mucilaginous (berlendir) dalam buah bendi membantu meningkatkan pukal, mengikat toksin dan memastikan pergerakan usus mudah dengan sifat julap semulajadi. Dengan sering pengambilan makanan bendi turut mengurangkan risiko kanser kolon.

13 # Gut flora: serat ini membantu meningkatkan populasi bakteria baik dalam usus.

14 # Ulser peptik: Kandungan mucilaginous menyediakan lapisan sementara ke saluran perut dan lapisan pencernaan manakala penyembuhan ulser.

15 # Kesihatan Kulit: Dengan pergerakan usus yang baik, kesihatan kulit akan bertambah baik. Membantu mengurangkan jerawat, psoriasis dan keadaan kulit yang lain.

16 # Untuk Kesihatan: bendi mengandungi beta-karotin (pelopor vitamin A), xanthin dan lutein, kesemua ciri antioksida yang berguna untuk kesihatan penglihatan, menghalang masalah mata seperti katarak dan glaukoma.

BENDI MENGAWAL DIABETES, KOLESTEROL, TEKANAN DARAH TINGGI DAN SEMBELIT.

Dari Penyelidikan Ms Sylvia Zook, Ph.D (pemakanan), Universiti Illinois. Seorang lelaki mengadu mengalami sembelit selama 20 tahun dan kini menghadapi masalah penyaluran kembali asid (acid reflux), tanpa menyedari bahawa rawatannya mudah sahaja. Semenjak mengamal pengambilan makanan 6 biji bendi sehari semenjak itu, dia tidak lagi mengambil sebarang ubatan lain. Kandungan gula dalam darahnya turut turun dari 135 ke 98 dan masalah kolesterol dan refluks asid juga di bawah kawalan.

Bendi adalah kuasa besar nutrien, hampir separuh daripadanya adalah serat larut dalam bentuk lender / kanji dan pectins. Serat mudah larut (Soluble fiber) membantu menurunkan serum kolesterol, mengurangkan risiko penyakit jantung. Sebahagian lagi adalah serat tidak larut yang membantu menjaga saluran usus untuk terus sihat, mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, terutamanya kanser colo-rectal. Hampir 10% daripada tahap yang disyorkan vitamin B6 dan asid folik turut hadir dalam setengah cawan bendi dimasak. Bendi kaya dengan pelbagai sumber nutrient termasuk  serat, vitamin B6 dan asid folik. Menurut petikan pakar pemakanan Ms Sylvia W. Zook, Ph.D. (Pemakanan) dari Universiti Illinois, mencadang pengambilan bendi dalam Pemakanan bagi setengah cawan bendi masak mempunyai Kalori = 25,  Serat Diet = 2 gram, Protein = 1.5 gram, Karbohidrat = 5.8 gram,  Vitamin A = 460 IU,  Vitamin C = 13 mg,  Asid folik = 36.5 mikrogram, Kalsium = 50 mg, Besi = 0.4 mg, Kalium = 256 mg, Magnesium = 46 mg.

1. Serat unggul ditemui dalam bendi membantu menstabilkan gula darah kerana ia membendung kadar di mana gula diserap dari saluran usus.

2. Lendir bendi bukan sahaja mengikat kolesterol tetapi turut membawa bersamanya toksin asid hempedu dari buangan penapisan hati. Begitupun ia tidak terhenti di situ...

3. Para pengamal perubatan kesihatan alternatif mempercayai bahawa semua penyakit bermula dari usus besar (Colon). Serat bendi, menyerap air dan memastikan pukal dalam najis, membantu mencegah sembelit, secara umumnya kegunaan serat sememangnya untuk ini tetapi serat bendi adalah salah satu yang terbaik, bersama-sama dengan biji rami tanah dan psyllium. Tidak seperti kulit gandum bran keras, dan boleh mengganggu atau mencederakan saluran usus, Kanji / lendir dari bendi melegakan, dan bendi memudahkan pembuangan dengan lebih selesa disebabkan ciri nya yang licin. Sayur ini sangat berharga bukan sahaja kerana membendung lebihan kolesterol dan toksin (dalam asid hempedu) yang menyebabkan banyak masalah kesihatan, jika tidak buang keluar, tetapi ia juga memastikan laluan mudah keluar dari dubur. Sayur ini bebas toksik, tidak mudah ketagih (kecuali kepada mereka yang terlalu amat menikmati memakan ini), tidak mempunyai kesan sampingan, penuh dengan nutrien, dan dari segi ekonomi mudah dibeli oleh semua gulungan masyarakat.

4. Menyumbang penuh kepada kesihatan saluran usus, serat bendi (serta biji rami tanah dan psyllium) tidak mempunyai jumlah gentian sama untuk di jadikan makanan kepada bakteria baik (probiotik).

5. Untuk mengekalkan kesemua khasiat bendi dan enzim pmencerna sendiri, Ia hanya perlu dimasak ringan sahaja, contohnya dengan api kecil atau secara celur atau kukus. Ada yang memakan bendi secara mentah.

Di Bengal, ramai orang miskin merebus bendi dengan nasi dan memakannya bersama garam. Di Amerika Syarikat kaum pribumi (Red Indian) sentiasa menggunakan bendi sebagai ubat dinamakan sebagai Sup dibuat dengan mendidihkepingan bendi yang telah dipotong.
Bendi berfungsi seperti Lidah Buaya (Aloe Vera). Kedua-duanya mengandungi Silica tetapi pada peringkat terakhir masakan untuk menjadi Silikat (Silicates) pada kesudahannya tidak banyak menggunakannya sebagai Silicea.

Kajian Fizikokimia (Physicochemical), fitokimia (Phytochemical) dan ketoksikan (toxicity) keatas dammar dan lendir dari tumbuhan Abelmoschus esculentus

 2 kilo bendi muda segar selepas diasingkan bijinya dipotong, dibersihkan (homogenized) dan di ekstrak lendirnya dengan air sejuk yang mengandungi 1% (w/v) natrium metabisulphate (sodium metabisulphate). Melalui proses pemisahan air (centrifuged) dari lendir pekat dengan kelajuan 3000 rpm selama 5 min, damar terbentuk dari tindakbalas supernatan dengan acetone. Dammar yang tercetus dibasuh beberapa kali dengan acetone; sehingga berwarna krim terhasil lalu di vakum kering (desiccators). Serbuk berwarna coklat cair terhasil selepas penyingkiran lengkap kelembapan. Dammar yang kering kemudiannya dikisar, menggunakan End Runner Mill dan di imbas melalui tapis keluli tahan karat 0.25 mm (stainless steel sieve). Kemudian disimpan didalam botol spesimen berwarna amber ditutup sehingga bersedia untuk digunakan. Hasil lendir yang diperolehi dari  buah bendi mentah muda adalah 10 g / kg. Ujian Peperiksaan awal fitokimia dijalankan keatas ekstrak cecair (aqueous) dan methanolic bagi mengesahkan punca lendir terjadi. Diantara ujian kimia yang telah dijalankan ialah: ujian ruthenium merah, ujian Molisch, ujian penggurangkan gula dan ujian Ninhydrin.

Peperiksaan fizikokimia, kajian nilai kualitatif fizikokimia merangkumi parameter (Kehilangan melalui pengeringan, jumlah abu, Asid abu tidak larut).

kajian Ketoksikan

kajian Ketoksikan telah dijalankan mengikut kaedah Knudsen dan Curtis. Haiwan-haiwan yang digunakan dalam kajian ketoksikan telah dipersetujui oleh Jawatankuasa Institut Etika haiwan. Tikus Wistar albino jantan dengan timbangan berat 160-200 gm telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan berbeza,  dengan enam ekor setiap kumpulan. Kumpulan kawalan diberi saline normal 20 ml / kg ip, manakala kumpulan lain diberi dammar dalam air 500, 1000, 2000, 3000 dan 4000 mg / kg secara lisan. Haiwan-haiwan ini di perhatikan berterusan untuk perubahan tingkah laku untuk 4 jam pertama dan kemudian diperhatikan jika ada kematian selama 48 jam berikut.

KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN

Dammar bendi adalah polysaccharide semulajadi terdiri daripada d'galaktosa, L-rhamnose dan asid L-galacturonic. Ia larut dalam air sejuk dan digunakan dalam industri pemakanan sebagai pengemulsi (emulsifying) dan sebagai ejen-penstabil buih (foam-stabilizing). Penambahan kepada pembawa cairan asetat dalam penghasilan dammar menghasilkan buih putih menyerupai damar akasia (acacia gum).  Saringan awal fitokimia mendedahkan kehadiran karbohidrat, damar dan lender (mucilages), protein, phytosterols, flavonoid, tanin dan sebatian fenolik. Keputusah saringan ekstrak fitokimia dalam Jadual 1.. Hasil pemeriksaan fizikokimia kualitatif daripada dammar dan lendir ditunjukkan dalam jadual 2. Kajian ketoksikan telah dilaksanakan mengikut kaedah Knudsen dan Curtis dengan dos sehingga 4000 mg / kg, Tiada kematian; tiada penunjuk ketoksikan dilihat.  Oleh itu, ia adalah selamat untuk digunakan.
Jadual 1: pemeriksaan fitokimia Awal ekstrak

Jadual 2: parameter fizikokimia damar bendi



Dalam Kajian fizikokimia (Physicochemical), fitokimia (Phytochemical) dan ketoksikan (toxicity) keatas damar dan lendir dari tumbuhan Abelmoschus esculentus telah dinilai. Untuk pengenalan tumbuhan sewajarnya dan juzuk-juzuknya, parameter fizikokimia (Jumlah abu, abu larut air, asid abu tidak larut, graviti tentu dan pH) memberikan maklumat berguna. Pemeriksaan saringan awal fitokimia mendapati kehadiran Karbohidrat, Protein dan asid amino, flavonoid, phytosterol, dan minyak dara. Kajian ketoksikan telah dilaksanakan mengikut kaedah Knudsen dan Curtis dan sehingga dos 4000 mg / kg, tiada kematian; tiada penunjuk ketoksikan diperhatikan.

Analisis fitokimia, Antioksida, Antistress, dan Aktiviti Larut cairan (Aqueous ) Nootropic dan Ekstrak metanol dari Biji Bendi (Abelmoschus esculentus L.) ke atas Tikus. PETIKAN DARI ARTICLE PENYELIDIKAN THE SCIENTIFIC  WORLD JURNAL VOL. 2014, ARTICLE ID 519848

Abelmoschus esculentus L. (bendi) adalah sayuran tropika, ditanam secara meluas dari Afrika ke Asia dan dari Eropah ke Amerika Selatan. Dalam kajian terkini, satu penyelidikan kesan perlindungan keupayaan antioksida In vitro dan In vivo daripada ekstrak larut cecair metanol dari biji bendi (Abelmoschus esculentus) terhadap scopolamine (Sejenis alkaloid dengan kesan antikolinergik yang digunakan sebagai rangsangan (sedative) merawat loya dan untuk mengembangkan anak mata (pupils) semasa prosedur ophthalmic) yang disebabkan dari kemerosotan cognitive menggunakan passive avoidance task dan penahanan kesakitan teramat dari kesan tekanan perubahan tingkah laku dan perubahan biokimia menggunakan peningkatan maze berganda (elevated plus maze (EPM) dan ujian renang paksaan (forced swimming test (FST) keatas tikus. Keputusan menunjukkan bahawa merawat tikus dengan ekstrak biji bendi berair dan metanol (200 mg / kg, p.o) selama tujuh hari dengan ketara melemahkan scopolamine disebabkan kemerosotan kognitif dalam ujian passive avoidance. Di samping itu, ekstrak ini dengan jelas mengurangkan glukosa darah, corticosterone, kolesterol, dan dengan meninggikan tahap tekanan kekangan akut triglyceride dan  turut meningkat juga dengan ketara masa terbuka EPM dan mengurangkan masa beku (immobility) padadi FST. Telah dibuktikan juga dengan jelas ekstrak menghasilkan aktiviti antioksida dan tiada terdapat tanda-tanda keracunan atau kematian pada dos sehingga 2000 mg / kg, p.o. Keputusan ini menunjukkan bahawa ekstrak dari benih Abelmoschus esculentus L. mempunyai antioksida, antistress, dan aktiviti-aktiviti nootropic yang menjanjikan sokongan nilai perubatan dari bendi sebagai sayuran.

Tekanan adalah "suatu keadaan atau perasaan yang dialami apabila seseorang itu menyedari bahawa keupayaan permintaan melebihi sumber peribadi dan masyarakat yang ia mampu sediakan." Dalam kehidupan seharian, setiap manusia menghadapi situasi tekanan (stress) yang dicirikan oleh gabungan daripada fisiologi (physiologic), saraf (neuroendocrine), tingkah laku (behavioral), dan tindak balas emosi terhadap rangsangan lakuan atau ancaman. Tekanan menyebabkan gangguan pada keseimbangan fisiologi normal badan dan mengakibatkan perasaan terancam (homeostasis) dan terdapat banyak bukti menunjukkan tekanan melampau (over-stress) menjejaskan fungsi kognitif dan menyumbang kepada terjadinya banyak gangguan neuropsychiatric dan neurodegenerative termasuk kemurungan dan kebimbangan, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson. Gangguan kemurungan dan keresahan amat biasa di kalangan penduduk awam. Tindak balas tekanan mengaktifkan paksi badan hypothalamic-pituitari-adrenal (HPA) mengakibatkan peningkatan tinggi pada aras hormon corticosterone. Kajian terdahulu turut menunjukkan tekanan kekangan akut pada tikus meningkatkan tingkah laku kebimbangan dan kemurungan

Demensia adalah gangguan kronik mental dicirikan dengan kehilangan keupayaan intelek, cukup teruk hingga melibatkan kemerosotan ingatan. Punca paling biasa demensia adalah penyakit Alzheimer, yang merupakan gangguan progresif neuro degenerative dikaitkan dengan kehilangan neuron di kawasan otak tertentu terutama dalam hippo-campus.  Pusat Sistem cholinergic memainkan peranan penting dalam proses pembelajaran dan ingatan. Pusat bertindak ubatan anti-muscarinic seperti scopolamine perosak pembelajaran dan ingatan samaada keatas haiwan dan manusia. Menurut kajian epidemiologi dari India, sebahagian besar Demensia adalah masalah tersembunyi seperti. Kadar kelaziman bagi demensia meningkat dengan pesat dengan peningkatan usia. Sejak sistem allopathic perubatan masih belum menyediakan penawar radikal, ia adalah berbaloi untuk melihat ke arah yang baru, yang akan mengurangkan kejadian kehilangan ingatan dilihat dalam pesakit tua.

Tumbuh - tumbuhan perubatan adalah sumber terpenting biologi aktif antioksida. Antioksida semula jadi, yang  ujud dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, turut mendapat perhatian besar dan dikaji secara meluas, kerana keberkesanannya menghapus radikal bebas dan dianggap kurang toksik berbanding antioksida tiruan (synthetic). Sayuran berdaun hijau menyediakan jumlah tinggi karotena, asid askorbik, dan elemen mikro yang memainkan peranan penting dalam nutrien metabolisme dan melambatkan penularan penyakit degeneratif. Abelmoschus esculentus L. (Keluarga: Malvaceae), turut dikenali dengan Hibiscus esculentus, sayuran penting, tumbuh meluas dari Afrika ke Asia, Eropah Selatan, dan Amerika dan dikenali sebagai bendi, okra, atau gumbo. Serat dalam bendi membantu menstabilkan gula darah dengan mengawal kadar di mana gula diserap dari saluran usus. Kajian sebelum ini melaporkan bahawa polisakarida bendi menggandungi hepatoprotective, antidiabetik. antiulcer, anti-kanser, anti-radang, antihyperlipidemic, anti-kulat, julap dan aktiviti analgesik.



Baru-baru ini, beberapa antioksida dari cabang quercetin (flavonol), dikenalpasti dari bendi. Bahagian pemakanan, yang paling kaya dari tumbuhan bendi adalah biji yang telah kering. Minyak daripada biji bendi boleh dimakan dan hampas dari selepas dari pengekstrakan minyak adalah kaya dengan protein. Dengan berlatar belakangkan ini, kajian terkini bertujuan untuk meneroka antioksida semula jadinya, antistress, dan aktiviti nootropic ekstrak cecair dan metanol dari biji Abelmoschus esculentus (AE, ME).

2. Bahan dan Kaedah

2.1. Kimia dan Reagan

Diazepam dan piracetam diperolehi dari Cipla Ltd, Mumbai, India. β-Karotena, asid linoleik, dan butylated hydroxytoluene (BHT) telah dibeli dari Hi-Media (Mumbai, India). DPPH (2,2-Diphenyl-1- (2,4,6-trinitrophenyl) hydrazyl) dan (-) - trihydrate hydrobromide scopolamine telah dibeli dari Sigma-Aldrich (St. Louis, MO, Amerika Syarikat). TLC-pelarut adalah dari gred HPLC diperolehi daripada Merck, Mumbai, India. Semua reagen baki digunakan Gred analisis.

2.2. Material Plant

Benih Abelmoschus esculentus dikumpulkan dari Nallaguntla, Prakasam, Andhra Pradesh (AP), India. Benih telah dikenal pasti dan disahkan oleh Dr Khasim, Ketua Jabatan botani, Acharya Nagarjuna University, Guntur, AP, India, dan satu salinan spesimen baucer telah disimpan di herbarium Jabatan Pharmacognosy, Chalapathi Institut Sains Farmasi, Guntur, AP, India, untuk rujukan masa depan. Selepas pengesahan kerana, benih telah dibersihkan dan dikeringkan di tempat teduh 30 ± 5 ° C dan dikisar menggunakan pengisar mekanikal. Serbuk tanah kasar telah diluluskan melalui nombor ayak 40 dan disimpan dalam bekas kedap udara pada suhu -20 ° C sehingga pengekstrakan.

2.3. Penyediaan Ekstrak Loji

2.3.1. Ekstrak metanol daripada Abelmoschus Benih esculentus (ME)

Bahan serbuk (500 g) dalam 80% v / v metanol telah sonicated selama 1 jam dan kemudian diekstrak dengan 80% v / v metanol dalam pemerah Soxhlet (1000 mL) selama 72 jam pada suhu bilik dengan kacau berterusan. Ekstrak ini telah ditapis dan turasan tertumpu pada 30 ° C di bawah tekanan dikurangkan dalam penyejat berputar sehingga ekstrak pepejal yang mentah telah diperolehi yang kemudiannya beku-kering untuk penyingkiran pelarut lengkap. Hasil peratusan yang diperolehi ialah 13% w / w.

2.3.2. Ekstrak akueus Abelmoschus Benih esculentus (AE)

500 g serbuk biji telah dihancurkan dan diekstrak dengan air suling selama 72 jam pada suhu bilik. Kloroform telah ditambah kepada campuran untuk mengelakkan pencemaran mikrob. Setelah selesai pengekstrakan, ia telah ditapis dan pelarut yang telah dibuang oleh penyejatan dalam penyejat berputar dan jisim pepejal adalah beku-kering. Hasil peratusan yang diperolehi ialah 17% w / w.

2.4. Penyaringan fitokimia

Ujian fitokimia awal untuk mengesan karbohidrat, fenol, flavonoid, alkaloid, terpenoid, steroid, tanin, saponin, dan glikosida jantung telah dijalankan menggunakan kaedah fitokimia standard seperti yang dinyatakan di tempat lain.

2.4.1. Thin Layer Chromatography (TLC) Analisis

AE dan ME dimuatkan pada silika plat (Merck Aluminium lembaran-gel silika 60 F 254). Campuran heksana: kloroform: metanol (8: 2: 1) digunakan sebagai sistem pelarut. Plat TLC telah disimpan dalam kebuk iodin selama satu minit dan di bawah cahaya UV (254 nm) untuk menggambarkan jalur pada kromatogram.

2.4.2. Fourier Transform Infrared (FTIR) Analisis Cap Jari

Fourier mengubah inframerah (FTIR) spektrofotometer telah digunakan untuk mengenal pasti kumpulan berfungsi ciri dalam ekstrak biji. AE dan ME (5 mg), masing-masing, adalah dengan teliti bercampur dengan kalium bromida (KBR) dalam lesung dan ditekan pada tekanan 6 bar dalam masa 2 min untuk menyediakan sampel cakera nipis lut. Spektrum FT-IR telah diperolehi menggunakan Perkin Elmer 2000 sistem spektrofotometer dengan pelbagai imbasan 400-4000 cm-1 dan dianalisis menggunakan perisian Bruker OPUS.

2.5. Aktiviti In Vitro Antioksida

2.5.1. Ferik Mengurangkan Antioksidan Kuasa (FRAP) assay

Ferik-mengurangkan kuasa antioksidan AE dan ME diukur oleh pengurangan langsung Fe3 + (CN) 6 kepada Fe2 + (CN) 6 dan telah ditentukan dengan mengukur kuantiti yang terhasil daripada pembentukan Perl kompleks biru Prusia berikut penambahan ion ferik berlebihan (Fe3 +) [22, 23]. Secara ringkas, pelbagai kepekatan AE dan ME (2.5 mL) telah bercampur dengan 2.5 mL 200 mM natrium fosfat penampan (pH 6.6) dan 2.5 mL 1% w / v kalium ferricyanide [K3Fe (CN) 6]. Campuran tersebut dieram pada 50 ° C selama 20 minit dan kemudian asid 2.5 mL 10% v / v trichloroacetic telah ditambah. Campuran ini telah centrifuged pada 1000 rpm selama 10 min. The supernatan (5 mL) telah dicampur dengan jumlah yang sama air ternyahion dan 0.5 mL 0.1% w / v klorida ferik dan keserapan telah diukur spectrophotometrically pada 700 nm. The asai telah dijalankan dalam tiga salinan dan keputusan dinyatakan sebagai min ± ralat piawai. Peningkatan keserapan campuran tindakbalas menunjukkan keupayaan pengurangan lebih besar.

2.5.2. DPPH Radical memerangkap assay

Yang stabil hydrazyl 1,1-difenil-2-picryl (DPPH) aktiviti radikal bebas daripada AE dan ME telah ditentukan oleh kaedah yang diterangkan oleh Blois, dengan sedikit pengubahsuaian. Satu mL 0.2 mM DPPH penyelesaian dalam metanol telah dicampur dengan ekstrak 1 mL 125, 250, 500, 1000, kepekatan / mL dan 2000 μg, masing-masing. Campuran tersebut dieram dalam gelap selama 20 min pada suhu bilik dan keserapan yang telah diukur pada 517 nm. Aktiviti memerangkap radikal bebas daripada AE dan ME ditentukan dengan membandingkan keserapan dengan yang satu penyelesaian kosong (tiada contoh). Hydroxytoluene Butylated (BHT) telah digunakan sebagai piawai rujukan. Keupayaan untuk keluar mencari radikal DPPH yang telah dikira dengan menggunakan persamaan berikut: di mana adalah keserapan yang kosong dan keserapan sampel atau standard....



2.5.3. β-Karotena-Linoleic Acid assay

Aktiviti antioksidan yang telah ditentukan dengan mengukur perencatan sebatian organik meruap dan hydroperoxides diene conjugated yang timbul daripada pengoksidaan asid linoleik yang diterangkan oleh Wettasinghe dan Shahidi [26]. Satu mL larutan β-karotena (0.2 mg / mL dalam kloroform) telah pipetted ke dalam kelalang bulat-bawah yang mengandungi 0.02 mL asid linoleik dan 0.2 mL Tween 20. Campuran kemudian sejat pada 40 ° C selama 10 minit menggunakan penyejat berputar untuk membuang kloroform. Kemudian, 100 mL air suling oksigen ditambah perlahan-lahan, dengan kuat berjabat untuk membentuk emulsi. 5 mL aliquots emulsi yang telah dipindahkan ke dalam tabung uji yang berbeza yang mengandungi 0.2 mL pelbagai kepekatan (0,5-20,0 mg / mL) AE dan ME dalam metanol dan campuran itu kemudian perlahan-lahan campuran dan diletakkan dalam mandi air pada 50 ° C untuk 2 h. Prosedur yang sama diulang dengan BHT kawalan positif dan yang kosong. Keserapan campuran telah diukur pada 470 nm dengan menggunakan spektrofotometer sehingga warna β-karotena hilang. Semua penentuan yang telah dijalankan dalam tiga salinan.
The β-karotena kadar pelunturan telah dikira mengikut towhere = log semula jadi, = kuantiti pada masa, dan = kuantiti pada masa (min 120).

Jumlah aktiviti antioksidan (AA) telah dikira sebagai peratus perencatan relatif kepada kawalan yang menggunakan





Awas

Seperti kebanyakan sayur-sayuran lain, bendi mempunyai sejumlah kecil asid oksalik dan pada amnya tidak mengganggu. Elakkan pengambilan bendi jika mempunyai sejarah batu karang buah pinggang....


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS