UBI GADUNG

Daun dan batang gadung, Dioscorea hispida
Kerajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Famili:
Genus:
Spesies:
D. hispida
Dioscorea hispida
Dennst.,
  • Dioscorea daemona Roxb.,
  • D. hirsuta Bl.,
  • D. lunata Roth,
  •  D. Molissima Bl.,
  • D. triphylla L. var. daemona (Roxb.) Prain & Burkill,
NAMA LAIN
Gadog, Gadong Mabuk, Taring Pelanduk, Ubi Akas, Ubi Arak, Ubi gadung  (Malaysia). Houo Koi (Laos), Huang Yao Tzu, Shu Yu, Bai, Da (Cina), Khil, Kloi hua niao, Kloi khao khao, Kiok nok, Koi, Man kloi (Thai), Podava Kelengu, Chanda gadda, Puli dumpa, Tellaagini geddalu (India), bitule (Gorontalo), gadu (Bima), gadung (Bali, Jawa, Madura, Sunda) iwi (Sumba), kapak (Sasak), salapa (Bugis) dan sikapa (Makassar) Indonesia.
PENGENALAN

Dioscorea merupakan genus melebihi 600 spesies tumbuhan berbunga dari keluarga Dioscoreaceae, tumbuh di seluruh kawasan tropikal dan kawasan sederhana panas. Sebahagian besarnya adalah daripada spesies tropika, dengan hanya beberapa spesies sahaja dari iklim sederhana. Tumbuhan ini dinamakan, sempena nama seorang doktor dan botani Yunani  kuno Dioscorides.
Nama saintifik bagi ubi gadong ialah Dioscorea sp. Di Malaysia , terdapat sebanyak 19 spesies ubi gadung termasuk Dioscodrea hispida , Dioscorea piscatorum dan Dioscorea alata. Setiap spesies ini berbeza dari aspek fizikal dan kimia di antara satu dengan lain.Ubi ini dikenali dengan pelbagai nama seperti Ubi Nasi, Tuba Ubi, Ubi Cerok, Ubi Merah, Ubi Kendudok dan Ubi Kipas.
Daun pokok ubi gadung ini kelihatan seperti daun sirih. Pokok ubi gadong menjalar sementara batangnya pula mempunyai banyak duri. Ubinya mempunyai saiz yang berbeza-beza, ada yang mencapai berat sehingga lima kilogram. Ubi Dioscorea hispida berwarna kemerahan dan ubi Dioscorea alata pula berwarna kuning kemerahan.
Untuk membezakan diantara spesies gadung ini,  Ia dapat dibezakan berdasarkan arah lilitan batang, bentuk batang, ada atau tiada duri pada batang, bentuk dan jumlah helaian daun, ada atau tiada berbuah pada ranting-rantingnya, biasa dinamakan “katak” atau “aerial bulbil
Tumbuhan gadung berbatang menjalar dan memanjat, panjang 5–20 m. Arah rambatannya selalu berputar ke kiri (melawan jarum jam, jika dilihat dari atas). Ciri khas ini penting untuk membezakannya dengan gembili (D. aculeata) yang memiliki penampilan serupa namun batangnya berputar ke kanan. Gadung menjalar pada tumbuhan berbatang keras.
Batang gadung kurus ramping, setebal 0.5–1 cm, berduri, kekadang tanpa berduri, hijau keabu-abuan. Daunnya berselang, dengan tiga anak daun menjari, bentuk bujur telur atau bujur telur songsang, nipis bagaikan kertas. Bunga jantan terkumpul pada celah ketiak ranting sementara bunga betina tumbuh berjambak. Mahkota bunganya berwarna kuning mempunyai enam sesunggut, juga berwarna kuning. Ubinya terbentuk didalam tanah berjumlah tidak menentu begitu juga bentuk dan rupanya. Ada beberapa variati,  di antaranya yang berubi putih (yang besar dikenal sebagai (Jw.) gadung punel atau gadung ketan, sementara yang kecil berlekuk-lekuk disebut gadung suntil) dan yang berubi kuning (antara lain (Mly.) gadung kuning, gadung kunyit atau gadung padi).
Kajian saintifik menunjukkan ubi ini mengandungi sejenis sebatian beracun, bernama dioscorine, ia itu sejenis alkaloid mudah larut di dalam air. Walaupun beracun, masyarakat Melayu dan kaum pribumi telah berjaya menjumpai cara untuk menghilangkan kandungan racunnya.
Ubi gadung mempunyai nilai perubatan. Ia kaya dengan bahan yang disebut sebagai steroid. Steroid di dalam ubi ini terdapat dalam bentuk bergabung dengan gula, iaitu saponin. Steroid ialah sumber asli penting dalam penghasilan ubatan hormom. Saponin bersifat anti agregasi platlet, menghalang pengetulan (agregasi) platlet di dalam darah. Secara tidak langsung , saponin menghalang penyakit darah membeku dalam saluran trombosis .
Secara umumnya ubi kayu (Manihot esculenta) merupakan sumber karbohidrat ketiga terpenting di dunia. Tanaman ubi kayu banyak ditanam di negara tropika dan sub tropika; dan Nigeria merupakan pengeluar ubi kayu terbesar di dunia. Satu lagi ubi yang sering dijadikan makanan ialah ubi gadong. Namun begitu, ubi gadung bukanlah sejenis spesis ubi kayu. Ubi gadong lebih rapat dengan keluarga keladi. Terdapat lebih kurang 19 spesis ubi gadung di Malaysia dan yang paling utama ialah Dioscorea hispida (kuning), D. piscatorum (merah) dan D. rotundata (putih). Selain itu, terdapat beberapa spesis lain ubi gadong yang boleh didapati di negara ini seperti D. batatas, D. bulbifera, D. orangeana, D. polystachya, D. schimperiana, D. alata, D. oppositifolia dan D. dumetorum.

SPESIS PILIHAN
MANAFAAT GADUNG


gambar umbi gadung
Gadung adalah tumbuhan menjalar. bentuknya sama dengan ubi gembili, ubinya boleh dimakan, tapi harus melalui proses pembuangan racun. Gadung biasanya dijadikan  kerepek gadung, gadung rebus, kuih gadung dan juga arak gadung/ubi arak.  Diantara manafaat dan khasiat gadung digunakan dibeberapa tempat dalam dunia ini diantara lainnya sebagai;
Di Indonesia dan Cina, parutan ubi gadung digunakan untuk mengubati penyakit kusta tahap awal, kutil, kapalan dan mata ikan. Bila digabung-guna bersama diantara gadung asli tempatan dan gadung dari negeri cina, ubi gadung ini diguna-pakai untuk mengubati luka-luka akibat sifilis.
Di Thailand, irisan dari ubi gadung disapu untuk mengurangi ke kejangan perut dan kulit, dan untuk menghilangkan nanah dari luka-luka.
Di Filipina dan Cina, ubi ini digunakan untuk meringankan penyakit arthritis dan rumatik, dan untuk membersihkan luka binatang yang dipenuhi kutu (belatung).
Ubi gadung dikenali sangat beracun. Ubi ini digunakan sebagai racun ikan atau untuk mata panah. Sepotong ubi sebesar epel cukup untuk membunuh seorang dewasa dalam waktu 6 jam. Kesan pertama berupa rasa tidak selesa dibahagian tenggorok, yang berangsur menjadi rasa terbakar, diikuti oleh mabuk-mabuk, muntah darah, rasa tercekik, mengantuk dan kelelahan.
Secara semulajadi, banyak serangga yang memakan tumbuhan yang mempunyai kandungan pyrrolizidine alkaloid. Hasilnya, alkaloid ini akan terkumpul dalam badan serangga dan menyebabkan kerosakan saraf seterusnya mengakibatkan kematian. Terdapat juga sesetengah serangga dari keluarga Arctiidae yang menggunakan alkaloid ini sebagai racun untuk mempertahankan diri dari predator. Alkaloid ini dikenali sebagai tertiary amine dan sangat tidak disukai oleh serangga perosak.
Di Kedah, ubi gadong mempunyai peranan tersendiri dalam mengawal perosak tanaman terutama sekali ulat pengorek batang di sawah padi. Ubi gadong akan dihiris-hiris dan ditaburkan di dalam sawah padi dan parit. Kaedah ini didapati berkesan untuk mengawal populasi ulat pengorek batang. Keracunan dioscorine berkemungkinan mengakibatkan kematian ulat pengorek batang. Terdapat kajian di Jepun dan Filipina menggunakan toksin dioscorin bagi mengawal larva serangga jenis Lepidoptera (kupu-kupu). Toksin ini menyebabkan larva Lepidoptera tidak lalu makan, pertumbuhan terbantut dan mati akibat kesan toksin dioscorin.
FITOKIMIA
KOMPOSISI KIMIA: Ubi liar Dioscorea floribunda dan D. composite dari Mexico dipercayai menghasilkan paling banyak diosgenin dan digunakan bagi tujuan komersial

Aktiviti spesies Dioscorea dikaitkan dengan tindakan pelbagai steroidal saponins (diosgenin aglyconean)

Akar mengandungi phytosterols, alkaloid, tanin dan tahap tinggi kanji. Bahan lain termasuk Aluminium, askorbik asid, abu, Beta-karotena, kalsium, kromium, Cobalt, Besi, Magnesium, Mangan, Niacin, Fosforus, Kalium, Protein, Riboflavin, Selenium, Silicon, Sodium, Thiamin, Tin, Zink
SIASATAN FITOKIMIA PADA GENUS
Steroid Sapogenins, saponin dan steroid berkaitan: Keluarga ini dicirikan dengan kehadiran steroidal saponins yang kaya, kerap mengandungi glikosida daripada diosgenin (31). Dioscin (32) adalah toksik dan menghasilkan ke sawanan (Hutchings, 1996).
Ekstrak Diosgenin daripada D. mexicana Scheidw. atau D. sylvatica Ecklon., digunakan untuk
hemisynthesis (pigmen organik merah yang kompleks yang mengandungi besi dan atom lain yang mengikat oksigen) dari hormon seks dan pil perancang, ia turut berfungsi sebagai pelopor sintesis kortikosteroid dengan penggunaan penapaian mikrobiologi untuk mengalir oksigen ke dalam 11_-position (Trease dan Evans, 1978).

Alkaloid
Alkaloid bertanggungjawab kepada ketoksikan pelbagai spesies dari Dioscorea. Penyelubungan (Convulsant) dioscorine (33) ini dan dihydrodioscorine (34) terdapat dalam banyak spesies toksik, seperti D.dumetorum Pax. dan D. sansibarensis Pax. (Neuwinger, 1996). Dumetorine (35) telah diasingkan daripada ubi D. dumetorum Pax. (Corley et al., 1985).

NORDITERPENOIDS PAHIT
Diosbulbins A (36) ke H, telah diasingkan daripada Dioscorea bulbifera L., kesemuanya menzahirkan kesan antitumor (Komori, 1997).

KARBOHIDRAT
Kanji mewakili kira-kira 80% daripada bahan ubi kering D. alata (Wanasundera dan
Ravindran, 1994).  Terdapat juga banyak Lendir (
Mucilage) (Hegnauer, 1986).
DIHYDROSTILBENES DAN PHENANTHRENES
Batatasines I hingga V (37-40) telah diasingkan daripada pelbagai spesies dari Dioscorea (Hegnauer, 1986).

SEBATIAN LAIN
Terdapat lempahan Garam oxalate: 300 hingga 400 mg dalam 100 g ubi kering Dioscorea alata, kebanyakannya larut air (Wanasundera dan Ravindran, 1994).
Kajian ke atas kandungan kimia Dioscorea opposita oleh Universiti Henan, kolej kimia dan Kejuruteraan kimia, Kaifeng China. Telah menemui Dua belas sebatian yang dikenal pasti sebagai palmitic acid (1), beta-sitosterol (2), oleic acid (3), beta-sitosterol acetate (4), 5-(hydroxymethyl) furfural (5), nonanedioic acid (6), beta-daucosterol (7), cyclo-(Phe-Tyr) (8), cyclo-(Tyr-Tyr) (9), 6-methyl citrate (10), 1, 5-dimethyl citrate (11), trimethyl citrate (12).
Sebatian 3-12 telah diasingkan daripada tumbuhan ini buat pertama kalinya dan cyclodipeptides turut buat pertama kalinya diasingkan daripada keluarga Dioscoreae; sebatian 9 adalah hasil produk semulajadi yang baru.
Ubi gadung yang cukup matang tidak mengandungi toksik. Seperti ubi kayu, sifat pahit ubi gadung dikaitkan dengan kehadiran toksin. Walaubagaimanapun, sifat pahit dalam D. rotundata dan D. cayenensis mungkin disebabkan oleh ejen anti oksida, iaitu polifenol atau sebatian seperti tanin. Ubi gadung liar D. dumetorum juga dikenali sebagai ubi gadung pahit, dikenal pasti mengandungi alkaloid dihydrodioscorine manakala spesis D. hispida mengandungi dioscorine dan D. dumetorum mengandungi dumetorine. Ilustrasi di bawah menunjukkan sebatian kimia alkaloid bagi ketiga-tiga jenis ubi gadung tersebut.

Sifat pahit pada ubi gadung D. bulbifera (juga dikenali sebagai ubi gadung kentang) disebabkan oleh kehadiran 3-furanoside norditerpene yang dipanggil diosbulbin. Bahan ini sangat toksik, menyebabkan kelumpuhan. Ekstrak daripadanya sering digunakan untuk tuba ikan, ia "memabukkan" ikan supaya mudah ditangkap. Kesan toksik juga berkemungkinan dari satu lagi jenis bahan iaitu saponin. Racun diosbulbin turut digunakan bagi memburu monyet di Zulu dan digunakan sebagai racun pada anak panah di Indonesia. Di Malaysia, pemburu haram menggunakan racun ini bagi memburu harimau.

Ubi gadung berpotensi untuk dijadikan racun organik bagi mengawal ulat pengorek batang tumbuhan dan siput gondang (babi). Namun begitu, beberapa siri percubaan perlu dijalankan terlebih dahulu bagi menguji tahap ketoksikan menggunakan jumlah dos yang sesuai untuk digunakan kerana toksin saponin mampu membunuh ikan. Walau apa pun, alternatif kepada racun kimia perlu dicari bagi mengawal perosak tanpa menjejaskan kesihatan manusia dan mencemarkan alam sekitar. Toksin organik didapati tidak menyebabkan kesan residual, lebih selamat untuk digunakan dan lebih murah.
Ubi Dioscorea mengandung lendir kental terdiri atas glikoprotein dan polisakarida yang mudah larut air. Glikoprotein dan polisakarida merupakan bahan bioaktif yang berfungsi sebagai serat pangan larut air dan bersifat hidrokoloid bermanfaat untuk menurunkan kadar glukosa darah dan kadar total kolesterol, terutama kolesterol LDL (Low Density Lipoprotein).
Juzuk
Ø  Ubi mengandungi alkaloid dioscorine dan 4-epidioscorine dan agen menyekat saraf.
Ø  Kajian menghasilkan glikosida saponin, diosgenin.
Ø  Kajian kandungan mineral melaporkan ubi gadung adalah sumber terbaik fosforus, kalsium dan besi.
Ø  Berat Ubi matang penuh boleh mencecah sehingga 15 kg, setiap 100 g ubi (basah) menghasilkan 20 g karbohidrat, 78 g air, 1.81 g protein, 0.16 g lemak, 0.93 g serat dan 0.69 abu.
SIFAT
Ø  Ketahanan Kanji dicerna perlahan di bahagian bawah GIT, dengan lepasan dan penyerapan perlahan glukosa. Kanji dari ubi gadung juga bebas gluten.
Ø  Tart- terasa manis, menyejukan.
Ø  Isi Ubi kuning dilaporkan mempunyai rasa yang lebih baik daripada isi ubi putih.
Ø  Isi dan sap berwarna kekuningan.
Ø  Anti-jangkitan, antiphlogistic, anticontusion, hemostatic.
Ø  Kajian menunjukkan aktiviti anthelmintic, antioksida, anti-radang, analgesik, dan anti-tumor.
Kajian
Ø  Fitokimia / Kandungan fenolik: Kajian menunjukkan kehadiran asid fenolik dalam jumlah yang kecil dalam Kloi ubi , berbanding dengan kandungan fenolik yang agak tinggi bagi spesis keladi Dioscorea yang lain. Kelainan disebabkan dari penyediaan sampel , masa hidrolisis dan / atau pH nya. Penemuan awalan dan nilai khasiat yang dicatitkan mencadangkan fitokimia ubi sebagai sumber berpotensi untuk kegunaan kosmetik, farmaseutikal atau penggunaan sebagai antioksida pemakanan.
Ø  Anti -Radang / Analgesik : Kajian dari ekstrak D. hispida keatas model haiwan menunjukkan keberkesanan penting rawatan analgesik, dan anti-radang, setanding dengan ubatan standard Pentazocine dan indomethacin masing-masing.
Ø  Kajian Ketoksikan : Kajian keatas ekstrak ethanolic menunjukkan tiada keracunan atau kematian pada tahap dos yang diberikan semasa ujian. LD50 adalah > 2000 mg /kbw untuk ekstrak itu.
Ø  Kesan hipoglisemik : Kajian keatas tikus Alloxan yang disuntikkan dengan hyperglycemic, dinilai kesan hipoglisemik dari polisakarida larut air yang diekstrak dari ubi keladi (D. hispida). Kesemua ekstrak WSP menunjukkan keupayaan pengurangkan glukosa darah dalam keadaan hyperglycemic serta menghalang penyerapan glukosa dan pembentukan asid lemak rantai pendek (short chain fatty acid SCFA )
Ø  Kanji Gadung / Pengubahsuaian dengan halia mentah dan minyak halia : Penggunaan kanji amat terhad disebabkan oleh kandungan tinggi bahan toksik , iaitu alkaloid dan hidrogen cyanide dalam bentuk bebas dan terikat, kandungan tinggi kelembapan, kecenderungan tercacat semasa kemerosotan penuaian. Usaha sebelum ini telah berjaya mengurangkan sebatian pahit dan toksik kepada satu tahap yang lebih selamat. Kajian menunjukkan hasil pemprosesan dan pengubahsuaian sifat setanding dengan tepung gandum Amerika. Hanya satu kelemahannya adalah kehadiran baki aroma halia.
Ø  Kesan Pharmakologik dari Ekstrak : Kajian dari ekstrak yang di proses (Purified) keatas haiwan menunjukkan : (1 ) Ciri seakan menyerupai nikotin (2 ) Suntikan menyebabkan hyperpnea, tachycardia, peningkatan tekanan darah dan penguncupan membran nictitating. (3) Tekanan darah meningkat dan penguncupan membran nictitating dan otot-otot halus menghalang prarawatan dengan hexamethonium. (4) pengecutan otot Striated menghalang prarawatan dengan d- turbocurarine .
Ø  Antitumor / Antioksida: Kajian penilaian D. hispida terhadap model haiwan Ehrlich Ascites Karsinoma. Ekstrak ethanolic menunjukkan dengan ketara aktiviti anti kanser pada dos yang berbeza, peningkatan kelangsungan hidup, dan pengurangan beban tumor. Mengurangkan paras pengoksidaan lipid disebabkan dari kandungan tertinggi sebatian fenolik.
KEGUNAAN SEBAGAI RAWATAN

- Ubi, mentah atau dimasak digunakan sebagai penahan kesakitan (anodyne) dan ketumbuhan (maturational) tumor dan kebengkakan (buboes) .
- Diguna untuk sakit artritis dan reumatik. Terseleo (
sprains) dan lebam (contusions) .
- Digunakan sebagai bahan tuaman dari buah segar ditumbuk atau direbus sebagai bahan cucian luaran.
- Di Bangladesh, ubi digunakan untuk membunuh cacing dalam luka. Kelurut (jangkitan bernanah di hujung jari atau kaki di kawasan sekitar kuku) , kudis, bisul, gigitan arnab, serigala atau anjing.
- Di Malaysia , suku Temuan menggunakan daun tumbuk ubi gadung untuk penyembuh luka rewang. Rebusan akar tunjang (corms) ubi gadung digunakan untuk menurun glukosa darah. Akar sulur dari buah gadung digunakan sebagai ubat cacing .
KESAN HIPOKOLESTEROLEMIK DARI TEPUNG UBI GADUNG (Dioscorea hispida Dennst) KEATAS TIKUS JANTAN YANG DIBERI DIET HIPERKOLESTERO
Penyakit jantung koroner merupakan salah satu penyebab utama kematian. Walaupun belum terdapat data Negara penghidap penyakit jantung koroner, namun kesan serius penyakit ini telah terlihat. Penyakit kardiovaskular termasuk PJK menempati urutan pertama penyebab seluruh kematian yaitu 16% pada survei kesehatan rumah tangga1992.  Pada survei kesihatan rumah tangga 1995 meningkat menjadi 18.9%.  Hasil Suskernas 2001 memperlihatkan angka 26.4% (Yahya, 2003). Penyakit jantung koroner utama disebabkan oleh kelainan miokardium kerana aterosklerosis yang merupakan proses degeneratif (Santoso dan Setiawan 2005). Salah satu faktor yang mungkin menjadi penyebabnya adalah gaya hidup (life style); mulai dari pola makan tidak sihat hingga ke-kekurangan aktiviti bersukan (Nainggolan dan Adimunca, 2005). Faktor utama aterosklerosis adalah disebabkan dari kenaikan kadar kolesterol total pada dislipidemia dengan kolesterol Low Density Lipoprotein (LDL-c), dan trigliserida (TG) serta penurunan kadar kolesterol High Density Lipoprotein (HDL-c) (Almatsier, 2003).
Kebelakangan ini, usaha untuk mencari alternatif pengubatan maupun pencegahan penyakit semakin meningkat, salah satunya dengan menggunakan bahan semulajadi. Kebaikan menggunakan bahan semulajadi, selain mudah didapati, harganya juga murah, dan berkesan disamping jauh lebih kecil berbanding dengan ubat sintetik. Salah satu penggunaan pertanian yang mempunyai potensi dalam menurunkan kolesterol Low Density Lipoprotein (LDL-c) dan peningkatan kolesterol High Density Lipoprotein (HDL-c) adalah ubi gadung (Dioscorea hispida Dennst). Sebatian aktif dalam ubi gadung yang dianggap berpotensi adalah serat larut atau Polisakarida Larut Air (PLA). Penelitian Jenkins et al. (2001) menunjukkan bahwa polisakarida larut air, terutama serat yang punya kepekatan tinggi, secara konsisten menurunkan total kolesterol dan kadar LDL-c.
Marlett (1994) menyatakan bahwa serat larut akan meningkatkan kepekatan saluran pencernaan sehingga memaksa kolesterol ke epitel usus. Selain itu, menurut Tensiska (2008), polisakarida larut air dalam kolon akan terfermentasi dan menghasilkan produk asam lemak rantai pendek (Short Chain Fatty Acid/SCFA) seperti asam propionat dan butirat. SCFA mempengaruhi penghasilan lemak, yaitu asam propionat akan bertindak di hati dan menurunkan sintesis kolesterol. Serat pangan, menurut Moharib dan El-Batran (2008), turut terbukti mempunyai kesan penurunan lipid plasma pada tikus ujikaji.
Karakteristik Fisiko Kimia Ubi Gadung Segar dan Tepung Ubi Gadung ditunjukkan dalam jadual1.  Dengan cara dijeruk dan dipanaskan dalam proses ubi gadung dijadikan tepung ubi gadung, kadar sianida ubi gadung segar dapat diturunkan, dari 366 ppm menjadi 19.95 ppm, selamat pengambilannya. Menurut FAO Winarno (1992), kandungan sianida 50 ppm masih dalam kadar selamat untuk dimakan. Damardjati, dkk (1993) menyatakan kadar sianida <50 ppm dikategorikan dalam tidak beracun, 50-80 ppm sedikit beracun, 80-100 ppm beracun dan kadar sianida >100 ppm masuk dalam kategori amat beracun. Melalui proses pengolahan seperti mengupas, memotong dan memasak, baik glukosida sianogenik maupun hidrogen sianida dapat dihilangkan atau dikurangkan sebelum pengambilannya (Janagam et al., 2008).

Penurunan kadar sianida disebabkan pH 5 yang digunakan dalam proses pembuatan tepung ubi gadung merupakan keadaan optimum enzim β-glukosida untuk merombak senyawan glikosida sianogenik menjadi senyawa asid sianida bebas melalui proses hidrolisis.
Asid sianida bebas yang telah terbentuk mudah dihilangkan melalui proses pemerasan atau pengeringan kerana dalam keadaan bebas asid sianida mudah larut dan berwap. Asid sianida merupakan senyawa racun yang mudah wap, tidak berwarna dan mudah larut dalam air (Syafii dkk, 2009). Perubahan Berat Badan dan Asupan Pakan Berdasarkan hasil analisis ragam untuk perubahan kenaikan berat badan (jadual2) dapat dilihat dalam pemberian diet berbeda keatas haiwan uji-kaji tidak memberikan perbedaan nyata (=0,05) pada perubahan kenaikan berat badan selama masa pemeliharaan 4 minggu.
Pemberian diet dalam P0 dan P1 tidak memberikan perbezaan nyata (=0,05) pada purata jumlah asupan pakan (Tabel 2). Pemberian diet perlakuan P2 memberikan perbedaan nyata (α=0,05) pada purata jumlah asupan pakan jika dibandingkan dengan P0 maupun P1. Perubahan Profil Lipid Serum Darah Perubahan profil lipid serum darah haiwan uji-kaji selama 4 minggu masa pemeliharaan dengan memberi diet berbeza disajikan pada Raja1. Total Kolesterol Dari Raja1(a) dapat diketahui bahwa purata total kolesterol kawalan (P0) adalah sebanyak 132.73 mg/dL pada minggu ke-0. Selama masa penyesuaian pemberian kuning telur selama 7 hari keatas haiwan uji-kaji P1 dan P2, pada minggu ke-0 terjadi peningkatan purata kadar total kolesterol menjadi 198.96 mg/dL untuk P1 dan 229,54 mg/dL untuk P2. Pemberian kuning telur secara oral selama masa adaptasi dapat meningkatkan kadar total kolesterol antara 66.23–96.83 mg/dL. Kadar total kolesterol meningkat sebanyak 3.95 mg/dL dari 132.73 mg/dL kepada 136.67 mg/dL selama 28 hari masa pemeliharaan kawalan (P0) yang hanya diberikan asupan diet AIN-93M. Pada perlakuan diet AIN- 93M dengan kuning telur (P1) terjadi sedikit penurunan kadar total kolesterol sebanyak 0.93 mg/dL, purata total kolesterol minggu ke-0 sebesar 198.96 mg/dL menjadi 198.02 mg/dL pada minggu ke-4. Perubahan purata total kolesterol serum darah haiwan uji-kaji  berdiet AIN-93M dengan modifikasi tepung ubi gadung dan kuning telur (P2) adalah dari 229.55 mg/dL menjadi 212.82 mg/dL, menunjukkan penurunan purata total kolesterol sebanyak 16.37 mg/dL selama 4 minggu.


Raja 1. Perubahan profil lipid serum darah selama 4 minggu masa pemeliharaan (a) total kolesterol, (b) total trigliserida, (c) kadar HDL-c, (d) kadar LDL-c.
Berdasarkan Jadual 3 penyediaan diet, pada P0, P1 maupun P2, menunjuk perbezaan nyata (=0,05) terhadap purata total kolesterol haiwan uji-kaji selama masa pemeliharaan. Kandungan polisakarida larut air dalam tepung gadung dapat menurunkan total kolesterol dalam darah sesuai dengan mekanisme sifat hipokolesterolemik serat. Secara umum sifat hipokholesterolemik serat disebabkan sifat serat tidak tercerna pada saluran pencernaan atas, memiliki kepekatan tinggi, merupakan polimer semulajadi, dan mempunyai kemampuan penyerapan air yang tinggi. Menurut Jefferson dan Cowbrough (2005),  PLA dilaporkan dapat mengikat kolesterol dalam pencernaan sehingga menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Serat larut air berpengaruh pada asid lemak berantai pendek yang merupakan hasil fermentasi serat larut air dalam kolon tikus. Selain itu, serat kasar juga diduga turut berpengaruh. Selulosa yang merupakan serat tidak larut ternyata tidak hanya berpengaruh pada metabolisma lipid, tetapi dapat menurunkan kadar gliserol dan kadar kolesterol dalam plasma (Nishima dan Freedland, 1990). Hasil penelitian Anderson et al. (1994) menunjukkan bahwa serat kasar ransum menurunkan kepekatan kolesterol dalam darah dan hati tikus. Ransum yang mengandung serat yang mudah larut dan yang tidak larut mempengaruhi nilai kolesterol dalam serum dan hati.
Menurut Shahidi dan Abuzayton (2005), asid hempedu disintesis dari kolesterol. Sejumlah 95% asid hempedu akan diambil kembali oleh tubuh melalui usus kecil bagian akhir dan diresirkulasi dari usus kecil ke hati. Jika asid hempedu diikat oleh bahan lain (khitosan, serat, atau cholestyramine), akan berlaku peningkatan sintesis asid kolat (juzuk utama asid hempedu) kolesterol dalam hati. Akibatnya kadar kolesterol dalam sel hati akan turun sehingga terjadi aktivti LDL reseptor lalu meningkatkan pengambilan LDL melalui LDL reseptor dalam hati. Menurut Siswono (2003), serat dapat menurunkan kadar kolesterol plasma melalui ikatan intraluminal dalam usus antara serat dengan kolesterol dan asid hempedu, yang akhirnya akan dikeluarkan melalui najis. Lupton dan Turner (2000) menjelaskan bahwa serat larut akan menjeruk dalam kolon menjadi asid lemak rantai pendek (SCFA) diantaranya asid asetat, propionat, dan butirat. Asid propionat hasil fermentasi serat larut dalam kolon akan cepat diserap, masuk vena porta menuju hati untuk dipergunakan dalam metabolisme. Adanya asid propionat di hati akan menurunkan aktiviti enzim HMG-KoA reduktase iaitu enzim yang berperanan dalam biosintesis kolesterol. Total Trigliserida berdasarkan gambar 1(b), kawalan (P0) iaitu haiwan uji-kaji hanya diberikan asupan diet AIN-93M, total trigliserida serum darah meningkat sebesar 28.40mg/dL, iaitu dari 120.73 mg/dL menjadi 148.66 mg/dL selama 28 hari masa pemeliharaan. Diet AIN-93M dengan kuning telur (P1) menyebabkan penurunan total trigliserida serum darah sebanyak 23.67 mg/dL, iaitu dari 195.07 mg/dL menjadi 171.40 mg/dL. Total trigliserida haiwan uji-kaji dengan diet AIN- 93M tepung ubi gadung dan kuning telur (P2) mengalami penurunan sebanyak 18.85 mg/dL iaitu dari 183.46 mg/dL pada minggu ke-0 menjadi 164.61 mg/dL pada akhir minggu ke-4. Pemberian diet standar AIN-93M (P0) menyebabkan perbezaan purata total trigliserida yang nyata (α=0,05) berbanding P1 dan P2. Pemberian kuning telur (P1 dan P2) secara signifikan (=0,05) meningkatkan total trigliserida serum darah. Pemberian tepung gadung (P2) tidak memberikan perbezaan nyata (=0,05) dalam penurunan total trigliserida dengan diet standar (P1). Polisakarida larut air dalam ubi gadung mempunyai mekanisme serupa dengan serat secara umum dalam menurunkan kadar lemak dalam serum darah. Menurut Tensiska (2008), serat pangan dalam kolon akan menjeruk menghasilkan produk asid lemak rantai pendek (SCFA) seperti asid propionat dan butirat. Hasil SCFA menyebabkan luminal SCFA infusion, meningkatkan massa dan proliferasi kolon, juga mempengaruhi pengangutan sel epitel kolon, metabolisme colonocyte. Selain itu juga mempengaruhi kawalan lemak, kerana asid propionat dimetabolisme di hati dan menurunkan sintesis kolesterol. Menurut Dominique dan Remesey (1991), serat yan dipanggan dapat mempengaruhi metabolisme dengan cara penundaan atau penurunan penyerapan glukosa atau lemak kerana adanya SCFA. Moharib dan El-Batran (2008) menambahkan bahwa serat pangan juga terbukti mempunyai kesan menurunkan lipid plasma dan respon glikemik pada tikus uji-kaji HDL-c.
Secara umum, diet berbeza yang diberikan pada haiwan uji-kaji dapat meningkatkan kadar HDL-c serum darah di akhir uji-kaji (4 minggu). Pada kawalan (P0), terjadi peningkatan kadar HDL-c serum darah sebanyak 3.11 mg/dL, iaitu dari 80.26 mg/dL menjadi 83.37 mg/dL. Perlakuan diet AIN-93M dengan kuning telur (P1) meningkatkan kadar HDL-c serum darah sebanyak 1.43 mg/dL, iaitu dari 46.07 mg/dL menjadi 47.52L mg/dL. Kadar HDL-c dengan diet AIN-93M tepung ubi gadung dan kuning telur (P2) meningkat sebanyak 14.24 mg/dL iaitu dari 37.80 mg/dL menjadi 52.04 mg/dL (Gambar 1c) Pemberian diet standar AIN-93M (P0) memberikan perbezaan kadar HDL-c yang nyata (=0,05) berbanding P1 dan P2. Pemberian diet standar AIN-93M + kuning telur (P1) dan modifikasi tepung gadung pada diet standar AIN-93M (P2) + kuning telur tidak menyebabkan perbezaan peningkatan kadar HDL-c. Perubahan tahap HDL-c dalam tubuh biasanya dijangkiti dengan perubahan tahap LDL-c dalam serum darah. Secara umum kenaikan tahap HDL-c akan menyebabkan penurunan kadar LDL-c darah. Menurut Baraas (1995), LDL dan HDL selalu berada dalam keseimbangan yang dinamis dan secara semulajadi tubuh akan memelihara keseimbangan ini. Penurunan kadar kolesterol akan meningkatkan penyerapan kolesterol jaringan tubuh melalui peningkatan kadar HDLkolesterol. HDL dalam plasma darah akan mengikat kolesterol bebas maupun ester kolesterol dan mengangkutnya kembali ke hati. Selanjutnya, kolesterol yang terikat akan mengalami rombakan menjadi cadangan kolesterol untuk sintesis VLDL. Tingginya kadar HDL dalam darah akan mempercepat proses pengangkutan kolesterol ke hati, sehingga mengurangi kemungkinan terjadinya penimbunan kolesterol dalam pembuluh darah (Wirahadikusumah, 1985).
Kadar LDL-c
Diet yang diberikan kepada haiwan uji-kaji melihatkan hasil yang bervariasi pada kadar LDL-c serum darah di akhir masa uji-kaji. Pada kawalan (P0), terjadi penurunan kadar LDLc serum darah sebesar 4.80 mg/dL, iaitu dari 28.38 mg/dL menjadi 23.58 mg/dL. Pengambilan diet AIN-93M dengan kuning telur (P1) menyebabkan peningkatan kadar LDL-c serum darah sebanyak 2.36 mg/dL, iaitu dari 113.86 mg/dL menjadi 116.22 mg/dL. Purata kadar LDL-c haiwan uji-kaji dengan diet AIN-93M tepung ubi gadung dan kuning telur (P2) mengalami penurunan sebanyak 27.20 mg/dL iaitu dari 155.06 mg/dL menjadi 127.86 mg/dL (Gambar 1d).
Aktiviti pemberian diet baik P0, P1, maupun P2, menyebabkan perbezaan kadar LDL-c yang nyata (=0,05). Pemberian diet standar AIN-93M tepung ubi gadung+kuning telur (P2) menunjukkan penurunan kadar LDL-c yang nyata (=0,05) berbanding  pemberian diet standar AIN-93M+kuning telur (P1). Krisnatuti dan Yenina (1999), menjelaskan bahwa kolesterol tidak dapat dioksidasi di dalam tubuh. Oleh karena itu, satu-satunya cara menurunkan kadar kolesterol dalam darah adalah dengan memperbesar jumlah ekskresi asid hempedu. Menurut Kotiah (2007), kolesterol merupakan bahan dasar yang diperlukan tubuh untuk sintesis asid hempedu untuk pencernaan lemak. Dengan adanya penyerapan asid hempedu oleh polisakarida atau serat larut, maka kadar asid hempedu dalam tubuh akan turun. Kondisi ini menyebabkan tubuh secara semulajadi membentuk asid hempedu dari kolesterol yang diambil dari peredaran darah. Penyerapan kolesterol darah menyebabkan kadar VLDL yang terbentuk menjadi lebih sedikit. Karena LDL disintesiskan dari VLDL, maka penurunan VLDL ini menyebabkan penurunan kadar LDL-kolesterol dalam darah
ANALISIS DAN PENGENALPASTIAN SEBATIAN FENOLIK DALAM DIOSCOREA HISPIDA DENNST
Sebatian fenolik hadir dimana-mana sahaja (ubiquitously present), dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang lazim dimakan oleh manusia. Sebatian berguna sebagai antioksida pemakanan membantu sebagai satu faktor perlindungan terhadap kerosakan disebabkan dari oksidatif selular. Kerosakan oksidatif dikaitkan dengan peningkatan tindakbalas oksigen (generation of reactive oxygen species (ROS)). ROS mempunyai keupayaan mendorong perubahan keatas bahan keturunan (genetik) dengan mengoksidakan DNA-asas tertentu atau secara tidak langsung mengoksidakan protein atau lipid penting dalam mengekalkan fungsi sel-sel individu. Kerosakan fungsi yang dihasilkan boleh mencetus keadaan seperti mutagenesis, karsinogenesis dan penuaan. Dalam keadaan fisiologi normal, sel-sel mengimbangi pengeluaran ROS dengan antioksida [1, 2]. Oleh itu, pemakanan tambahan  antioksida yang mencukupi adalah amat perlu untuk mengekalkan kesihatan yang baik.
PENILAIAN AKTIVITI ANTITUMOR DAN KEDUDUKAN ANTIOKSIDA DALAM GADUNG (DIOSCOREA HISPIDA, DENNST.), DAN DAUNNYA DALAM IMMUOLOGY (EHRLICH) CECAIR PERITONEAL CAVIT (ASCITES) KARSINOMA KEATAS TIKUS ALBINO SWISS
'Kanser' adalah penyakit merbahaya (malignant) yang dicirikan dengan pembentukan sekumpulan sel-sel abnormal dengan pesat tanpa kawalan membentuk satu ketumbuhan atau tumor, atau berkembang ke seluruh tubuh badan. Selain dari penyakit jantung, kanser adalah pembunuh manusia. Kajian ini bertujuan untuk menganalisa fitokimia awalan dan penilaian antikanser dari gadung (Dioscorea hispida, Dennst.) terhadap immuology cecair peritoneal cavit karsinoma (ehrlich Ascites Karsinoma) keatas haiwan. Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak ethanolic daripada daun gadung ( DhLE ) mempunyai aktiviti antikanser yang ketara pada dos berbeza dari 100mg/kg hingga ke 200mg/kg berat badan. Ia telah meningkat kelangsungan hidup pada haiwan yang menghadapi ascites tumor (pengumpulan cecair serum darah dalam peritoneal cavity ), menurun berat badan disebabkan bebanan tumor, mengurangkan kepadatan jumlah sel dan jumlah tisu sel pelbagai dan turut mengurangkan tahap peningkatan pengoksidaan lipid kerana kandungan tertinggi sebatian fenolik. Dengan itu DhLE mungkin mempunyai aplikasi terapeutik terhadap kanser.

Kemoterapi untuk penyakit neoplastic menjadi semakin penting dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Ketoksikan yang agak tinggi dalam kebanyakan ubat anti kanser telah menggalak pembangunan ubat tambahan yang boleh mengurangkan kesan toksik atau merangsang pertumbuhan semula kekurangan sel-sel normal. Tumbuh-tumbuhan mempunyai sejarah penggunaan yang panjang dalam rawatan kanser. Tumbuh-tumbuhan telah memainkan peranan penting sebagai sumber agen anti-kanser yang berkesan, dan adalah penting bahawa melebihi 60% daripada penggunaan ejen anti-kanser kini diperolehi dari sumber semula jadi, termasuk tumbuhan, organisma laut (marine) dan dari mikroorganisma. Ini juga boleh dilihat dalam kesusasteraan dari Ayurveda dan kajian etno-botani bahawa tumbuhan ini sangat berguna dalam merawat tumor, mencegah rambut gugur dan sebagai diuretik tetapi tiada kajian saintifik dilakukan ke arah ini. Oleh itu, ia dianggap berbaloi untuk menjalankan hytochemical awalan.



MENGELUARKAN TOKSIK BUAH

Ubi Gadung beracun dan mengandungi alkaloid dioskorina (dioscorine) yang menyebabkan mabuk-mabuk. Di Nusa Tenggara dan Maluku, gadung biasanya digunakan sebagai makanan asas sebagai pengganti jagung dan sagu terutama di wilayah-wilayah kering. Pada tahun 80-an, gadung dapat ditemui di pasar-pasar utama di Indonesia , terutamanya di Pulau Jawa, dijual sebagai kerepek gadung.
Berikut adalah cara menghilangkan racun dari gadung:
  • Di Ambon irisan ubi gadung dibasuh dalam air laut kemudian direndam kembali dengan air laut selama 2-3 hari sehingga menjadi lembut. Kemudian dijemur.
  • Di Bali, setelah ubi gadung dikupas dan diiris menjadi kepingan, ia dicampurkan dengan abu gosok, kemudian direndam didalam air laut (atau dalam air garam bertakaran 3%), lalu dicuci dengan air tawar dan jemurkan selama 3 hari. Untuk mengetahui samaada racunnya sudah hilang, ubi itu diberi makan kepada ayam. Jika racunnya sudah hilang, ayam tidak akan merasa mabuk.
  • Di Kebumen, Jawa Tengah setelah ubi gadung dikupas dan diiris menjadi kepingan, ia dicampurkan dengan abu gosok, kemudian dipendam didalam tanah selama 3-4 hari, bila dikeluarkan dicuci dengan air tawar sambil diramas seperti mencuci beras. Jika racunnya sudah hilang, air cucian tidak berwarna putih susu lagi seperti air bilasan sebelumnya. Apabila pengolahannya tidak betul, ia akan menimbul rasa mabuk-mabuk apa bila dimakan secara mentah (talas). Keracunan gadung dapat diubati dengan air kelapa muda.
  • Di Malaysia ubi gadung yang dikupas, diiris, disagat atau dijadikan kepingan (kulit dibuang habis tanpa meninggalkan walau sedikitpun), direndam didalam air mengalir sekurang-kurangnya selama dua malam (paling baik didalam air sungai yang mengalir dan jernih), ada juga yang merendam sehingga seminggu untuk menghilangkan getahnya lalu dicuci dan dibilas, kemudian dikukus sehingga menjadi putih dan lembut
KEGUNAAN PELBAGAIAN
·         Peluntur: Cecair / getah kuning dari isi dan teras (sap) ubi digunakan dalam peluntur pakaian dan serat abaca (serat pokok yang dijadikan benang dan tali).
·         Racun: Cecair dari ubi digunakan sebagai racun untuk memburu. turut, digunakan sebagai bahan campuran dari tumbuhan Antiaris toxicaria untuk penyediaan mata-panah beracun.
·         Memabukkan: Kaum Jeypore di India dikatakan mengguna cecair dari ubi gadung  untuk dijadikan minuman memabukkan bagi melupa kesedihan mereka, sama seperti mereka mendapat kesan mabuk dari minumam bir.
·         Serangga: Hampas ubi selepas pengekstrakan racun digunakan sebagai racun serangga.
·         Ternakan: Ubi digunakan sebagai ubat myiasis (jangkitan disebabkan dari larva lalat (biasanya melalui luka atau kudis) atau mana-mana penyakit yang terhasil daripada jangkitan itu) pada skrotum kerbau.
·         Pewangi: Bunga gadung yang berwarna kuning  dapat mewangikan pakaian dan dipakai sebagai hiasan rambut. Orang Bali menggunakannya untuk mewangikan pakaian, rambut, dan kepala mereka.
KEGUNAAN DIOSCOREA VILLOSA
Penggunaan asal ubi liar sebagai sumber bahan mentah dalam pembuatan ubat perancang dari Spesies Dioscorea, juga digunakan sebagai sumber saponin untuk penyediaan steroid dalam industri farmaseutikal [Wren ].
Dalam ubatan herba akar digunakan untuk penyakit usus (dan ketidak cernaan), sebagai penenang  radang (diverticulitis) dalam salur pencernaan, melegakan kesakitan semasa haid (dysmenorrhoea), serta meredakan kesakitan rahim dan ovarine. Penggunaan yang paling ketara adalah dalam rawatan artritis reumatoid untuk melegakan keradangan sengit dalam fasa akut [Pharm herba British]. Ia juga digunakan untuk sakit sendi otot [Krochmal] dan spasmodic asthma [Foster & Duke ; berdukacita], begitu juga bagi bahagian terpincil seperti chronic gastritis of drunkards "!
Ekstrak dari ubi gadung juga dikatakan dapat membantu wanita bergejala menopaus dan PMS [Watson]. Ia juga dikatakan baik untuk sakit semasa melahirkan anak dan pencegahan awal keguguran. Kaum India Amerika menggunakan akar rebusan akar untuk melegakan kesakitan bersalin [Krochmal], Ada juga yang mengatakan ia bagus untuk rasa loya yang dialami semasa mengandung [Lust].
Ia adalah antispasmodic terbaik yang boleh digunakan untuk kekejangan, batuk dan sedu [Trickey ] dan untuk kekejangan otot. Ia turut dianggap baik untuk melonggarkan kahak, mendorong muntah dan meningkatkan aliran air kencing.
Ada juga yang mengatakan ia adalah baik untuk rasa keletihan [Raintree] dan turut menenangkan saraf [Lust]. Terdapat juga kajian yang menunjukkan Dioscorea mengandungi aktiviti antioksida [Araghiniknam et.al] dan aktiviti anti-keradangan boleh dikaitkan dengan kesan antiphlogistic daripada steroid saponin. Beberapa spesies dari Dioscorea menunjukkan aktiviti antibakteria terhadap bakteria Gram-positif dan Gram-negatif Escherichia coli, khususnya untuk D. sylvatica dan D. dregeana [Kelmanson]. Tumbuhan ini turut kaitkan dengan aktiviti kardiovaskular,  kesan hati dan kesan hormon atau oestrogenic.
Di terang secara meluas "hormon Cortisones dan hydrocortisones adalah hasil tidak langsung dari Dioscorea genus. Ia digunakan untuk penyakit Addison, berapa alahan, radang kandung lendir, dermatitis berjangkit, psoriasis, artritis reumatoid, sciatica, gigitan labah-labah coklat reluse, sengatan serangga, dan penyakit-penyakit lain dan penyakit. "[Foster & Duke].
SUKATAN PENGGUNAAN
a)      Sediakan rebusan untuk 3-9g akar atau 10-30 titis untuk tincture [Watson].
b)      Melalui rebusan (infusi) atau rebusan 6 - 12g/hari dari herba kering.
c)       Penggunaan ekstrak dalam sukatan di antara 20 - 40ml seminggu (1:2).
d)      Dos ekstrak cecair, 2 - 4ml [Wren].
Rendaman (Infusion):
i)                    Rendamkan 1 sudu makan akar dalam 1 cawan air selama 30 minit.
ii)                   Minum 1 cawan sehari [Nafsu].
Tincture:
i)                    Diambil 10 hingga 30 titis dalam air, tiga atau empat kali sehari jika diperlukan. [Nafsu]. 0.5 - 1 drachm (Satu unit berat obat bersamaan dengan lapan auns atau 60 bijirin) ekstrak cecair. Dioscorea 0,25-4 bijirin. [Grieve)
PEMAKANAN DAN MASAKAN

Keenakan Ubi Gadung diJadikan  Juadah Istimewa
Bukan mudah menikmati juadah kuih-muih berasaskan ubi gadong, melainkan jika pembuatnya betul-betul mahir dan mengetahui teknik pemprosesan bermula dari awal hinggalah ke langkah terakhir penghasilannya.
Hanya segelintir penduduk kampung yang mahir kerja pemprosesan ubi gadong.
- Tanaman Ubi gadung adalah sumber penting karbohidrat; telah digunakan sebagai makanan ruji semasa Perang Dunia I.
- Walaupun dikenali ketoksikannya, di Thailand digelar sebagai Kloi, digunakan sebagai kuih pencuci mulut yang dipanggil Kao Nuew Kloi.

- Di Kerala, India, Ubi gadung dimasak kari, dicampur serbuk cili, garam, asam jawa dan kunyit.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS